Hírmorzsák 2023-01-03 (11:00)

Kristaps Porzingis és Luka Doncic lett a Hét Játékosa. Donovan Mitchell 71 ponttal és 11 gólpasszal beírta magát a rekordkönyvekbe. Klay Thompson 54 pontot dobott, Kevon Looney meccsnyerőt jegyzett. LeBron James olyat tett, amire korábban csak Michael Jordan volt képes. Zion Williamson, Paul George, Gordon Hayward és Collin Sexton is a combhajlítójával bajlódik, Kawhi Leonard betegség miatt nem játszott. Jonathan Isaac és Jalen Suggs is teljes edzésmunkát végzett a Magicnél. Payton Pritchard valószínűleg marad a Celticsnél, Noah Vonleh sorsa bizonytalan. Az Egyesült Arab Emírségekben léphet fel a Mavericks a következő szezon előtt, a Real Madriddal is összecsaphatnak.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Kristaps Porzingis, nyugaton Luka Doncic kapta a díjat. A Wizards 4-0-s héten van túl, amiből a lett magasember átlagosan 24,5 ponttal, 8,5 lepattanóval és 2,5 blokkal vette ki a részét, míg a szlovén mindenes 48,7 ponttal, 13 lepattanóval és 10,7 gólpasszal járult hozzá a Mavericks 3-0-s hetéhez. Keleten jelölt volt még Giannis Antetokounmpo, Jaylen Brown, Kevin Durant, Kyrie Irving, Tyrese Haliburton, Buddy Hield és Myles Turner is, míg nyugatról LeBron James, Nikola Jokics, Ja Morant, Jordan Poole, Domantas Sabonis és Zion Williamson kapott még szavazatot.

Donovan Mitchell történelmi magasságokba jutott ma hajnalban, 71 pontot, 8 lepattanót és 11 gólpasszt jegyzett a Bulls ellen, ő harcolta ki a hosszabbítást a találkozón egy kihagyott büntető után visszatett lepattanóval, majd a ráadást egymaga döntötte el a 13 pontjával. Mitchell 71 pontja holtversenyben a nyolcadik legtöbb az NBA történetében, legutóbb Kobe Bryant dobott ennél többet, amikor 81-ig jutott 2006-ban, és Mitchell lett a hetedik játékos, aki legalább 70 pontot dobott egy meccsen – erre legutóbb Devin Booker volt képes, és korábban is csak Wilt Chamberlain, David Thompson, David Robinson, Elgin Baylor és a már említett Bryant. A hátvéd a pontjaival és a gólpasszaival 99 pontot generált, ami a második legtöbb az NBA történetében, egyedül Chamberlain 100 pontos, 2 gólpasszos meccse múlta ezt felül. Mitchell lett az első játékos, aki legalább 70 pontig és 10 gólpasszig jutott egy meccsen, a 60-10-es klubban is csak ketten voltak eddig, James Harden és Luka Doncic, a szlovén egy héttel ezelőtt lépett be ebbe a társaságba. Mitchell ezzel a ponttermésével természetesen megdöntötte a Cavaliers franchiserekordját is, amit eddig LeBron James és Kyrie Irving tartott 57-57 ponttal. Mindkét korábbi rekordtartó gratulált, amikor meghallották, hogy milyen meccset játszott a hátvéd: Irving szerint a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék azokat, míg James szerint Mitchell ezzel is megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik.

Mitchell a meccs után elmondta, hogy nagyon hálás azért, hogy olyan nagyságokkal kerülhetett ugyanazon oldalra a rekordok könyvében, mint Chamberlain, a szavakat is alig találja, és áldásnak érzi, hogy ilyen nagyszerű társaságba került. Talán csak az NBA2K-ben játszott egyszer ehhez hasonló meccset, de akkor sem dobott ilyen hatékonyan, és az egy vesztes meccsen történt, már csak ezért is sokkal jobb érzéssel tölti el a mostani teljesítménye. J.B. Bickerstaff szerint minden idők egyik legjobb egyéni teljesítményének lehettünk szemtanúi, minden egyes kivitelezett játéka olyan volt, amire szükségük volt. Mitchell sosem helyezi magát a csapata elé, úgyhogy nem lehetett nem szurkolni neki, ezért meg is mondta a többi játékosnak, hogy tűnjenek el a hátvéd útjából.

A Warriors a problémái ellenére sorozatban az ötödik győzelmét aratta, köszönhetően annak is, hogy Klay Thompson 54 pontot dobott a Hawks ellen. A vajkezű hátvéd a meccs előtt Dominique Wilkinsszel beszélgetett arról, hogy hasonló utat tesz meg jelenleg, mint amit a Hawks egykori kiválósága is megtett az Achilles-szakadása után, és Thompson elmondta, hogy Wilkins visszatérése inspirálja őt. A meccs után már arról beszélt az újságíróknak, hogy ez a meccs azért is bír nagy jelentőséggel a számára, mert voltak idők, amikor nem gondolta azt, hogy valaha is képes lesz még ilyen teljesítményt letenni. Thompson 44 percet játszott, amire szintén nem lett volna képes néhány hónappal ezelőtt, ez is egy hatalmas mérföldkő a számára. Nagyon megdobta az önbizalmát ez a meccs is, és úgy érzi, hogy minden egyes meccsel egyre jobb lesz. 30 lejátszott meccs után csodálatosan érzi magát, és tudja, hogy a szezon előrehaladtával kiegyensúlyozottabb is lesz.

A Warriors kétszeri hosszabbítás után nyert Kevon Looney kosarával, aki az utolsó támadásnál eleve csak azért volt pályán, mert nem volt már időkérésük, de ki tudta használni a magassági fölényét. Looney az első dobását elrontotta, majd visszapöcizte a támadót, és erről annyit mondott, hogy az első vállalását kicsit elsiette, és ahogyan azt észlelte, hogy még senki sem ünnepel vagy pánikol a rontása után, tudatosult benne, hogy lesz elég ideje javítani. Minden játékos arról álmodik, hogy övé legyen a meccset eldöntő dobás, úgyhogy ez egy nagyszerű pillanat a számára, különösen annak fényében, hogy egy kétszeri hosszabbításos meccs végén született a kosara.

A Lakersnek ismét arra volt szüksége a győzelemhez, hogy LeBron James 40 pont fölé jusson, a sztár ezúttal 43 egységnél állt meg, és Michael Jordan után ő lett a második játékos, aki a 38. születésnapja után egymást követő meccseken legalább 40 pontot dobott, MJ ezt kétszer is megcsinálta a Wizardsban. James 39 percet játszott, ami a legtöbb volt a mezőnyből a Hornets-Lakers meccsen, és ezzel kapcsolatban Darvin Ham annyit mondott, hogy James nagyon jól karbantartja magát, ezért ő edzőként él azzal a luxussal, hogy kihasználja ezt.

Sajnos több sérülés is történt hajnalban, Zion Williamson, Paul George és Gordon Hayward is combhajlítóizom-sérülést szenvedett. Williamson és Hayward sem tért már vissza a pályára a sérülése után, George viszont némi ápolás után ismét játékra jelentkezett, de így sem tudott nyerni a Clippers a Heat ellen. George a meccs után elmondta, hogy ugyanaz a sérülése újult ki, ami miatt már kihagyott hét meccset, most kezelést kap rá, és csak utána lehet majd tudni, hogy kell-e emiatt mérkőzést mulasztania. A Clippers-Heat krónikájához tartozik az is, hogy Kawhi Leonard betegség miatt kihagyta a meccset. A Jazznél Collin Sexton nem vett részt a tegnapi edzésen, és a hírek szerint legalább egy hetet kihagy, mivel ő is combhajlítóizom-sérüléssel küzd.

Jamahl Mosley mondta el, hogy Jonathan Isaac és Jalen Suggs is teljes munkát végzett a Magic tegnapi edzésén, azt azonban még mindig nem tudni pontosan, hogy mikor térhetnek vissza. Isaac legutóbb 2020 nyarán a buborékban lépett pályára, ahol ACL-szakadást szenvedett, míg Suggs az elmúlt 18 meccset hagyta ki bokafájdalmak miatt.

Malcolm Brogdon érkezésével Payton Pritchard kiszorult a Celtics aktív rotációjából, ezért felröppentek olyan pletykák, hogy esetleg elcserélhetik őt, ugyanakkor Adam Himmelsbach (Boston Globe) értesülései szerint a cserehatáridő lejárta után is Bostonban lesz a hátvéd. A Celticsnél komoly értékként tekintenek Pritchardra, már csak azért is, mert Brogdon és Marcus Smart pályafutása során is előfordult többször is, hogy sérülés miatt hosszabb időt kelljen kihagynia. Az újságíró szerint valószínűleg csendes deadline előtt áll a Celtics, mivel megvan a keretmélységük és szembeötlő hiányosságuk sincs, az viszont nem lenne meglepő, ha Noah Vonleh a héten szabadlistára kerülne, hogy ne váljon garantálttá a szerződése.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint az NBA azt tervezi, hogy a következő előszezonban ismét ellátogat az Egyesült Arab Emírségekbe, miután a mostani szezon előtt a Bucks és a Hawks játszott itt két meccset, míg legközelebb a Mavericks utazhat majd. A szakíró információi szerint a Mavericks a tervek szerint a Real Madriddal is megmérkőzhet majd az előszezonban, vagyis Luka Doncic a korábbi csapata ellen szerepelhetne, az viszont nem egyértelmű, hogy velük is Abu-Dhabiban találkoznának majd, vagy valahol máshol. Ha ez megvalósul, akkor Hanga Ádám miatt magyar szempontból is érdekes lehet ez az összecsapás.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus