Hírmorzsák 2024-03-18 (10:30)

Kyrie Irving horogdobása döntötte el a Mavericks-Nuggets összecsapást. Bam Adebayo dudaszóra beeső triplájával nyert a Heat. Khris Middleton jól tért vissza. Paul George szerint a Clippersnek jelenleg nincs identitása. Victor Wembanyama ismét történelmi magasságokba jutott. Gregg Popovich kijelentette, hogy jövőre Párizsba megy a Spurs. Kérdéses Anthony Davis ma esti játéka. Donovan Mitchell további meccseket ülhet ki a térde miatt. Josh Green legalább 2 hetet kihagy.

A játéknap rangadóját a Mavericks és a Nuggets vívta, a találkozót pedig Kyrie Irving döntötte el, aki a dudaszó pillanatában bal kézzel süllyesztett el egy horogdobást 20,1 (6,1 méter) láb távolságból. Az NBA adatbázisa szerint ez volt a szezon második legtávolabbi sikeres horogdobása, és erről csak annyit mondott Irving, hogy a pályán úgy érezte, hogy sokkal közelebbről engedte el a labdát, mint amit a visszajátszás alapján látott. Ennek az alapja az a sok órányi munka, amit senki sem lát, ennél az esetnél pedig az történt, hogy látta Nikola Jokics-ot maga előtt, és miatta nem tudott balra menni, hogy egy pull-upba álljon bele. Tudta, hogy ki fog rá lépni, de arra nem számított, hogy ennyire rá fog menni, ezzel kikényszerítette, hogy bemenjen a triplavonalon belülre, és amint kellően lerázta őt, az villant be neki, hogy ott van a bal keze is, amivel egy teljesen tiszta dobást vállalhatott el, úgyhogy nem látott rá okot, hogy miért ne próbálkozzon vele. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a szezon legtávolabbi sikeres horogdobását is Irving süllyesztette el, bár abba belejátszott a szerencse is, mivel egy Dereck Lively II irányába elengedett passza eset be január 3-án a Trail Blazers ellen.

Nem Irving volt az egyetlen, aki különleges meccsnyerőt süllyesztett el az elmúlt játéknapon, a Heat ugyanis Bam Adebayo dudaszóra beeső triplájával nyert a Pistons otthonában. A center egy héttel ezelőtt 9/76 triplánál tartott pályafutása során, ebben a szezonban is 1/14-nél tartott a Nuggets elleni összecsapás előtt, az elmúlt 3 meccsén viszont 3/3 hármasa célba ért. Adebayo 30 láb (9,14 méter) távolságból süllyesztette el a meccsnyerőjét, amiről Erik Spoelstra annyit mondott, hogy néha a karma is dolgozik a meccseken, mert a center az egész meccsen elképesztően játszott, különösen védekezésben végzett hatalmas munkát, és néha a labda pont ezt a játékost találja meg a végén. Adebayo 20 ponttal és 17 lepattanóval zárta a meccset, és rajta kívül Duncan Robinson számára is különlegesre sikerült ez az összecsapás, aki szezoncsúcsot jelentő 30 pontot dobott, illetve az első negyedben elsüllyesztette pályafutása 1000. tripláját – ehhez mindössze 343 meccsre volt szüksége, ő érte el a leggyorsabban ezt a határt az NBA történetében, és ezzel megdöntötte Buddy Hield (350 meccs) vonatkozó rekordját.

Giannis Antetokounmpo kihagyta a Suns elleni összecsapást a fájós combhajlítója miatt, ugyanakkor a Bucks nélküle is nyerni tudott 140-129-re, és ebben nagy szerepe volt Khris Middletonnak is. A bokasérüléséből felépülő kosaras február 16-a után jelentkezett ismét játékra, csapata győzelméhez pedig 25 perc alatt 22 ponttal és 7 gólpasszal járult hozzá, bár az is igaz, hogy vele a pályán -11-ben zárt a Bucks. Doc Rivers mégis dicsérte őt, szerinte ennyi kihagyás után így visszatérni eléggé lenyűgöző, és Damian Lillard szerint is nagyszerűen nézett ki a pályán. Maga Middleton annyit mondott, hogy hosszú ideje van már a ligában, úgyhogy tudja jól, hogy nem szabad siettetni a visszatérést egy sérülés után, és azt is tudja, hogy miként ne siettesse magát ilyen helyzetben. A rehabilitációja során sokat dolgozott azon is, hogy mentálisan megfelelő állapotban legyen, mert az erőnléte az olyan volt, mint amilyen jó csak lehet.

Komoly hullámvölgybe került a Clippers az elmúlt hetekben, február 5-e óta csak 8-10-re állnak, az elmúlt öt meccsükből négyet elbuktak, az elmúlt játéknapon a Hawks intézte el őket 110-93-ra. Paul George azt hangsúlyozta, hogy kiegyensúlyozott csapatot akarnak alkotni, emellett pedig meg akarják szilárdítani az identitásukat, mert ahogyan mindig mondja, elképesztően fontos az, hogy egy csapatnak legyen identitása – úgy gondolja, hogy jelenleg nincsen identitása a Clippersnek. Kawhi Leonard úgy látja, hogy a problémáik forrása a két fülük között van, és ha olyan csapat akarnak lenni, amelyik az utolsók között is állva akar maradni, akkor annak megfelelően kell kimenniük a pályára és úgy kell játszaniuk.

Victor Wembanyama újabb elképesztő teljesítménnyel jelentkezett, 33 ponttal, 15 lepattanóval, 7 gólpasszal és 7 blokkal járult hozzá a Spurs hosszabbításos győzelméhez a Nets ellen. Wembanyama mindössze a negyedik játékos az NBA történetében, aki egy meccsen 30/15/7/7-es számsort hozott össze: mióta az 1973/74-es szezonban elkezdték jegyezni a blokkokat is, csak Kareem Abdul-Jabbar, Charles Barkley és Joel Embiid volt képes hasonlóra. Wembanyama ráadásul fontos pillanatokban is villogott, a negyedik negyedben és a hosszabbításban összesen 13 pontot dobott 6/9-es mezőnymutatóval, a ráadásban is az ő zsákolásával vették át a vezetést, illetve 25 másodperccel a vége előtt kulcsfontosságú blokkot mutatott be. Utóbbit elsőre úgy ítélték meg a játékvezetők, hogy Dennis Schröder dobása előbb ért a palánkhoz, mint ahogyan azt Wembanyama elérte, de a visszanézés után korrigálták ezt, és jónak ítélték a blokkot. Erről annyit mondott a magasember, hogy biztosra tudta, hogy előbb érte el a labdát, mint ahogy az elérte a palánkot, és amikor a játékvezető azt mondta neki, hogy emiatt ítéltek kosarat, akkor tudta, hogy meg fogják változtatni az ítéletet.

A Spurs ezt a meccset nem San Antonioban, hanem Austinban vívta meg, amiről Gregg Popovich annyit mondott, hogy mindenhol jó nyerni, még akkor is, ha Timbuktu ad otthont a meccsnek. Amikor megkérdezték, hogy mennek-e Timbuktuba jövőre, megjegyezte, hogy reményei szerint nem, viszont amikor a párizsi meccs lehetőségéről kérdezték, kijelentette, hogy oda viszont mennek a következő szezonban. Az NBA még nem jelentette be hivatalosan, hogy melyik két csapat mérkőzik meg jövőre a francia fővárosban, ugyanakkor Wembanyama személye miatt egy ideje már arról szóltak a spekulációk, hogy a Spurs lesz az egyik csapat, és ez úgy tűnik, hogy most megerősítést nyert – az az általános várakozás, hogy a Pacers lesz majd az ellenfelük.

Anthony Davis még az előző játéknapon szenvedett szemsérült a Warriors elleni összecsapáson, és a Lakers sérültjelentése alapján szaruhártyasérülés miatt kérdéses a játéka a Hawks ellen. Az ESPN értesülései alapján Davis állapota már a meccset követő órákban is javult valamennyit, majd az elmúlt nap folyamán is úgy érezte, hogy egyre jobban kezd lenni a szeme.

Donovan Mitchell a közelmúltban már kihagyott 7 meccset a sérült bal térde miatt, ezt követően viszont úgy tért vissza, hogy két meccsen összesen dobott 27 pontot 9/29-es mezőnymutatóval. A Cavaliers sztárja elmondta, hogy valószínűleg nem fog játszani a következő meccsükön, pihentetnie kell még a térdét, hogy a megfelelő állapotba kerüljön. Azt gondolta, hogy már készen áll a játékra, de tévedett, és ez szívás, mert a pályán akar lenni, de a napnál is világosabb, hogy nincs erre alkalmas állapotban, nem tudja becsapni magát. Nincs arra idejük, hogy pihenjen, mégis erre van szüksége, és a megfelelő megközelítést kell alkalmazniuk, mert végső soron áprilisra készülnek most.

Jason Kidd bejelentette, hogy Josh Green legalább 2 hetet kihagy, miután kificamodott a jobb bokája. Greennek ez lesz a második hosszabb kihagyása a szezon során, korábban könyöksérülés miatt már kihagyott egy hónapot, viszont amikor egészséges, fontos tagja a Mavericks rotációjának, 54 meccsen 26,6 percet átlagol.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus