Hírmorzsák 2023-06-16 (9:00)

Megünnepelte a bajnoki címet a Nuggets. Conor McGregor szexuálisan zaklathatott egy nőt a döntő negyedik meccsén. Danilo Gallinari lehívta a játékosopcióját. Chris Paul maradna a Sunsnál, Deandre Ayton piaca nem túl erős. A Bulls felmérheti Zach LaVine piacát. Kristaps Porzingis lehívhatja a játékosopcióját. Fred VanVleet nem lesz célpont a 76ersnél. John Collins is kiszemelt a Mavericksnél. Michael Jordan találkozhat Scoot Hendersonnal és Brandon Millerrel is. A Trail Blazers jelen állás szerint húz az 1/3-mal. A Pelicans nem cseréli Zion Williamsont, a Raptors és a Wizards is bemenne a top 3-ba a drafton. Leginkább a Heathez kerülne Bradley Beal, a Kings is érdeklődhet iránta. Cameron Johnson elkötelezte magát a Team USA mellett. Alakul a Pistons stábja, segédedzőt igazolt a Raptors és a Suns is, egyet elengedett a Pelicans. Victor Wembanyama elbúcsúzott a francia bajnokságtól.

Denverben tegnap tartották a bajnoki felvonulást, ahol Michael Malone elmondta, hogy most kezdi csak igazán felfogni, hogy mit értek el, és ez egy elképesztő élmény. Van ugyanakkor egy őrült ötlete: csinálják ezt meg újra, újra át akarja ezt élni, újabb felvonuláson akar részt venni. Nikola Jokicsról elmondta Malone, hogy idén azért nem lett MVP, mert nem akarták őt választani a szavazók. Jokics komoly MVP-skandálást kapott, amit megköszönt, majd megjegyezte, hogy ez elképesztő, és mindannyian emlékezni fognak erre életük végéig. Tudja, hogy korábban azt mondta, hogy nem akar maradni a felvonulásra, de most már nagyon is maradni akar, elképesztő ez az egész, és mindez a szurkolókért van. A beszédek sorát Bruce Brown zárta, aki csak annyit kérdezett a szurkolóktól: „Még egy év?”

Az ünnepségen tartott beszédek:

Arról korábban már beszámoltunk, hogy a nagydöntő negyedik meccsén Conor McGregor úgy megütötte Burnie-t, a Heat kabaláját, hogy kórházba kellett szállítani. Az ESPN értesülései szerint egy nő azzal vádolja McGregort, hogy ugyanezen meccs alatt szexuálisan zaklatta őt, az elmondása szerint többször is próbálta megcsókolni, illetve erőszakosan betessékelte őt az egyik VIP-mosdóba. A nő emellett a Heat-et és az NBA biztonsági szolgálatát is azzal vádolja, hogy hozzájárult ahhoz, hogy szétválassza őt és a barátját. A Heat közleményben jelentette be, hogy tudnak a vádakról, folytatják a maguk vizsgálatát, míg az NBA a maga közleményében annyit írt, hogy együttműködnek a csapattal az információgyűjtésben.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy az egész szezont sérülés miatt kihagyó Danilo Gallinari lehívta a 6,8 millió dolláros játékosopcióját a Celticsnél. A játékos már szinte teljesen felépült az ACL-szakadásából, és várhatóan jelentős szerepet szánnak neki Bostonban a következő szezon során.

Duane Rankin (Arizona Republic) Chris Paullal beszélgetett a minap, és az irányító elmondta, hogy szeretne a Sunsnál maradni. Egyeztetett a családjával, felmérték a lehetőségeiket, hogy mik történhetnek, az ügynökével is beszélt, és most csak az edzésre koncentrál, illetve a családjával tölti a fennmaradó idejét. Mint ismert, Paul következő szezonra vonatkozó szerződése június 28-ig csak részben garantált, és a közelmúltban felmerült az, hogy elcserélhetik, esetleg szabadlistára helyezhetik.

Adrian Wojnarowski ezzel párhuzamosan Deandre Ayton helyzetével foglalkozott, és arról számolt be, hogy jelenleg nincs túl nagy piaca a centernek, ezért a Suns felkészült arra az esetre, hogy maradni fog náluk. Felmérték a piacot, ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy lenne előttük egy egyértelmű lehetőség az elcserélésére.

Jake Fischer (B/R) több cserepletykát is összegyűjtött, az alábbiakban ezek közül szemezgetünk.

Az újságíró forrásai szerint a Bulls „csendben” elkezdte felmérni Zach LaVine piacát. LaVine 5 éves, 215 millió dolláros szerződése tavaly nyáron kezdett el ketyegni, és a hírek szerint komolyabb ellenértéket remélnek érte, mint amilyet a Wizards remélhet Bradley Bealért.

A Wizards eddig úgy számolt, hogy Kristaps Porzingis ki fog lépni a szerződéséből és lemond a 36 millió dolláros játékosopciójáról, ugyanakkor a játékos egyre inkább hajlik arra, hogy érvényesítse az opcióját, és ebben az esetben csak 2024-ben válna szabadügynökké. Amennyiben így tesz, a Wizards fontolóra veheti az elcserélését.

Fred VanVleet iránt több csapat is érdeklődhet a nyáron, korábban pletyka szintjén felmerült már a neve többek között a Magicnél, a Rocketsnél, a Lakersnél és a Sunsnál is, ahogyan az sincs kizárva, hogy marad a Raptorsnál. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a 76ers akkor sem fog bepróbálkozni nála, ha James Harden nem marad Philadelphiában, hiába dolgozott együtt hosszú éveken keresztül a csapat új edzőjével, Nick Nurse-szel.

Tegnap arról már beszámoltunk, hogy a Mavericks egyik erősítési opciója az lehet, hogy Bojan Bogdanovic-ért feladják Tim Hardaway Jr. játékjogát, illetve az 1/10-es választási jogot, ugyanakkor Fischer értesülései szerint más szálon is mozgolódnak. A Mavericks John Collinsról egyezkedett a Hawksszal, és ugyan nem jutottak messzire a tárgyalások, de a hírek szerint Davis Bertans szerződését és az 1/10-et kínálták az erőcsatárért és az 1/15-ös választási jogért.

A várakozások szerint a Hornets Scoot Henderson és Brandon Miller közül fog választani a draft második helyén, a minap például arról lehetett hallani, hogy előbbinek kiválóan sikerült a privát edzése, de ennek ellenére is az utóbbit preferálják. A csapat végső döntést még nem hozott, és most azt próbálják elérni, hogy hétfőn mindketten térjenek vissza Charlotte-ba, hogy Michael Jordan találkozhasson velük. Henderson egyébként csak a második helyen választó Hornetshez, illetve a harmadik helyen húzó Trail Blazershez ment el privát edzésre, a Rockets invitálására viszont nemet mondott, hiába szerették volna megnézni őt Houstonban is.

Jonathan Givony (ESPN) a minap Zach Lowe (ESPN) podcastjében vendégeskedett, ahol szóba került a Trail Blazers helyzete is, és a draftguru szerint ha ma lenne a draft, akkor választanának az 1/3-mal. Hogyha nem kapnak valamilyen őrült ajánlatot, akkor várhatóan meg fogják tartani a harmadik választási jogot, mert ritkán van arra lehetőség, hogy egy olyan játékost szerezzen meg egy csapat, mint Henderson vagy Miller, Portlandben nem fognak róluk olyan könnyedén lemondani – eddig még a közelébe sem jutottak annak, hogy megfelelő ellenértéket kapjanak az 1/3-ért. Zach Lowe arra tért ki, hogy az általános jelenség, hogy az emberek túlértékelik az első utáni választási jogokat, bár egybehangzó véleményként azt hallja, hogy idén értékesebb a harmadik hely a drafton, mint amilyen általában lenni szokott. Ami nehezíti a Trail Blazers helyzetét, hogy ők Anfernee Simons szerződésével csomagolnák össze a picket, míg a rivális csapatok kivétel nélkül Shaedon Sharpe-ot akarják helyette, aki viszont közel érinthetetlen.

Az elmúlt napokban többször is lehetett arról hallani, hogy a Pelicans szemet vetett Hendersonra, és egy olyan híresztelés is szárnyra kapott, hogy az ő megszerzése érdekében megfontolhatják Zion Williamson feladását is. Givony úgy értesült, hogy semmi ilyesmi nem fog történni, Williamsont és Brandon Ingram-et is meg akarja tartani a Pelicans. Meglepődne azon, ha bárki is be tudna cserélni az első háromba, míg a Pelicans esetében azért lenne mindez meglepő, mert az elmúlt szezonban az erőcsatár sérüléséig nyugat élén álltak. Ha egészséges – ami ritkán történik meg –, akkor a liga egyik legjobb játékosa, emiatt elrugaszkodottnak tartja azt, hogy elcseréljék.

Kevin O’Connor (The Ringer) értesülései szerint a Raptors és Wizards is becserélne az első háromba a drafton. Torontóban OG Anunoby vagy Pascal Siakam elcserélése kerülhet napirendre, míg a Wizards jelenleg felméri, hogy milyen lehet Bradley Beal piaca. Fred Katz (The Athletic) értesülései szerint ha elcserélik Bealt, akkor a játékos kívánságlistájának az elején a Heat van, ugyanakkor ezen a képzeletbeli listán ott van valahol a Knicks is, nagyon szeret a Madison Square Gardenben játszani, és korábban a Warriors is jó benyomást tett rá. Shams Charania (The Athletic) úgy értesült, hogy a Kings is megszerezné a hátvédet, és a játékos is rábólintana arra, hogy Sacramentóba cseréljék, ugyanakkor az üzlet összehozatala jelenleg nem tűnik reálisnak.

Wojnarowski jelentette, hogy újabb játékos kötelezte el magát a Team USA mellett, Cam Johnson is vállalja a szereplést az augusztus végén kezdődő világbajnokságon.

Alakul a Pistons edzői stábja, a várakozásoknak megfelelően Stephen Silas lesz Monty Williams legfőbb segítője, a Sunstól követi a vezetőedzőt Brian Randle, Steve Scalzi és Mark Bryant is, de Dan BurkeJamelle McMillan és Spencer Rivers is itt folytatja. A Raptors elkezdte építeni Darko Rajakovic edzői stábját, Pat Delany a Wizardstól érkezik, míg Jama Mahlalela két év Warriorsnál töltött kitérő után visszatér Torontóba. Alakul a Suns stábja is, Marc Stein (Substack) értesülései szerint Greg St. Jean érkezik a Maverickstől, aki korábban a Lakersnél már volt Frank Vogel kollégája. Andrew Lopez (ESPN) jelentette, hogy Teresa Weatherspoon három szezon után távozik a Pelicans edzői stábjából.

Victor Wembanyama lejátszott az utolsó mérkőzését Metropolitans 92 színeiben, a francia bajnoki döntőben 3-0-re kisöpörte őket a Monaco. Az 1/1-re várt magasember 22 ponttal, 7 lepattanóval és 4 blokkal zárt az utolsó meccsen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus