Hírmorzsák 2021-05-02 (9:45)

Giannis Antetokounmpo és Kevin Durant is játszhat ma este, James Harden viszont lehet, hogy az alapszakaszban már nem térhet vissza. Kawhi Leonard és LaMelo Ball is újra pályára lépett, utóbbitól sokat vár az edzője, előbbi viszont még mindig nem 100%-os. Kelly Oubre Jr. szakadt csuklóval és törött tenyérrel játszott az utóbbi meccseken. Egyéb sérülthírek: Hayward, Walker, Hunter, Beverley. A Torontónál a leindításoknál is használni akarják Khem Birch-öt. George Hill tapasztalatára nagyon számítanak a Sixersnél. Duncan Robinson rekordot döntött.

Kezdjük a morzsát azzal, hogy a ma esti, Bucks-Nets rangadón elvileg pályára léphet már Giannis Antetokounmpo - a Milwaukee regnáló MVP-je bokasérülést szenvedett két meccsel ezelőtt és egyébként is gondja volt ezzel a testrésszel, de most ismét játékra kész. A rangadón a hírek szerint Kevin Durant is ott lehet majd, úgyhogy a magyar idő szerint 21:30-kor kezdődő, Sport TV által is közvetített találkozóra szerencsére elsimultak a fő kérdőjelek.

Nem jó hír viszont az, hogy Steve Nash szerint James Harden játékára még jócskán várni kell: a korábbi MVP visszaesést produkált a rehabja során és Nash szerint sajnos jó esély van rá, hogy az alapszakaszban már nem látjuk. Harden combhajlító-sérüléssel hagyta ki az utóbbi 13 mérkőzést és bár a stáb nem zárja ki, hogy még a playoff előtt bevethető lesz, de egyelőre a jelek nem erre utalnak - még meg sem gyógyult, továbbra is fáj a sérült testrész, utána pedig fokozatosan kell majd terhelni, hogy bírja az NBA-szintű intenzitást, különösen a rájátszásban.

Visszatérhetett viszont sérüléséből Kawhi Leonard, aki az utóbbi tíz mérkőzésből kilencet is kihagyott, mielőtt ma hajnalban újra ott lehetett a pályán a Denver ellen. Leonard visszatérése nem sikerült túl fényesre, ki is kaptak a Nuggetstől, a játékos pedig azt mondta, hogy nincs semmi különös ezzel a sérüléssel, eddig is együtt játszott vele, csak most kellett egy kis idő, hogy kezeljék és ne legyen komolyabb baj. Ez nem túl biztató a playoff előtt a csapat szempontjából, de Leonard szerint volt már vele ilyen, akkor is megoldotta.

Ugyanígy ma hajnalban térhetett vissza LaMelo Ball, aki 21 találkozót hagyott ki csuklótörés miatt - ő egészen jól mozgott már elsőre, voltak látványos megoldásai és saját bevallása szerint minden egyes játéknál úgy érezte, hogy egyre jobban visszarázódik, egyre jobban felveszi a ritmust. Ballnak még 10 meccse van arra, hogy esetleg megnyerje az Év Újonca díjat, edzője, James Borrego szerint pedig ez meg is fog történni, mert a fiatal irányító különleges - az pedig elképesztő, hogy már újoncként milyen hatása van a csapat eredményességére, úgyhogy az utolsó meccsektől ő azt várja, hogy Ball miatt megint elkezdenek nyerni.

Még mindig sérülések: Kelly Oubre Jr. ma hajnalban megint nem tudott pályára lépni a Golden State-nél a fájó csuklója miatt és az orvosok szerint azért, mert elszakadt egy szalagja. Oubre egyszer edzésen már ráesett a csuklójára, majd április 9-én, a Wizards ellen megint és ez a sérülés már komolynak bizonyult - igaz, elsőre nem mutatták ki a szakadást és másfél héttel később ismét pályára lépett a sérüléssel együtt. A vizsgálatok szerint a szalagszakadás mellett a tenyerében van egy törés is, ezeket a problémákat pedig az edzésen és a meccsen is egy-egy zsákolás utáni rossz érkezés okozta - egyelőre monitorozzák, hogy képes lehet-e így játszani, vagy befejezi a szezont, a visszatérése után azért voltak 20 pont feletti meccsei ezzel együtt is.

Most már zárjuk le a sérültjelentést a következő hírmorzsákkal: Gordon Haywardnak már nem kell járógipsz, Kemba Walker még ma este sem játszhat (sorozatban negyedik meccsét hagyja ki), Patrick Beverley-nek még mindig kell pár mérkőzés, hogy felépüljön, a Hawksnál pedig De'Andre Hunter nem javul, Nate McMillan szerint lehet, hogy rá már nem számíthatnak ebben a szezonban.

A Toronto Raptorsnál egyre inkább bíznak Khem Birch-ben, az Orlandótól megszerzett magasember ugyanis nagyszerűen játszik, mióta (kényszerből) ő lett a kezdő center: 11 pontja és 7 lepattanója mellett a gólpasszai is megvannak, ma hajnalban például hatot osztott ki belőlük. A játékos azt mondta erről, hogy nem számított ilyen szerepre, nem számított ilyen szabadságra, mint amit Nick Nurse ad neki, aki legutóbb azt tanácsolta, hogy kezdjen el keményen dolgozni a labdakezelésén és azon, hogy lehessen használni a leindításoknál - azt szeretné látni, hogy Birch leüti a labdát a megszerzett védőpattanó után és így is veszélyhelyzetet tud teremteni.

A Philadelphia 76ersnél még csak nemrég mutatkozott be George Hill, akit a deadline-kor szereztek meg, de egy sérülés miatt az utóbbi szűk hetet megelőzően nem tudtak használni. Hill egyelőre nem váltotta meg a világot a statisztikáival, de a csapat nem is ezt várja tőle: Doc Rivers egy olyan veteránt lát benne, aki igazgatni tudja a fiatal hátvédeket, olvasni tudja a játékot és amikor kell, akkor meg tudja nyugtatni a társaságot, fel tudja őket állítani egy-egy játékra, szervezettséget tud hozni. Dwight Howard szerint is fontos lehet a folytatásban az, hogy Hill milyen irányító, hogy le tudja ütni a labdát és konkrétan képes szervezni, de a rutinjára is nagy szükségük van.

A végére pedig egy statisztika ma hajnalról: Duncan Robinson 6/9 triplát bombázott be a Clevelandnek, ezzel pedig ő érte el leggyorsabban az 500 bedobott hármast az NBA történetében - a Heat shooterének ehhez alig 152 mérkőzésre volt szüksége, ami draftolatlanként pláne óriási dolog. Robinson nagyon szerényen azt mondta, hogy ez óriási megtiszteltetés neki, de tudja, hogy a mai NBA-ben ezt jóval könnyebb elérni, mint korábban, illetve a Miaminál is nagyon bíznak benne, nagyon építenek az ő képességeire, ez is sokat segített neki. Egyékbént az eddigi csúcsot ezen a téren Damian Lillard tartotta 199 meccsel

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus