Hírmorzsák 2022-04-06 (12:00)

A Lakers búcsúzott a rájátszástól, az érintettek szerint a sérülések tettek keresztbe. Kareem bocsánatot kért LeBrontól. A Raptors bejutott a playoffba, addig pihentetni fognak. A Jazz és a Bulls is bent van – Gobert szerint érezhető a fejlődésük. Zach LaVine térde fáj, Lonzo Ball nem fog visszatérni a szezonban, Zion viszont igen? Vucsevics szerint nem szándékosan ütközte le Grayson Allent. Brook Lopez egyre jobb formában. TJ McConnell visszatért. A Grizzlies tulajdonosa már a harmadik leggazdagabb a ligában, minden kulcsembert megtarthatnak. Mini-sorozat készül Donald Sterlingről és a Clippersről. Elhunyt Gene Shue. 

A Los Angeles Lakers Phoenixben elszenvedett vereségével már biztos, hogy nem juthat be a play-inbe, a nagyközönség pedig alaposan le is húzta róluk a keresztvizet. az ESPN-nek nyilatkozó Frank Vogel vezetőedző nagyon csalódott, mert sem a szurkolóknak, sem a Buss-családnak nem adták meg, amit megérdemeltek volna, pedig mindent megkaptak tőlük, ami a sikerhez kell. Carmelo Anthony annyit tett hozzá, hogy minden eszközük megvolt, és akadtak olyan aspektusai a szezonjuknak, amire nem lehettek hatással, de összességében nem lehet kifogásuk – a nap végén csak az a lényeg, hogy nem tudták elvégezni, amit akartak. Anthony Davis rá is világított, hogy az egészségügyi problémáik miatt több kezdőötös-felállásuk volt, mint ahány győzelmük, és a három alapember borzasztó kevés percet játszhatott együtt, így nem tudták összecsiszolni a játékukat és a rotációjukat. Russell Westbrook kérdésre válaszolva azt mondta, hogy maradni akar a következő szezonra és kitölti a szerződését, de semmi nincs kőbe vésve – abban bízik, hogy esélyt kapnak kiköszörülni ezt a csorbát. 

LeBron James nem nyilatkozott a kiesést követően, viszont kapott egy bocsánatkérést. A Sirius XM NBA Radióban Kareem Abdul-Jabbar elmondta, hogy pár napja Carmelo Anthony-nak adta át az NBA Social Justice Champion Awardot, és közben nyilatkozott a sajtónak, ahogyan 60 éve teszi. Ebben a 60 évben néha előfordult, hogy nem mondott jót, és a múltkori ilyen volt, amikor Jamest elég erős szavakkal kritizálta. Most elmondta, hogy nem az volt a célja, hogy beleálljon Jamesbe, mert nagyra becsüli a pályán és azon kívül mutatott tevékenységét – nem mindenben értenek egyet, de most túllőtt a célon és szívből bocsánatot kér tőle, és reméli, hogy elfogadja a bocsánatkérést. 

A Toronto Raptors 118-108-ra győzte le a Hawksot, ezzel pedig egy év szünetet követően ismét ott lesz a rájátszásban. Nick Nurse vezetőedző rettentően büszke a csapatára, mert megtalálták a győzelmekhez vezető utat, egyúttal bejelentette, hogy a hátralévő meccseken pihentetni fognak, mert többen is kisebb sérülésekkel játszottak, Fred Van Vleetet nevesítette is. FVV szerint megvalósították azt, amit az alapszakaszra terveztek, most nagyon kíváncsi, hogy mire lesznek képesek a rájátszásban. 

A Jazz nagy nehezen kiszenvedte a győzelmet a Grizzlies ellen, ezzel pedig eldőlt, hogy szintén bejutottak a playoffba. Az elmúlt időszakban többször is nagy előnyt leadó és kikapó Utah most is nyerhetett volna már a rendes játékidőben, de Gobert és Mitchell is hibázott a vonalról, így csak ráadásban húzták be a kulcsmeccset. Rudy Gobert ennek ellenére úgy látta, hogy kézzel fogható a fejlődésük, múlt héten ezt a meccset még nem nyerték volna meg, kifejezetten dicsérte a csapat lepattanózását. Szerinte lassan kezd visszatérni a megfelelő kommunikáció, az egymásba vetett bizalom és kezdenek újra magasabb fordulatszámon pörögni. A Jazznél annak is örülhetnek, hogy Rudy Gay szabadult a protokoll alól, a veterán mindenes 13 percet pályán tudott tölteni. 

A Chicago-Milwaukee összecsapáson Nikola Vucsevics, a Bulls centere kemény faultot helyezett el Grayson Allenen, amiért kapott is egy technikait, de a meccs után azt mondta, hogy abszolút nem volt szándékos, őt is lökte Brook Lopez. Szerinte a visszajátszás alapján látszott, hogy közel sem volt akkora ütközés, mint ahogy elsőre látszott, nem is érti, mire kapott technikait – ott rögtön ezt tisztázták is Allennel és pár csapattársával. Az eset azért érdekes, mert januárban Allen egy meglehetősen kíméletlen faulttal intézte el a Bulls hátvédjét, Alex Carusót, aki csuklótörés miatt hosszú heteket volt kénytelen kihagyni – márciusban Derrick Jones Jr. adott Allen arcának egy flagrant 1-et érő könyököst.

Más rossz hír is akad a Chicagónál, Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint növekszik a félelem a csapaton belül, hogy Lonzo Ball nem tud visszatérni ebben a szezonban. Várhatóan a héten találkozik a csapatvezetés a játékost képviselő Klutch Sports, ekkor dől majd el, hogy mi lesz Ball-lal, akinek januárban kellett megműteni a bal térdében lévő meniszkuszát. Eldőlt, hogy a Bulls ma hajnalban 2017 után ismét bejutott a playoffba, Billy Donovan vezetőedző szerint pedig ez több társához hasonlóan Ballt ez is inspirálja, mivel ötödik évében végre a rájátszásban is pályára léphetne – ugyanakkor a térde még nincs abban az állapotban, és lépésről lépésre kell haladniuk, először a fájdalmat kell megszüntetni, ami zavarja a játékost. DeMar DeRozan azt mondta, hogy Ball játékintelligenciája, passzolása nagyon-nagyon hiányzik, az egész játékuk dinamikája megváltozik, amikor ő pályán van.

A fentieket némiképp zárójelbe teszi, hogy eközben Shams Charania (The Athletic) szerint ugyan formális döntés még nincs, de szinte biztos, hogy Ball nem fog visszatérni idén. A Bullshoz kapcsolódik, hogy a Bucks elleni meccset Zach LaVine is kihagyta, mert nem volt komfortos a bal térde, de Donovan szerint nincs különösebb probléma, inkább csak elővigyázatosak vele. 

A Chicagóban nyerő Bucks ezzel a győzelemmel behúzta a Central divíziót, és Mike Budenholzer vezetőedző szerint érdemes egy pillanatra megállni és örülni, mert ebben a ligában semmit nem adnak ingyen, minden kis részsikernek örülni kell. A Bucksnál annak is örülhetnek, hogy a playoff küszöbén Brook Lopez kezd kiváló formába kerülni, most 28 pontot termelt – a center szerényen csak annyit mondott, hogy próbálja felvenni a ritmust és visszaépülni a csapatba, mivel közeledik a playoff, akkorra már készen kell állni. 

Kedden szerződtette hardship kivétellel a Thunder Georgios Kalaitzakist, a 2021-es draft 60. választottját, illetve Zavier Simpsont, nem sokkal később pedig a két játékos kulcsszerepet játszott abban, hogy az OKC legyőzte a Portlandet. 

Az Indiana Pacers szezonját tönkretették a sérülések, de most kicsit fellélegezhettek: a csuklósérülés miatt 54 meccset kihagyó irányító, TJ McConnell visszatérhetett a pályára a 76ers ellen. 

Egy helyi online beszélgetős műsorban Zion Williamson nevelőapja, Lee Anderson azt nyilatkozta, hogy szerinte Zion visszatér még az idei szezonban, de megérti, hogy a döntést az orvosi stáb hozza meg, és a Pelicans a hosszútávú tervek miatt nem biztos, hogy kockáztatja az egészségét. 

Brian Windhorst (ESPN) írt arról, hogy az elmúlt évek igencsak jól sikerültek a Memphis Grizzlies 44 éves tulajdonosának, Robert Perának. Cége, a wireless eszközöket gyártó és forgalmazó Ubiquiti végleg túljutott egy igen komoly botrányon (2012-ben Iránnak és Észak-Koreának adtak el felszereléseket, amivel megsértették az USA által bevezetett szankciókat), jelenleg szárnyal, a személyes vagyona pedig már most 15 milliárd dollár, ami tovább fog emelkedni - Steve Ballmer és Dan Gilbert mögött már most a harmadik leggazdagabb tulajdonos, és Gilbertet valószínűleg hamar meg is fogja előzni. Ez azért érdekes, mert bár tavaly Jaren Jackson Jr. 105 milliós hosszabbítást kapott, most nyáron könnyedén ki tudja majd fizetni Ja Morant körülbelül 200 milliós idő előtti hosszabbítását, és ha a csapat fejlődése ilyen ütemben zajlik, akkor a következő két évben szinte bármekkora luxusadót be tud vállalni Dillon Brooks, Desmond Bane, Brandon Clarke és Tyus Jones új kontraktusainál. Ráadásul Pera ugyan nem szól bele az irányításba, ám napi szinten kommunikál Zach Kleiman GM-mel és Jason Wexler elnökkel, a legapróbb részletekig ismeri a csapatot és a franchise-t – a liga egyik vezetője szerint akár reklámot is forgathatnának a Slacknek, annyit használják az online kommunikációs platformot. 

Az FX berendelt egy minisorozatot az ESPN 30 for 30 „Sterling affairs” című podcast-sorozata alapján Donald Sterlingről. A Variety szerint Doc Riverst Laurence Fishburne játssza majd, az egyik vezető producer pedig Ramona Shelbourne szakíró lesz, aki eredetileg a podcasteket is vezette. 

Végül pedig egy szomorú hír: 90 éves korában elhunyt Gene Shue. A Pistons egyik első nagy spílere, az 1954-es draft 3. választottja ötször volt All-Star, 1960-ban az Év első, 1961-ben a második Ötösébe választották. Igazán edzőként vált ismertté, 1971-ben a Baltimore Bulletset, 1977-ben a Philadelphia 76erst vezette nagydöntőbe. 1969-ben és 1982-ben is az Év Edzőjének választották a ligában (mindkétszer a Bullets/Wizards franchise-nál), 522 alapszakasz-győzelme a mai napig rekord a Wizardsnál. Shue arról is ismert volt, hogy vezetőedzői pályafutása 1989-es befejezésekor a legtöbb vereséggel (861) rendelkezett, jelenleg is hatodik ezen az „örökranglistán”. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus