Hírmorzsák 2021-09-29 (10:15)

Klay Thompson együtt edzett a Warriorsszal. Durant veszi rá Irvinget az oltásra? Jonathan Isaac szerint csapaton belül ki fogják kezdeni azokat, akik nem oltakoznak. LeBron James bejelentette, hogy felvette a védőoltást, a Denvernél még vannak hiányzók. Rudy Gay Conley-val akart újra együtt játszani. Westbrook felhívta a Wizards tulajdonosát, amikor meghiúsulni látszott az átigazolása. Történt néhány kisebb igazolás. MPJ szerint Bol Bolnak változtatnia kell fejben. Egy bahamai-bosnyák center lett a WNBA idei MVP-je. 

Tegnap este beszámoltunk róla, hogy Caris LeVert hátában fáradásos törést találtak, de talán nem kell hosszabb időt kihagynia, míg csapattársa, TJ Warren hasonló lábsérülése továbbra is lassan gyógyul - részletek itt

 

Klay Thompson 2020. november 18-át követően ismét ott volt a parketten a Warriors edzésén, és bár Achilles-szakadásából gyógyulva sok gyakorlatot még nem végezhet, Steve Kerr vezetőedző le volt nyűgözve attól, ahogyan Thompson gyakorlatilag mindenhonnan rojtosra lőtte a hálót - a mester elmondta, hogy Thompson csapata nyerte meg a napi dobóversenyt, emellett óriási kedvvel, viccelődve dolgozott együtt a többiekkel, jó volt látni a régi Klay-t. Hozzátette, hogy természetesen még hónapokra van attól, hogy visszatérjen, de már a jelenléte is elképesztő emocionális bomba a társaknak, mert hihetetlenül pozitív a személyisége és a kisugárzása. Thompson annyit nyilatkozott, hogy jelenleg 75-80%-át végezte el annak, amit el kell végeznie. 

 

Tegnap volt a szezon előtti hivatalos médianap, ahol többek között Kyrie Irving oltási helyzete is fókuszba került. Vincent Goodwill (Yahoo! Sports) ligaközeli forrásokból úgy értesült, hogy Irving valószínűleg végül fel fogja venni az oltást, elsősorban Kevin Durant lehet rá majd nagy hatással e döntés meghozatalában. Szintén ide kapcsolódik, hogy Michelle Roberts, a játékos-szakszervezet (NBPA) vezetője kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy nem az a sztori, hogy az NBA-játékosoknak “csak” 90%-a oltakozott, hanem az, hogy ezt az egyébként nagyon magas arányt hogyan lehetne kiterjeszteni az egész országra, ahol az átlag mindössze 55% (több hírmagyarázat hozzátette, hogy az 55% nem jó megközelítés, mert mindenkivel számol, az oltásra jogosultakat kellene nézni, ahol az oltakozási arány 70% az Egyesült Államokban). 

 

A liga és az NBPA egyébként megegyezett abban, hogy a nem oltott játékosokra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint az előző szezonban: minden meccs, edzés, vagy közös csapatprogram előtt közvetlenül negatív tesztet vagy teszteket kell produkálniuk, gyakorlatilag napi szinten tesztelik majd őket, a meccsnapokon vértesztet is végeznek. Emellett ha fertőzöttel kerültek kapcsolatba, akkor hétnapos karanténba kell vonulniuk. 

 

Tegnap írtunk arról is, hogy Baxter Holmes (ESPN) szerint az oltott játékosok és edzők, illetve az oltatlan játékosok között hamar kiéleződhet a feszültség. Ezzel kapcsolatban Jonathan Isaac, a Magic jelenleg sérült magasembere biztos abban, hogy a nem oltott játékosokat ellenségnek fogják tekinteni és igyekeznek megfélemlíteni (Isaac a “bullying” kifejezést használta), és ez igazságtalan. Szerinte teljesen logikátlan, hogy ugyanazzal a labdával játszanak, ugyanazon a pályán, ugyanúgy összeüthetik a mellkasukat a társaival, majd amikor felszállnak a buszra, külön kell ülniük? Azt sem érti, hogyha be van oltva, attól még más helyeken maszkot kell hordania, amit szintén nem ért - mondandója végén egyébként Kyrie Irvingre is hivatkozott, aki a szakszervezet vezetőségéből mond hasonlókat, ő pedig támogatja ezt. Isaac egyébként ACL-szakadásból lábadozik, és várhatóan nem lesz ott a szezon kezdetén - ahogyan hasonló sérülésből gyógyuló csapattársa, Markelle Fultz, továbbá Michael Carter-Williams sem.

 

LeBron James is megszólalt a vakcinákkal kapcsolatban és deklarálta, hogy megkapta az oltásokat. Elmondta, hogy csak a saját nevében beszél és senkit nem akar kényszeríteni semmire, mert ez mindenkinek a személyes döntése. Eleinte kifejezetten szkeptikus volt az oltással kapcsolatban, de utána alaposan tájékozódott, majd a családjával és barátaival konzultálva arra jutott, hogy számára ez a legjobb döntés - lehet, hogy más majd más következtetésre jut, de azt az ő magánügyének fogja tekinteni, ha oltás nélkül akarja megoldani a szezont, semmi beleszólása nincs és nem is lehet. 

 

Rudy Gay, a Utah Jazz új igazolása a médianapon elmondta, hogy leginkább Mike Conley miatt választotta a Jazzt, akivel korábban a Grizzliesben remek éveket töltött, szeretett vele játszani - Conley annyit tett hozzá, hogy alapesetben az edzőtáborban rengeteg feladatot kell megoldani, de náluk egyrészt a mag már teljesen összeszokott, másrészt az érkező veteránok is gyorsan be fognak illeszkedni, innentől kezdve pedig sok időt tölthetnek a nagyon apró részletek kidolgozásával. A Jazznél egyébként minden dolgozót beoltottak, ezt Justin Zanik GM jelentette be (a mormon fővárosban székelő csapatnál tehát nem merültek fel vallási megfontolások - a szerk.). Szintén a csapathoz kapcsolódik, hogy az eddigi segéd GM, a 60 év feletti David Morway eggyel hátrébb lép és speciális tanácsadóként segíti a gárdát. 

 

Tegnap arról is volt szó, hogy Russell Westbrook állítólag Bradley Bealt is győzködte még a Lakersbe igazolása előtt, hogy hagyja ott a Wizardsot - ezzel kapcsolatban egyes források azt mondták, hogy a Lakers és a Wizards nem tudott megegyezni első körben, ezért a LAL felkészült arra, hogy a már kidolgozott Buddy Hield-cserét hajtja végre, ekkor azonban Russell Westbrook közvetlenül hívta fel a Wizards többségi tulajdonosát, Ted Leonsist, hogy intézzék el az átigazolását, mert nem akar máshová menni a Lakersen kívül. Ezt követően kapott tulajdonosi utasítást a GM Tommy Shephard, hogy újra vegye fel a kapcsolatot a Los Angelesszel. 

 

Egy-két igazolás is történt. Johnny O’Bryant a Milwaukee Buckstól kapott edzőtábor-szerződést - a center korábban játszott a Bucksnál is, de a 2017-18-as szezon óta nem szerepelt a ligában, az elmúlt évben a Turk Telekomnál és a Crvena zvezdánál szerepelt. A Los Angeles Lakers Trevelin Queennek ad lehetőséget egy részlegesen garantált edzőtábor szerződés képében. A Utah Jazz Marques Boldennek és Malik Fittsnek ad edzőtábor-szerződést, ezzel be is telt a húszfős keretük. A Pistons visszaigazolta a litván Deividis Sirvydist, náluk is betelt a húszas keret.  

 

A nemrég maximum hosszabbítást kapó Michael Porter Jr. azt mondta csapattársáról, Bol Bolról, hogy meg kell változtatnia a gondolkodását, ha sikeres akar lenni az NBA-ben - ezzel pedig Bol Bol teljes mértékben egyet is ért. Leginkább azzal van problémája, hogy egy héten csak egy-két napig tudja fenntartani megfelelő szinten a koncentrációját, nem tud egyenletesen teljesíteni - most arra kell koncentrálnia, hogy egész évben folyamatosan hozzon egy jó szintet, ne csak akkor, amikor minden flottul megy. A csapathoz kapcsolódik, hogy a Denvernél egyébként nincs mindenki beoltva, ezt maga Michael Malone vezetőedző mondta el. 

 

Végül pedig a WNBA maradt, ahol idén a Connecticut Sun játékosa, Jonquel Jones nyerte el az alapszakasz MVP címet - majdnem egyhangúan, mivel 49 szavazóból 48 tette az első helyre. A center ötödik szezonjában jutott el ilyen magasságokba, karrierje elején nem is nagyon volt ez benne, hiszen 2017-ben a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak választották, 2018-ban pedig még nem is volt kezdő, a Legjobb Hatodik Embernek járó elismerést gyűjtötte be - a tavalyi szezont ráadásul egy az egyben ki kellett hagynia koronavírus-fertőzés miatt. A 27 éves, bahamai-bosnyák kettős állampolgárságú magasember (akit a 2021-es Európa-bajnokságon a torna legjobb ötösébe választottak) a liga egyik legjobb védőjének számít, idén harmadszor lett a bajnokság legjobb lepattanózója, másodszor az Év Első Védőötösének tagja, de korábban volt már blokk-király is. Érdekesség, hogy a háromszoros All-Star úgy lett MVP, hogy korábban még Év Első Ötösébe sem választották.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus