Hírmorzsák 2021-09-11 (9:30)

Marc Gasol a Grizzliesnél, kivásárolják. Visszatérhet Torontóba a Raptors. Két korlátozott szabadügynökét igazolta vissza a Wolves. Denzel Valentine a Cavsnél. Rubio tudja, mi a dolga Clevelandben. Cam Johnson érdekes ügynökválasztása. DAJ szerint az átigazolása nem befolyásolja barátságait. Az NBA viszgálja a kültéri meccsek lehetőségét. Jrue Holiday New Orleansban segít. Szent a béke Paul Pierce és Ray Allen között?

Tegnap este már részletesen beszámoltunk róla, hogy Marc Gasolt elpasszolta a Lakers a Grizzlieshez - minden bizonnyal kivásárolják a spanyol centert, aki valószínűleg egy ideig Spanyolországban marad a családjával, utána dönt a jövőjéről. Bill Oram (The Athletic) szerint akkor romlott meg a Lakers és Gasol viszonya, amikor a gárda szezon közben leigazolta Andre Drummondot, ezzel pedig Gasol elvesztette kezdő pozícióját - onnantól lehetett érezni, hogy ezt a törést már nem nagyon lehet helyrehozni. 

A Toronto Raptorsnál fellélegezhetnek, ugyanis a kanadai kormány engedélyezte, hogy a csapat a hazai meccseit ismét a ScotiaBank Arenában játssza. A 2020-21-es évadban ezt az engedélyt nem kapták meg a pandémia miatt, ezért kellett átmenetileg Tampa Bay-be költözniük - legutóbb 2020. február 28-án játszottak az otthonukban, több, mint másfél év után térhetnek haza. 

A Minnesota Timberwolves két játékosnak is szerződést adott. Az erőcsatár Jarred Wanderbilt a klub korlátozott szabadügynöke volt, régóta folytak tárgyalások, és végül három évre, összesen 13.8 millióért kötötte le a Wolves, amiből az első két év teljesen, a harmadik részlegesen garantált - várhatóan Jaden McDaniels-szel és Taurean Prince-szel küzdhet meg a kezdőpozícióért. A Minnesota a korlátozott two-way szabadügynökét, Jordan McLaughlint is három évre igazolta vissza összesen 6.5 millió dollárért, amiből az első két év teljesen garantált - vele is komolyabban számolnak, mivel a 2020-21-es évadban bizonyított az edzői stábnak. 

Denzel Valentine a Cleveland Cavaliersnél folytatja, a hátvéd-kiscsatár kétéves, részlegesen garantált szerződést kapott. A Cavs alaposan megerősítette a magasember-szekcióját, de wing-posztokon még szüksége volt némi mélységre, amit a több poszton bevethető, novemberben 28-at töltő Valentine adhat meg nekik. A Cavs emellett Mitch Ballockot és RJ Nembhardot hívta meg az edzőtáborba, ami után valószínűleg a Cleveland G-ligás csapatánál, a Canton Charge-nál folytatják. Damyean Dotsontól viszont elköszöntek, az ő helyére már korábban bejelentették az Euroligában nevet szerzett Kevin Pangos érkezését. 

A The Athletic-nek a gárda veterán irányítója, Ricky Rubio arról beszélt, hogy pontosan tudja, mi a dolga: segíteni az edzői stábnak a fiatalokból álló társaságot csapattá összekovácsolni. Tudja, hogy a Cleveland kerete nagyon fiatal, ő viszont már a 30-as éveit tapossa, így tudja, hogy sok tehetségből még nem lesz automatikusan csapat. Ehhez a darabkákat egymás mellé kell illeszteni, majd működésbe hozni az egész rendszert - veteránként az a dolga, hogy ez sikerüljön. 

A Miami Heat három játékosnak adott edzőtábor-szerződést, de várhatóan Micah Potter, Dru Smith és Ja’Vonte Smart sem kerül majd be a nagycsapat keretébe, hanem a Heat G-Ligás partnerénél, a Sioux Falls Skyforce-nál játszanak a 2021-22-es évadban. 

Cameron Johnson, a Phoenix Suns fiatal kiscsatár-erőcsatára harmadik évét kezdi meg, vagyis 2022 nyarán-őszén jogosulttá válik egy idő előtti hosszabbításra, ennek érdekében pedig játékosügynökséget váltott. Ez önmagában nem érdekes, az viszont igen, hogy a CAA ügynökségnél az egyik képviselője Melvin Booker lesz - ő nem más, mint csapattársa, Devin Booker édesapja. 

DeAndre Jordan szerint mindenkinek jobb így, hogy elváltak az útjaik a Brooklynnal, mondta el egy sajtónak rendezett videókonferencián. Jordan azzal viccelődött, hogy most már mondhat bármit, hiszen már nem barátok KD-vel és Kyrie-val, majd komolyra fordítva a szót azt mondta, hogy a kosárlabda előtt és után is barátok voltak és lesznek, így megértik egymást, hogy mindenki szeretne boldog lenni. Neki pedig lételeme a versengés, amire a Netsnél már nem volt lehetősége, ezt pedig mindenki megértette és elfogadta. 

Bobby Marks, az ESPN cap-szakértője jelezte, hogy idén szeptember 11-e az utolsó nap, amikor az NBA-csapatok úgy engedhetnek el játékosokat, hogy alkalmazzák a stretch provision-t, azaz több évre szétbonthatják a kivásárolt játékosok fizetését a sapka alatt. Ez a dátum alapesetben augusztus 31., most a később véget érő szezon miatt toltak kijjebb szűk két héttel. 

Egy érdekesség a 2021-es offszezonnal kapcsolatban: eddig 29 csapat vett részt legalább egy cserében - egyedül a Denver Nuggets nem volt benne egyetlen tranzakcióban sem, ők draftról és szabadügynök-piacról szereztek játékosokat. 

Az NBA egyik alelnöke, Evan Wasch arról beszélt a The Crossover podcastben, hogy a liga vizsgálja annak lehetőségét, hogy “nem tradicionális” helyszíneken, jelen esetben kültéren is rendezzen mérkőzéseket az NHL Winter Classic-jához vagy az MLB Field of Dreams-éhez hasonlóan. A vezető szerint a legnagyobb probléma, hogy meg kell oldani a párásodást, ami miatt csúszóssá és sérülésveszélyessé válik a parketta, illetve úgy kell helyszínt választani, hogy ne zavarjon be például eső vagy komolyabb időjárás-változás. Megérti, hogy sok rajongónak tetszene egy olyan rendezvény, mint az Iowában egy kukoricamezőn felépített pályán rendezett baseball-meccs, de egy kültéri kosármeccshez jóval komolyabb logisztika szükséges, mint egy baseball-meccshez, amelyeket eleve kültéren rendeznek. 

Jrue Holiday és korábbi olimpiai bajnok labdarúgó felesége, Lauren Holiday állt az élére egy kezdeményezésnek, melynek lényege, hogy korábbi New Orleans-játékosok fognak össze az Ida Hurrikán károsultjainak megsegítésére. Holiday-ék mellett Langston Galloway, Jahlil Okafor és Frank Jackson adományából négy kamionnyi felszerelést vásároltak és juttattak el a katasztrófa sújtotta régióba - többek között 200 generátort, 200 kanna benzint, illetve benzinkutakon és üzletekben levásárolható, pénzzel feltöltött kártyákat. Holiday szerint a helyi szurkolók mindig kiálltak mellettük, most rajtuk a sor - a hírek szerint egyébként közel 900 ezer háztartásban még mindig nincs vagy akadozik az áramellátás, a generátorokra nagyon nagy szükség van a károk gyors enyhítéséhez. Mellettük egyébként JJ Redick 100 ezer dollárt adományozott korábban, és a Pistons legendája, Isiah Thomas kifejezetten a vezetékekre lógó ágak és kidőlő fák okozta károk elhárításával foglalkozó cége is a körzetben tevékenykedik. 

Végül pedig Paul Pierce és Ray Allen, akik között úgy tűnik, szent a béke, legalábbis a Hall of Fame-ben készült videó alapján:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus