Hírmorzsák 2023-10-27 (9:45)

Devin Booker, Bradley Beal és James Harden sem játszott hajnalban, utóbbi hiányzásának a körülményeit vizsgálja is a liga. Damian Lillard házi rekorddal mutatkozott be a Bucksnál. Több sztár is megpróbálta maga mellé csábítani Giannis Antetokounmpót. Rick Carlisle új szerződést kapott a Pacerstől. Carlisle nehéz döntésnek érzi, hogy T.J. McConnellt ki kell hagynia a rotációjából. Remek nézettségi adatokat hozott Victor Wembanyama bemutatkozása. De’Aaron Fox innentől a Curry Brand cipőiben játszik. A Bulls le akarja kötni DeMar DeRozant. Immanuel Quickley évente 25 millió dollárt keresne. Elhunyt a Cavaliers legendája, Bingo Smith.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ma hajnalban két rangadót rendeztek, a Bucks 118-117-re verte a 76erst, míg a Lakers 100-95-re nyert a Suns ellen – a mérkőzések összefoglalóit ide kattintva olvashatjátok. Mindkét mérkőzés országos közvetítést kapott az Egyesült Álalmokban, ugyanakkor Devin Booker, Bradley Beal és James Harden sem lépett pályára, noha az NBA a szezon előtt igyekezett külön szabályozni azt, hogy a sztárok lehetőleg pályán legyenek az ilyen összecsapásokon. A Sunsnál Beal és Booker is hivatalosan sérülés miatt maradt távol, előbbi hátproblémák miatt kihagyta már a Warriors elleni meccset is, míg utóbbinak a lábfeje pont azon a találkozón sérült meg, emiatt ültették ki.

Harden viszont egészséges, és Mike Bass, a liga szóvivője megerősítette az ESPN-nek, hogy vizsgálják is a távolmaradásának az okát, fel fogják mérni, hogy valóban okkal hagyta-e ki a Bucks elleni meccset. Mint ismert, a 76ersnél úgy döntöttek, hogy a kerethez 10 nap távollét után csatlakozó hátvédet Philadelphiában hagyják, hogy egyénileg tudjon dolgozni a lemaradásán. A hátvéd a csapattal akart utazni, hogy pályára léphessen a Bucks és a Raptors ellen is, de a 76ers így sem vitte őt el – Chris Haynes (Yahoo! Sports) értesülései szerint ő csak javaslatnak fogta fel azt, hogy maradjon Philadelphiában, és ezért meg is jelent a reptéren, hogy a társaival tartson, de egy biztonsági őr megállította azzal, hogy nem csatlakozhat hozzájuk. Ezt követően Elton Brand és Nick Nurse is beszélt vele arról, hogy a 76ers azt preferálná, ha elfogadná és követné a számára összeállított edzésprogramot.

A Bucks-76ers találkozó egyik különlegessége Damian Lillard bemutatkozása volt, a Trail Blazerstől megszerzett hátvéd 39 pontig jutott, ezzel a franchise történetének a legponterősebb bemutatkozó meccsét hozta össze. A hátvéd az utolsó négy percben 14 pontot dobott, miközben a teljes 76ers jutott 15-ig ebben az időszakban, és ő szerezte a Bucks utolsó 11 pontját. Erről Lillard annyit mondott, hogy eleget beszélt arról a társaival, különösképpen Giannis Antetokounmpóval arról, hogy mit várnak tőle, és bátorítják arra, hogy vegye kezébe az irányítást és ő döntsön arról, hogy mi fog történni ezekben a pillanatokban.

Ramona Shelburne (ESPN) írt egy hosszabb cikket a Bucksról, és ebben több érdekességet is megosztott Giannis Antetokounmpóval kapcsolatban. A játékos a 2020-as hosszabbítása előtt több másik sztár véleményét is kikérte arról, hogy mit kellene tennie, és gyakorlatilag mindannyian azt javasolták neki, hogy igazoljon el a Buckstól, ő viszont úgy érezte, hogy itt adtak neki esélyt, itt változott meg az élete, úgyhogy marad. Miután idén nyáron lenyilatkozta, hogy csak akkor marad Milwaukee-ban, ha továbbra is azt érzi, hogy mindent megtesznek a bajnoki címért, több sztár is megkereste őt azzal kapcsolatban, hogy álljanak össze, míg a rivális csapatok elkezdtek felkészülni arra, hogy komoly licitháború lesz érte, amennyiben valóban elérhetővé válik. Az újabb hosszabbításról részben azzal győzte meg a Bucks, hogy ezzel lehetősége nyílt arra, hogy ezt követően még két nagy szerződést aláírjon azelőtt, hogy vonatkozna rá az over-38 szabály.

A Pacers bejelentette, hogy Rick Carlisle új szerződést írt alá a csapattal, több évvel meghosszabbították a vezetőedző megállapodását. Carlisle 2021 nyarán tért vissza Indianapolisba, miután korábban 2003 és 2007 között már irányította a csapatot, visszatérése óta pedig egy 25 és egy 35 győzelemmel záruló idényen van eddig túl, ugyanakkor az irányítása alatt Tyrese Haliburton All-Star lett. Kevin Pritchard egy közleményben azzal indokolta a hosszabbítást, hogy Carlisle a liga történetének az egyik legkreatívabb és legsikeresebb edzője, és egy pillanatig sem volt számukra kérdés, hogy továbbra is ő a megfelelő személy a csapatuk vezetésére. Messzire visszanyúlik az ő kapcsolata a csapattal és a közösséggel is, emellett felbecsülhetetlen értékkel bír a játékosaik és edzőik számára is az iránymutatása és a vezetőkészsége, ezért néznek elébe, hogy a következő években is közösen dolgozzanak azért, hogy valami különlegeset építsenek fel a szurkolóiknak.

Carlisle a minap arról is beszélt, hogy mennyire nehéz volt meghoznia azt a döntést, hogy T.J. McConnell nem lesz a Pacers alaprotációjának a tagja. Az edző élete egyik legnehezebb beszélgetésének tartja azt, amikor közölte a játékossal a döntést, majdnem elsírta magát emiatt, viszont McConnell ekkor is önmaga volt, és azt felelte, hogy természetesen csalódott, de készen fog állni, profin fog viselkedni, és mindent megtesz azért, hogy példát mutasson. Azért is nehéz ez számára, mert a franchise történetének egyik legnagyobb küzdőjéről van szó, és az is biztos, hogy később meg fogja kapni a lehetőséget, de az első meccsen úgy jött ki a lépés, hogy nem találtak neki játékperceket. (McConnell az utolsó 6 percet töltötte a pályán a Wizards elleni nyitányon, egy eldőlt meccsbe szállhatott csak be – a szerk.)

Tegnap írtunk már arról, hogy az NBA alapszakaszának az első játéknapja csalódást keltő nézettséget hozott a TNT-n, ellenben a második játéknapon átlagosan 2,99 millióan követték a Spurs-Mavericks ütközetet az ESPN közvetítésében. Victor Wembanyama bemutatkozására többen voltak kíváncsiak, mint az előtte rendezett Knicks-Celtics keleti rangadóra (2,55 millió átlagban), és ez volt az ESPN legnézettebb nyitóheti közvetítése 2018 óta.

Megállapodás született arról, hogy De’Aaron Fox innentől kezdve az Under Armour égisze alá tartozó Curry Brand cipőiben fog játszani. Az nem szokatlan, hogy egy játékos egy másik aktív kosaras cipőit hordja, ugyanakkor az szokatlan, hogy erről megállapodás is szülessen. Stephen Curry szerint is egy különleges alkalom ez, mert úgy működnek most együtt, hogy közben a pályán egymással versenyeznek, egymással küzdenek. Fox az NBA-s pályafutása első öt idényében a Nike sportolója volt, az elmúlt szezont viszont úgy játszotta le, hogy egyetlen sportszergyártóval sem volt szerződése, és ő az eső játékos, aki aláírt a 2020-ban létrehozott Curry Brandhez.

Shams Charania (The Athletic) beszélt arról, hogy a Bulls hosszabbítani akar DeMar DeRozannel, viszont egyelőre az évek számában és az évenkénti fizetés nagyságában is távol állnak egymástól az álláspontok. DeRozan emellett azt is meg akarja nézni, hogy merre tart ez a csapat – az idényt egy olyan vereséggel kezdték, ami után a játékosoknak máris megbeszélést kellett összehívniuk.

David Vertsberg (SNY.tv) értesülései szerint azért nem született megállapodás a Knicks és Immanuel Quickley között az idő előtti hosszabbításról, mert a hátvéd évenként 25 millió dolláros fizetést akart kapni. A csapat nem ajánlott neki ennyit, úgyhogy a jövő nyáron korlátozott szabadügynök lesz Quickley.

A Nets lehívta Cam Thomas és Day’Ron Sharpe opcióját is a 2024/25-ös idényre. A Knicks Quentin Grimes esetében járt el ugyanígy.

A végére egy szomorú hír maradt, 77 éves korában elhunyt Bobby „Bingo” Smith. Az egykori hátvéd-kiscsatár a San Diego Rockets színeiben kezdte meg az NBA-s pályafutását, de az első idénye után a Cavaliers lecsapott rá az 1970-es expanziós drafton, majd bő 9 szezont töltött Clevelandben, nagy szerepe volt abban, hogy a csapat története során először bejutott a rájátszásba. Pályafutása utolsó szezonjában a Cavalierstől visszakerült San Diegoba, ahol már Clippers néven játszott a helyi csapat, 1980-ban 865 meccsel a háta mögött vonult vissza, amiken 12,6 pontot, 4,2 lepattanót és 2 gólpasszt átlagolt. Smith egyike annak a hét játékosnak, akiknek visszavonultatta a mezszámát a Cavaliers, miatta vonták fel a 7-es számot a csapat csarnokának a plafonjára.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Egy helyen minden debütáló és a teljesítményük – Wembanyama első meccsének tanulsághegyei – Mi derült ki Lillardról, hol és mivel lehetne lassítani a Dame-Giannis duót? – Christian Wood védekezése miatt nyert a Lakers – egy meccsig tartott LeBron perclimitje – Evan Mobley egyedül kevés a Cavs védekezésében – a Hornets centere, Mark Williams lenyűgözte a szakértőket – Darko Rajakovics győzelemmel nyitott a Raptorsban és megtalálta a tízes rotációját – ezekért érdemes odafigyelni a Thunderre – 10 fontos megjegyzés az új Bostonról – a GSW védekezése nem működött Devin Booker ellen – Austin Reaves interjú: a Lakersnél nagy kultusza van a CoD-nak.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus