Hírmorzsák 2024-01-13 (11:15)

A Bulls a legendáit ünnepelte, a szurkolók Jerry Krause-t pfujolták, az egykori csapatvezető özvegye elsírta magát. LaMelo Ball visszatért, mégsem kell eltakarnia a tetoválását. Brandon Miller, Desmond Bane és Moses Moody is megsérült. A Grizzlies DPE-t igényel Ja Morant után. Az NBA jelenlegi tévés partnerei előnyből indulnak az új médiamegállapodásnál. A Clippers új csarnokában lehet a 2026-os All-Star gála. Felújítják a Hornets csarnokát. Magas winget vagy cserecentert szerezne a Clippers, a Knicks irányítóra vadászik, a Lakers megtartaná Austin Reavest. Lauri Markkanen szerződését újratárgyalhatják a nyáron. Laurene Powell Jobs eladná a részesedését a Wizards anyavállalatában. Ryan Rollinst bolti lopással vádolják.

A Bulls hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a ma hajnali, Warriors elleni összecsapás során meg akarják ünnepelni a csapat legendáit, és létrehozzák a Ring of Honor elismerést. Első körben 13 személy kapta meg az elismerést, illetve az 1995/96-os csapat együtt is bekerült. Nem volt jelen minden elismert, Michael Jordan és Dennis Rodman is videóban üzent csak (utóbbi csak a rossz időjárási körülmények miatt nem tudott elutazni Chicagóba), de Scottie Pippen sem tette tiszteletét az eseményen. Phil Jacksont hatalmas ováció köszöntötte, ugyanakkor az elismertek között volt a 2017-ben elhunyt Jerry Krause is, és amikor feltűnt a neve és a képe a kivetítőn, a Bulls szurkolói hangos pfujolásába kezdtek, ami miatt az egykori csapatvezető özvegye, Thelma Krause elsírta magát.

Az ünnepségre a nagyszünetben került sor, majd a második félidő kezdetén a mérkőzés kommentátora, Stacey King adott hangot a nemtetszésének. Szerinte Chicago egy sportváros, de aminek szemtanúi voltak, hogy emberek pfujolták Krause-t és az özvegyét, a legrosszabb dolog, amit életében látott. Sajnálta a hölgyet, aki megkönnyezte a történteket, és mindenkinek szégyellni kellene magát, aki pfujolt. Ez nem Chicagóra vall, inkább New Yorkra vagy Philadelphiára. Chicago nem ilyen, nem erről ismerik őket, és akár szereti valaki Jerry Krause-t vagy sem, az az ember hat bajnoki címet vitt a városba – nem dobott egyetlen kosarat sem ezalatt, egy lepattanót sem szedett le, de hat bajnoki zászlót akasztott a plafonjukra, miközben sok csapatnak egy sincs.

LaMelo Ball 20 kihagyott meccs után jelentkezett ismét játékra, 27 perc alatt 28 pontot, 5 gólpasszt és 5 labdaszerzést ért el, ugyanakkor a Hornets 135-99-re kikapott a Spurs otthonában. Ball azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy nem kellet eltakarnia a bal füle alatti LF-tetoválását, ami a középső nevére utal, és egyben a saját márkajelzése – korábban az NBA úgy találta, hogy az irányító ezzel megsérti a liga azon szabályait, hogy nem viselhet egy játékos sem márkajelzést a testén, viszont most felülbírálták a döntésüket.

A találkozó emellett arról is szólhatott volna, hogy először nézett farkasszemet tétmeccsen Victor Wembanyama és Brandon Miller, vagyis a 2023-as draft első és második választottja, ugyanakkor Miller mindössze 9 percet tudott a pályán tölteni, egy rossz esésnél beütötte a hátát, ami után nem sokkal kiszállt a mérkőzésből. Miller addig sem játszott jól, mind az öt mezőnykísérletét elrontotta, miközben Wembanyama mindössze 20 perc alatt 26 pontot, 11 lepattanót és 2 blokkot ért el.

A Warriors helyzetét újabb sérülés nehezíti, Moses Moody vádlija még a Pelicans ellen húzódott meg, ami miatt minimum 10 napos kihagyás vár rá. A hátvéd így legalább öt meccsről lemarad, noha fontos szerepe lett volna Chris Paul és Gary Payton II pótlásában.

Tovább folytatódik a Grizzlies kálváriája: az elmúlt héten Ja Morant és Marcus Smart is hosszabb időre kidőlt, míg ma hajnalban a Clippers ellen Desmond Bane szenvedett bokasérülést, amikor rálépett Kawhi Leonard bal lábára – Bane már a büntetőit sem tudta ledobni, GG Jackson vállalta azokat magára. A meccs után Taylor Jenkins nem tudott részleteket megosztani arról, hogy mennyire súlyos a hátvéd bokaficamja, a sajtótájékoztató ideje alatt is vizsgálták még a játékost.

Ugyancsak a Grizzlieshez kapcsolódó hír, hogy 12,4 millió dolláros DPE-t igényelnek az egész szezonra kidőlő Ja Morant után. Mint ismert, ezt a kivételt olyan játékosok után lehet igényelni az NBA-től, aki biztosan nem épül fel június 15-ig a sérüléséből, és ennek az értéke a sérült játékos fizetésének a fele lehet, de maximum a nem adófizető csapatok MLE-jével megegyező összeg. Amennyiben a liga megítéli a kivételt, a Grizzlies március 11-ig használhatja azt fel egy olyan játékos megszerzésére, akinek a fizetése belefér ebbe az értékhatárba, és nincs szerződése a 2023/24-es szezonon túl. A liga eközben pozitívan bírálta el a Spurs DPE-kérelmét, 1,3 millió dollárt használhatnak fel erősítésre Charles Bassey ACL-szakadása miatt.

Adam Silver Párizsban beszélt az NBA új médiamegállapodásáról, ami kapcsán megosztotta azt, hogy a liga jelenlegi tévés partnerei előnyből indulnak, a tárgyalások elején exkluzivitást élveznek. A beszélgetések elkezdődtek, azok viszont még nem fordultak komolyra, erre talán a következő hónapban kerülhet sor, és majd meglátják, hogy mire jutnak, szükség lesz-e további megbeszélésekre.

A The Athletic értesülései szerint kedden közös sajtótájékoztatón jelenti be Silver és Steve Ballmer, hogy a 2026-os All-Star gálának a Clippers új csarnoka ad majd otthont. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a 2024/25-ös szezonban már az Intuit Dome lesz a Clippers otthona, kiköltöznek a Crypto.com Arenából, ami a Lakersszel közös hazai pályájuk. A várakozások szerint a Kia Forum is szerepet kap majd a 2026-os gálán, ahol utoljára 1983-ban rendeztek All-Star meccset, és ami szintén Ballmer tulajdonában van. Los Angelesben legutóbb 2018-ban rendeztek gálát, annak a két helyi csapat közös otthona szolgáltatta a helyszínt, akkor még Staples Center néven.

A Hornets bejelentette, hogy a következő két nyáron komoly tatarozáson eshet át a csapat csarnoka, 215 millió dollárt költhetnek a Spectrum Center renoválására, aminek köszönhetően 2,500 fővel nőhet a létesítmény befogadóképessége is. A csapat két új tulajdonosa, Rick Schnall és Gabe Plotkin szorgalmazza a felújítást, akik emellett új edzőközpont építését is tervezik.

Zach Lowe (ESPN) értesülései szerint a Clippers még egy utolsó láncszemet keres a cserepiacon, valószínűleg egy magasabb winget vagy egy cserecentert. A Clippersnek egy cserélhető első körös draftjoga van, míg fizetéskiegyenlítésnek PJ Tucker szerződését tudnák felhasználni. Jake Fischer (B/R) arról számolt be, hogy a Knicks irányítót szerezne, abban viszont nem biztosak New Yorkban, hogy Dejounte Murray megfelelő partner lenne Jalen Brunson mellé – a Knicks emellett a centerrotációját is folyamatosan monitorozza. Arról is Fischer számolt be, hogy a Lakers továbbra sem szeretne megválni Austin Reavestől, ugyanakkor egy forrása szerint csak akkor lenne esélyük mondjuk Murray megszerzésére, ha Reaves is bekerül a csomagba, mert D’Angelo Russell 17 milliós szerződésére nem tekintenek értékként a csapatok.

Michael Scotto (HoopsHype) szerint a Jazz egyáltalán nem gondolkodik Lauri Markkanen elcserélésében, inkább csak más csapatok próbálják magukat meggyőzni erről. Scotto azt is megjegyezte, hogy Markkanen a nyáron jogosult lesz a szerződése újratárgyalására és meghosszabbítására a Jazznél, és ez egy reális forgatókönyv is lehet.

Laurene Powell Jobs eladná a 10 százalékos részesedését a Monumental Sports & Entertainmentben, vagyis a Wizards és az NHL-ben szereplő Capitals anyavállalatában. Jobs az MSE második legnagyobb részvényese a 20 százalékos tulajdonrésszel bíró Ted Leonsis mögött, a Wizards értékét pedig jelenleg 3,33 milliárd dollárra becsülik.

A másodéves Ryan Rollinst a hét elején tette szabadlistára a Wizards, és Josh Robbins (The Athletic) értesülései szerint ebben szerepet játszott az is, hogy a játékos összeütközésbe keveredett a törvénnyel. Rollinst bolti lopással vádolják, állítólag többször is lopott egy Virginiában található Target üzletből. A kosaras egyelőre nem vallotta magát sem bűnösnek, sem ártatlannak, az ügyét februárban tárgyalják majd, és amíg az le nem zajlik, valószínűleg nem fog magának másik csapatot találni.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Felmértük, hogy az egyes csapatok mire készülhetnek a cserepiacon – 5 játékos aki elkezdett visszafejlődni – Jalen Green játéka továbbra sem tart sehová – a Celtics idén is mindkét oldalon hatékony, de máshogyan, mint tavaly – Curry, James és Durant egyszerre került furcsa helyzetbe – Rudy Gobert-nagyinterjú – friss mock draft – Atlantában le kéne zárni a Young-érát? – a LeBron-korszak számai  a Lakersben – Kris Dunn lehet a megoldás Milwaukee-ban? – 24 jelölt, akiket megnézhetne a Suns – OG Anunoby érkezése durván feljavította a Knicks védekezését – Zhaire Smith lassan, de biztosan visszarázódik a kosárlabdába.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus