Hírmorzsák 2023-12-24 (10:00)

Wembanyama szürreális bokasérülése nem súlyos, Brandon Milleré komolyabb. Towns nélkül nyert a Wolves Sactóban. Változás a Lakers kezdőötösében. Gabe Vincentet meg kell műteni. Haliburton magára vállalta az elmúlt másfél hét szenvedését. Clarkson és Markkanen jó játékkal tárt vissza. Lillard szerint most kezdenek ráérezni egymás játékára Milwaukee-ban. Leonard és Porzingis kihagyta az egymás ellenit, a Celtics megszórta a LAC-ot. Morant újabb remeklése, Smart és Kennard hamarosan visszatérhet. A Pistons tulajdonosa szerint változások jönnek, de egyelőre nem vezetői szinteken. Eric Gordon nagyobb szerepet akar. Jalen Johnson rekordsebességgel épült fel. Kenneth Lofton Jr. Philly-ben. Trayce Jackson-Davis draftnapi megpróbáltatásai. Corey Kispert szerint az emberek teljesen félreismerik Jordan Poole-t. 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Victor Wembanyama bokasérülést szenvedett a bemelegítés során, így óvatosságból nem is lépett pályára a Dallas elleni meccsen. A francia dobott egy kosarat, leérkezett, majd lépett egyet oldalra-hátra, de nem vette észre, hogy egy labdaszedő fiú éppen ott áll, és rálépett a lábára. Gregg Popovich vezetőedző szerint nincs ok az aggodalomra, playoff-meccsen beküldte volna a pályára, de hozzátette, hogy látva az esetet először ő is megijedt, mert ezzel a bokájával mostanában akadnak gondok. 

Az 1/3-as Brandon Miller mérkőzésen szedett össze bokasérülést, a Hornets fiatal kiscsatára a Nuggets ellen bicegett le a pályáról, miután Peyton Watson ráesett a lábára. A Charlotte ezzel negyedik fontos emberét veszítette el LaMelo Ball, Terry Rozier és Mark Williams mellett. A Denver Nuggets védelme rá is világított a Hornets problémáira, a Charlotte a második félidő elején zsinórban 17 támadást fejezett be mezőnykosár nélkül - Michael Malone szerint a Denvernél töltött kilenc évének egyik legimpresszívebb pár percét élte át, nagyon elégedett volt a látottakkal. 

A Minnesota komoly győzelmet aratott Sacramentóban Karl-Anthony Towns nélkül, aki a bal térdében érzett kisebb fájdalmat, és nem kockáztattak vele. Mike Conley szerint nagyszerű tapasztalat volt ez a meccs, mert korábban csak azt érezték, hogy bárkivel tartani tudják a lépést, de most kezdik felfedezni, hogy mennyire különböző módokon tudják megverni ellenfeleiket. Megtanulták, hogyan jöjjenek vissza hátrányból a meccs végén és nyerjenek, márpedig ez a playoffban kiemelten fontos tulajdonság. A Wolves mindössze 98 pontot kapott, Anthony Edwards ki is fejtette, hogy nagy tempóra és folyamatos hibázásra akarták kényszeríteni ellenfelüket, mert tudták, hogy back-to-back lépnek pályára, és meg is tudták valósítani a taktikát. 

A Magic zsinórban négy vereséget követően a Pacers otthonában tudott nyerni, a hazaiak sztárja, Tyrese Haliburton pedig önkritikusan fogalmazott a lefújást követően. Az IST-döntő óta az elmúlt másfél hétben borzalmasan játszott, többet ártott, mint használt a csapatának. Az Indiana ma 30 faultot ütött be, amire Rick Carlisle vezetőedző annyit mondott, hogy “gyilkos”, Haliburton szerint pedig az a gond, hogy ezt rendszeresen megcsinálják, amivel kényelmes helyzetbe hozzák ellenfelüket, ők maguk pedig kiesnek a ritmusból, mert a másik csapatnak több ideje van összeszedni a védekezését. Mindkét oldalról hiányzott egyébként egy fontos láncszem, a Pacersnél Bruce Brown térdfájdalmak, a Magic-nél Jalen Suggs csuklósérülés miatt nem játszott. 

A Jazznél visszatérhetett két fontos sérült, és sikerre is vezették csapatukat Torontóban. Jordan Clarkson hat meccs után játszhatott, 30 pontjából 16-ot a negyedik negyedre tartogatott, Lauri Markkanen pedig egy meccset pihentette combhajlítóját, és a végén ő is 30 ponttal zárt. 

A Los Angeles Lakers zsinórban négy vereséget követően változtatott a kezdőötösön: a Thunder ellen D’Angelo Russell a padról szállt be, a kezdőbe pedig bekerült a védőspecialista Jarred Vanderbilt, így a csapat két sztárja mellett három wing (Vanderbilt, Taurean Prince, Cam Reddish) kezdett. A változtatás bejött, a Lakers végig kontrollálta a mérkőzést, ami arról marad emlékezetes, hogy LeBron James karrierje során először dobott hibátlanul egyszerre a triplavonal mögül (5/5) és büntetőből (9/9) is. Darvin Ham vezetőedző szerint nincs nagy titok, a cserére azért került sor, hogy megerősítsék a védelmüket, mert ezzel a támadójátékukon is segítenek - érdekesség, hogy így a cseresorból érkezett D’Angelo Russell és Austin Reaves is, akik az első 8 meccsen még a kezdő hátvédpárt alkották. 

Kevésbé vidám dolog is akad a Lakersnél. Gabe Vincent nemrég tért vissza térdsérüléséből, de a héten a Minnesota ellen újra elkezdett fájni a testrész, és a vizsgálatok alapján műtétre lesz szüksége, ami 6-8 hetes kihagyással jár majd a hátvéd számára. 

A Milwaukee Bucks zsinórban hetedik győzelmét aratta, a Knicks ellen öten értek el legalább 19 pontot. Damian Lillard szerint eddig is tudták, hogy jó játékosokból áll a csapat, egyszerűen kellett némi idő, hogy megismerjék egymást és minden a helyére kerüljön, majd miután ez megtörtént, már jönnek is a sikerek. Most már tudják, ki mit szeret, mi számára a komfortos helyzet, és az egész hogyan lehet működőképes. Ő maga, Giannis és Middleton is olyan helyzetben találta magát, amihez nincs hozzászokva, és ebből adódtak súrlódások is, mert mindenki azt akarja, hogy működjön a dolog, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Szerinte a kommunikáció a kulcs, a közös edzések mellett fontos, hogy bármikor együtt vannak, mindig arról beszélgetnek, hogyan lehetne jobbá tenni a játékukat. 

Kawhi Leonard zsinórban második meccsét is kihagyta csípőproblémák miatt, a Celtics pedig kihasználta a LAC gondjait és 145-108-ra nyert a Staples Centerben - a győzelem értékét növeli, hogy Kristaps Porzingis most sem játszott, Jayson Tatum pedig lábon hordott ki egy bokasérülést, a második negyedben lépett rá Kobe Brown lábára. Utóbbi nyolc meccséből hetet, illetve 12-ből 10-et nyert a Boston, de Joe Mazzulla vezetőedző szerint ez nem üzenetértékű siker volt, egyszerűen nyertek még egy mérkőzést, továbbra is nagyon sok munka vár rájuk, hogy kijavítsák a hibáikat. A Boston 25 hármast vágott be, a Clippers vezetőedzője, Tyronn Lue szerint csapata most láthatta, milyen a liga legdurvábban triplázó csapata - a meccs fő tapasztalata játékosai számára, hogy a bostoniak akkor is ráemelik a hármast, amikor a legkevésbé számítasz rá. 

A Memphis Grizzlies zsinórban harmadszor nyert, amióta Ja Morant visszatért, a hátvéd a Hawks elleni győzelemből 30 ponttal, 6 lepattanóval és 11 gólpasszal vette ki a részét. Morant szerint nincs titok, ő rettentően élvezi, hogy újra együtt játszhat a társaival, és rajtuk is ugyanezt érzi. További jó hírek is érkeztek a Grizzlies háza tájáról: Marcus Smart várhatóan december 26-án visszatérhet, Luke Kennard pedig jövő héten elkezdheti az 5-5 elleni edzéseket. 

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, a Pistons zsinórban 25. veresége után detroiti közönség azt skandálta, hogy a tulajdonos Tom Gores adja el a franchise-t. A tulajdonos tegnapi interjújában elmondta, hogy megérti a drukkerek frusztráltságát és bizonytalanságát, mert neki is ilyen érzései vannak, ugyanakkor fiatal tehetségekkel és pénzügyi rugalmassággal rendelkeznek, ami miatt úgy érzi, hogy szép jövő előtt állnak. Hozzátette, hogy változások várhatóak: a vezetőedző és a GM egyelőre a helyén marad, de ő mint tulajdonos felettük áll, és az elszámoltathatóság az ő felelőssége. Csalódott lenne, ha a vezetőség nem próbálna változtatni - ezt az érintettek is tudják, semmi újat nem mondott ezzel. Valószínűleg bővítik az edzői stábot és a menedzsmentet, de el is küldhetnek embereket - egyelőre nem tudja, mit fog tenni, de valamit tenni fog. Az eladásra felszólító rigmusokra úgy reagált, hogy mindenki azt mond, amit akar, de a franchise rengeteget tesz a helyi közösség felemelkedéséért, több millió dollárt fordítottak erre - érti, hogy sokaknak ez csak akkor számít valamit, ha meccseket nyernek, de akkor is nevetséges volt ez a rigmus. 

Közben ma hajnalban összejött az NBA-rekordot jelentő 26. vereség is. A center Isaiah Stewart szerint egyikük sem ment még keresztül ilyesmin, borzasztó nehéz feldolgozni, míg Cade Cunningham annyit nyilatkozott, hogy mindenki szeret nyerni és senki nem szeret veszteni, szóval nehéz a helyzet - reálisan látják a dolgokat, nem fognak frázisokat puffogtatni minden vereség után, hogy majd a következőt megnyerik. Monty Williams vezetőedző szerint a nagyon csúnya eladott labdáik nyírják ki a Pistonst, mert ma is az 14 elszórt labdából kaptak 22 pontot, ami nem törvényszerű, mégis rendre így járnak. A győztes Brooklyn Nets oldaláról Cam Thomas azt mondta, hogy nem ők akartak lenni a csapat, aki megszakítja a Pistons szériáját, míg Cam Johnson korábbi edzőjét, Williamst vigasztalta és biztatta a lefújás után. 

Chris Haynesnek (B/R) nyilatkozva Eric Gordon elmondta, hogy nagyobb szerepet kellene kapnia támadásban. A szezon elején valamennyire megkapta a lehetőségeket, de mostanában határozottan nem a növekedés felé mennek a dolgok. 16 éve van a ligában, az ő erőssége a dobás, amivel képes spacinget teremteni, mivel nem adhatják fel az ellenfelek: nagy meccseken nagy kosarakat dobott már be. A Suns vezetőedzője, Frank Vogel szerint ha Gordon úgy érzi, hogy nincs eléggé bevonva a dolgokba, akkor neki, mint vezetőedzőnek jobb munkát kell végeznie, mert Gordon az a játékos, aki nagy segítségükre lehet. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jó hírrel szolgált az Atlanta Hawks háza tájáról: Jalen Johnson rekordgyorsasággal felépült csuklótöréséből és december 26-án este visszatérhet a parkettre. A Legtöbbet Fejlődött Játékos Díjára is jó eséllyel pályázó csatár november 25-én szedett össze törést a bal csuklójában - hiányát a Hawks támadása és (különösen) a védekezése sínylette meg. 

A Philadelphia 76ers two-way szerződést adott Kenneth Lofton Jr.-nak. Az erőcsatár eddig a Grizzlies-nél játszott, azonban Ja Morant eltiltása után az irányítót vissza kellett helyezni az aktív keretbe, amelyben így 16 játékos rendelkezett volna normál szerződéssel. Mivel csak 15 fős keretek engedélyezettek, valakit el kellett küldeniük és Lofton lett az áldozat. Az igazoláshoz a Philly-nek fel kellett szabadítania egy two-way helyet, amit Javonte Smart elküldésével oldottak meg. A New York Knicks a foghíjas centerposzton erősített, two-way szerződést adott Dmitro Skapincevnek. A 25 éves, 216 centis, 117 kilós ukrán magasember eddig a Knicks G-Ligás csapatát, a Westchester Knickset erősítette, így nem ismeretlen számára a közeg. 

Josh Robbins (The Athletic) beszélgetett Wizards-játékosokkal és sok érdekességet tudott meg. Corey Kispert szerint az emberek félreismerik Jordan Poole-t, mert egy igazán vidám fickó, aki mindig jó energiákat hoz edzésre, amikor találkoznak, mindig feldobja a napját. Szerinte Kristaps Porzingis-szel ugyanez volt a helyzet, amikor Dallasból idecserélték: hallották a pletykákat, hogy ilyen meg olyan ember, aztán amikor megérkezett a csapathoz, kiderült, hogy semmi gond nincs vele, róla is csak pozitívumokat tudott mondani. Jordan Poole annyit mondott, hogy látja, ahogyan az ellenfelek fizikálisan igyekeznek nyomást helyezni rá, amivel semmi gond nincs, ez a játék része: igyekszik folyamatosan tanulni belőle és fejlődni. Ide kapcsolódik, hogy szombat hajnalban a Warriors ellen Kyle Kuzma térdsérülést szenvedett, de a játékos elmondása szerint nincs komoly baj, szerda hajnalban játszani akar. 

A Utah Jazz lépésről lépésre építi fel az 1/9-en választott erőcsatárt, Taylor Hendrickset, aki december 2-áig mindössze egy meccsen játszott, ám azóta lassan beépül a rotációba. Hendricks elmondta, hogy sérüléssel bajlódott és emiatt nem tudott rendesen edzeni a szezon előtt, ezért is került le a G-Ligás csapathoz. Az első hét borzasztó nehéz volt mentálisan, de folyamatosan mondogatta magának, hogy ez most a legjobb a számára, beleállt az edzésekbe és minden jóra fordult. 

A Warriors fiatal erőcsatára, Trayce Jackson-Davis zsinórban harmadik meccsén dupla-duplázott, ráadásul az ellen a Wizards ellen, amely kétszer mondott le róla a draft napján. TJD szerint a Wizards és a Spurs is kereste őt és azt mondták neki, hogy gondolkodnak azon, hogy a második kör elején kiválasztják, ám ezt hiába várta. Már kezdett elszomorodni, amikor felhívta az ügynöke, hogy a GSW cserélt a Wizards 57. pickjéért, és őt fogják kihúzni vele. A GSW-hez tartozik, hogy Draymond Green határozatlan idejű eltiltása immár 5 meccsnél jár, vagyis a csapat igazolhat egy helyettesítő játékost, amíg Green vissza nem tér az aktív keretbe. 

Karácsonyi hírlevelünk tartalma korlátozás nélkül elérhető ide kattinva, a tartalomból:

Karácsony, karácsony, karácsony – és az Orlando titkos mikkentyűje: az összes eddigi karácsonyi meccs - a legemlékezetesebb ünnepi pillanatok - karácsonyi rekordok - az idei felhozatal - Ötszereplős az idei MVP-verseny? - Jaquez már a 3. legjobb újonc - SGA van a legnagyobb hatással csapata játékára, de Jokics és Leonard is elit - komoly mozgások indultak be a csapatok erősorrendjében, érdemes figyelni - milyen ajándékot látnának a csapatok a fa alatt? - Lillard magánéletének nagy gondja - a 30 csapat cserelehetőségei - megéri elcserélni Siakamot? - A LAC megtalálta a bajnoki formulát? - Jalen Suggs, Disneyland csapatának titkos mikkentyűje - képeken az elmúlt hét legjobb cipői.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus