Hírmorzsák 2023-12-16 (10:45)

A Spurs vereségsorozata megszakadt, a Pistons ismét kikapott. Joel Embiid megdöntötte Wilt Chamberlain egy rekordját, Jalen Brunson NBA-történelmet írt. Bradley Beal megint megsérült. Darius Garland és Evan Mobley is hosszabb időre kidőlt. Ja Morant vállalja a felelősséget a Grizzlies szezonkezdete miatt. Kenneth Lofton Jr. lehet Morant visszatérésnek az áldozata. Daryl Morey szerződést hosszabbított Philadelphiában. Több csapat is érdeklődhet Lauri Markkanen iránt. A Bulls felajánlotta a Cavaliersnek, hogy cseréljék ki Zach LaVine és Darius Garland játékjogát. A Hawks több fronton is tárgyalásokat folytatott a nyáron. Nikola Jokics nem döntött még az olimpiai szereplésről.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

18 elvesztett meccs után a megszakadt a Spurs történetének leghosszabb negatív sorozata, miután 129-115-re nyertek a Lakers ellen. Devin Vassell a találkozó után elmondta, hogy ez nem olyan volt, mint egy átlagos győzelem, többen is ugráltak örömükben, ő viszont megpróbált higgadt maradni, noha végső soron ez egy különleges nap a számukra. Victor Wembanyama számára olyannak hatott ez a találkozó, mintha egy rájátszás-meccs lenne, de szeretik ezt az érzést, és meg akarják ezt ismételni, úgyhogy továbbra s ki fogják dolgozni a belüket is. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy LeBron James visszatért a Lakersnél, ugyanakkor Anthony Davis, D’Angelo Russell és Cam Reddish is kihagyta az összecsapást.

A Pistons ezúttal 124-92-re kapott ki a 76erstől, ezzel sorozatban a 22. meccsüket is elveszítették, és új negatív rekordot állítottak fel a franchise történetében – az egy szezonon belüli leghosszabb vereségsorozatuk negatív rekordját már korábban megdöntötték, most viszont azt a 21 meccsből álló sorozatot is sikerült alulmúlniuk, amit az 1979/80-as szezon végén, illetve az 1980/81-es idény elején hoztak össze. Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a hatodik leghosszabb egy szezonon belüli vereségsorozat az NBA történetében, a rekordot holtversenyben tartja a 2010/11-es Cavaliers és a 2013/14-es 76ers zsinórban 26 vereséggel, míg a szezonokon átívelő leghosszabb negatív sorozat szintén a 76ershez köthető, a 2014/15-ös idény végén, illetve a 2015/16-os szezon elején buktak sorozatban 28 meccset.

Ugyanezen a találkozón egy másik rekord is megdőlt, Joel Embiid 35 pontja és 13 lepattanója azt is jelentette, hogy sorozatban a kilencedik meccsén ért el legalább 30 pontot és 10 lepattanót, ami a 76ers történetében a leghosszabb sorozat – eddig Wilt Chamberlain tartotta a vonatkozó rekordot. Embiid egyébként még a Pistons elleni előző meccsén megdobta szezonbeli 675. pontját, amivel szintén Chamberlain óta az első olyan játékos lett, aki 20 meccs alatt elérte a 675 pontot és a 200 lepattanót.

Jalen Brunson is történelmi magasságokba jutott, 50 ponttal és 9/9 bedobott triplával vezette győzelemre csapatát a Suns otthonában. A 9 bedobott tripla rontott kísérlet nélkül rekordbeállítás az NBA történetében, korábban csak Latrell Sprewell és Ben Gordon (2x) tudott hasonlót csinálni, míg az egy félidő alatt bedobott 8/8 tripla szintén NBA-rekord. Brunson emellett a harmadik játékos lett Rick Barry és Michael Jordan után, aki egy meccsen legalább 50 pontot, 9 gólpasszt, 5 lepattanót és 5 labdaszerzést jegyzett, illetve Patrick Ewing, Bernard King és Willis Reed után a negyedik Knicks-játékos, aki legalább 70 százalékos mezőnymutatóval jutott el 50 pontig. A találkozó végén lejátszódott egy komikus jelenet is, Julius Randle teátrális mozdulatokkal szerezte meg a meccslabdát, majd nyújtotta azt át Brunsonnak, utalva ezzel a Bucks-Pacers meccs végén történt incidensre, ahol Giannis Antetokounmpo a 64 pontja ellenére sem kapta meg először a meccslabdát.

Bradley Beal ismét megsérült, egy bokaficam miatt mindössze 5 percet tudott a pályán tölteni a Knicks ellen. Beal azt követően sérült meg, hogy Donte DiVincenzo lábára érkezett le egy tripla után, és ezért a Knicks hátvédje flagrant-1 büntetést is kapott, mivel nem hagyott elegendő helyet ellenfelének a leérkezéshez. Frank Vogel a találkozó után elmondta, hogy Beal bokáját megröntgenezték, és a vizsgálat nem mutatott ki problémát. Különböző hiányzások miatt ez volt mindössze a második meccs a szezonban, amin egyszerre volt bevethető Beal, Devin Booker és Kevin Durant.

Rossz hírek érkeztek Clevelandből, a Cavaliers hosszabb ideig nem számolhat Darius Garland és Evan Mobley kettősével. Garland a tegnap hajnali, Celtics elleni összecsapáson szenvedett állkapocscsonttörést, amikor ütközött Kristaps Porzingisszel, emiatt a jövő héten meg is kell őt műteni, és várhatóan ezt követően 4 hetes kihagyás vár rá – a hátvéd az eset után bement az öltözőbe, de kicsivel később visszatért a pályára. Mobley legutóbb december 6-án lépett pályára, azóta térdfájdalmak miatt kiült sorozatban négy találkozót, és a Cavaliers most bejelentette, hogy artoroszkópiás beavatkozást kell végrehajtani a bal térdén, ami után 6-8 hetet hagyhat majd ki.

Ja Morant először állt a nyilvánosság elé az előző szezon vége óta. Az eltiltását hamarosan letöltő irányító elmondta, hogy kemény napokon van túl, ugyanakkor sokat segített az, hogy milyen támogatást kapott a családjától és a csapatától is. A kosárlabda olyasmi, amit egész életében csinált, terápiás hatással is van rá, ha játszhat, úgyhogy különösen nehéz volt számára, hogy ezt elvették tőle, de ezalatt a megfelelő emberek voltak körülötte. Morant azt is elmondta, hogy bűntudatot érez a Grizzlies gyenge idénykezdete miatt, noha nem volt ott a pályán. Teljes felelősséget vállal ezért, mert azon döntések miatt nem lehetett a társai mellett, amiket ő hozott meg.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Grizzlies aktívan dolgozik egy kisebb csere meglépésén annak érdekében, hogy senkit se kelljen szabadlistára tenniük, amikor Morant lekerül az eltiltott játékosok listájáról. Ha nem jön össze nekik egy üzlet sem, akkor az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Kenneth Lofton Jr. kerül majd szabadlistára.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a 76ers meghosszabbította Daryl Morey szerződését, a 2027/28-as idény végéig szignózott a csapatvezető. Morey 2020 novemberében csatlakozott a 76ershez, és az új szerződése ugyanakkor járhat le, mint az idény előtt vezetőedzőnek kinevezett Nick Nurse megállapodása.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint több csapat is be fog próbálkozni a Jazznél azzal kapcsolatban, hogy mennyire mutatnak hajlandóságot Lauri Markkanen elcserélésére. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Jazz megválna tőle, de több csapat is meg fog próbálkozni a megszerzésével. Jake Fischer konkrét csapatokat is említett: a Kings, a Hawks és a Thunder lehet a három legkomolyabb érdeklődő. Az újságíró megkeresésére egy nem megnevezett GM elmondta, hogy várakozásaik szerint a Jazz nem fogja elcserélni a finn kosarast, ugyanakkor meg fognak hallgatni minden ajánlatot, és minden azon múlik, hogy megkapják-e az általuk elvárt árat – így volt ez anno Rudy Gobert és a Timberwolves esetében is.

Fischer további cserepletykákról is említést tett. A Bulls felvázolt a Cavaliersnek egy olyan ötletet, hogy kicserélhetnék Zach LaVine és Darius Garland játékjogát, de Clevelandben erre nem voltak nyitottak. Chicagóban már a nyáron elkezdték felmérni LaVine piacát, de akkor azt kommunikálták az érdeklődők irányába, hogy egy bizonyított kezdő szintű játékost, egy fejlődési potenciállal rendelkező fiatalt, valamint egy első körös draftjogot várnának érte. A Hawks és a Raptors komoly tárgyalásokat folytatott a nyáron Pascal Siakam cseréjéről, emellett a Hawks egyeztetett korábban egy három csapatot érintő cseréről is, amiben De’Andre Hunter került volna el tőlük, ezekben a beszélgetésekben a Pacers és a Pistons volt a másik két szereplő. A Raptors nagyobb eséllyel fogja Siakamot elcserélni, mint O.G. Anunoby-t, noha utóbbi iránt a Pacers és a Kings is érdeklődne.

Bozidar Maljkovics, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke korábban tett egy olyan kijelentést, miszerint Nikola Jokics részt fog venni a 2024-es olimpián, ugyanakkor a Nuggets sztárja árnyalta a helyzetet, nem döntött még erről. Messze van még a torna, ráadásul néhányan olyasmiket adnak a szájába, amiket nem is mondott, és az edzője lesz az első, aki tudni fog arról, hogy miként döntött az olimpiai szereplés kapcsán. A szezon végén mindig elbeszélget a családjával és a csapatával is.

Szintén az olimpiához kapcsolódó hír, hogy Kenny Atkinson segédedzőként csatlakozik Franciaország válogatottjához.

Legfrissebb hírlevelünk tartalma KORLÁTOZÁS NÉLKÜL ELÉRHETŐ a Baller.hu-n:

Mikal Bridges a világbajnokságon leshetett el egy Fülöp-szigetekről származó új játékelemet – Dante Exum példája mutatja meg, hogyan lehet sikeres egy Doncic-csapat – Cooper Flagg még nincs 17 éves, de Danny Ainge már most megkezdte a becserkészését – hamarosan indul az AS-szavazás – hivatalos erősorrend, újoncrangsor – 5 csapat, amelynek extrán javult a támadójátéka – 10 tanulság az alapszakasz első negyedéről – 5 érdekes csereötlet – kik lesznek a cserepiac főszereplői? – Draymond Green nem a legnagyobb probléma a GSW-nél, de a hiánya érződni fog – kiderült, ki az NBA legnagyobb LEGO-rajongója.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus