Hírmorzsák 2023-07-14 (10:00)

A Bulls megkapja a DPE-t Lonzo Ball után. Brandon Millert és Scoot Hendersont is kiültetik. A Grizzlies megszerezte a  Miami fejlesztési edzőjét. Fiatalok pótolhatják Bruce Brownt és Grant Williamst. A Suns egy Cam Payne-TJ McConnell cserét akar összehozni? A Knicks továbbra is szabadulna Evan Fournier-től. A Heatnek még két elsőköröst kell szereznie a Lillard-cseréhez? Paul Pierce szerint ha összejön a csere, kiürül a pad és nem jutnak be a 2. körbe. Isiah Thomas ötlete lehetett a CP3-csere, a Suns tulajdonosa cáfol. Austin Reaves egyszer AS lesz Ham szerint. A Disney megtartja az ESPN-t. Bombaerős bő kerettel készül a vébére a kanadai válogatott. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a Chicago Bulls megkapja a 10.2 millió dolláros DPE-kivételt (Disabled Player Exception) Lonzo Ball sérülése miatt – az NBA is egyetértett a Bulls-szal, hogy Ball térde olyan állapotban van, amivel várhatóan ki kell hagynia a teljes 2023-24-es szezont is. A Bulls a kivétellel egy játékost igazolhat, hívhat le waiverről vagy cserélhet érte – a játékos szerződése maximum 10.2 millió dollár lehet és 2024 nyarán le kell járnia. 

A Charlotte Hornets az 1/2-es Brandon Millert, a Portland Trail Blazers az 1/3-as Scoot Hendersont vette ki a Summer League-keretéből, ők már nem játszanak a tornán. Miller nem hozott rossz számokat, azonban két meccsen 15 faultot ütött be (a Summer League-ben meccsenként 6-nál több fault engedélyezett – a szerk.), amelyek közül némelyik teljesen érthetetlen volt. Henderson rögtön az első meccsén kisebb vállsérülést szedett össze, nála egyszerűen nem akartak kockáztatni – a Blazers vezetőedzője, Chauncey Billups egyébként azon az egy meccsen látottakkal is maximálisan meg volt elégedve, mert szerinte Henderson agresszív, remek ritmusban játszik és nagyon önzetlen, ezt várják tőle. A Jazz 1/16-on választott újonca, Keyonte George remekelt a nyári ligában, de megsérült a bokája, számára is véget érhetett a torna. A Dallasnál Jaden Hardy is vállsérülést szedett össze, de nem komoly a probléma – nem kockáztatnak vele, kiültetik. 

Néhány kisebb szerződéskötés történt. A Miami Heat garantálta Haywood Highsmith 2023-24-es szerződését. A Memphis Grizzlies a korábbi irányítót, Anthony Cartert igazolta le az edzői stábba – Carter az elmúlt öt évben a Miami Heatnél dolgozott fejlesztési edzőként, keze munkáját dicséri Max Strus és Gabe Vincent játéka. A Denver Nuggets two-way szerződést adott Braxton Key-nek, aki idén három meccsen pályára lépett a Pistonsban. A Suns megtartotta Saben Lee-t, ismét two-way szerződést adtak a hátvédnek. 

A Denver Nuggets GM-je, Calvin Booth elégedett Peyton Watson játékával, a fiatal hátvéd jó eséllyel kaphat a távozó Bruce Brown perceiből. A Celtics-nél az újonc Jordan Walsh jól teljesített a nyári ligában, Jared Weiss (The Athletic) szerint jó úton halad afelé, hogy megszerezze a Dallashoz távozó Grant Williams szerepkörét. 

Két cserepletyka is napvilágot látott. Jake Fischer (Yahoo! Sports) úgy tudja, hogy a Phoenix Suns továbbra is szeretné elcserélni Cameron Payne-t, fő célpontjuk az Indiana Pacers megbízható, "régimódi" irányítója, TJ McConnell. Payne inkább dobásban jeleskedik, míg a 31 éves McConnell karrierje során 100 támadásra vetítve 11 gólpasszt átlagol, teljesen más stílusú játékosokról beszélhetünk. Mivel a Pacersnek várhatóan nem lesz szüksége Payne-re, ezért be kell vonni egy harmadik csapatot, hogy a csere összejöjjön. A dolgot nehezíti, hogy Payne 2024 nyarán szabadügynök lesz, így ellenérték nélkül távozhat leendő új csapatától – McConnell szerződése jövőre teljesen garantált, 2024-25-ben pedig részben. 

Fischer arról is írt, hogy a New York Knicks továbbra is szeretné elcserélni Evan Fourniert, ezért igyekeznek beszállni egy nagyobb, többcsapatos tranzakcióba – állítólag a játékos képviselői is folyamatosan keresik a megoldást. 2023-24-ben 18.8, utána 19 millió dollárt keres, ami egy kicsit magas, de a francia válogatott rutinos és egészséges, sok playoff-csapatnak lehet segítség.  

A The Oregonian újságírója, Aaron J. Fentress információi szerint a Trail Blazers négy elsőkörös picket, egy vagy két fiatal tehetséget és egy fizetéseket kiegyenlítő szerződésű játékost akar kapni Damian Lillardért. A Miaminál jelenleg három elsőkörös, Tyler Herro, a fizetéskiegyenlítő játékos és esetleg még egy tehetség kerülhetne be a csomagba. A Miami feladata, hogy találjon még egy elsőkörös picket, illetve mivel Tyler Herro iránt nem érdeklődik a Portland, ott legalább még egy elsőköröst. Ugyanakkor az utóbbi napokban egyáltalán nem haladt előre a folyamat, nem nagyon tárgyaltak a felek. Korábban arról lehetett hallani, hogy több csapat, köztük a Chicago Bulls, a San Antonio Spurs és a Brooklyn Nets is megadná a megfelelő ellenértéket Herróért, tegnap pedig már írtunk róla, hogy a Utah Jazz is érdeklődött. 

Egy tévéműsorban Paul Pierce azt mondta, hogy ha a Heat megszerzi Lillardöt, akkor jövőre nem fognak bejutni a playoff második körébe. Nem Lillard tehetségét vitatta, mert Jimmy Butlerrel és Bam Adebayóval kiváló triót alkothatnak, hanem hogy kiürül az idei nagydöntős keret, amit újjá kell építeni. Max Strus és Gabe Vincent személyében két borzasztó fontos láncszem távozott, Lillardért szinte biztosan be kell áldozni Tyler Herrót és Duncan Robinsont, ez egyszerűen túl nagy veszteség, egy bajnokesélyes csapatnak ennél mélyebbnek kell lennie.  

Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy Chris Paul elcserélése elsősorban a tulajdonos Mat Ishbia és tanácsadója, Isiah Thomas ötlete volt, bár ezt a tulajdonos igyekezett kategorikusan cáfolni. A korábbi legendás irányító és nem túl sikeres GM semmilyen hivatalos posztot nem tölt be a csapatnál, Ishbia jelzáloghitelezéssel foglalkozó cégének igazgatótanácsi tagja, és most a tulajdonos is megerősítette, hogy nincs tervben a szerepvállalása a Phoenixnél. Ishbia szerint másoktól is szokott tanácsot kérni, viszont Windhorst forrásai szerint Thomas korábban több héten keresztül Phoenixben tartózkodott és folyamatosan tanácsokat adott, bár azóta szerepe jelentősen lecsökkent. Windhorst szerint mára letisztázódtak a szerepek, Ishbia tulajdonosként viselkedik, Josh Bartelstein ügyvezetőként, James Jones pedig intézheti a szakmai ügyeket – a szakíró szerint Monty Williams kirúgását leginkább a GM szorgalmazta. 

Az augusztus végén kezdődő világbajnokság egy újabb esélyessel bővülhet, miután Kanada kihirdette 18 fős bő keretét, amiből a végső 12 játékos kerül majd ki. A válogatott menedzsere, Rowan Barrett (RJ Barrett apja) jelentette be, hogy az előző szezonban az Év Első Ötösébe választott Shai Gilgeous-Alexander, illetve a Denverrel bajnoki címet nyerő Jamal Murray is tagja az előzetes keretnek, mellettük RJ Barrett, Nickeil Alexander-Walker, Dillon Brooks, Luguentz Dort, Kelly Olynyk, Dwight Powell, Cory Joseph, Oshae Brissett és az NCAA-ben 2023-ban az Év Játékosának választott center, Zach Edey is küzd a csapatba kerülésért. A keret tagja az Euroligában 2021-ben Év Első Ötösébe választott rutinos irányító, Kevin Pangos, a csapatot pedig a spanyol Jordi Fernandez vezeti majd, aki korábban hat évig dolgozott a Denver Nuggets-nál, 2022 óta pedig a Sacramento Kings társult vezetőedzője Mike Brown mellett. 

Egy podcastben Darvin Ham azt mondta, hogy Austin Reaves karrierje során legalább egyszer All-Star lesz. A Lakers vezetőedzője szerint az előző szezonban megmutatta, hogy mennyire jó versenyző-típus, ugyanakkor az egyik legjobb ember, akivel valaha kapcsolatba került. Mindig jókedvű, remek a kisugárzása, és hihetetlenül könnyű vele dolgozni, ugyanakkor a pályán szemernyi félelmet sem mutat, bármekkora legyen is a tét. 

Végül egy médiahír: egy panelbeszélgetésben Bob Iger, a Disney régi-új vezérigazgatója elmondta, hogy a hagyományos televíziózás már nem szerepel a médiaóriás hosszútávú terveiben, ezért az ABC csatornát várhatóan el fogják adni – ugyanakkor az ESPN sportcsatorna nem eladó. Korábban arról lehetett hallani, hogy az NBA-t (is) közvetítő ESPN-t is eladhatják, de ez lekerült a napirendről. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus