Hírmorzsák 2021-12-28 (11:30)

Kemba Walker és Shai Gilgeous-Alexander az elmúlt hét legjobbja keleten, illetve nyugaton. A beoltott játékosoknak rövidebb lehet a kötelező karantén ideje. Greg Monroe rögtön bizonyított. Jayson Tatum, Deandre Ayton, Monty Williams és Chauncey Billups is a protokoll alatt. A Raptorstól hárman is visszatérhetnek. Trae Young újra a pályán. Kevin Durant hamarosan ismét játszhat, Kyrie Irving szereplésére még egy-két hetet várni kell. Brad Wanamakert kitette a Pacers. Russell Westbrooknak elege lett a kritikákból. Jordan Clarksont betalálta egy szurkoló.

Kiosztották a Hét Játékosa díjakat, keleten Kemba Walker, nyugaton Shai Gilgeous-Alexander kapta az elismerést. A Knicks rotációjába visszatérő Walker 2-1-es héthez segítette csapatát, miközben 25 pontot, 9 lepattanót és 8,3 gólpasszt átlagolt. Gilgeous-Alexander és a Thunder 3-1-es hetet tudhat maga mögött, a hátvéd ebből 27,5 pontos, 6,3 lepattanós, 7 gólpasszos átlagokkal vette ki a részét. Keleten Joel Embiid, Darius Garland, Kevin Love, Tyler Herro, Max Strus, Ömer Yürtseven és Jrue Holiday kapott még jelölést, míg nyugaton Stephen Curry, Rudy Gobert, Donovan Mitchell és Dejounte Murray neve merült még fel az elismerés kapcsán.

Az elmúlt nap során is többen bekerültek az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, ugyanakkor ezzel kapcsolatos jó hír, hogy a liga és a játékosok szakszervezete megegyezett arról, hogy egyes esetekben az eddigi 10 napról 6-ra csökkentik a kötelező karantén idejét. Ez csak azokra a játékosokra vonatkozik, akik be vannak oltva, és csak akkor rövidülhet le a karantén hossza, ha a tesztek azt mutatják, hogy az egyén nem jelent veszélyt azt illetően, hogy megfertőzzön másokat. Aki pozitív tesztet produkál, annál a tesztelés napja nulladik napnak számít, azaz onnantól kezdve a hetedik napon jelentkezhet legközelebb játékra – továbbra is kivételt jelent természetesen, ha valaki 24 óra eltéréssel két egymást követő negatív tesztet produkál. A statisztikák azt mutatják, hogy azok esetében, akik be vannak oltva, elegendő ez a rövidebb időszak is arra, hogy kiürüljön a szervezetükből a vírus, míg az oltatlanok esetében jelentősen kisebb arányban elegendő a hat nap. Érdekesség, hogy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ezzel párhuzamosan öt napra csökkentette a tünetmentes esetekben a kötelező karantén idejét, azaz az NBA kisebb mértékben enyhített csak.

A vírushelyzetnek köszönhetően ma hajnalban megdőlt egy NBA-rekord is, amikor Greg Monroe pályára lépett a Timberwolvesban, ugyanis ő lett az 541. játékos, aki lehetőséget kapott ebben a szezonban, soha korábban nem játszhatott ennyi kosaras egy idényen belül. A centernek egyébként nem volt sok ideje összeismerkedni a társaival, Washingtonból kellett Minneapolisba utaznia, és nem is tudta előzetesen, hogy milyen szerepre számíthat, viszont elmondása alapján Chris Finch edző kiváló munkát végzett ennyi idő alatt is, olyan helyzeteket teremtett számára a pályán, amikben kényelmesen érzi magát, és ugyanazt csinálhatta, amit egész szezonban a G Ligában. Amikor arról kérdezték, hogy mennyire sikerült megismerkednie a társaival, elmondta, hogy Jaylen Nowell nagyszerűen teljesített, de előzetesen fogalma sem volt arról, hogy ki ő, nem látta még őt játszani. Monroe csereként 25 perc lehetőséget kapott, ezalatt 11 ponttal, 9 lepattanóval, 6 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel segítette 108-103-as győzelemhez csapatát.

A Celticsnél ma hajnalban nem léphetett pályára Jayson Tatum, mivel bekerült a protokoll alá. A játékos esetében ez azért lehet némiképp aggasztóbb, mint más esetekben, mert az előző szezon során is átesett a megbetegedésen, és azt követően hosszú időt vett igénybe a teljes felépülése, és sokáig csak inhalátor használata mellett tudott játszani. Visszatérője is van a Celticsnek, Grant Williams az utolsó pillanatban csatlakozni tudott a kerethez a Timberwolves elleni mérkőzés előtt, és pályára is léphetett. Al Horford szintén ezen a mérkőzésen játszott először a megbetegedése óta.

A Suns is kezd egyre nehezebb helyzetbe kerülni az NBA protokollja miatt, miután Deandre Ayton és Monty Williams vezetőedző is bekerült az alá, ugyanakkor jó hír, hogy Elfrid Payton egyetlen nap után kikerült onnan és pályára is léphetett hajnalban. A Suns irányítását átmenetileg Kevin Young vette át Williams hiányzása miatt, a csapat pedig Emanuel Terry 10 napos szerződtetésével igyekszik pótolni a kieső Aytont. A Warriorsnál a Suns elleni meccs után került be a protokoll alá Draymond Green, ugyanakkor Andrew Wiggins visszatérhet náluk a pályára. Az elmúlt 10 napot Bostonban karanténban töltő Jordan Poole is csatlakozhat a kerethez a nap folyamán, miután hazaér, ugyanakkor Steve Kerr úgy számol, hogy ma este még nem lesz bevethető.

A Trail Blazers Chauncey Billups vezetőedző és Roy Rogers segédedző nélkül kénytelen megvívni a következő mérkőzéseit, a hiányukban Scott Brooks vette át az irányítást. Mivel a játékosaik közül is sokan hiányoznak, Reggie Perry érkezett hozzájuk a hardship kivétellel. A Pelicanstól Feron Hunt 10 napos szerződést kapott, míg Anthony Tolliver ugyanilyen megállapodása semmissé lett, miután a veterán játékos pozitív tesztet produkált. A Clippersnél Moses Wright jutott hasonló sorsra, aki szintén a hardship kivétellel szerepelt csapatában. A Thundertől Alekszej Pokusevszki, Jeremiah Robinson-Earl és Aaron Wiggins került a protokoll alá, utóbbi ugyanakkor hamar ki is került onnan. A Thundernek így is négy hiányzója van, ezért a helyükre Zavier Simpson, Olivier Sarr, Scotty Hopson és Rob Edwards érkezett átmenetileg. A Rocketstől Jae’Sean Tate és Kenyon Martin Jr. esett ki. A Wizardstól Anthony Gill, Thomas Bryant és Aaron Holiday kidőlésével már hatan hiányoznak a vírus miatt.

A Kings sérültlistáján Alex Len a „kérdéses” megjelölést kapta, ez alapján a center szabadult a karanténból. A Hornetsnél jó hír, hogy Cody Martin visszatérhet, viszont az újonc Scottie Lewis szolgálataira nem számíthatnak a következő napokban. A Grizzliesnél Ziaire Williams került ki a protokoll alól, így már „csak” a bokasérülése tartja őt távol a játéktól, míg Xavier Sneed 10 napra aláírt náluk. A Magic újabb 10 napra lekötötte Hassani Gravett és Admiral Schofield kettősét, viszont Aleem Ford és B.J. Johnson párosának nem adtak második 10 napos szerződést. Justin Robinson valószínűleg nem kap újabb szerződést a Kingstől.

A Raptors nehéz helyzete némileg enyhülhet, Pascal Siakam, Khem Birch és Gary Trent Jr. is kikerült az izoláció alól, ugyanakkor mindhármuk ma esti játéka kérdéses. Nick Nurse emellett arról is beszámolt, hogy múlt szerdán azért is kellett halasztani a Bulls elleni mérkőzésüket, mert két olyan játékos is megbukott a protokollon, akiket a hiányzók pótlására szerettek volna leigazolni. A két játékos Brandon Goodwin és Nik Stauskas volt.

Trae Young hajnalban három kihagyott meccs után ismét pályára léphetett, mivel a Hawks irányítójának két egymást követő tesztje negatív lett. Young visszatérése ellenére sincs könnyű helyzetben a csapat, így is 10 játékosuk van a protokoll alatt, legutóbb Delon Wright került be oda.

Steve Nash elmondta, hogy számításaik szerint valamikor a hét folyamán visszatérhet a pályára Kevin Durant, aki Kyrie Irvinggel együtt december 18-án került be a protokoll alá. Irving bevetésére többet kell még várni, Nash szerint egy-két hét edzésre mindenképpen szüksége lesz az irányítónak, mielőtt pályára léphet, és érzése szerint közelebb lesznek a két héthez, mint az egyhez. A Nets Los Angelesben játszotta az elmúlt két meccsét, viszont a következő kilenc találkozójukból csak kettőt vívnak idegenben, január 5-én a Pacers, 12-én a Bulls otthonába látogatnak, és ha nem ezek valamelyikén tér vissza Irving, akkor arra leghamarabb a január 17-én kezdődő négymeccses idegenbeli túrájukon lesz lehetősége. Érdekesség, hogy ezen a napon Clevelandbe látogat a Nets.

Történt egy kisebb mozgás az Indiana Pacers keretében, szabadlistára tették az októberben leigazolt Brad Wanamakert, hogy szerződést tudjanak adni Keifer Sykesnak. Wanamaker 22 meccsen lépett pályára a szezon során, míg Sykes azt követően, hogy kétszer játszott az előszezonban a csapatban, a Pacers G Ligás partnerénél bizonyított.

Russell Westbrook kifakadt egy videós sajtótájékoztató során. A Lakers irányítója elmondta, hogy elege lett abból, hogy mindenki azt mondogatja neki, hogy mit kellene csinálnia, és már tele van ezzel a hócipője. Úgy gondolja, hogy rendben van a játéka, és úgy érzi, hogy az emberek azt várják tőle, hogy 25 pontot, 15 lepattanót és 15 gólpasszt átlagoljon, ami nem normális. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az nem normális, amit az emberek csinálnak. Azt mondogatják, hogy engedjék neki, hogy önmaga legyen, de ezt senki sem tudja, hogy mit jelent, csak ő. Azt fogja tenni, amit csinálnia kell, ő erről gondoskodik, míg az öltözőn kívül hangokkal nem foglalkozik, azok gondoskodjanak magukról.

Jordan Clarksont betalálta a Spurs egyik szurkolója ma hajnalban. A Jazz játékosa elmondta a meccs után, hogy az illető megállás nélkül heccelte őt, majd egy időkérésnél felállt a helyéről és odakiabált valamit neki. Clarkson ekkor megfordult, elindult a szurkolóhoz, aki szerinte átlépett egy határt, de nem tudott odamenni hozzá, mivel a társai visszafogták őt. A szavaiból azt lehet kivenni, hogy nem akart nekiugrani, mivel elmondta, hogy ő többet veszíthetett volna egy tényleges incidenssel, sokkal több pénzt bukhatott volna ezzel, mint a másik személy, akit legfeljebb kivezettek volna a csarnokból.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus