Hírmorzsák 2021-03-06 (10:00)

Valóra vált Mike Conley álma, ott lehet az All-Staron - a sérült Devin Booker helyére hívták be. Blake Griffin kivásárlása megtörtént, vasárnaptól írhat alá máshová, a Nets a legesélyesebb úticél. Mitchell és Gobert megkapta a csekkjeit. Luke Walton helye egyelőre nincs veszélyben a Kingsnél, viszont több játékos is távozhat a cserehatáridőig. A Lakers atletikus magasemberre vadászik a következő hetekben. A Heat hátvédet kereshet, PJ Tucker legvalószínűbb új csapata a 76ers, Bradley Bealről viszont kezdenek lemondani a rivális GM-ek. Masai Ujiri következő két heti tevékenysége előrevetíti, hogy marad-e a nyáron a Torontónál? Chicagóban hosszú idő után nyugalom honol. 

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Blake Griffin és a Detroit Pistons megegyezett a kivásárlásról, a felek pedig időközben kidolgozták a részleteket is, így hivatalossá vált, hogy elválnak útjaik. Shams Charaniának (The Athletic) a konkurens GM-ek azt mondták, hogy szerintük a Brooklyn Nets lesz a befutó, de biztosat még nem tudni. A Nets mellett a Lakers, Heat, Warriors és Celtics érdeklődéséről eddig is lehetett tudni, Marc Stein (NY Times) szerint a Trail Blazers, sőt korábbi csapata, a Clippers is bejelentkezett. Pénteken délután került waiverre, ahonnan vasárnap "szabadul", onnantól kezdve írhat alá más csapathoz. 

Griffin végül 13.3 millió dollárról mondott le: körülbelül 4.4 millió dollárról az idei 36.8 milliós béréből, körülbelül 8.9 millió dollárról pedig a 2021-22-es, közel 39 milliós béréből, ennyivel kevesebb fogja nyomni idén és jövőre a Pistons fizetési sapkáját. Troy Weaver GM nem akart felvállalni egy több évig tartó stretch provisiont ekkora összegre (korábban Dewayne Dedmon és Zhaire Smith esetében kisebb fizetésnél alkalmazta a több évre elnyújtott pénzügyi megoldást), inkább úgy döntött, hogy csak a következő szezonban nyomja a sapkát Griffin teljes bértömege, így hamarabb megszabadulnak a teljes holt tehertől. 

A szerdai esti 76ers-Jazz meccs után Donovan Mitchell és Rudy Gobert is felkérdezte a játékvezetőket, ezt 25 ezer, illetve 20 ezer dollárjuk bánta - Mitchell azért kapott magasabb büntetést, mert egy vizesballonba is beleütött, miközben levonult a pályáról. 

Mike Conley Jr. 14. szezonjában végre ott lehet az All-Star Gálán, egyúttal a tripladobó versenyen is részt vesz. A Jazz irányítója Devin Booker helyét veszi át, aki kisebb térdsérülést szedett össze, így nem lehet ott vasárnap Atlantában - eredetileg Booker is helyettesként kapott meghívást a sérült Anthony Davis helyére. Az ESPN Stats&Info adatai szerint Conley az első játékos az NBA történetében, aki legalább 14 szezont várt arra, hogy beválogassák.

Korábban párszor kérdőjelesen maradt ki, most viszont az ő kiválasztása miatt reklamálnak néhányan, mondván, hogy DeMar DeRozan vagy Jamal Murray jobban megérdemelte volna, de a többség véleményét Zach Lowe (ESPN) képviseli, aki annyit írt, hogy “maradt még szépség ebben a világban”. Jamal Crawford és Jared Dudley szerint a ligatörténet egyik legalulértékeltebb játékosa megérdemli a kiválasztást, Isaiah Thomas és Patrick Beverley is gratulált, csapattársai pedig nagyon örülnek, hogy végre ott lehet a főmeccsen. Conley kiválasztásával a listavezető Utah Jazz három játékossal képviselteti magát - pályára lépése attól függ, hogy negatív teszteket produkál-e. 

Sam Amick és Jason Jones (The Athletic) írta meg, hogy forrásaik szerint Luke Walton helye nincs veszélyben Sacramentóban, legalábbis a szezon végéig. A vezetőedző még a következő két évben is szerződés alatt lesz összesen 11.5 millió dollárért, a csapat vezére, De’Aaron Fox nyilvánosan és a színfalak mögött is támogatja. Maga az érintett azt nyilatkozta, hogy remek kapcsolatot ápol a menedzsmenttel (Monte McNair GM-mel és segítőivel), ugyanúgy látják a csapat helyzetét, merre kell tartaniuk és mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyenek - McNairrel napi szinten folyamatosan mindent megbeszélnek. Az összképhez tartozik, hogy a Kings 100 millió dollárt vesztett a pandémia alatt, a kisebbségi tulajdonosok pedig jelezték Vivek Ranadive többségi tulajdonosnak, hogy az ötéves pénzügyi tervet a lehető leginkább tartsa, ebbe pedig most nem fér bele az, ami korábban többször jellemző volt a franchise-ra - egynél több vezetőedző bérét állni...

A felszín alatt azért forrnak az indulatok, szintén a The Athletic hozta le, hogy Nemanja Bjelica egy hónapig nem volt hajlandó játszani, annyira felhúzta magát azon, hogy Marvin Bagley III kapta meg a perceit, a nemrég elküldött Glenn Robinson III-nek is hasonló problémája akadt a játékidejével. Arról már tegnap írtunk, hogy a szerb kiscsatár-erőcsatár valószínűleg távozik a cserehatáridő előtt, mellette Corey Josephre és Hassan Whiteside-re is van kereslet. 

Az LA Times szerint Whiteside-ot a Lakers is nézegeti, mert mindenképp szükségük lenne egy atletikus magasemberre, Damian Jones nem tűnik végleges megoldásnak, viszont a Los Angeles csak egy 2023-as másodikköröst tud felajánlani, a 2021-es és 2022-es pickjükkel már nem ők rendelkeznek. Mellette Andre Drummond és JaVale McGee is képben van a címvédőnél - hozzá kell tenni, hogy néhány capguru szerint McGee-t csak úgy tudják visszaigazolni, ha a Cavaliers elcseréli egy másik csapathoz, ahol felbontják a szerződését, Drummondot pedig először ki kell vásárolnia a Clevelandnek. 

Újabb cserepletyka röppent fel, ezúttal Brian Windhorst (ESPN) mondta el, hogy a Miami Heat aktív lesz a cserepiacon, Tom Haberstroh (ESPN/TrueHoop) pedig hozzátette, hogy John Wall és Kyle Lowry lehetnek a fő célpontok. Haberstroh szerint az All-Star és a március 25-ei cserehatáridő között nyolc meccse lesz a Heatnek, és ha ott nem úgy játszik a csapat, ahogy egy bajnokesélyes, akkor megpróbálnak cserélni. Szintén ide tartozik, hogy a megkérdezett GM-ek szerint PJ Tucker Philadelphiába fog kerülni. 

Bradley Beal viszont valószínűleg megint csak a pletykákban fog feltűnni, nem fogja elcserélni a Wizards, mivel rivális csapatok vezetői szerint a dobóhátvéd nagyjából Steph Curry és Damian Lillard szintjén lojális a Washingtonhoz - ezt szintén Haberstroh írta meg. Egy rivális GM azt mondta a szakírónak, hogy ő személy szerint feladta, nem is próbálkozik már a Wizardsnál. 

Érdekes lehet a Toronto helyzete is, mivel a rivális GM-ek szerint ha Masai Ujiri maradni akar a Raptorsnál, akkor nagyobb cseréket húz meg, amikkel fiatalítja a csapatot. Ujirinak a szezon végén lejár a szerződése, és bár a Raptorst tulajdonló cég vezetője szerint hosszabbítani fognak vele, ez a mai napig nem történt meg. 

Haberstroh arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes figyelni a Warriorsra is, mivel náluk van a Minnesota Timberwolves idén Top3 védett, jövőre viszont védtelen elsőkörös pickje, és senki nem tudja, mit akarnak ezzel kezdeni. Draftolhatnak is vele, elképzelhető, hogy megpróbálják összepakolni Andrew Wiggins szerződésével és James Wisemannel, ha ezzel meg tudnak szerezni egy igazi sztárt a lassan 33 éves Steph Curry prime korszakának végefelé. Valószínűleg egyébként ez lesz a forgatókönyv, de inkább nyáron, amikor már pontosabbat lehet tudni a pickről. 

Végül Chicago, ahol hosszú-hosszú évek, évtizedek után béke honol, legalábbis a vezetőség és a vezetőedző vonatkozásában. Joe Cowley-nak (Chicago Sun-Times) Arturas Karnisovas szakmai elnök elmondta, hogy Billy Donovannel minden nap, minden edzés előtt, edzés közben, edzés után, meccs előtt, meccs után beszélnek, így nincsenek félreértések, kiváló a kapcsolatuk. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus