Hírmorzsák 2023-09-29 (9:45)

Damian Lillard állítólag maradni akart a Trail Blazersnél, amikor kiderült, hogy nem tudják a Heathez cserélni. A Trail Blazers az egyik sztárt akarta a Heattől. A Bucks nem kérte ki Giannis Antetokounmpo véleményét a Lillard-csere előtt. Jrue Holiday kívánságlistáján hat csapat szerepel. Cameron Payne a Bucks radarján, Keon Johnson és Ish Wainwright szabadlistára kerülhet. Valószínűleg a Warriors rendezi a 2025-ös AS-gálát. LeBron James úgy készül a 21. szezonjára, mint egy újonc, D’Angelo Russell kezdeni fog a Lakersben. Kyrie Irving könnyű döntést hozott, amikor hosszabbított Dallasban. 4,9 millió dollárért árverezték el Wilt Chamberlain egyik mezét.

Az elmúlt nap Damian Lillard cseréjének az utózöngéitől volt hangos. Chris Haynes (B/R) értesülései szerint a hátvéd szeptember 5-én találkozott a Trail Blazers képviselőivel, akik arról tájékoztatták, hogy valószínűtlen egy csere a Heattel. Lillard ezt követően azt kérte, hogy akkor inkább el se cseréljék, tekintsenek el a cserekérelmétől, ugyanakkor Joe Cronin közölte vele, hogy már nincs visszaút. A játékost sokkolta ez a fejlemény, szeptember 11-én mégis elkezdte látogatni a Trail Blazers edzőközpontját, amiről annyit mondott, hogy a keret tagja volt, és általában ilyenkor szoktak elkezdődni a csapat közös edzései, illetve ekkor abban sem volt biztos, hogy elcserélik-e egyáltalán.

Haynes értesülései szerint Lillard 17-én találkozott az ügynökével, Aaron Goodwinnal, és ezt követően jutottak arra, hogy a Bucks és a Nets lenne számukra a preferált alternatíva a Heathez képest. Ekkoriban már nagyon elmérgesedett a viszony a két fél között, emiatt az NBA-nek is közbe kellett avatkoznia, szeptember 23-ára ezért konferenciahívást szerveztek, amin a liga képviselői mellett részt vett Cronin, Lillard, Goodwin, illetve az NBPA részéről Ron Klemper. Ezen a megbeszélésen mindkét fél kifejtette, hogy nem bízik a másikban, Cronin viszont megígérte, hogy jobban fog kommunikálni, és valóban ismét szóba állt Goodwinnal.

Shams Charania (The Athletic) valamivel árnyaltabban számolt be a történtekről, Lillard ugyanis azért visszakozott a cserekérelmétől, hogy időt adjon a Trail Blazersnek és a Heatnek ahhoz, hogy megtalálják a megoldást, ezért hajlandó lett volna Portlandben megkezdeni a szezont. A játékos abban reménykedett, hogy a csapat iránt tanúsított 11 éven át tartó hűségét értékelik majd annyira, hogy teljesítik a kívánságát és Miamiba cserélik. Charania is megerősítette, hogy Lillard a Bucks és a Nets csapatait jelölte meg alternatívaként, ugyanakkor hiába érdeklődött iránta élénken a Raptors, attól a lehetőségtől végig elzárkózott.

Charania Sam Amickkel (The Athletic) írt egy közös cikket a Lillard-sagáról, és ebben azt is megjegyezték, hogy a Trail Blazers Jimmy Butler vagy Bam Adebayo köré épülő csomagot akart kapni a Heattől. Júliusban és augusztusban is ott volt a Trail Blazers asztalán egy olyan ajánlat, ami három első körös draftjogot, több második köröst, lejáró szerződésű játékosokat és Nikola Jovicsot tartalmazta – ez a forgatókönyv Tyler Herro szerződését egy harmadik csapathoz küldte volna.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján a Bucks nem kérte ki Giannis Antetokounmpo véleményét Jrue Holiday elcseréléséről, sőt, Jon Horst szándékosan nem is említette neki a terveiket. A Bucks játékosai kivételesen jó kapcsolatot ápolnak a hátvéddel, nagyon tisztelik is őt, ezért nem akarták sztárjukat abba a helyzetbe hozni, hogy azt érezze, ő pecsételte meg a sorsát Milwaukee-ban. A Bucks úgy gondolta, hogy Lillard érkezésével nagyobb esélyük lesz újabb bajnoki címet nyerni, illetve Antetokounmpo is nagyobb valószínűséggel fog így velük hosszabbítani, bár utóbbiról szintén nem kérdezték meg a kétszeres MVP-t.

A Miami Herald két újságírója, Anthony Chiang és Barry Jackson számoltak be arról, hogy Jrue Holiday preferáltan hat csapat valamelyikébe kerülne a Trail Blazerstől. A hátvédnek a 2024/25-ös szezonra játékosopciója van, úgyhogy lehet némi beleszólása abba, hogy hová cseréljék, és a hírek szerint a Heat, a Clippers, a Lakers, a Celtics, a Bulls és a 76ers szerepel a kívánságlistáján. Adrian Wojnarowski úgy tudja, hogy Portlandben fiatal játékosokat és draftjogokat várnak vissza érte. Zach Lowe (ESPN) szerint a Heat azért indul rossz helyzetből, mert a Trail Blazerst egyetlen játékosuk sem érdekli. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Lakerst is gyakorlatilag le lehet húzni a listáról, amennyiben a Trail Blazers még a szezon előtt elcseréli Holiday-t, mert az újonnan szerződést aláíró játékosaikat december/január előtt nem cserélhetik, így egyedül LeBron Jamest tudnák odaadni érte.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint a Bucks szemet vetett Cameron Payne-re, vele mélyítenék a Lillard-csere után kicsit kiürülő hátvédrotációjukat. Ugyanezen csere következtében a Sunsnál túlságosan is sok lett a garantált szerződésű játékosokból, emiatt várhatóan a frissen megszerzett Keon Johnson, valamint Ish Wainright kerülhet szabadlistára. Johnson még mindig csak 21 éves, és már megfordult a Clippersnél és a Trail Blazersnél is, míg Wainright az elmúlt idény jelentős részében állandó rotációs játékos volt Phoenixben.

A már sokat emlegetett Shams Charania írta meg, hogy az NBA várhatóan a Warriorsnak adja oda a 2025-ös All-Star gála rendezési jogát. A Warriors legutóbb 2000-ben volt házigazda, amikor a frissen felújított Oracle Arena volt a helyszín, míg ezúttal a 2019-ben átadott Chase Centerbe látogathatnak el a liga legjobbjai. Azt már korábban bejelentették, hogy a 2024-es gálát a Pacers rendezi.

A Lakers tegnap sajtótájékoztatót tartott, ahol Darvin Ham kiemelte, hogy LeBron James remekül gondoskodik magáról, viszont most olyan csapat van körülötte, amelyik különösen a szezon elején rengeteg terhet le fog tudni venni róla. Rob Pelinka szerint megdöbbentő, hogy úgy készül a 21. szezonjára James, mintha újonc lenne. Reggel 6-kor már edzésben van, annyi időt töltött az edzőközpontjukban, mint tán egy játékosuk sem, ugyanez igaz a konditermükre is, de az megszokott, hogy James bármelyik csapatban is játszik, az ő munkamorálja adja meg az alaphangot. Partnerként dolgoznak Jamesszel azon, hogy a szezon végén egészséges legyen, mert ez a céljuk, és a mostani mélységük, a sokoldalú keretük segíthet ebben.

Az eddig is biztosnak tűnt, hogy LeBron James, Anthony Davis és Austin Reaves a Lakers kezdő ötösében kap majd helyet, de Ham most azt is elmondta, hogy D’Angelo Russell lesz a Lakers kezdő irányítója. Arra fogja őt bíztatni, hogy legyen határozott, mivel Russell egy nagyon intelligens kosaras, akinek a vállát nyomja most egy teher. A nyáron a Lakerst választotta, ők is hisznek benne, és Russell egy olyan játékos, aki nem csupán az egyéni teljesítménye iránt viseltetik hatalmas szenvedéllyel, hanem a csapattársai teljesítményei iránt is. Russell is egy olyan játékosuk, akinek kiemelkedő szezonja lesz.

Kyrie Irving az előző szezon vége óta először nyilatkozott, és kijelentette, hogy könnyű döntést hozott akkor, amikor arról határozott, hogy marad a Mavericksnél, mert az volt az elsődleges opció számára, hogy marad Dallasban. Természetesen megvizsgálta, hogy milyen más lehetőségei vannak, megnézte más csapatok fizetési helyzetét, illetve azt is, hogy kikkel játszhatna még együtt, de sehol sem volt igazán nagy hely. Már 31 éves, így más nézőpontokat is figyelembe vesz, és úgy érzi, hogy nem csupán beilleszkedni tudott a Maverickshez kerülése után, hanem boldog is amiatt, hogy itt tudott maradni. Átbeszélte a családjával, hogy miként éreznek azzal kapcsolatban, hogy Dallasban maradjanak, és mindannyian izgatottak voltak, sőt, már akkor is izgatottak voltak többen, amikor idecserélték, mert úgy vélték, hogy itt békében lehet a pályán, illetve azon kívül is. Sok dologgal kellett foglalkoznia az elmúlt egy-két idény során, és a családja tudta, hogy csak arra vágyik, hogy letehesse ezeket a terheket, amik miatt úgy érezte, hogy Supermannek vagy tökéletesnek kell lennie. Ő csak önmaga akart lenni, az elmúlt pár évben sokat dolgozott azon, hogy megtalálja önmagát, és ennek eléréshez ez a legjobb hely, Dallasban tovább érhet és növekedhet emberként.

A Celtics szabadlistára tette Jordan Schakel és Taylor Funk kettősét, illetve Brandon Slaternek szerződést adtak, majd őt is kitették – várhatóan mindhárman a Maine Celtics G Ligás csapatában folytatják. A Warriorsnál hivatalosan is aláírt Rudy Gay, Rodney McGruder, Donovan Williams, Kendric Davis, Javan Johnson és Jayce Johnson is, utóbbit azóta el is engedték. DJ Wilson Exhibit 10 szerződést írt alá a Magicnél. RaiQuan Gray meghívást kapott a Spurs edzőtáborába. A Pacerstől Pedro Bradshaw és Craig Sword is szabadlistára került, illetve Jordan Bell hivatalosan aláírt. Kevin Obanor szabadlistára került a Raptorstól.

A végére egy árverésről szóló hír maradt, szerdán este 4,9 millió dollárért kelt el az a mez, amit Wilt Chamberlain viselt az 1972-es nagydöntő második meccsén. Chamberlain ebben a fináléban gyűjtötte be az első és egyetlen nagydöntős MVP-címét (ezt az elismerést 1969-ben osztották ki először). Soha korábban nem fizettek ennyit egy Chamberlain-emléktárgyért, eddig egy újoncidényében viselt meze kelt el a legdrágábban, amiért 1,79 milliót fizettek, és eddig az tartotta a legdrágábban eladott 1980 előtti NBA-meccsen viselt relikvia rekordját is. Mezért korábban kétszer fizettek csak többet, Michael Jordan 1998-as nagydöntőben viselt mezéért 10,1 milliót fizettek, míg Kobe Bryant MVP-szezonjában használt egyik aláírt meze 5,8 millióért kelt el korábban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Henderson és Curry játékának elemzése - szakírói vélemények a cseréről - indul a harc Holiday-ért - csapatközeli elemzők a cseréről - Lillard búcsúrapszáma - a Jazz speciális tévés megoldásai - hogyan függhet össze a világbajnokság és a szezonközi torna? - Új podcastünkben a Central és Pacific divíziókat vesézzük ki.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus