Hírmorzsák 2023-12-12 (10:00)

Megvan az IST álomötöse, a Lakers jövő héten húzza fel a zászlót. Playoff-helyet vagy tie-breakert érhetne az IST-győzelem. Beal ma visszatér, Gabe Vincent jövő hét elején várható. Mitchell Robinson két hónapra kidőlt. Banchero és Jamal Murray lábon hordott ki bokasérülést, két fontos játékos sérült meg a Dallasnál. Trae Youngot kiállították. Popovich pohara félig tele van a Spurs 17. veresége után. Monty Williams látott biztató jeleket a Pistons 20. vereségét követően. 4 milliárdot érhet a Mavs. Nagy tülekedés várható, ha Siakam és/vagy Anunoby piacra kerül. Zach LaVine-ért van érdeklődés, de egy hónapig nem nagyon fog történni semmi. Scottie Barnes érinthetetlen, Carusót nem akarják elcserélni. PJ Tucker boldogtalan a LAC-nál. Ja Morant jó formában van, nemrég volt bírósági meghallgatása. Lance Stephenson és Terence Davis is visszatérhet a ligába. Kijött az NBA karácsonyi reklámja (videóval). 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Az NBA kihirdette az In-Season Tournament álomötösét, amelyet LeBron James, Anthony Davis, Tyrese Haliburton, Giannis Antetokounmpo és Kevin Durant alkot. Az ötöst a média munkatársai szavazták meg, nem volt poszt szerinti megkötés, illetve a csoportkörben és a kieséses szakaszban nyújtott teljesítményt is figyelembe vették. 

Tim Bontemps (ESPN) körbekérdezett a ligában, és a többség nyitott lenne arra, hogy az IST győztese garantált helyet kapjon a playoffban, vagyis biztosan játszhatna két hazai PO-meccset. A megkérdezettek szerint a konferenciák Top6 kiemelésének nincs realitása, viszont a 7. pozíció működhetne. Mások viszont nem adnának fix helyet, mert ezzel a play-in veszíthetne a jelentőségéből, Damian Lillard szerint pedig december és április között túl sok minden változhat egy csapat életében. Myles Turner inkább azt javasolja, hogy ha az alapszakasz végén holtverseny alakulna ki, akkor a tie-breakernél első helyen vegyék figyelembe az IST-győzelmet. 

A Los Angeles Lakers december 18-án helyezi el csarnoka légterében az In-Season Tournament-győzelemért járó bannert, illetve LeBron James és Anthony Davis torna álomötösébe történt beválasztását is „megörökítik”. A Lakers ekkor játszik legközelebb otthon a Knicks ellen, az IST-banner várhatóan kisebb és más színű lesz, mint a 17 bajnoki zászló. 

A Lakers hátvédje, Gabe Vincent is várhatóan ezen a Knicks elleni meccsen térhet vissza: az irányító utoljára október 30-án játszott, azóta térdsérüléssel bajlódott. A várakozásoknak megfelelően Bradley Beal kedd este a Warriors ellen pályára fog lépni, ezt Frank Vogel vezetőedző jelentette be. A Wizardstól megszerzett korábbi All-Star hátvéd eddig mindössze három meccsen erősíthette a Phoenixet egy makacs hátsérülés miatt. 

Kevésbé jó hírek érkeztek New Yorkból: a Knicks-center Mitchell Robinson pár napja összeszedett bokasérülése jóval súlyosabb a vártnál, a héten meg kell műteni. Robinsonnál fáradásos törést állapítottak meg, felépülési ideje 8-10 hét körül lesz – a magasember eddig remek szezont futott, bő két hónapos kiesése hatalmas érvágás a Knicksnek. Ma hajnalban Paolo Banchero szenvedett bokasérülést a harmadik negyed hajrájában, de újraragasztották a testrészt és vissza tudott állni – a Magic egyik vezére először megijedt, hogy súlyos a gond, de miután megpróbált vele futni és ugrani, úgy érezte, hogy rendben lesz. Ugyanezt az utat járta be csapattársa is, Joe Ingles bokája is a harmadik negyedben ment ki, de vissza tudott térni negyedikben.

Jamal Murray a Hawks elleni első negyedben csúszott el és fájlalta a bokáját, de vissza tudott térni, míg Trae Young mindössze 26 percet töltött a pályán, de azért, mert két technikaival kiállították. Young nemrég kapott 25 ezer dolláros büntetést, miután a lefújás után konfrontálódott egy játékvezetővel egy elmaradt fújás miatt, és most is hasonló eset miatt küldték ki. A Dallas a Grizzlies-t verte és az idei átokból nekik is jutott: Kyrie Irving alapból hiányzott lábsérülése miatt, Tim Hardaway Jr. hátfájdalmak miatt az utolsó pillanatban került sérültlistára, Derrick Jones Jr. pedig az első negyedben sérült meg, a négyfejű combizmát fájlalta. 

Ma hajnalban két vereségsorozat is folytatódott. A Houston Rockets 93-82-re verte a San Antonio Spurst, akik zsinórban 17. alkalommal vesztettek, ami új negatív franchise-rekord. Ennek ellenére Gregg Popovich elégedett volt csapata hozzáállásával, szerinte a jelenlegi NBA-ben önmaguktól nem dobnak a csapatok 93 pontot, a Spurs kidolgozta a belét védekezésben, arra viszont meg kell találnia a választ, hogy ők maguk miért rontanak ennyi dobást (a 82 dobott pont idén a legkevesebb az NBA-ben, korábbi 83 pontos teljesítményüket múlták alul). Devin Vassell is arról beszélt, hogy be kellett volna dobniuk a helyzeteiket, mert akkor teljesen máshogy nézett volna ki a meccs, és összességében jó irányba indultak el. 

A Detroit Pistons zsinórban 20. meccsét bukta el, pedig az ellenfél Indiana Pacers szombat este még egy kőkemény IST-döntőt játszott, majd hosszú utazás végén érkeztek Detroitba. Ennek ellenére a vendégek támadógépezetét egy pillanatig sem tudta lelassítani a Pistons, 131 kapott ponttal ritkán lehet meccset nyerni. Monty Williams vezetőedző szerint ez is egy fájó vereség volt, de újabb biztató jeleket látott, ezeket kell továbbvinni és építkezni rájuk. A Pistons az előző cserehatáridő óta 48 meccséből 44-et elvesztett, a 20-as széria pedig már a hatodik leghosszabb a liga történetében, már ami az egy szezonban elszenvedett vereségeket illeti. A rekordot a 2013-14-es Philadelphia 76ers tartja 26-tal. 

A tulajdonosok tanácsa december 20-án szavaz arról, hogy engedélyezi-e az Adelson- és Dumont-családnak, hogy megvásárolja a Dallas Mavericks többségi tulajdonrészét (a tranzakció összege egyébként nőni fog, az előzetes hírekkel ellentétben a franchise értékét nem 3.5, hanem 4 milliárd dollárra emeli). 

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint amennyiben a Toronto Raptors elérhetővé teszi Pascal Siakamot és/vagy OG Anunobyt, akkor az Atlanta Hawks, Indiana Pacers és a Sacramento Kings ajánlatot fog tenni. Korábban a Hawks aktívan próbálta megszerezni Siakamot, míg a Pacers és a Kings mindkét játékos iránt érdeklődött. Siakam szerződése 2024 nyarán lejár, míg Anunoby ugyan rendelkezik egy 19.9 milliós játékosopcióval, de a közvélekedés szerint nem fogja lehívni és korlátozás nélküli szabadügynök lesz. Charania hozzátette, hogy a Raptors tájékoztatta a többi csapatot, hogy Scottie Barnes érinthetetlen, az őt érintő ajánlatokkal nem foglalkoznak. A szakíró szerint a Los Angeles Lakers és a Philadelphia 76ers továbbra is érdeklődik Zach LaVine iránt, de január 15-éig nem fognak lépni, mivel több játékosuk szerződése akkor válik cserélhetővé. A Bulls hátvédje egyébként jelenleg sérült, várhatóan három-négy hetet kell kihagynia a jobb lábában kialakult gyulladás miatt, emiatt sem sietnek a kérők. Ugyanakkor Alex Carusót nem akarja elcserélni a Bulls, eddig az összes érdeklődőt elhajtották. 

Szintén Charania jelezte, hogy PJ Tucker nagyon nem elégedett, mivel utóbbi öt meccsén edzői döntés miatt nem került pályára, ami rettentő módon frusztrálja a veterán védőspecialistát. A rotációhelyét átvevő fiatal Kobe Brownnak mindenben segít, de játszani is szeretne, és több bajnokesélyes gárda is szívesen látná, ha végleg létszámfelettivé válna a Clippersnél. 

Chris Haynes (B/R) infói szerint a Chicago Bulls és DeMar DeRozan képviselői között állnak a tárgyalások egy esetleges szerződéshosszabbításról – a felek álláspontjai nagyon messze vannak egymástól. Idén Nikola Vucsevics is hasonló cipőben járt, de végül a szabadügynökké válása előtt kötöttek vele új szerződést három évre 60 millió dollárért, viszont DeRozannél fennáll a veszélye, hogy inkább szabadügynök lesz. 

Ja Morant először tanúskodott 2022 szeptemberében indult perében, amelyben a 17 éves Joshua Holloway perelte be, amiért Morant megütötte. Morant nem tagadta, hogy ő ütött először, de vallomása szerint önvédelemből cselekedett: a felek egy alkalmi kosarazáson vettek részt Morant otthonában, és elmondása szerint Holloway annyira feldühödött a sorozatos vereségek miatt, hogy közelről, nagy erővel fejbe dobta őt a labdával, majd amikor megkérdezte, hogy mégis mit csinál, érzése szerint Holloway támadólag lépett az irányába. 

Charania infói szerint egyébként Morant folyamatosan együtt edz a Grizzlies-zel, kiváló állapotban van és nagyon várja 25 meccses eltiltásának leteltét, viszont amikor az eltiltottak listájáról átkerül az aktív játékoslistára, valaki létszámfelettivé válik. Utoljára Bismack Biyombót igazolták le, de a sok sérülés miatt ő jelenleg a csapat kezdőcentere, így valószínűleg egy régebbi csapattagtól vesznek majd búcsút – több gárdával is tárgyalnak egy kisebb cseréről, de ha ez nem jön össze, akkor waiverre kell tenniük valakit. 

A Minnesota Timberwolves G-Ligás csapata, az Iowa Wolves megszerezte Lance Stephenson úgynevezett „visszatérő játékjogát”, vagyis van rá esély, hogy a ligában utoljára a 2021-22-es évadban megforduló veterán hátvéd esélyt kapjon náluk a visszatérésre. Akár az NBA-be is visszakerülhet, mivel a Timberwolves-nak még van egy szabad helye a keretben. A Portland G-Ligás csapata, a Rip City Remix a korábban a Kingsnél játszó hátvéd, Terence Davis G-Ligás játékjogát hívta le a waiverről, aki így a Trail Blazersnél kaphat lehetőséget a visszatérésre. 

Végül pedig az NBA karácsonyi promóciós kisfilmje maradt, amely idén a Gift of Game nevet viseli és az NBA-sztárokról mintázott akciófigurák „közreműködésével” készült. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

AZ IST-döntő 5 fontos tapasztalata és a torna fejlesztési lehetőségei – Tyrese Haliburton leghangosabb drukkere az apja – Embiid vezeti a hivatalos MVP-erősorrendet – a héten kétszer is találkozhat James és Wemby – a Lakers és a Pelicans ellentétes útja a Davis-csere óta, ami egy friss erősorrendben is tetten érhető – mely G-Ligás játékosok állnak készen az NBA-re? – a Lakers régimódi játéka hozta a liga legújabb trófeáját – hogyan esett át pálforduláson a Gobert-csere megítélése? – Porzingis labda nélküli mozgásai – Rayan Rupert lehet az új Batum – Gorgui Dieng a pályán kívül sokkal több volt, mint egy átlagos NBA-center.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus