Hírmorzsák 2022-07-02 (8:30)

A Jazz kicsit lerabolta a Minnesotát Rudy Gobert-ért, a rengeteg draftjoggal újraépíthetik a csapatot Donovan Mitchell körül - de még Mitchell elcserélését sem lehet kizárni. A Netsnél Joe Tsainak elege lett a Durant-Irving párosból, nem akar többet ilyen unszimpatikus csapatot, inkább nyerjenek kevesebbet, de lehessen büszke. A Brooklyn csak fizetési ballasztként tekint Kyrie Irvingre, akitől minden klub tart, kivéve a Lakerst. Durant is megunta már a Nets körüli cirkuszt, új környezetre van szüksége - a GSW bajnoki címre is rátett erre egy lapáttal. A Warriors Lee-t és Bjelicát is elvesztette, de megtartotta Looney-t és leigazolta DiVincenzót. Bryn Forbes Minnesotába, Raul Neto Clevelandbe igazol. Luke Kornet a Bostoné, Jalen Smith marad a Pacersben, Derrick Jones Jr. pedig a Bullsban.

Este már külön is beszámoltunk arról, hogy a Utah Jazz Minnesotába cserélte Rudy Gobert-t és Danny Ainge kissé "lerabolta" a Timberwolvest: Malik Beasley, Pat Beverley, Leandro Bolmaro, Jarred Vanderbilt és az idei 1/22-vel kihúzott Walker Kessler már önmagában öt játékost jelent, de a lényeg az, hogy védettség nélküli 2023-as, 2025-ös és 2027-es, valamint egy top5-ös védettséggel rendelkező 2029-es elsőköros draftjogot is kapott, plusz 2026-ban is joga van megcserélni a két picket. Ez így elég brutális csomag azért a Gobert-ért, aki a playoffban eddig sokszor tűnt lassúnak komoly csapatok ellen és az előttünk álló három idénybyen 38, 41 és 43 millió dollárt keres, majd 2025-2026-ra lesz még egy 46,6 milliós játékosopciója - 33 éves korában. A Wolves mindenképpen jól védekező centert akart a frissen meghosszabbított (224 millió dolláros) Karl-Anthony Towns mellé, de elég érdekes projektnek tűnik ez a magasember-szerkezet, ha komoly célokat akarnak elérni.

Ami pedig a Jazzt illeti: már a csere előtt is egyre erősebben monitorozták a csapatok, hogy mit is csinál Danny Ainge, mert éreztek esélyt arra, hogy az egész csapatot szétrobbantják Salt Lake Cityben. Royce O'Neale-t már korábban eladták a Netsnek egy elsőkörösért, most kaptak összesen még három tuti és egy szinte tuti elsőköröst, egy pickcserét és az idei 1/22-t - a nagy kérdés, hogy merre indulnak az együttesnél. Az ESPN és a The Athletic információi szerint a klub ezekkel a draftjogokkal megpróbálja újrahangszerelni a keretet Donovan Mitchell körül, a Salt Lake Tribune viszont úgy tudja, hogy Ainge "nyitva tartja a szemét" és ha érkezik megfelelő ajánlat, akkor Mitchellt is elcseréli, ebben az esetben a teljes újjáépülés következik. 

A hírek szerint egyébként a Heat továbbra is érdeklődik Mitchell iránt, de egyrészt Ainge és Pat Riley viszonya meglehetősen "túlfűtött" volt a múltban, másrészt állítólag Riley elsősorban Kevin Durantre menne rá - akiért ezekkel a pickekkel még a Jazz is versenybe szállhat, mert a Brooklyn ezzel visszakaphatná azt a jövőjét, amit korábban eladott. 

Itt pedig térjünk is rá arra, hogy mik a hírek Durant-ügyben. Ugyan KD a Sunst és a Heatet jelölte meg, mint kívánt célpont (az előző szezon két első kiemeltjét), de Durantre nyilván gyakorlatilag az egész liga rámenne és a hírek szerint érdeklődik is szinte mindenki a Brooklynnál. Adrian Wojnarowski bedobta a Toronto Raptors nevét, szerinte a kanadaiak szinte bárkit odaadnának Durantért, nekik a Leonard-projekt is bejött hasonló megfontolásból, KD szerződése pedig hosszabb, nem egy évet vesznek vele - talán Scottie Barnes az egyetlen, akit nem szívesen boltolnának el és vannak is értékes játékosaik, valamint draftjogaik, amik érdekelhetik a Brooklynt. Hozzá kell tenni, hogy a Nets alapvetően nem pickeket akar, hanem olyan játékosokat, akikkel továbbra is jó csapat tud lenni - de ez azért még változhat, ha Kyrie Irving is távozik.

Brian Windhorst úgy tudja, hogy a Nets addig semmit nem fog kezdeni Irvinggel, amíg a Durant-ügy le nem zárul - fizetési ballasztként szeretné felhasználni az irányítót. Irvingre egyszerűen nincs komoly kereslet, de már a Brooklyn is úgy van vele, hogy nincs rá szüksége, jobb lenne tőle megszabadulni, erre pedig az a legjobb megoldás, ha akár Durant mellé csomagolják, akár egy többcsapatos cserébe vonják bele és úgy passzolják el. Irvinggel kapcsolatban egyébként továbbra is csak a Lakers nevét hallani, őket érdekli a projekt és Irving számára is szinte csak LeBron James lenne az egyetlen olyan vonzerő, ami játékra bírná - állítólag rengeteg klubnál félnek attól, hogy Irving egyszerűen nem fog majd náluk játszani, ha cserélnek érte, így értéket nem akarnak érte adni. Az is benne van, hogy Irvinget beteszi a Nets egy többcsapatos cserébe, de nem értékként, hanem tényleg csak ballasztként és az érintett csapat kivásárolja, mert még úgy is jól jár, végül pedig így írhat alá a Lakershez.

Wojnarowski szerint egyébként nem egy-két nap alatt fog megszületni a döntés Durant-ügyben, mert rengeteg különböző ajánlat érkezik a Netshez, akiknek mérlegelni kell a többcsapatos cseréket is. Joe Vardon (The Athletic) pedig arról számolt be, hogy Joe Tsainál most már betelt a pohár az egész helyzettel: az utóbbi évek sérülései, pályán kívüli cirkuszai és pályán belüli kudarcai után elege lett már a Durant-Irving párosból, a viselkedésükből és a hozzáállásukból. Ha nem is megkönnyebbülve fogadta KD cserekérelmét (ami érthetetlen módon hozzá érkezett és nem Sean Markshoz), de nem igazán bánja, hogy itt tartanak és lezárhatják ezt a rosszul sikerült fejezetet. Az elmúlt szezonok során mindent annak rendeltek alá, hogy ez a két játékos jól érezze magát és kihozzák belőlük a legtöbbet (rotációs döntések DeAndre Jordan kapcsán, edzőcsere, Jarrett Allen elcserélése, stb.), de semmilyen szinten nem feleltek meg az elvárásoknak, Tsai pedig úgy van vele, hogy inkább legyen egy 40 győzelmes playin-körüli csapata, ami keményen játszik, szeretni lehet és büszke rá, mint ez a mostani, amiben ugyan több a potenciál, de csak dühöt és bosszúságot okoz neki, egyáltalán nem büszke arra, hogy az övé. Windhorst hozzátette, hogy Tsai azt is eldöntötte: ilyen útra nem lép többet.

Windhorst viszont úgy tudja, hogy közben egyébként Durant is úgy érezte, hogy elég volt most már ebből a cirkuszból - nyíltan sosem ment neki Irvingnek, de finoman szólva nem volt boldog attól, amit csapattársa művelt és az egész együttes légköre nem tetszett már neki. Az újságíró szerint az idei playoff-kiesés és a hangulat, a folyamatos cirkusz, a gyenge játék csak növelte a frusztrációját, amire a Golden State bajnoki címe is rátett - jöttek a narratívák, hogy ő semmire nem ment a GSW nélkül, ők pedig már másodszor nyertek nélküle és valahol itt nála is betelt a pohár. Állítólag azt mondta Tsainak, hogy neki környezetváltásra van szüksége.

Közben azért megegyezések is történtek legutóbbi Hírmorzsánk óta, főleg a GSW volt aktív. A címvédő több játékosát is elvesztette röviddel a bajnokság megnyerése után, ehhez a sorhoz pedig most Damion Lee és Nemanja Bjelica is csatlakozott: utóbbi kapott ugyan ajánlatot a Warriorstól, de úgy döntött, hogy inkább Európába igazol és az NBA-bajnoki cím után inkább a Fenerbahce játékosa lesz. Lee a Phoenix Sunshoz igazol egy évre.

A GSW meg tudta viszont tartani kezdő centerét, Kevon Looney-t, méghozzá elég olcsón: három évre 25,5 millió dollárért írt alá a magasember, így a mag (Curry, Thompson, Wiggins, Green, Looney, Wiseman, Kuminga, Moody) továbbra is megvan. A kiegészítők távozása után pedig a pótlásuk is megkezdődött: két évre 9,3 millió dollárért megszerezték Donte DiVincenzót, akinek a második szezonja játékosopciós - ő tavaly a szezon első felét kihagyta egy műtét miatt, utána 10 pont felett átlagolt a Sacramento Kingsben.

Ha már szóba került a Minnesota, ők is igazoltak: Bryn Forbes Denverből érkezik a csapathoz a veteránminimumért, a 40% feletti triplázása hasznos lehet majd a kétmagasso rendszerben. 

A Pacers két évre megtartotta Jalen Smith-t, Derrick Jones Jr. szintén két évre, 6,6 millió dollárért marad Chicagóban (a második év játékosopciós), a Boston Celtics két évre visszahozta cseremagasnak Luke Kornetet, a Cleveland Cavaliers egy évre megegyezett Raul Netóval (Ricky Rubio után, de még Collin Sexton előtt, akit szintén szeretnének megtartani), a Milwaukee Bucks AJ Greennek, a Houston Rockets pedig Trevor Hudginsnak adott two-way kontraktust

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus