Hírmorzsák 2021-09-30 (10:00)

Az oltást fel nem vevő játékosoknak nem jár fizetés, ha egy felsőbb szabályozás miatt nem léphetnek pályára. Michael Porter Jr. sem vette fel az oltást; a szerződése 5. éve csak részben garantált. Russell Westbrook Anthony Davisből akarja kihozni a maximumot. James Harden valószínűleg nem fog a nyár előtt hosszabbítani a Netsnél. Elképzelhető, hogy a 2022/23-as idényben is Gregg Popovich lesz a Spurs edzője. Dwight Powell lesz a Mavericks kezdő centere. Kelly Olynyk szeretné tanítani a Pistons fiataljait. Isaiah Stewart és Ömer Yurtseven is komoly mentort talált magának. Változott, hogy mit nézhetnek vissza a játékvezetők a mérkőzések utolsó 2 percében. Gayle Benson New Orleansban tartaná a Pelicanst. Autóbalesetben elhunyt a Clippers videós részlegének egyik munkatársa.

Az NBA kommunikációs igazgatóhelyettese, Mike Bass egy közleményben egyértelművé tette, hogy azoknak a játékosoknak nem jár fizetés, akik azért nem vehetnek részt egy találkozón, mert nem vették fel az oltást – jelen állás szerint Kyrie Irving és Andrew Wiggins lehet ennek a kárvallottja, mivel New Yorkban és San Franciscoban is olyan szabályozásokat hoztak, amik értelmében 12 évnél idősebb személy csak akkor léphet be a csarnokokba, ha megkapta a koronavírus elleni oltást. Kyrie Irving viszont a tegnapi hírek alapján gondolkodik azon, hogy felvegye az oltást, és erről részben Kevin Durant győzheti meg.

Mike Singer (Denver Post) számolt be róla, hogy a Denver Nuggetsnél több olyan játékos is van, akik nem vették fel az oltást, köztük Michael Porter Jr. sem. A fiatal kosaras arról beszélt, hogy szerinte nem szabad kötelező tenni az oltást, meg kellene hagyni mindenkinek az egyéni döntés lehetőségét. Ő már kétszer átesett a betegségen, tudja, hogy miként reagált rá a szervezete, és ugyan nem nagy a valószínűsége, de az oltásra reagálhat rosszabbul is. Ha valaki azt érzi, hogy az oltással nagyobb biztonságban van, illetve meg tudja védeni a körülötte lévőket is, akkor az adassa be, de ha valaki nem érzi ezt biztonságosnak, akkor ne vegye azt fel.

Ugyancsak Porterhez kapcsolódó hír, hogy Shams Charania (The Athletic) megosztott néhány részletet a játékos frissen aláírt szerződése kapcsán. A 172,5 milliós megállapodásból alapvetően 145,3 millió dollár garantált, az 5. év 39,3 milliójából csak 12 millió. A szerződése utolsó évének fennmaradó része annak fényében válik garantálttá, hogy addig milyen eredményeket ér el, a megállapodása tartalmaz kikötéseket All-Star, All-NBA és All-Defensive tagságról, valamint az MVP és az Év Védője díj elnyeréséről is. Mike Singer szerint egy All-Star tagsággal 5 millióval nőhet az 5. éves fizetése, míg két meghívással már el is éri azt, hogy teljesen garantált legyen abban az évben is a fizetése. Mindezt ugyanakkor borítja, ha az előttünk álló szezonban bekerül valamelyik All-NBA csapatba, akkor ugyanis a 207 millió dolláros designated hosszabbításról szól a megállapodása a Derrick Rose-szabály értelmében.

Arról külön is beszámoltunk, hogy az Russell Westbrook célja a Los Angeles Lakersnél, hogy Anthony Davisből kihozza a maximumot.

James Harden Malika Andrewsnak (ESPN) elmondta, hogy nem tervez idő előtt hosszabbítani a Brooklyn Netsnél. A játékos kiemelte, hogy még sosem volt szabadügynök, mindig aláírta a hosszabbításokat, most viszont időt akar adni magának. Ettől függetlenül nagyon nehéz lenne számára elhagyni a jelenlegi csapatát, vagy elhagyni Kevin Durantet és Kyrie Irvinget. Ebben a szezonban kizárólag a bajnoki címre akar koncentrálni, utána jöhet majd minden más.

Zach Lowe (ESPN) értesülései szerint nem lenne meglepő, ha a 2022/23-as idényben is Gregg Popovich irányítaná a San Antonio Spurst. Lowe arról is írt, hogy kik lehetnek jelen állás szerint a legesélyesebbek arra, hogy majd átvegyék a helyét. Will Hardy, Brett Brown, Manu Ginobili és Becky Hammon is jelölt lehet, de az sem lenne meglepő, ha egy eddig ismeretlen név kerülne elő, amikor ideje lesz. Hardy és Brown korábban segédedzőként dolgozott Popovich alatt, Hammon most is ilyen tisztséget tölt be, míg Ginobili épp az előző héten tért vissza a Spurshöz, hogy tanácsadóként segítse a csapatot, ugyanakkor azt nem tudni, hogy neki mennyire vannak edzői ambíciói.

Tim MacMahonnak (ESPN) arról számolt be Jason Kidd, hogy a tervei szerint Dwight Powell lesz a Dallas Mavericks kezdő centere, míg Kristaps Porzingis erőcsatárt fog játszani.

Kelly Olynyk elmondása alapján azért igazolt a Detroit Pistonshoz, mert úgy gondolja, hogy pályafutása ezen szakaszában jól tudna segíteni egy ilyen fiatal csapatot a vezetői képességeivel mind a pályán, mind azon kívül. Szeretné átadni azt a tapasztalatát, amit az elmúlt szezonok során szerzett, és úgy gondolja, hogy erre kiváló lehetősége lesz Detroitban.

Ugyancsak a Detroithoz tartozik, hogy a jelek szerint Isaiah Stewart mentort talált magának, méghozzá Ben Wallace személyében. Stewart kedden annyit tudott vele beszélgetni, mint soha korábban, és próbált feltenni annyi kérdést, amennyit csak tudott, hogy magába szívja az egykori négyszeres Év Védője tudását. Úgy tudja, hogy Wallace a közeljövőben több időt fog a csapat körül tölteni, és ezt biztosan ki fogja használni, hogy még többet tanulhasson tőle, és bízik benne, hogy nem megy majd az idegeire.

A Miami Heat fiatal centere, Ömer Yurtseven is komoly mentort talált magának, vele a csapat játékosfejlesztésekkel kapcsolatos ügyek alelnöke, Alonzo Mourning kezdett el külön foglalkozni. A török center elmondta, hogy Mourning folyamatosan tanácsokkal látja el, és ezzel rengeteget segít neki, és reméli, hogy ugyanúgy tud majd dominálni, ahogyan azt egykor a nagy előd is tette.

Az NBA tulajdonosok ülésén megszavazták azt a korábban már belengetett változtatást, hogy a mérkőzések utolsó 2 percében csak akkor kelljen visszanéznie a játékvezetőknek azt, hogy melyik csapat játékosáról ment ki a labda, ha valamelyik csapat edzője erre használja el a challenge-ét. A módosítást próbajelleggel csak a következő szezonra fogadták el a tulajdonosok, és azt várják ettől, hogy a mérkőzések vége kevésbé fog elhúzódni.

A New Orleans Pelicans és az NFL-ben szereplő New Orleans Saints 74 éves tulajdonosa, Gayle Benson először beszélt nyilvánosan az utódlásáról, és elmondta, hogy olyasvalakinek akarja majd eladni a csapatait, akik biztosan a városban tartják azokat. Mindkét csapat rengeteget tesz a helyi közösségért, ami az egykori férjének, Tom Bensonnak köszönhető, és azt szeretné, ha a jövőben is így lenne, ezért is akarja, hogy mindenképpen a városban maradjanak a csapatok. Ebben kulcs lehet az is, ha sikerült meghosszabbítani a Saints 2025-ben lejáró pályahasználati jogait, ugyanis az NFL szabályai nem engedik az élő bérleti szerződés alatt lévő csapatok költözését.

Az elmúlt nap során is történt néhány kisebb játékosmozgás. A Utah Jazz bejelentette Marques Bolden és Malik Fitts szerződtetését. A Detroit Pistons szabadlistára tette Deividas Sirvydist, illetve szerződést adtak Jared Cunninghamnek az edzőtábor idejére. Trevelin Queen a Los Angeles Lakers táborában bizonyíthat. A Milwaukee Bucks edzőtáborában szerepelhet a néhány napja kitett Elijah Bryant, illetve a csapat korábbi játékosa, Johnny O’Bryant is.

A végére egy szomorú hír marad, 26 éves korában autóbalesetben elhunyt Assane Drame, a Los Angeles Clippers videós részlegének egyik munkatársa.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus