Hírmorzsák 2021-06-16 (11:15)

Kihirdették az All-NBA csapatokat. Kawhi Leonard valószínűleg kilép a jelenlegi szerződéséből. A Bucksnak nehéz dolga lesz Bobby Portis és Bryn Forbes megtartásával. A Wizards új szerződést kötne a nyáron Bradley Beal-lel. Jeff Green szeretne megragadni egy csapatnál. James Harden mégis visszatért. Kevin Durant mindig csak a következő labdabirtoklásra koncentrált a Bucks ellen. Giannis Antetokounmpo szerint Durant a világ legjobb játékosa. Van némi esély Mike Conley visszatérésére. Alakul a Team USA kerete. Átalakul Dwane Casey jövő évi edzői stábja. Charles Barkley már csak két évet akar dolgozni.

Azt követően, hogy tegnap kihirdették az All-Defensive csapatokat, a liga kihirdette az Év Csapatait is. Az első ötösben az MVP Nikola Jokics mellett Stephen Curry, Luka Doncic, Kawhi Leonard és Giannis Antetokounmpo kapott helyet – érdekes módon egyedül a Milwaukee Bucks sztárja került be mind a 100 szavazónál az első csapatba, Jokics egy, Curry két szavazónál nem fért be ide. Először fordult elő, hogy három európai játékos is bekerüljön az első csapatba, ilyenre korábban nem volt példa. A második ötösbe Damian Lillard, Chris Paul, LeBron James, Julius Randle és Joel Embiid fért be, míg a harmadik csapatot Kyrie Irving, Bradley Beal, Jimmy Butler, Paul Geroge és Rudy Gobert alkotja.

A hátvédeknél Russell Westbrook gyűjtötte be a legtöbb pontot a kimaradók közül, ő 17 ponttal maradt el Irving mögött, a wingeknél Jayson Tatum 20 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint George, míg a kimaradó centerek közül Bam Adebayo zárt a legjobban, de ő több mint 100 ponttal maradt le Gobert mögött. További érdekesség, hogy a már említett Westbrook és Tatum mellett James Harden és Kevin Durant is úgy maradt ki a csapatokból, hogy közben begyűjtöttek első csapatos szavazatot. Sok szavazó figyelmen kívül hagyta a posztok szerinti megkötést is, így fordulhatott elő, hogy Jokics 99 első csapatba jelölése mellett Embiid is 28 szavazónál befért a legjobb ötösbe.

Az All-NBA szavazás több játékos számára pénzügyileg is jelentős volt, Joel Embiid és Luka Doncic ugyanis a jelenlegi csapattagságának köszönhetően egyaránt jogosult lesz a szupermaxra. Embiid 2023-ig van szerződés alatt, így majd egy 4 éves, 191 millió dolláros hosszabbításra lesz jogosult, amivel a 2026/27-es idény végéig szerződés alatt lenne, míg Doncic 5 évre 201,5 milliót kaphatna a 2022/23-as idénytől kezdődően, és neki is 2027-ig lenne szerződése, ha a megállapodás nem tartalmaz kilépési opciót. Zach LaVine egy esetleges csapattagsággal ugyancsak kiharcolhatta volna magának a lehetőséget arra, hogy a következő szerződésekor jogosult legyen a szupermaximumra, de ezt még megteheti a következő szezonban is, amennyiben jövőre bekerül az egyik All-NBA csapatba, akkor 2022 nyarán aláírhatja még a szupermaxot is, amennyiben lesz ilyen ajánlata.

Jayson Tatum és Donovan Mitchell ugyanakkor kimaradt, ami azt jelenti, hogy a szezon előtt aláírt 5 éves hosszabbításuk 163 millió dollárt jelent nekik, míg egy csapattagsággal ez 195,6 millió lehetett volna. Tatum amiatt is bosszankodhat, hogy több pontot gyűjtött be, mint Kyrie Irving, ugyanakkor a posztok szerinti beosztásnak köszönhetően mégis a Brooklyn Nets sztárja került be a harmadik ötösbe. Bam Adebayo és De’Aaron Fox ugyancsak lemaradt arról a lehetőségről, hogy magasabb fizetésre legyen jogosult.

Maradva a pénzügyeknél, John Hollinger (The Athletic) számolt be róla, hogy Kawhi Leonard szinte biztosan lemond a 36 millió dolláros játékosopciójáról a Los Angeles Clippersnél. A szakíró szerint az esetében az lesz a kérdés, hogy aláírja-e most a szupermaxot, ami 4 évre 175 millió dollárt jelentene neki, vagy csak egy 1+1 éves hosszabbítást kössön? Amennyiben az utóbbi lehetőséget választja, akkor a következő nyáron úgy írhatna alá egy hosszabbítást a csapatnál, hogy az már a teljes Bird-jogaival rendelkezne, és ennek köszönhetően 2022 nyarán egy 5 éves, 246 millió dolláros szerződést írhatna alá.

Ugyancsak Hollinger írt arról, hogy a Milwaukee Bucksnak nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani Bobby Portis és Bryn Forbes kettősét. Portisnak az idei szerződéséhez képest 20%-os emelést ajánlhatnak, ami körülbelül 4,35 millió dollár lenne, vagy odaadhatják nekik a 6 milliós luxusadós MLE-t neki, ugyanakkor nem lenne meglepő, ha más csapat ettől jelentősen többet ajánlana neki, amennyiben lemond a 3,8 milliós játékosopciójáról. Forbes a minimumért játszott idén, vagyis nála a 20%-os maximális emelés is csak 2,8 millió dollárt jelentene, és várhatóan neki is lesz ettől jobb ajánlata.

A Washington Wizards szeretne még ezen a nyáron új szerződést adni Bradley Bealnek, legalábbis Chase Hughes (NBC Sports) információi alapján. Beal ezen a nyáron egy 4 éves, 181,5 millió dolláros hosszabbításra lenne jogosult, míg 2022 nyarán egy 5 éves, 235 milliós szerződést írhatna alá. Bealnek a 2022/23-as idényre játékosopciója van, amennyiben lemond arról, szabadon igazolhatóvá válik.

Sopan Deb (The New York Times) kérdésére Jeff Green elmondta, hogy szeretne végre egy csapatnál megragadni, és örülne neki, ha ezt a Brooklyn Netsnél tehetné. Nem érdeklik az olyan rekordok, hogy lenne esélye arra, hogy ő játsszon a legtöbb csapatban az NBA-ben, szeretne végre letelepedni valahol. Zavarja őt, hogy minden éven máshol kell játszania, de azért nem frusztrálja, mert azt nem tudja irányítani, hogy melyik csapat ajánl neki szerződést, ő csak megy és teszi a dolgát. Az ügynöke intézi a szerződéseit, azt ugyanakkor nem érti, hogy mit kellene még azért tennie, hogy bebizonyítsa, többet érdemel, mint a minimum szerződések. Green eddig 10 csapatban játszott a ligában, a 2014/15-ös idény óta hétben, és a legutóbbi öt szerződése mind legfeljebb egy évre szólt, és a ligaminimumot fizette neki, sőt, még 10 napos szerződésen is játszott.

James Harden az előzetes várakozásokkal ellentétben mégis visszatért a Brooklyn Netsnél. Steve Nash még a Milwaukee Bucks elleni győztes mérkőzés előtt mondta el, hogy nem tudja pontosan, mekkora kockázatot is vállal, és Harden döntése volt, hogy vállalta a játékot. Eddig is játszani akart, de Irving sérülése után még inkább úgy érezte a játékos, hogy pályára akar lépni, mert bajnoki címet akar nyerni. Harden végül közel 46 percet töltött a parketten, és bár nem játszott igazán jól, a Nets mégis vissza tudta szerezni a vezetést a párharcban. A meccs után Harden elmondta, hogy reggel úgy kelt fel, hogy megpróbálkozik a visszatéréssel. Igyekezett a lehetséges legjobbját nyújtani, és reméli, hogy sikerült kicsit megkönnyítenie a társai dolgát. Előzetesen nem számított arra, hogy játszhat, úgyhogy ehhez képest a 46 perc elég sok, de neki ez rendben van. Kicsit pihen, megkapja a kezelését, majd megpróbálkozik legközelebb is játszani, és reméli, hogy akkor is hasonló lesz a meccs végkimenetele. Nagyszerűen érzi magát, mert nyertek, és most csak ez számít.

A mérkőzés azonban nem Hardenről szólt, hanem Kevin Durant fantasztikus játékáról, aki mind a 48 percet a pályán töltötte, ami alatt 49 pontot szerzett 16/23-as mezőnymutatóval, és ehhez tett hozzá 17 lepattanót és 10 gólpasszt. Durant a meccs után elmondta, hogy mindig csak a következő labdabirtoklásra koncentrált, csak igyekezett győztesen kijönni az adott helyzetből, és nem gondolt arra, hogy hány pontja, dobáskísérlete, lepattanója vagy gólpassza van, inkább csak arra fókuszált, hogy azt tegye, amire éppen szükség van.

Giannis Antetokounmpót arról kérdezték, hogy miként tudná a Bucks megállítani a Nets sztárját a következő meccsen. A kétszeres MVP szerint nagyon nehéz ezt megtenni, mert jelen pillanatban Durant a legjobb játékos a világon, és csapatként kell őt legyőzniük. Csapatként kell védekezniük ellene, nehéz dobásokat kikényszeríteni tőle, ahogyan azt ma is tették, folytatniuk kell a megkezdett munkát, és bízni abban, hogy hibázni fog. Ehhez azonban az kell, hogy valóban tegyék a dolgukat, csapatként védekezzenek vele szemben, segítsék egymást, nehezítsék meg a dolgát. A továbbiakban is annyira fel kell őt tartóztatniuk, amennyire csak lehet, de végső soron ma is elképesztő munkát végzett ellenfelük. Durant a legjobb játékos, a legjobb pontszerző a világon, és vannak ilyan esték, mint ez is volt, máskor viszont jobban fel tudják őt tartóztatni, és ha ezt sikerül elérni, akkor olyan helyzetbe kerülhetnek, amiből lesz esélyük nyerni.

Mike Conley még az első kör végén dőlt ki a Memphis Grizzlies ellen, így a Utah Jazz irányítója még nem léphetett pályára a Los Angeles Clippers elleni párharc során, de az ötödik meccsen erre már mutatkozik némi esély, a csapat hivatalos tájékoztatása alapján kérdésesre javult annak a valószínűsége, hogy játszani fog.

Shams Charania és Joe Vardon (mindketten The Athletic) számoltak be róla, hogy Damian Lillard és Draymond Green is elkötelezte magát az olimpiai részvétel mellett, ezzel ők lettek az elsők, akik így tettek. Nem sokkal később Chris Haynes (Yahoo! Sports) arról számolt be, hogy Jayson Tatum is a Team USA tagja lesz az ötkarikás játékokon. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Gregg Popovich és stábja nagyon bizakodó azt illetően, hogy Bradley Beal is vállalja a részvételt.

Wojnarowski jelentette, hogy komoly átalakuláson megy keresztül a Detroit Pistons edzői stábja Dwane Casey alatt. Segédedzőként csatlakozik a Boston Celtics vezetőedzői pozíciójáért is interjúzó Jerome Allen, a legutóbb az Indiana Pacers stábjában dolgozó Bill Bayno, valamint az előző szezonban a Sacramento Kingsnél munkát vállaló Rex Kalamian is. Utóbbi két szakember egyaránt Casey segédedzője volt a Toronto Raptorsnál. A Pistons azon is dolgozik, hogy az előző évi segédedzőik közül Sean Sweeney jövőre is náluk maradjon.

Új arc tűnhet fel a Golden State Warriors edzői stábjában is, ugyanis montenegrói lapértesülések szerint Dejan Milojevics csatlakozhat hozzájuk segédedzőként. A 44 éves szakember januárban írt alá a 2022/23-as szezon végéig szóló szerződést a Buducnost Podgoricánál, de kilépési záradéka van az NBA felé. Az egykori játékos 8 éven keresztül edzősködött korábban a Mega Basket csapatánál, ahol olyan játékosok fordultak meg a keze alatt, mint Nikola Jokics, Boban Marjanovics vagy Vaszilje Micics. Milojevics 2016-ban az Atlanta Hawks, 2017-ben a San Antonio Spurs, 2018-ban a Houston Rockets Nyári Ligás csapata mellett dolgozott, így nem lesz számára teljesen ismeretlen terep az NBA. Anthony Slater (The Athletic) forrásai alapján a Warriorsnál leginkább James Wiseman fejlesztése lesz a feladata, ugyanakkor a szakíró azt is megjegyezte, hogy formális szerzdősékötés még nem történt, de szóban már megállapodtak a felek.

Charles Barkley arról beszélt, hogy valószínűleg már csak két évig fog televíziós szakértőként dolgozni. Már megmondta a munkaadóinak, hogy 60 éves kora után nem fog már dolgozni, nem akarja az élete végéig ezt csinálni. Bolondság lenne így tennie, és ha mostanra nem lenne elegendő pénze ahhoz, hogy ezt megléphesse, akkor ő tényleg bolond lenne, ami azt jelentené, hogy ki is kellene őt rúgják. A színfalak mögött erről is szoktak beszélgetni, hogy már nagyon oda kell figyelniük, hogy mit mondanak, mert manapság mindenki ki akar rúgatni mindenkit, és így már nem is élvez igazán ezt az egészet.

A végére pedig Marc Stein (The New York Times) kimutatása maradt, amiből kiderült, hogy korábban egyetlen szezon során sem hiányoztak annyi meccsről az aktuális szezon All-Star játékosai, mint idén. A 27 idei All-Star átlagosan a meccsek 19%-áról maradt le, közülük LeBron James, Anthony Davis, James Harden, Kevin Durant, Donovan Mitchell és Joel Embiid is hagyott ki hosszabb időszakot a szezonból.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus