Hírmorzsák 2022-07-30 (10:00)

A liga vizsgálja a Harden-Tucker-House trió philadelphiai szerződtetését, a 76ers tiltakozik. Állnak a tárgyalások a Knicks és a Jazz között. Sexton valószínűleg aláírja az offer sheetet és jövő nyáron próbál nagy szerződést kötni. Lowe szerint jelenleg nincs nagy jövője a Suns-Ayton kapcsolatnak. Dellavedova a Kingsben, Paschall Minnyben. James csak egy ok miatt hagyná el Los Angelest. DeRozan tavaly nyáron mehetett volna a GSW-be, komoly mentális krízisen ment át abban az időszakban. Wembanyama nem lesz ott az Eb-n. Bancherót felmentették a bűnpártolás vádja alól. Dwight Howard pankrátor-karriert fontolgat?

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a liga vizsgálatot indított a Philadelphia 76ers ellen tampering miatt. Már egy ideje tudott dolog volt az NBA szándéka, most pedig James Harden, PJ Tucker és Danuel House szerződtetésével kapcsolatban is vizsgálódnak. Harden lemondott játékosopciójáról és a következő évadra lényegesen kevesebbért írt alá, így tudta Daryl Morey leigazolni Tuckert és House-t mid-level, illetve bi-annual kivételekkel. Woj szerint a ligánál gyanúra ad okot a három játékos esete, mivel két évvel korábban még mindegyikük Morey akkori csapatánál, a Houstonnál játszott, így felmerül, hogy már a megengedett határidő előtt egyeztettek. A szakíró úgy tudja, hogy a 76ers már hivatalosan tiltakozott is a vizsgálat ellen, szerintük nem követtek el semmi szabálytalant. 

Először egyébként Marc Stein (Substack) írta meg, hogy a liga vizsgálódhat, Tucker lehetséges szerződtetését is ő hozta le először, miután napokkal a szabadügynök-piac nyitása előtt több rivális csapattól olyan információk érkeztek, hogy a játékos hároméves MLE-t ír majd alá a 76ersnél. A liga környékén egyébként sokan úgy vélik, hogy a Philly és Harden szóban megegyezhetett arról, hogy a játékos a következő nyáron nem hívja le a 1+1 éves szerződésének játékosopcióját és új, nagy megállapodást köt, az ilyen előzetes megállapodásokat viszont tiltja és igen keményen szankcionálja a liga szabályzata. 

Shams Charania (The Athletic) írta meg, hogy nagyjából két hete állnak a tárgyalások a New York Knicks és a Utah Jazz között Donovan Mitchell cseréjével kapcsolatban. A Jazz most más csapatokkal tárgyal, a Washington Wizards és a Charlotte Hornets is képbe került.

Chris Fedor (Cleveland.com) beszélgetett Zach Lowe-val a Lowe Postban, ahol elmondta, hogy a Cavaliers utoljára egy hároméves, 40 millió dollár körüli szerződést rakott Collin Sexton elé, de véleménye szerint ilyen alacsonyabb összegű, többéves megállapodást Rich Paul (Klutch Sports) ügyfeleként szinte biztosan nem fog aláírni. Mivel egyelőre nem várható jobb ajánlat senkitől, valószínűleg inkább aláírja a Cavaliers által megadott egyéves, 7.2 millió dolláros offer sheetet, a következő évadban megpróbálja újra felépíteni az értékét, és 2023 nyarán korlátozás nélküli szabadügynökként egy igazán nagy szerződést köt valahol. Fedor hozzátette, hogy a Cavs azért sem adott neki ennél komolyabb ajánlatot, mert a franchise-on belül nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kezdőötösben a magasabb, atletikusabb Caris LeVert sokkal jobb fit védekezésben, mint Sexton. 

Zach Lowe (ESPN) arról is beszélt, hogy nagyon széleskörű a vélemény a ligában, hogy Deandre Ayton és a Phoenix Suns között sikerült szépen felégetni az összes hidat annak ellenére, hogy végül a Suns meccselte a négy éves, 133 milliós szerződést, amit a Pacers adott a játékosnak. Lowe szerint jelenleg és már egy jó ideje úgy lehet összefoglalni a helyzetet, hogy a Suns arra vár, hogy mikor tudja értékén elcserélni Aytont.

Lowe azt is elmondta, hogy felmerült egy John Collins köré épülő csere a Hawks és a Heat között, de ez a hír már egyhónapos és véleménye szerint komoly beszélgetésekig el sem jutottak a felek - a Heat jelenleg Donovan Mitchellre és Kevin Durantre fókuszál, ha ezek a lehetőségek kútba esnek, talán újra képbe kerülhet ez az opció. 

Néhány új szerződést kötöttek a ligában. Visszatér(het) az NBA-be Matthew Dellavedova, a Sacramento Kingstől kapott egyéves, részben garantált szerződést, amivel az edzőtáborban kiharcolhatja a helyét a végső keretben - a 31 éves Delly utoljára a 2020-21-es évadban játszott az NBA-ben, a legutóbbi szezont az ausztrál profiligában töltötte. A legutóbb Jazznél (nem túl sokat) játszó Eric Paschall two-way szerződést kapott a Minnesota Timberwolvestól. 

Az Orlando Magic Zavier Simpsonnak adott Exhibit10 (edzőtábor) szerződést - a 183 centis irányító az előző két évet a Thunder G-Ligás csapatában töltötte, illetve egy hardship szerződéssel 4 NBA-meccsen is pályára léphetett. A draftolatlan újonc Gabe Brown ugyanilyet kapott a Denvertől - Brown a Summer League-ben bizonyított, a következő évadban várhatóan a Nuggets G-Ligás csapatában feljődik majd. 

Marc Stein (Substack) írt arról, hogy bár a Lakers utolsó két szezonja igencsak rázósra sikeredett, LeBron James nagyon-nagyon jól érzi magát Los Angelesben. Több forrás is megerősítette, hogy James csak akkor hagyja el a Lakerst, ha fia, Bronny folytatja fejlődését és 2024 nyarán bekerül az NBA-be - a közös játék lehetősége az egyetlen, ami miatt távozna.

Stein hozzátette, hogy James augusztus 4-étől írhat alá hosszabbítást és három lehetőség közül választhat: 1. nem hosszabbít és 2023 nyarán UFA lesz, 2. aláír egy egyéves hosszabbítást 46.7 millió dollár értékben, 3. aláír egy 1+1 éves hosszabbítást 97.1 millió dollárért. 

Draymond Green DeMar DeRozant látta vendégül saját podcastjében, ahol arról beszélgettek, hogy tavaly nyáron Green is megkereste DeRozant, hogy szabadügynökként csatlakozzon a Golden State-hez, amire DeRozan annyit felelt, hogy “f--- no”, biztosan nem fog a GSW-ben játszani. Green elszalasztott bajnoki címmel történő csipkelődését követően DeRozan elmondta, hogy tavaly nyáron alapos önvizsgálatot tartott, hogy milyen játékos, hol tart most: elmenjen-e minimumért bajnoki címet szerezni Los Angelesbe, vagy írjon alá egy nagyobb szerződést. A többi nagy névvel ellentétben ezért nem írt alá az első egy-két napban, 3-4 napon keresztül nem jött ki a szobájából, nem látta a napot és komoly depresszióba esett, mert nem látta, mi lenne a jó megoldás. 

A 2023-as 1/1 egyik nagy esélyese, a francia unikornis, Victor Wembanyama biztosan nem játszik a szeptember 1-én rajtoló Európa-bajnokságon. A fiatal tehetség még a francia bajnoki elődöntőben szenvedett izomsérülést, és bár Vincent Collet szövetségi kapitány behívta a bő keretbe, az orvosok megállapították, hogy nem teljesen épült fel sérüléséből, így nem lehet ott az edzőtáborban és nem tudja kiharcolni a helyét a végső keretben. 

Tegnap írtunk róla, hogy az 1/1-es Paolo Banchero aláírt a Jordan Branddel, most pedig az is kiderült, hogy egy korábbi rendőrségi ügye következmények nélkül lezárult. Tavaly ősszel Duke-os csapattársa, Michael Savarino (egyébként a Duke legendás vezetőedzője, Coach K unokája) ittasan vezette Banchero autóját, figyelmen kívül hagyott egy stoptáblát, az anyósülésen pedig Banchero ült. Savarino most bűnösnek vallotta magát, ami alapján Bancherót felmentették azon vádpont alól, amely szerint bűnpártolást követett volna el. 

Végül pedig Dwight Howard maradt, a korábbi klasszis, de jelenleg szabadügynök center szeretné folytatni a pályafutását, ám egyelőre egy másik beindításán is ügyködik: ha nem sikerül maradnia az NBA-ben, akkor átnyergelhet a pankrációra. A héten a WWE Nashville-ben rendezett “próbajátékán” tűnt fel, ahol Arash Markazinek elmondta, hogy egész életében nézte a pankrációt, imádja, és ha egyszer kapna egy esélyt a ringben, teljes szívből csinálná. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus