Hírmorzsák 2023-09-04 (8:30)

Litvánia megverte az Egyesült Államok válogatottját, Steve Kerr szerint egyszerűen szájba verték őket az első negyedben. Donatas Motiejunas tudja, hogy mit jelent hazájának ez a győzelem. Kanada nagy hajrával kiejtette Spanyolországot a világbajnokságról, kialakult a negyeddöntő mezőnye. A Team USA és Kanada is kijutott az olimpiára. Karl-Anthony Towns rendkívüli módon élvezte a játékot a világbajnokságon. Tony Parker szégyenletesnek tartja Franciaország korai búcsúját. Myles Turner 50/40/90-es játékos akar lenni.

Befejeződött a férfi kosárlabda-világbajnokság második csoportköre, ahol tegnap az eddig egyaránt hibátlan Litvánia és az Egyesült Államok válogatottjának az összecsapásából az előbbi jött ki győztesen, 110-104-es sikert arattak. Steve Kerr a meccs után elmondta, hogy ellenfelük szájba vágta őket az első negyedben, minden dobásukat elsüllyesztették, és nem arról volt szó, hogy nem álltak volna készen a találkozóra. Litvánia tökéletes első negyedet játszott, és ezt követően megértették, hogy mennyire keményen kell játszaniuk ahhoz, hogy elérjék a céljaikat. Utál veszíteni, emiatt valószínűleg nem fog sokat aludni, de ahhoz, hogy jobbá váljanak, meg kellett tapasztalniuk ezt is.

A győztes oldalról Donatas Motiejunas beszélt arról, hogy pontosan tudja azt, hogy mit jelent ez a siker a hazájának, mert 14 éves volt akkor, amikor a 2004-es olimpián megverték az Egyesült Államokat, és emlékszik arra, ahogy nézte azt a meccset, és valami lenyűgöző élmény volt. A világbajnokság első napja óta azt hangsúlyozza, hogy azért vannak itt, hogy örömöt szerezzenek a hazájuknak, az embereiknek, a kosárlabdájuknak, és pontosan tudja, hogy mekkora őrület van most Litvániában. Nagyon szereti azt, hogy csapatként képesek arra, hogy ekkora örömöt okozzanak az embereknek otthon. Elképesztő, hogy itt tartanak, a torna előtt bárki rávágta volna, hogy már az is jó eredmény, ha bejutnak a legjobb 16 közé, de ez egy nagyon alázatos csapat. Tisztában vannak azzal, hogy kik ők, hogy mennyire keményen kell dolgozniuk a győzelmekért, és ez a legfontosabb. Természetesen az Egyesült Államoké az egyik legtehetségesebb csapat a tornán, de ha őszinte akar lenni, ez még csak a csoportkör volt, és az igazi meccsek a kieséses szakasszal kezdődnek, úgyhogy innentől erre kell koncentrálniuk.

A Team USA ezzel együtt is továbbjutott a második csoportkörből és készülhetnek az Olaszország elleni negyeddöntőre, ráadásul a Dominikai Köztársaság, Brazília és Puerto Rico is elvérzett, ami azt jelenti, hogy megszerezték az olimpiai kvótát is.

A másik amerikai kvótát Kanada kaparintotta meg, miután 88-85-ös győzelmet arattak Spanyolország felett, ezzel ráadásul ellenfelüket is elbúcsúztatták a világbajnokságtól. A negyedik negyedet még a spanyolok kezdték 73-61-es előnyből, de Shai Gilgeous-Alexander vezérletével Kanada fordítana tudott, a hátvéd pontszerzőként vagy előkészítőként szerepet vállalt a csapata utolsó 14 pontjában. RJ Barrett úgy értékelte a találkozót, hogy végig küzdöttek, és csapatként nyertek: ő az első félidőben volt erős, Dillon Brooks végig jól játszott, majd Gilgeous-Alexander lezárta a meccset.

A Dominikai Köztársaság tündérmeséje befejeződött, Szerbia 112-79-re verte meg őket, ezzel elbúcsúztak a világbajnokságtól, a meccs után Karl-Anthony Towns mégis pozitívan nyilatkozott. Nem sokszor élvezte annyira a játékot, mint a világbajnokságon, rendkívüli módon élvezte azt, hogy ezekkel a srácokkal kosárlabdázhatott. Úgy jöttek ide, hogy az egész világ arra számított, hogy pofára fognak esni, nem nyernek meccseket és nem lesznek esélyesek. Sokan hitték, hogy ők lesznek az egyik könnyű ellenfél, de rácáfoltak erre, és remélhetőleg büszkévé tették ezt az országot azzal, hogy hogyan küzdöttek. A legfontosabb, amit elmondhat, hogy hitet adtak az országnak. Ismét eszébe jutott, hogy fiatalon mennyire élvezte a játékot, de sok minden más volt, amikor 13 évvel ezelőtt játszott az országukért. Az más helyzet volt, a padot melegítette, nem kapott játékperceket, de akkor is buzdította a társait, és büszkeséggel viselte ezt a mezt. Áldottnak érzi magát, amiért az édesanyjától megkapta ezt a vérvonalat és kultúrát, és az, hogy az ő hazájának a nevét viselheti a mellkasán, a világot jelenti neki. A Dominikai Köztársaság a világot jelenti neki.

A játéknap összefoglalója ide kattintva olvasható.

A negyeddöntők párosításai:

Olaszország – Egyesült Államok
Németország – Lettország
Litvánia – Szerbia
Kanada – Szlovénia

Tony Parkert megkérdezték arról, hogy mit gondol Franciaország korai kieséséről, és a legendás irányító szerint ez egy hatalmas fiaskó. Nem normális, hogy egy ilyen csapat kiessen az első körben, sosem látták Spanyolországot vagy az Egyesült Államokat kiesni az első körben. Hatalmas szégyen ez, mert az ő generációja rengeteget dolgozott azért, hogy visszahozzák Franciaországot egy bizonyos szintre, amiért tisztelte őket a FIBA, a játékvezetők, és más országok is. Nehéz ekkora tiszteletet kiérdemelni. Javítaniuk kell a csapatukon a párizsi olimpia előtt, változásokra van szükség, de ez nem lesz egyszerű.

Myles Turner arról beszélt a minap, hogy a játéka több elemén is dolgozik, például a dobásán is, szeretné tovább javítani a hatékonyságát. A célja az, hogy 50/40/90-es játékos legyen (vagyis legalább 50 százalékkal dobjon mezőnyből, 40 százalékkal triplából és 90 százalékkal a büntetővonalról – a szerk.), és úgy gondolja, hogy ez elérhető. Magasztos cél ez, de biztos abban, hogy képes lehet ezt megcsinálni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus