1997-ben sütötték el minden idők talán legjobb áprilisi NBA-tréfáját

A későbbi OKC- és Wizards-edző, Scott Brooks komoly színészi képességekről tett tanúbizonyságot, amikor arról kellett nyilatkoznia, hogy elküldték a Knickstől, és a helyén reaktiválják a klub egyik legnagyobb ikonját.

Az 1996-97-es szezonban nem szerepelt rosszul a New York Knicks, Jeff Van Gundy vezetőedző csapata (az edzői stábban a fiatal Tom Thibodeau-val, illetve Brendan Malone-nal, Mike Malone, a Nuggets jelenlegi vezetőedzőjének édesapjával) március végén 51-21-es mérleggel állt a keleti konferencia 3. helyén. A mezőny azonban szoros volt, az Atlanta 50-22-vel, a Detroit pedig 49-22-vel állt közvetlenül mögöttük, így bő két héttel az alapszakasz vége előtt még az elsőkörös kiemelés is messze volt a biztostól. 

A csapat elég erős volt, hiszen Patrick Ewing, John Starks, Charles Oakley, Larry Johnson és Buck Williams mellett már a fiatal Allan Houston, Chris Childs és Charlie Ward is szerepelt, de összességében azért még lehetett volna mélyíteni a keretet. Ezt lovagolta meg a Knicks és olyan tévériportot csináltak, amely azóta is etalon az átverés műfajában. Az 52 éves Walt Frazier reaktiválásáról és ezzel együtt Scott Brooks elküldéséről komplett tudósítást raktak össze, számos ál-interjút készítettek, közülük is kiemelkedett a "kárvallott", Scott Brooks zseniális pályaszéli sétálós interjúja (4:40-től), de érdemes az egész felvezetést megnézni.

A Knicks egyébként 94-88-ra győzött Clevelandben, Scott Brooks pedig nem lépett pályára. Az alapszakaszt 57-25-ös mérleggel zárta a Knicks, maradt a keleti 3. helyen, a playoff első körében kisöpörték a Charlotte Hornets gárdáját, a második fordulóban viszont 4-3-ra kikaptak a Miami Heattől. Azon a hetedik meccsen a Knicksnél John Starks és Larry Johnson, a Miaminál PJ Brown nem játszhatott eltiltás miatt, ami nyilvánvalóan a New Yorkot érintette rosszabbul. Scott Brooks 1 perc 6 másodpercet töltött a pályán, statisztikai lapjára egyetlen rontott dobás került fel - ennyit lehet, hogy Walt Frazier is hozzátett volna...

Brooksot egyébként 1997 októberében Bostonba cserélte a New York, ahol fel is bontották a szerződését, majd 1997 decemberében igazolta le éppen a Cleveland Cavaliers - itt játszotta le karrierje utolsó 43+1 meccsét. Az 1998-as lockout után, 1999 elején még leigazolta a Clippers, de ott sérülései miatt már nem léphetett pályára, vagyis elmondható, hogy ez a bizonyos áprilsi tréfa volt az utolsó nagy dobása NBA-játékosként. 

Az 1997-es playoffnál említett három játékos egyébként a különféle verekedős összefoglalókban rendszeresen helyet kapó PJ Brown-Charlie Ward affér miatt lett eltiltva, amikor az erőcsatár kiválóan kivitelezett birkózó-mozdulattal kidobta a fotósok közé a Knicks minden lében kanál fiatal irányítóját...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus