Nicolas Batum bocsánatot kért a Hornetstől

A Charlotte-tól 2016-ban rekordszerződést kapó francia hátvéd-kiscsatár az idei szezonban nem csak a kezdőötösből, hanem a rotációból is kiszorult.

A francia válogatott utóbbi évtizedének egyik legfontosabb játékosa a szezon első meccsét követően azonnal kikerült a rotációból, 11 meccset hagyott ki, majd december 8-a és január 8-a között újabb 13 meccsen nem játszott, majd januárban néhány összecsapáson ugyan kapott lehetőséget, de utoljára a Párizsban rendezett, Milwaukee Bucks elleni alapszakasz-mérkőzésen lépett pályára. Batum elvileg egészséges, de egyszerűen már nem fér bele a csapat hosszú távú terveibe, noha még a 2020/21-es évadban is több, mint 27 millió dollár jár neki - 2016 nyarán öt évre csapatrekordot jelentő 120 millió dolláros szerződést kapott (egyikeként azon szerencséseknek, akik éppen az új televíziós szerződés miatt brutális mértékben megemelkedő fizetési sapka idején lettek szabadügynökök), annak utolsó évébe lép majd jövőre. 

A játékos igen önkritikusan nyilatkozott Scott Fowlernek (Charlotte Observer), bocsánatot kért, amiért itt nagyon hittek benne, és mégsem sült el jól, egyszerűen nem működött vele a csapat. Batum elmondta, hogy ő nem az a fajta játékos, aki ilyenkor magára gondol, elkezdi bomlasztani a csapatot, semmibe veszi az edzőt, egyszerűen elfogadja a tényt, hogy nem kap lehetőséget, viszont fiatal társait mindenféle módon próbálja támogatni, mentorálni (és egyébként rengeteget beszél a játékvezetőkkel, a csapatot közelről követő Fowler szerint idén legalább féltucat technikaitól mentette meg a Charlotte-ot). Szerinte erre van szüksége ennek a fiatal magnak, és a franchise fényes jövő előtt áll, bár ő ennek a jövőnek már jó eséllyel nem lesz részese. 

Batum egyébként decemberben még csak a 31. életévét töltötte be, 2008 óta 789 alapszakasz- és 39 playoff-meccsen lépett pályára, a 2016-17-es évadban még 15.1 pontot, 6.2 lepattanót és 5.9 gólpasszt átlagolt, a liga egyik legsokoldalúbb játékosának számított, az elmúlt bő két és fél évben azonban fokozatosan esett vissza a teljesítménye. Tavaly már csak 9.3 pont érkezett tőle, idén pedig gyakorlatilag értékelhetetlen, átlagosan 23 percet a pályán töltve 3.6 pontot dobott karrierje messze leggyengébb dobásmutatóival. Jó kérdés, hogy a francia válogatottal egyébként Európa-bajnokságot, Eb-ezüstöt és bronzot, valamint két világbajnoki bronzérmet nyerő spílernek jut-e még hely az NBA-ben, vagy pályafutása utolsó éveit esetleg jó barátja, Tony Parker francia Euroligás klubjában, az ASVEL-ben fejezi-e be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus