Playoff-percek: Bud Light betlije sokba került a Bucksnak

Mike Budenholzer gyengének tűnő edzői munkája, Kevin Durant parádéja, James Harden hősiessége - 3-2 a Netsnek, de mit jelent ez?

Bud olyan edzőnek, mint a Bud Light sörnek: igazinak tűnik, de nem az

Kissé erős megfogalmazás ez persze, de Mike Budenholzer nem nagyon segít saját magán. A Buckstól és a Bucksnál is mindenki nagydöntőt, bajnoki címet vár, ez már sorozatban a harmadik olyan év, hogy esélyük van rá, az első körben megkaptak egy teljesen szétesett Miamit, most egy össze-vissza agyonsérült Brooklynt és jelenleg egy vereségre vannak a kieséstől - könnyen lehet, hogy ezzel a meccsel akkor is elintézte a kirúgását, ha továbbmennek. Olyan edzői hibákat, érthetetlen döntéseket követett el, amelyeket nagyon nehéz megmagyarázni, ez pedig konkrétan egy kulcsfontosságú győzelembe került most számukra.

Egyrészt az ötödik meccsre már végképp eljutottunk odáig, hogy a Bucks eredetileg tervezett támadójátéka nem létezik - amíg az első meccsen még láttuk, hogy hol, hogyan szeretne és tudna nyerni ez a csapat, addig azóta azt már lebontotta a Nets, Budenholzer pedig az utóbbi két évhez hasonlóan ott áll tátott szájjal, hogy most akkor mi is van. A harmadik meccsen a Nets botrányosan gyenge dobóformájával és némi szerencsével nyertek, aztán legutóbb kisegítette őket Kyrie Irving sérülése, de még most, az ötödik találkozóra sem sikerült semmi mást kitalálni azon felül, hogy ha az első ötlet nem működik (playoffban nem szokott, legalábbis nem sokáig, ha hasonló erejű csapatokról van szó), akkor egy-egyezzünk, aztán lesz, ami lesz. Persze nem rossz egy-egyben Middleton és Holiday sem, de a Nets alapvetően nem feltétlenül jó egyéni védőit mégsem tudják megbüntetni - eddig kétszer maradtak 90 pont alatt, legutóbb 107-et hoztak össze, most 108-at, pedig már a triplákra sem panaszkodhattak, 40%-kal beestek a távoli kísérleteik.

Az egysíkú és kiismerhető, levédekezhető támadójáték persze csak egy dolog, ettől még védekezéssel meg lehetne nyerni ezt a párharcot, hiszen három olyan védő van a csapatban, akik bármikor, bárkit képesek megfogni, de ez valamiért nem sikerül. Itt ismét elő kell vennünk Budenholzert: a Nets jön fel, Kevin Durant darabokra szedi őket, nem kellene valamit lépni, változtatni? Nem... a tréner ragaszkodik ugyanahhoz, hogy PJ Tucker erőlködjön Duranten, néha esetleg vegye át Middleton, amikor Tucker nincs a pályán és ennyi. Nincs még csak duplázás sem, néhány játéknál sikerült ráküldeni egy második védőt arra az emberre, aki teljesen egyedül próbálta őket megverni, mert sem kreáló, sem extrán dobó társa nem akart Jeff Greent leszámítva.

Az pedig fel sem merül egy másodpercig sem, hogy a korábbi Év Védője, az All-Defense csapat büszke tagja, Giannis Antetokounmpo fogja az ellenfél legjobbját - az egyetlen ember, aki fizikai paraméterekben felveszi vele a versenyt. Oké, Giannisnak legyen ereje támadni, nem kell az egész mérkőzésen Duranten hajtani, bár tegyük hozzá, hogy ereje teljében lévő, első bajnoki címéért hajtó fiatal szupersztárnak ne fájjon már egy sorozat sorsdöntő ötödik meccsén kicsivel több munkát belerakni, amikor ha Durantet lelassítják, kb. meg is nyerték a szériát. De jó, ne fogja az egész meccsen - arra viszont nincs magyarázat, hogy miért nem fogja akkor, amikor eljön a harmadik negyed második fele, illetve a negyedik játékrész döntő időszaka, amikor a Nets játéka abszolút annyi, hogy majd Durant megoldja. Nem, ezekben a percekben is Tucker, vagy Middleton erőlködik rajta teljességgel egyedül hagyva...

Egy ilyen játékossal szemben már az is luxus, hogy egy védő izmozik rajta meccsekig, hiszen egy Durant szintű scorer elég hamar rájön, hogy ki ellen mit tehet meg, mik a távolságok, mik a reakciók, milyen játékok nyílnak meg, onnantól pedig csak a csuklóján múlik, hogy mi lesz a vége. De lehet rajta forgatni a védőket néhány labdabirtoklásonként, ha már van belőlük három egészen extra, plusz Tucker, aki Durantre szintén jó volt eddig - percenként kelljen Durantnek megint alkalmazkodni, olvasni, hogy kivel mit tehet meg, az egyiket átdobni kéne, a másikat lábon megverni, a harmadikat pozícióba vinni. Ha gondolkodnia kell folyamatosan, akkor sokkal hamarabb elfárad és egyáltalán nem jön ritmusba - így viszont csak rajta múlt, hogy meddig jut. 

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy komolyabb edzők egy ilyen súlyú playoff-csatában két nap alatt komplett védekezéseket találnak ki, ha egyetlen játékos megállítása a cél és mégis mire készült Budenholzer, ha nem erre? Oké, Harden végül játszott, de nem volt faktor, az már az előző meccs közepén tudható volt, hogy minden bizonnyal egy darab Durantet kell limitálni és megvan a mérkőzés, azzal pedig valószínűleg a továbbjutás - na most ebből sikerült kihozni azt, hogy nemcsak hogy terv nélkül, módosítás nélkül jött ki a csapata a találkozóra, de még közben sem tudta azt a magáért kiáltó változtatást meghúzni, ami evidens lett volna. Közben Giannis egész jól elsétálgatott Bruce Brownt őrizgetve és ha megnézzük a videóket, látszik, hogy még akkor sem váltott rá Durantre, amikor a védőtársa már elváltotta magát, illetve hogy Jeff Greenről sem váltott le, amikor Durant már megverte az emberét és ment a gyűrűre, inkább végignézte a ziccert...

Itt pedig még egy gondolat erejéig kanyarodjunk vissza a támadójátékra, hiszen ha már annyi a koncepció, hogy egy-egyezzünk, akkor esetleg érdemes lenne megkeresni a gyenge láncszemet az ellenfél védői közül. Ez most az első perctől ordító volt szintén: James Harden nem tudott futni, ugrani, mozogni, gyakorlatilag egy floor general szerepkört tudott felvállalni, védekezésben pedig nagyjából egy nagyobb darab tereptárggyal ért fel. Ez nem az ő hibája, hanem a sérüléséé, az viszont megint Budenholzer sara, hogy ezt miért nem büntetik meg - a playoff a matchupokról szól, ha valaki ilyen előnyt kap, hogy egy sérült, bicegő játékost támadhat, akkor minden labdabirtoklásnál őt kell erőltetni. Nem ez történt, így is sok pont született Harden miatt, de nem azért, mert folyamatosan őt támadták volna - ráadásul olyan is előfordult, hogy Giannis például ott maradt Hardennel egy-egyben, méterekre senki, a görög pedig inkább dobott egy hátradőlős középtávolit. Esetleg ezt is el lehetne neki magyarázni egy időkérésnél, ha már magától nem ismeri fel...

Komoly edzők ilyen szintű PO-hibákkal kispadot vesztenek.

 

Harden nagyon akarja

Szakállt emeljük ki külön, mert állítólag saját maga döntött úgy, hogy sérülés ide vagy oda, játszani fog, pedig kicsit sem volt arra alkalmas állapotban - mint mondta, a bajnoki cím jelent neki mindent, ha fél lábon kell játszania, akkor úgy fog. Védekezésben nem tudott hozzátenni, támadásban viszont a labdabiztossága, szervező készsége, passzjátéka igenis segített annak ellenére, hogy azért volt, amikor csúnyán elszórta a játékszert. Ezzel együtt minden dobása rövid és szinte esélytelen volt, nem volt meg a megfelelő emelkedése, önbizalma és olyan dobásokat rontott el, amik neki ujjgyakorlatnak számítanak - így is játszott 46 percet, ami szinte felfoghatatlan.

A hozzáállása dicséretes, ez az igazi sense of urgency, ami a PO-ban szükséges és amit a Bucksnál nem feltétlenül látunk sem csapatszinten, sem egyénileg. Az viszont nagy kérdés, hogy a folytatásban mit lehet tőle várni - vajon két nap múlva jobb állapotban lesz és kicsivel értékelhetőbb védekezés mellett bedobálja ezeket a könnyűket távolról, illetve egy-két alkalommal legalább leütésből is megveri az emberét? Vagy rontott a helyzeten és a következő meccsen már pályára sem tud lépni? Nagyon nem mindegy - egy ennél valamivel jobb, pontosabb, robbanékonyabb, 60% körüli Harden már akkora segítség lenne a Netsnek, ami továbbjutást érhetne.

 

Minden csak Durant (és Green) miatt számított

Ezt viszont emeljük ki: minden fenti állítás és vélemény csak azért jelent bármit is, mert Kevin Durant éppen most játszotta le extra teljesítményekben bővelkedő pályafutása valószínűleg legjobb playoff-meccsét. Ha ő nem hoz ilyen egészen elképesztő meccset, akkor nem számított volna Budenholzer betlije, Antetokounmpo játéka, Harden hősiessége, semmi, mert nyert volna a Milwaukee, érvényesítette volna a papírformát és 3-2-re vezetne, amellyel minden bizonnyal eldöntötte volna a szériát a maga javára. De ott volt az a Durant, aki:

- az NBA történetének első játékosa, aki 45-15-10-es meccset hozott le a PO-ban
- 6/9 olyan tempót dobott be a negyedik negyedben, amelynél rajta volt a védő
- ő dobta, vagy előkészítette a Nets pontjainak 65%-át
- az utolsó 52 pontból 43 volt az "övé"
- minden másodpercet a pályán töltött, ami LeBron James 2018-as hősködése óta nem fordult elő senkivel

Többet Durantről itt nem írnánk, méltattuk a reggeli összefoglalóban, megmutattuk a teljesítményéről készült videót, egy dolgot viszont mégis kiemelnénk: lehet, hogy ez a teljesítmény és a fent említett dolgok mind mentek volna a kukába Jeff Green nélkül. A sérülése után az előző meccsen visszatérő erőcsatár 7/8 triplát bombázott be és 27 pontja mellett +12-es +/- mutatót hozott, amivel csapata legjobbja lett - hogy bedobálta a kiosztásokat és gyakorlatilag folyamatosan átdobta a védőjét, úgy kellett a Netsnek, mint egy falat kenyér.

 

Hogyan tovább?

A fent említettekből is jól látszik, hogy a csillagok milyen együttállása kellett ahhoz, hogy a Brooklyn megvédje a pályaelőnyét, egy győzelemre kerüljön a keleti döntőtől és kivívja azt a jogot, hogy egy esetleges hetedik meccset otthon játszhasson le. Durant karrierjének talán legjobb PO-meccse, Green váratlan extrája, Harden csodával határos visszatérése, a Bucks elemi hibái és chokerkedése, mindenre nagy szükség volt ehhez az eredményhez.

Most visszaköltöznek a felek Milwaukee-ba, az esélyes pedig természetesen a Bucks lesz - az említett problémákat muszáj, kötelező kijavítani, itt már nincs mire várni, mindenkinek 100%-ot kell beletennie, ha tovább akarnak jutni. Harden egészsége abszolút döntő lehet és persze az is, hogy Durant bírja-e tüdővel, vagy lábbal ezt az iramot, van-e benne még egy hasonló produkció. A realitás még innen is az, hogy ennek a Milwaukee-nak tovább kell jutnia, mert ha a bajnoki címért megy valaki, a riválisnál pedig két szupersztár is kiesik, akkor ott elvérezni óriási blama és a mai első félidőben is jól látszott, hogy egyébként mindenük adott ahhoz, hogy nyerjenek, akár kétszer egymás után, akár idegenben, akár hetedik meccsen is. De lesz-e bennük ehhez elég tökösség, elég mentális erő? Mi lesz, ha Budenholzer most sem tudja segíteni a csapatát és ezeknek a játékosoknak kell megoldaniuk a helyzetet?

Ezt meglátjuk, az viszont biztos, hogy ha a Bucks kiesik, Budenholzert már az öltözőig vezető úton ki kell rúgni és hozni kell helyette egy edzőt. Ha érvényesítik a papírformát és továbbjutnak egy idegenbeli hetedik meccs megnyerésével, akkor meglátjuk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus