Hírmorzsák 2021-09-10 (10:00)

Jordan a Lakersben, Luwawu-Cabarrot a Hawksban, Patrick Patterson Portlandben. Jahlil Okafort máris kitette a Nets. Súlyos sérülést szenvedett a Pacers hátvédje, Edmond Sumner. Ausztrál szakembert igazolt a Spurs. Ujiri szerint a növekedés fájdalmai látszódnak a Torontón. Paul számára sima döntés volt a maradás Phoenixben. Ish Smith 11 csapat után megunta a vándorlétet. Markkanen nem akar egysíkú tripladobóvá válni. Az ESPN-től erősít a Thunder. Kihirdették a WNBA történetének 25 legjobb játékosát. 

A Los Angeles Lakers hivatalosan is bejelentette, hogy leigazolta DeAndre Jordant egy évre, a 2.6 millió dolláros veteránminimumért. A rutinos centert nemrég cserélte el a Nets Detroitba, ahol a szerződéséből hátralévő két évet és 20 millió dollárt kivásárolták – Jordan 4 millió dollárról mondott le a folyamat során. 

A Nets-Pistons ügyletben töltelékként szereplő Jahlil Okafor nem sok időt töltött Brooklynban, már el is engedték. 

Tegnap is írtunk róla, hogy Patrick Pattersont nézegeti a Trail Blazers, most pedig a portlandiek le is igazolták az edzőtáborra a rutinos, elmúlt két évet a Clippersben töltő kiscsatár-erőcsatárt. Az oregoniak keretében még két garantált hely van, amelyre Dennis Smith Jr. és Marquese Chriss is pályázik – Pattersonnak minden bizonnyal Chriss-szel kell majd „megküzdenie”. 

Az előző két szezont a Brooklyn Netsben eltöltő, majd az olimpián a francia válogatottban jól játszó Timothe Luwawu-Cabarrot is edzőtábor-szerződést kapott az Atlanta Hawkstól, ahol megszerezheti magának a garantált kontraktust és helyet a végleges keretben. 

Történt egy súlyos sérülés is, az Indiana Pacers 25 éves kombóhátvédje, Edmond Sumner egy edzés során Achilles-szakadást szenvedett a bal lábában, a 2021-22-es szezont teljes egészében ki kell hagynia, jelentette be a csapat. Sumner helyzetét nehezíti, hogy 2022 nyarán lejár a szerződése, így esélye sem lesz újat kiharcolni – az is elképzelhető, hogy az Indiana kifizeti a bérét, de elengedi, hogy igazoljon valakit a helyére. A Pacers nincs jó helyzetben, hiszen nemrég kiderült, hogy TJ Warren fáradásos lábtörése is lassabban gyógyul a vártnál. 

A San Antonio Spurs Matt Nielsent igazolta le segédedzőnek Gregg Popovich stábjába. A lépés nem meglepetés, az korábban játékosként sok helyen megforduló ausztrál szakember eddig a Spurs G-Ligás csapatát, az Austin Spurst irányította, idén nyáron pedig segédedzőként bronzéremhez segítette hazája válogatottját az olimpián. 

A Toronto Raptors az elmúlt offszezonokban sorra elvesztette 2019-es bajnokcsapata klasszisait és veteránjait (Kawhi Leonard, Danny Green, Serge Ibaka, Marc Gasol, legutóbb Kyle Lowry), gyakorlatilag kényszerből kellett végrehajtaniuk egy fiatalítást – a 27 éves Pascal Siakam és Fred VanVleet, a 24 éves OG Anunoby és a frissen draftolt, 20 éves Scottie Barnes lehet a mag, amire felépíthetik a következő bajnokesélyes gárdát. Az NBA hivatalos oldalának nyilatkozó Masai Ujiri GM-elnök el is mondta, hogy a Raptors nem a „most” csapata, a biológiából kölcsönvett hasonlattal élve éppen a növekedés miatti fájdalmak időszakát élik. Időnként nagyon nehéz ezt megélni, mert pontosan tudják, hogy hová fognak eljutni, és már siettetnék a dolgot, hogy lássák, ahogyan a fiatal, de már bizonyított játékosaik igazán elit szintre lépnek, vagy ahogyan a még tapasztalatlan Scottie Barnes, Malachi Flynn vagy Dalano Banton is felnőnek. A sportban a „most” számít, de jelenleg a türelem a legfontosabb a csapat életében. Ujiri augusztus elején írt újra alá Torontóban, erről annyit mondott, hogy a város mára az ő és családja otthonává vált – van valami nagyon egyedi Torontóban, illetve Kanadában, itt nyugodtan hallathatja a hangját. 

Chris Paul számára könnyű döntés volt újra aláírni Phoenixbe, mondta el Jeff Zilgittnek (USA Today). A szakmai oldal mellett olyan Phoenix, mint egy nagy második család, ráadásul Los Angelesben élő családjához is közel van. A tavalyi sikert el kell felejteni, semmi nem garantálja, hogy jövő tavasszal is bemennek a nagydöntőbe. Egy teljesen új építkezési folyamat kezdődik, és nagyon izgatott, hogy újra végigmehet ezen a folyamaton a társaival – a cél természetesen az, hogy megint addig jussanak el a playoffban, ameddig csak tudnak. 

A 33 éves irányító, Ish Smith 11 éve játszik az NBA-ben, összesen 11 franchise-nál fordult meg ez idő alatt, így amikor nyáron két évre aláírt a 12. csapatához, a Charlotte Hornetshez, egyedül az motiválta, hogy hazatérjen – Charlotte-ban nőtt fel, a családja azóta is itt él. 

A Hornetshez kapcsolódik, hogy Cameron McGriff Exhibit 10 kontraktust (gyakorlatilag edzőtábor-szerződés) kapott. A csatár négy évet töltött az Oklahoma State Egyetemen, 2020-ban nem kelt el a drafton, a 2020-21-es szezont Belgiumban, az Okapi Aalstar gárdájában töltötte – a szerződés előzménye, hogy a játékos végigcsinálta a Summer League-et a Charlotte-tal. 

Chris Fedornak (The Cleveland Plain Dealer) Lauri Markkanen elmondta, hogy nem akar „csak” egy stretch-4 játékos maradni Clevelandben – ő nem tekint úgy magára, mint akinek a támadójátéka abból áll, hogy kint álldogál a triplánál. Tény, hogy eddigi karrierje során inkább erre használták, de úgy érzi, hogy labdavezetésben, játékszervezésben, mások helyzetbe hozásában is nagy potenciál rejtőzik benne, emellett pedig védekezésben is aktívabbá akar válni. 

Az Oklahoma City Thunder a médiából erősít: az ESPN szakírója, Royce Young bejelentette, hogy elhagyja a csatornát és az OKC-nél folytatja, ahol a legkülönfélébb sajtóanyagok (podcast, televízió, cikkek) készítésével foglalkozik majd. Young közleményében hozzátette, hogy Oklahoma az otthona, és amikor egy ilyen franchise-tól kap meghívást, azt nem utasíthatja vissza – 2008-ban, amikor a Sonics a városba költözött és felvette a Thunder nevet, Young alapította a Daily Thunder weboldalt, innen távozott 2014-ben az ESPN-hez. 

Végül a WNBA maradt, amely alapításának 25. évfordulója apropóján megnevezte története 25 legjobb játékosát is. Tíz aktív játékos mellett (Sue Bird, Tina Charles, Elena Delle Donne, Sylvia Fowles, Brittney Griner, Angel McCoughtry, Nneka Ogwumike, Candace Parker, Breanna Stewart és Diana Taurasi) 15, már visszavonult klasszis teszi teljessé a névsort: Seimone Augustus, Swin Cash, Tamika Catchings, Cynthia Cooper, Yolanda Griffith, Becky Hammon, Lauren Jackson, Lisa Leslie, Maya Moore, Ticha Penicheiro, Cappie Pondexter, Katie Smith, Sheryl Swoopes, Tina Thompson és Lindsay Whalen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus