Hírmorzsák 2021-10-22 (11:00)

Kihirdették az NBA 75. évfordulós csapatát. Ben Simmonsnak fáj a háta. Daryl Morey szerint eltarthat négy éven keresztül is a huzavona Simmonsszal. Haralabos Voulgaris szerint diszfunkcionálisan működött a Mavericks vezetősége, amíg a csapatnál dolgozott. Enes Kanter kiállt Tibet mellett, a Celtics tiltólistára került Kínában. Deandre Ayton csalódott, hogy nem tudott hosszabbítani. Ja Morant bajnoki címet nyerne Memphisben.

Tegnap arról már beszámoltunk, hogy kihirdettek 50 játékost az NBA 75. évfordulós csapatából, és az alapszakasz harmadik játéknapján az alábbi játékosokkal vált teljessé a lista: Ray Allen, Carmelo Anthony, Elgin Baylor, Dave Bing, Kobe Bryant, Billy Cunningham, Stephen Curry, Anthony Davis, Dave DeBusschere, LeBron James, Jason Kidd, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Pete Maravich, , Bob McAdoo, Reggie Miller, Earl Monroe, Shaquille O'neal, Gary Payton, Paul Pierce, Dennis Rodman, Dolph Schayes, Dwyane Wade, Russell Westbrook, Lenny Wilkens, Dominique Wilkins. Végül az előzetesen várt 75 helyett 76 játékost választottak így be az évfordulós csapatba, mivel az utolsó helyeken pontegyenlőség alakult ki.

Arról, hogy kik kerülnek be, jelenlegi és korábbi játékosok, edzők, általános igazgatók, csapatvezetők, a liga vezetői, WNBA-legendák, újságírók és kommentátorok válogatott csoportja szavazott. Az NBA alábbi közleményében olvasható többek között az is, hogy pontosan kik szavazhattak. Érdekesség, hogy a kiválasztott 76 játékos 730 All-Star kiválasztást és 110 MVP-díjat (alapszakasz és döntő egyben) ért el közösen, és több mint 1,5 millió pontért voltak eddig felelősek a liga történetében. A kiválasztottak közé bekerült mind az 50 olyan játékos, akik 1996-ban tagjai voltak az 50. évfordulós keretnek, és 11 olyan játékos került be, aki jelenleg is aktív. Noha hosszasan lehetne sorolni a kimaradókat is, ettől most eltekintünk, viszont a névsor teljessé válása után Klay Thompson és Dwight Howard is nemtetszésének adott hangot, amiért nem kerültek be a kiválasztott játékosok közé.

Folytassuk a morzsát a szokásos Ben Simmons-rovattal. Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a játékos tegnap tiszteletét tette a Philadelphia 76ers edzőközpontjában, ugyanakkor rögtön jelezte is a csapat felé, hogy problémái vannak a hátával. (Sportolóknál nem egyedi eset, hogy hátsérülést jelentenek olyankor, amikor távozni kívánnak a csapatuktól, a labdarúgás világából például Philippe Coutinho is így tett, amikor el akarta érni, hogy Liverpoolból Barcelonába igazolhasson.) Ezt követően egy rövid kezelésen esett át, majd a 76ers edzői stábja engedélyt adott neki arra, hogy munkába álljon, viszont Simmons anélkül távozott, hogy egy feladatot is megcsinált volna. Az egyelőre hivatalosan nem tisztázott, hogy részt vesz-e a csapata mai dobóedzésén, illetve játszik-e a Brooklyn Nets elleni mérkőzésen, ugyanakkor Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint az előrelátható jövőben nem fog pályára lépni a 76ersben, és ennek a vélt vagy valós hátproblémái mellett az is az oka, hogy erre mentálisan sem áll készen.

Daryl Morey egy rádióműsorban tért ki röviden Simmons helyzetére, a csapatvezető szerint mindenki nyugodtan felkészülhet arra, hogy hosszabb ideig is eltarthat ez a huzavona. Hogyha nem sikerül Simmonst valaki olyanért elcserélniük, aki azonnal különbséget jelenthet a javukra egy mérkőzésen, vagy a játékos nem tér vissza és kezd el jól játszani, akkor ez az egész négy évig is eltarthat, és senki se higgye azt, hogy viccel, amikor ezt mondja.

A Dallas Mavericks korábbi kutatás-fejlesztési szakembere, Haralabos Voulgaris az ESPN Daily podcast vendége volt, és az előző munkahelyén töltött időszakáról mesélt. Mint ismert, sokan gondolják róla úgy, hogy a csapaton belül túlságosan nagy hatalomra tett szert, mivel csak Mark Cuban állt felette, és a személye is közrejátszhatott Donnie Nelson távozásában, ugyanakkor Voulgaris sem maradt a Mavericksnél a nyáron. A szakember elmondta, hogy ő csak részese akart lenni valaminek, meccseket akart nyerni, és nem is volt kimondottan érdekelt abban, hogy változtatást harcoljon ki a csapat szervezeti felépítésében. Sosem akart addig az az ember lenni, akié a fő felelősség, amíg rá nem jött, hogy az az ember nem akarja őt a csapatnál tudni, akié a döntési felelősség. Onnantól kezdve, hogy személyes lett számára, előjött belőle a versenyszellem. Az első két évében Nelson nagyon jól bánt vele, utána viszont azt kezdte kiolvasni a sorok közül Voulgaris, hogy el akarja őt takarítani. Elkezdett hallani dolgokat, nagyon pletykás munkahelyen dolgozott, úgy érezte magát, mintha egy varrókörben lenne. Okosabban is eljárhatott volna, ha az lett volna a célja, hogy ő kerüljön döntéshozói pozícióba, de nem ez volt a célja, hanem az, hogy jobbá tegye a csapatot.

Voulgaris azt is elmondta, hogy amikor 2018-ban teljes munkaidőben a Maverickshez került, írt egy levelet Cubannek arról, hogy mennyire próbál beilleszkedni, ugyanakkor a tulajdonos elmondta neki, hogy nem ezt várja tőle, mivel azért hozta a csapathoz, mert olyasmikben jó, amikben ők gyengék. A csapat vezetőségéből senkivel sem alakult ki különösebb munkakapcsolata, ami valahol furán hatott a számára, ugyanakkor olyan szempontból nem meglepő, mert Nelson olyanokkal vette körül magát, akik nem jelentenek veszélyt a munkájára, nem véletlen, hogy a két évtizedes regnálása során egyetlen alatta dolgozót sem neveztek ki másik franchise magasabb pozíciójába, ahogyan az sem véletlen, hogy Gerson Rosasnak is három hónap után távoznia kellett. Cuban úgy gondolta, hogy működhet a kettősük, de ezt nem tette lehetővé Nelson személyisége sem, aki vérbeli üzletkötő, abban nagyon profi, ugyanakkor annyi munkakapcsolatuk alakult ki, hogy időnként kapott tőle egy ökölpacsit, amikor találkoztak. A csapat vezetőségéről azt gondolja, hogy diszfunkcionálisan működött az ott tartózkodása idején, és csupa középiskolai dráma jellemezte azt.

A Boston Celtics mérkőzései tiltólistára kerültek Kínában, miután Enes Kanter közzétett egy videót arról, hogy kiáll Tibet mellett, majd a New York Knicks elleni szezonnyitón „Free Tibet” feliratú cipőt viselt. A Celtics ezzel a második csapat lett, akiknek a mérkőzései tiltólistára kerültek Kínában, korábban a 76ers mérkőzéseivel jártak el ugyanígy, mivel náluk dolgozik az a Daryl Morey, aki Hong Kong mellett állt ki két évvel ezelőtt.

Deandre Ayton elmondta, hogy csalódott, amiért nem tudott megegyezni a Phoenix Suns vezetőivel a szerződése idő előtti hosszabbításáról, ugyanakkor változatlanul az a célja, hogy a csapatot idén is hozzásegítse a döntőbe jutáshoz. Az egész élete során azt tanulta, hogy azt irányítsa, amire kihatással tud lenni, és ugyan csalódott, de továbbra is képviselnie kell magát és a csapatát. Mindig szeret versenyezni a legjobbakkal, és pontosan ezt fogják tőle látni a szezon során, semmi mást.

Ja Morant jövő nyáron lesz jogosult az idő előtti hosszabbítás aláírására, és várhatóan ezt meg is fogja tenni. Mint mondta, nem hisz abban, hogy elhagyja a mindenkori csapatát, amíg ott van, addig ténylegesen ott van, és csak erre koncentrál. A lehető legjobbat próbálja majd kihozni minden helyzetből a csapattársaival, meccseket nyerni, a szurkolóik előtt játszani, és megtenni mindent azért, hogy boldogságot okozzon. Úgy érzi, hogy a keretük alkalmas arra, hogy versenybe szálljanak nyugaton, csak össze kell illeszteniük a puzzle darabjait – sok dicséret illeti a vezetőséget és az edzői stábot is azért, hogy ehhez a megfelelő darabkák állnak a rendelkezésükre. Amikor Memphisbe érkezett, az volt a célja, hogy alanyi jogon ne legyen több draftjoga a csapatnak a lotteryben, csak akkor, ha cserélnek érte. Nyerni jött ide, és gyakorlatilag ezt is tette az első két évében, ugyanakkor így sem elégedett, messzebb akar jutni, bajnok akar lenni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus