Hírmorzsák 2023-05-16 (8:45)

Éjszaka rendezik a 2023-as draft előtti lottery-t. Kihirdették a Társadalmi Igazságosság Bajnoka díj döntőseit. Nikola Jokics úgy számol, hogy egy számukra ismeretlen Lakers lesz az ellenfelük. Anthony Davis kezd védekezésben Jokicson, Mo Bamba kihagyja az első meccset. Houstonban úgy gondolják, hogy James Harden visszatér hozzájuk, de a hátvéd jövője Doc Rivers jövőjétől is függhet. Az új CBA miatt több sztár is csapatot válthat a következő egy évben. Tyronn Lue hosszabbíthat a Clippersnél. Több csapat is érdeklődik Monty Williams iránt. Kevin Young a Bucksnál is interjúzik.

Ma éjszaka rendezik a 2023-as draftot megelőző lottósorsolást, ahol eldől az, hogy milyen sorrendben húzhatnak a csapatok, és ezzel minden bizonnyal az is kiderül, hogy hová kerül majd Victor Wembanyama. Az NBA bejelentette, hogy kik képviselik az egyes csapatokat az eseményen: Mark Williams (Hornets), Dalen Terry (Bulls), Nico Harrison (Mavericks), Ben Wallace (Pistons), Ime Udoka (Rockets), Tyrese Haliburton (Pacers), David Griffin (Pelicans), Nick Collison (Thunder), Jamahl Mosley (Magic), Brandon Roy (Trail Blazers), Peter J. Holt (Spurs), Bobby Webster (Raptors), Collin Sexton (Jazz), Wes Unseld Jr. (Wizards).

Az NBA kihirdette a Kareem Abdul-Jabbar Társadalmi Igazságosság Bajnoka díj döntőseit, amit azon játékosok közül nyerhet el valaki, aki szószólólént lépett fel különböző társadalmi igazságtalanságokkal szemben. Tavaly Reggie Bullock nyerte el a díjat, idén pedig Stephen Curry, Jaren Jackson Jr., Tre Jones, Chris Paul és Grant Williams közül kerül ki a győztes – a győztes az NBA jóvoltából 100,000 dollárt adományozhat egy társadalmi igazságosságért küzdő szervezetnek, míg a másik négy döntős fejenként 25,000 dolláros felajánlást tehet.

Holnap hajnalban megkezdődik a nyugati döntő, és ezt megelőzően Nikola Jokics arról beszélt, hogy egy olyan Lakers jön velük szembe, amelyikkel még egyáltalán nem játszottak. (A két csapat január 9-én mérkőzött egymással utoljára, a Lakers pedig csak ezt követően kezdte el átalakítani a keretét – a szerk.) Számukra egy teljesen új ellenfél jön szembe, valószínűleg minden új, minden más lesz a korábbi meccseikhez képest. Elképesztően játszanak ebben a rájátszásban, a cserehatáridő lejárta óta nagyon jók. Jokics azt is megjegyezte, hogy a 2020-as nyugati döntőhöz képest sokkal tapasztaltabbak ők is, már voltak ebben a helyzetben, és talán kicsit jobban egyben is vannak, mint a buborékban voltak.

Darvin Ham elmondta, hogy Anthony Davis fog védekezésben Jokicson kezdeni, de rajta kívül is van pár játékosuk, akik a fizikalitásukkal megpróbálhatja felvenni vele a kesztyűt. Mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy ne tudja megvetni a lábát, és viccesen megjegyezte, hogy az is egy alternatíva ellene, hogy elrabolják őt. A Lakers sérültlistája alapján az is biztossá vált, hogy Mo Bamba az első meccsen nem próbálkozhat Jokics lassításával, a csapat legmagasabb játékosa bokasérülés miatt nem léphet pályára. Bamba a rájátszás korábbi szakaszában PRP-injekciót is kapott a bokájára, emiatt tegnap kellett felülvizsgálatra mennie Los Angelesben, így ő később csatlakozik a társaihoz Denverben.

Zach Lowe és Tim MacMahon (mindketten ESPN) előbbi podcastjében beszélgettek arról, hogy azt ugyan nem tudják, hogy James Harden mit fog csinálni a nyáron, de abban mindketten biztosak, hogy Houstonban azzal számolnak, hogy vissza fog térni a Rocketshez. Ramona Shelburne (ESPN) az NBA Today műsorában beszélt Harden helyzetéről, és ő azt is megpendítette, hogy Doc Rivers jövőjén is múlhat az, hogy miként dönt a hátvéd, és az egyik forrása szerint nehezen elképzelhető az, hogy Harden úgy hosszabbít, hogy Rivers marad az edző. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján Hardennek amiatt is jól jön a Rockets érdeklődése, hogy ezzel potenciálisan több pénzt húzhat ki a 76ersből, viszont nem lehet kizárni azt, hogy valóban visszatér Houstonba, komolyan megfontolhatja ezt a lehetőséget. A Rockets érdeklődését az sem változtatná meg, ha megnyerték a lottery-t, és ezzel együtt a lehetőséget Victor Wembanyama kihúzására.

Az imént említett Zach Lowe beszélt arról is, hogy a következő egy évben rengeteg sztár csapatot válthat, mert az új CBA számos megkötést jelent a csapatok számára, és a 2023/24-es szezont követően a második apront is átlépő csapatok már nem növelhetik majd tovább a fizetési listájukat. Ez különösen azoknál a játékosoknál okozhat problémát, akiknek egy év van hátra a szerződésükből, a Clippersnél például Kawhi Leonard és Paul George is kiléphet a jelenlegi megállapodásából 2024 nyarán, és problémás lehet a meghosszabbításuk, amennyiben nem vágnak vissza máshol a fizetési listájukból.

Shams Charania és Zach Harper (mindketten The Athletic) értesülései szerint elképzelhető, hogy Tyronn Lue szerződést hosszabbít a Clippersnél. Ez azért is lenne érdekes, mert a közelmúltban arról is lehetett hallani, hogy más csapatok is lecsapnának rá, amennyiben szabaddá válna, a két szakíró szerint a Sunsnál is ő lenne az elsődleges jelölt, amennyiben elérhető lenne, de Nick Nurse is érdekli őket, és várhatóan hat-hét jelölt közül fogják kiválasztani a csapat következő vezetőedzőjét. Mindeközben a Phoenixből távozó Monty Williams is kapós lehet, iránta a Bucks, a Raptors és a Pistons is érdeklődhet.

Adrian Wojnarowski írta meg, hogy Kevin Young is interjúra megy a Buckshoz. A szakember 2020 óta dolgozik a Sunsnál, és Williams távozása után náluk is jelöltté lépett elő, de a Raptorsnál is esélyes lehet a kispadra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus