Hírmorzsák 2023-04-08 (10:15)

Kialakultak a keleti playoff és play-in párosításai. A Grizzlies a 2., a Kings a 3. helyen végzett Nyugaton. A Dallas kiültette a legfontosabb játékosait, Doncic csak 13 percet kapott, szándékosan ki akartak kapni a lottery miatt. Kidd szerint néha nehéz döntéseket kell hozni, őszintén beszélt a játékosaival. Doncic kihagyja az idényzárót, így Embiid a gólkirály. Irvinget csak 4 vagy 5 éves, feltételek nélküli maximummal tarthatja meg a Dallas? Stephen Silast kirúghatják Houstonban, Dwane Casey-t felfelé buktathatják Detroitban, már az utódjelöltek is alakulnak. Ha Nick Nurse távozik Torontóból, Udoka lehet az utódja. Jaylen Brown locsolás közben vágta el súlyosan a kezét. Middleton térde rendben van, pihentetni kell. Ja Morant csuklósérülést szenvedett, de nincs komoly baja. JJJ szerint ő az Év Védője. A szezonközépi torna újabb részletei. Keegan Murray ikertestvére jelentkezett a draftra, az első kör végén kelhet el. 

Ma hajnalban a Miami kiültette három húzóemberét, Bam Adebayót, Jimmy Butlert és Kyle Lowry-t, vereséget szenvedett a Washingtontól, míg a Brooklyn Nets nyert az Orlando ellen, így kialakult a keleti play-in párosítás. A 7. helyezett Miami Heat a 8. Atlanta Hawks-szal találkozik, a 9. helyezett Toronto Raptors pedig a 10. Chicago Bulls-szal. A Heat-Hawks párharc győztese a 2. kiemelt Bostonnal játszik a playoff első körében, a vesztes pedig összecsap a Raptors-Bulls csata győztesével a 8. helyért, ami egy Bucks elleni első kört jelent majd. Keleten emellett véglegessé vált a 3-6. helyezettek közötti első kör is: 

3. Philadelphia 76ers - 6. Brooklyn Nets
4. Cleveland Cavaliers - 5. New York Knicks

Nyugaton a Memphis Grizzlies legyőzte az erősen tartalékos Milwaukee-t, amivel kiharcolta a 2. kiemelést, egyúttal pedig biztossá vált, hogy a Sacramento Kings lesz a 3. helyezett - a Kings ennek okán ki is ültette húzóembereit a Golden State ellen ma hajnalban. Az Oklahoma City Thunder kiharcolta, hogy szerepelhessen a play-inben, miután a rivális Dallas Mavericks érdekes körülmények között kikapott. 

Bár még volt matematikai esélye a play-inre, a Mavericks “üzleti döntést” hozott és inkább jobb esélyt hagyott magának a draftsorsolásra. Az ellenfél Bulls-szal együtt holtversenyben a 10. legrosszabb mérleggel álltak a mérkőzésük előtt, ami azért lényeges, mert ha a lottery-ben a 10. helyet szerzik meg, akkor marad náluk a pick, ha viszont hátrébb csúszik, akkor a választási jog a Knicks-hez kerül még a 2019-es Kristaps Porzingis-csere folyományaként. 

Kyrie Irving, Tim Hardaway Jr., Maxi Kleber, Josh Green és Christian Wood át sem öltözött, Luka Doncic pedig mindössze 13 percet töltött a pályán, de ő is szinte csak azért, mert a meccs köré épülő tematika Szlovénia volt. Különösen úgy vált kínossá az este, hogy a tartalékos Dallasban Markieff Morris 13 pontot szórt a második negyedben, Jaden Hardy pedig félpályás buzzert vágott a félidő végén, és a második félidőben már nem láthatta őket a csendes dallasi publikum. A harmadik negyedben így is jellemzően 10 pont feletti előnyben voltak a hazaiak, majd az utolsó percben több egyenlítési lehetőséget is kihagytak a cserék cseréi. 

Jason Kidd vezetőedző szerint ritka az olyan eset, amikor meg kell lengetni a fehér zászlót, és néha nehéz döntéseket kell hozni. Bajnokcsapatot akarnak építeni és bár ez most egy visszalépésnek tűnik, de reméli, hogy hosszútávon mégis előrelépésnek számít majd. Kidd egyértelművé tette, hogy a fél csapat kiültetése a tulajdonos Mark Cuban és a GM Nico Harrison döntése volt, de neki kellett közölnie azt a csapattal - brutálisan őszintén beszélt a játékosokkal, ezt máshogy nem is nagyon lehetett közölni.

Kidd azt is bejelentette, hogy Luka Doncic nem lép pályára a szezonzárón, vagyis 32.4 pontos átlaggal zárja az alapszakaszt, így a 33.1 ponttal álló Joel Embiid lesz a gólkirály. A Philly már betonbiztos keleti 3., így várhatóan Embiid sem játszik már vasárnap este. A csapathoz kapcsolódik Tim MacMahon (ESPN) véleménye, aki szerint ha a Dallas meg akarja tartani Kyrie Irvinget, akkor a négyéves maximumot kell ajánlania, de lehet hogy az ötéves maximumra lesz szükségük, és nem nagyon tehetnek bele feltételeket a megállapodásba. 

Több csapatnál is gondolkodnak az edzőváltáson. Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint a ligában dolgozók szinte egyöntetűen arra számítanak, hogy a Houston Rockets megköszöni Stephen Silas szolgálatait - a szakíró szerint Nick Nurse, Scott Brooks és Rex Kalamian veheti át a helyét. Elképzelhető egy Brooks-Kalamian páros is, mivel mindketten dolgoztak együtt James Hardennel még az OKC-nél, akiről régóta suttogják, hogy visszatérne Houstonba a nyáron. Nick Nurse nemrég azt nyilatkozta, hogy gondolkodik a folytatáson Torontóban - ha a távozás mellett dönt, akkor Ime Udoka jöhet a helyére. Detroitban Dawne Casey ideje telhet ki, pontosabban olyan ajánlatot kaphatott, hogy vagy kitölti szerződése utolsó évét, vagy még idén nyáron kap egy helyet a vezetőségben. Ha utóbbit választja, akkor a Bucks segédedzője, Charles Lee, vagy a Raptors másodedzője, Adrian Griffin jöhet helyette - Grifinnel korábban az OKC-nél már együtt dolgozott Troy Weaver GM. 

Térjünk át a sérülésekre. Jaylen Brown háztartási balesetet szenvedett és öt öltéssel kellett összevarrni a jobb, dobókezét. A Celtics sztárja otthon locsolta a növényeit, amikor lelökött egy üvegvázát és utánakapott, ekkor vágta meg a kezét - pénteken egy kézvédőt viselt, egyelőre nem tudni, hogy kell-e kihagynia meccset a playoff első körében. Khris Middleton fájós térdében nem mutatott elváltozást az MRI, az egész szezonban gondot okozó testrészt most pihentetik és kezelik a playoff kezdetéig. Ma hajnalban a Suns két játékosa, Bismack Biyombo (összetérdelt Anthony Davis-szel) és Cameron Payne (ráesett a derekára) is idő előtt hagyta el a pályát, Biyombót ráadásul le kellett támogatni. Ja Morant a Grizzlies-Bucks meccs elején szenvedett csukló és kézsérülést egy Jae Crowderrel történt ütközés során - bement az öltözőbe, majd egy nagy kötéssel a kezén vissza tudott térni. Morant a meccs után megnyugtatott mindenkit, hogy nincs komolyabb gondja. A Lakers hátvédje, Dennis Schröder nagyon súlyos nyakfájdalmakkal küzd, ezért nem is játszhatott ma hajnalban a Suns ellen. 

A Nets rendes szerződéssé konvertálta át David Duke Jr. two-way kontraktusát, így pályára léphet a playoffban. A Raptors viszont ugyanezt nem lépte meg Jeff Dowtin two-way szerződésével. A Hornets-nél Kobi Simmons kapott normál szerződést, a felszabaduló two-way helyet pedig Xavier Sneeddel töltötték fel. 

A Grizzlies magasembere, Jaren Jackson Jr. szerint neki kellene kapnia az Év Védőjének járó díjat - a játékos azt mondta Tim MacMahonnek (ESPN), hogy idén valami különlegeset tett le az asztalra és borzasztóan akarja ezt a díjat. A szakíró kiemelte, hogy JJJ meccsenként 3.0 blokkot mutat be és ha a pályán van, az ellenfél dobáskísérleteinek 9.7%-át blokkolja, ami a blokk-kategória 50 évvel ezelőtti bevezetése óta a 6. legmagasabb arány. 

Steph Curry egy héttel ezelőtt kötött új megállapodást az Under Armour sportszergyártóval, most kiderültek a részletek. 75 millió dollárnyi részvénypakkot kapott, kinevezik a cégen belüli Curry Brand elnökének, és a megállapodás élethosszig tartóvá konvertálódik, amennyiben meghatározott bevételi szinteket ér el a brandje. 

Ben Rohrbach (Yahoo! Sports) összegezte, hogy miként fog kinézni a következő szezonban az évad közepi torna. A 30 csapatot 6 darab, egyenként ötcsapatos csoportba teszik, ahol mindegyik gárda kétszer idegenben, kétszer otthon játszik összesen négy mérkőzést. A hat csoport győztese jut be az egyenes kieséses szakaszba. Mellettük két további, legjobb mérleggel záró gárda kerülne be a Top8-ba, de itt még nincs megegyezés, hogy esetleges egyenlőség esetén mi lenne a tie-breaker. 

Végül pedig a 2023-as draft maradt, ahová gyűlnek a játékosok. A bajnok UConn hátvédje, a 15. helyen rangsorolt Jordan Hawkins, a UCLA mindenese, Jaime Jaquez Jr. (34.), illetve az Iowa csatára, Kris Murray (26.) is jelentkezik - utóbbi a Sacramento Kings erőcsatárának, Keegan Murray-nek az ikertestvére. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus