Hírmorzsák 2020-12-17 (11:00)

Hayward eltörte az ujját, de megúszhatja a műtétet. Giannis nyilatkozott a hosszabbításról és a csapatról. A Bucks meghallgatta volna az ajánlatokat, ha a görög nem hosszabbít? James Harden hosszú idő után nyilatkozott a médiának. Egyetlen pozitív eset volt az elmúlt héten, Mark Cuan szerint rendben lesznek tavaszig, utána már lesz védőoltás. Lehívták Mo Bamba opcióját, a Grizzlies négy játékossal tette meg ugyanezt. Deni Avdija kezdő lehet. Thibodeau szerint folyamatosan jelen kell lenniük minden piacon, hogy sztárt tudjanak szerezni. A Hawks tulajdonosa szeretné, ha maradna John Collins, de úgy tűnik, nem minden áron. Lou Williams szerint Ivica Zubac-csal remelk párt fognak alkotni a cseresorban, Batum elsőre fel akarta venni a ritmust. Jeremy Lin az Ignite-tal edz. Lamar Jackson nem Paul Pierce-t “nyomott”. 

Gordon Hayward eltörte az ujját a legutóbbi, Raptors elleni meccsen a jobb kezén, de úgy tűnik, hogy nem kell műteni, az állapota day-to-day és csak a Magic elleni előszezon-meccset kell kihagynia. Hayward az előző évadban hasonló törést szenvedett el a bal kezén, amit akkor meg kellett műteni és négy hetet volt kénytelen pihenni. 

Az elmúlt napok legfontosabb híre volt, hogy Giannis Anterokounmpo aláírta ötéves, 228.2 millió dolláros hosszabbítását a Milwaukee-val. A játékos a szignálás után azt mondta, hogy egész egyszerűen Milwaukee-ban akar maradni, itt akarja felnevelni a gyerekeit - ő és a családja is nagyon szeret itt lenni, neki pedig ez számít. Az év elején apává vált kétszeres MVP szeretné, ha a lojalitás az öröksége része lenne, nagyon fontos számára, hogy olyan csapatban legyen, aki anno bízott benne, hitt benne, gondját viselte neki és a családjának. Ő mindig vissza akarja ezt adni és az első naptól így áll hozzá - 2017-ben elhunyt édesapja szerinte most biztosan táncol örömében, hogy így alakultak a dolgok.

A görög sztár a csapatról is beszélt, szerinte nagyszerű a csapat körüli kultúra, de pontosan tudja, hogy bajnokcsapatot csak lépésről lépésre lehet felépíteni. A nap végén senki nem tudja garantálni, hogy te viszed haza a trófeát, de mindent meg kell tenni érte, ő pedig ezt csinálja - lehet, hogy 10 évébe fog kerülni, hogy behúzza a gyűrűt, lehet hogy egyet sem fog nyerni, lehet, hogy öt jön össze, a lényeg, hogy tudja, hogy mit tett meg ezért, miben hisz és kik azok, akik hittek benne. Ha sikerül Milwaukee-ba vinni a bajnoki címet, ő lesz a világ legboldogabb embere. 

A hosszabbításhoz kapcsolódik, hogy a The Athletic szakírói szerint a Milwaukee ugyan kijelentette szeptemberben, hogy nem akarják elcserélni Giannist akkor sem, ha nem írja alá az idő előtti hosszabbítást, és a játékos sem kért volna cserét, a menedzsment valószínűleg elkezdett volna ajánlatokat fogadni érte. 

LeBron James egyébként annyit nyilatkozott a hosszabbításról, hogy örül neki: a Milwaukee-nál nagyszerű dolgot igyekeztek felépíteni neki, és ez meggyőzte Giannist - remek, hogy marad Milwaukee-ban és elkötelezte magát a franchise mellett. 

Az utóbbi időszak másik forró topikja volt James Harden ügye, aki hosszú idő után szerdán végre nyilatkozott. Mint ismert, Harden nem csatlakozott időben az edzőtáborhoz, Las Vegasban és Atlantában járt, amiről most azt mondta a korábbi MVP, hogy ugyanúgy edzett, és készült az NBA-szezonra - úgy lehetett értelmezni a szavait, hogy a személyi edzői ezekben a városokban tartózkodtak, ezért utazott oda. Azt is elmondta az ESPN-nek, hogy mostantól csak arra fókuszál, hogy Houstonban van a csapattal, nem foglalkozik az esetleges cseréjével - az elmúlt 1-2 nap jó volt, a buborék után ismét hazai pályán játszhattak. Kérdésre válaszolva annyit mondott még, hogy még nem volt hosszabb eszmecseréje Rafael Stone GM-mel, mióta Daryl Morey távozása után előléptették. 

Tim MacMahon (ESPN) árnyalta a képet Harden korábbi houstoni tevékenységével kapcsolatban. Arról írt, hogy a 2019-es playoff után a Rockets bízott benne, hogy Harden és Chris Paul viszonyát rendezni lehet. Az irányító meg is kereste Mike D’Antonit, hogy rábírja, változtasson kicsit a rendszeren, ami szinte csak Harden izolációs játékából állt, amikor pedig nem jutott el hozzá a labda, Harden kivonta magát a játékból. Amikor viszont Russell Westbrook cserélhetővé vált 2019 nyarán, Harden kijelentette a menedzsmentnek, hogy vagy Houstonba hozzák Westbrookot, vagy ő kér cserét. MacMahon szerint D’Antoni nem igazán szerette volna, ha végbemegy a csere, mert már akkor kétségei voltak, hogy a két egykori MVP mennyire jól illik majd egymás mellé. 

Térjünk át a friss hírekre. Az elmúlt héten összesen 549 játékost tesztelt a liga, de szerencsére csak egyetlen pozitív eredmény született, ami nagyon biztató a szezonkezdet előtt néhány nappal. Mark Cuban, a Dallas tulajdonosa szerint tavaszig kell kibírniuk, utána tömegesen lehet felvenni az oltásokat - addig is a csapatok egy saját kis buborékban kell, hogy létezzenek, utazzanak, játsszanak. Teljesen kivédeni nem lehet a vírust, de ha minimalizálják a megbetegedéseket, akkor magában a játékban közelítenek majd egy átlagos, normális szezonhoz. 

Több opciólehívás is történt. Az Orlando Magic lehívta Mo Bamba negyedik évét, a Memphis Grizzlies pedig négy fiatal játékosa 2021-22-es szerződési opcióját: Ja Morant, Jaren Jackson Jr., Brandon Clarke és Grayson Allen is legalább két évig szerződés alatt lesz. 

Játékosoktól is köszöntek el. A Milwaukee elengedte az edzőtáboros szerződéssel bíró Justin Pattont és EJ Montgomery-t, így már csak 18-as kerettel rendelkezik, szombatig még egy játékostól kell megszabadulniuk. A Kincks James Youngtól köszönt el, ők 19-en maradtak, még két játékostól kell megválniuk. A Grizzlies leigazolta Shaq Buchanant és kirakta Zhaire Smith-t és Christian Vitalt. A Rockets megvált Kenny Wootentől, Jerian Granttől és Trevelin Queentől. A Miami Heat Breein Tyree-nak és a kameruni-olasz Paul Ebouának köszönte meg a közös munkát. 

Fred Katz (The Athletic) jelentette, hogy a Washington Wizards vezetőedzője, Scott Brooks szerint abszolút nyílt a verseny a kezdő kiscsatár pozíciójáért, és az izraeli újonc, Deni Avdija jó esélyekkel indul. 

Shaquille O’Neal beszélt arról, hog felesleges összehasonlítgatni Kobe Bryanttel alkotott duóját LeBron Jamesszel és Anthony Davisszel. Az ő örökségük különleges és megismételhetetlen, de mindenki másé szintén. LBJ és AD nem lesz a következő Shaq és Kobe, ahogyan ők sem váltak a következő Kareem-Magic duóvá annak idején. 

A New York Daily Newsnak Tom Thibodeau arról beszélt, hogy a Knicksnek folyamatosan agresszíven jelen kell lennie a szabadügynökök piacán és a cserepiacon is, hogy szerezni tudjon egy sztárt. Thibs szerint ezek az (át)igazolások nem jönnek össze véletlenül, folyamatosan jelen kell lenni és dolgozni rajta, hogy megtörténjen. 

A Hawks tulajdonosa, Tony Ressler azt nyilatkozta, hogy szeretné azt látni, hogy John Collins hosszú távon is az Atlantánál marad. A magasember most lép újoncszerződése utolsó évébe és 2021 nyarán korlátozott szabadügynök lesz, vagyis a Hawks minden ajánlatot tarthat, ami érkezik. Bár a korai hosszabbítással kapcsolatban is folynak tárgyalások, jelen pillanatban a felek nem állnak közel a megállapodáshoz - Collins tavasszal kijelentette, hogy ő szerinte maximum fizetést érdemel, ugyanakkor a Hawks ezt szinte biztos nem adja meg neki. 

A Clippersnél Nicolas Batum célja az első két előszezon meccsen annyi volt, hogy újra ráérezzen a játékra, de közben semmi buta hibát ne kövessen el. Lou Williams szerint Ivica Zubac-nak nem fog gondot okozni, hogy idén csereként lép majd pályára és bár a percei nagyjából megmaradnak, más játékosokkal lesz fent - a LAC második sorának vezére leszögezte, hogy szeretné tömni labdákkal a magasembert, és ezt már meg is beszélték. Szintén a csapathoz kapcsolódik, hogy Reggie Jackson és a segédedzősködő Chauncey Billups is visszatért a csapathoz, miután átestek néhány járványügyi protokollon. 

Jeremy Lin együtt edz a G-Ligában a fiatal, NBA-draftra készülő tehetségeket “gyámolító” Ignite együttesével, írta meg Jonathan Givony draftguru (ESPN). Lin a csapat bázisához közel lakik, és megállapodtak vele, hogy szívesen látják, addig látogatja az edzéseket, ameddig kedve tartja - a legutóbbi szezont Kínába töltő hátvéd nem kap szerződést, vagyis nem lesz olyan veterán mentor az Ignite-nál, mint Amir Johnson és Bobby Brown.

Végül pedig Lamar Jackson maradt. Az előző NFL-alapszakasz MVP-je a Baltimore Ravens-Cleveland Browns rangadó egy pontján hirtelen bement az öltözőbe, és úgy tűnt, hogy gyomorproblémái vannak. A sztárirányító azonban a meccs után kijelentette, hogy a lábával akadtak problémák, és “nem egy Paul Pierce-t nyomott le”. Mint ismert, a 2008-as nagydöntő során Paul Pierce hagyta el egyszer a pályát tolószékben, és úgy tűnt, nagyon komoly lábsérülést szenvedett, ám nem sokkal később visszatért és a Celtics meg is nyerte a meccset. Pierce 2019-ben vallotta be, hogy szó sem volt sérülésről, egyszerűen sürgősen WC-re kellett mennie. A videó alapján mindenki döntse el, mi lehet az igazság Jackson esetében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus