20 éve létezik a Memphis Grizzlies

Az eredetileg vancouveri székhelyű franchise 20 esztendővel ezelőtt költözött új városba - Bostjan Nachbar 41 éves.

Július 3-a a liga történetének egyik legeseménytelenebb napja, ha nem nézzük a szabadügynök-pletykákat és a szóbeli megállapodásokat.

A születésnapos játékosok közül kiemelkedik az NBA-ben 6 évet töltő szlovén kiscsatár, a ma kereken 41 esztendős Bostjan Nachbar, aki jó ideig az egyik legjobb szlovén kosarasnak számított. 2002-ben 1/15-ös pick volt, és bár az NBA-ben kiegészítőként számoltak vele, kifejezetten sikeres európai és válogatottbeli karrierje volt. Jelenleg a Detroit Pistons nemzetközi játékosmegfigyelője - Isten éltesse sokáig!

Nachbar születésnapjánál azonban egy fokkal meghatározóbb esemény volt 2001. július 3-a: ezen a napon szavazta meg a Board of Governors, hogy engedélyezik a Vancouver Grizzlies Memphisbe költözését - gyakorlatilag ettől a naptól kezdve beszélhetünk Memphis Grizzliesről. A váltás 1985/86 után az első költözés volt az NBA-ben - akkor a Kings Kansas Cityből Sacramentóba tette át székhelyét. Ettől a naptól kezdve van egyetlen kanadai csapat a ligában: a Grizzlies és a Toronto Raptors egyszerre kerültek az NBA-be 1995-ben, 20 éve viszont már csak utóbbi van a határ túloldalán. Érdekesség, hogy mindössze 5 év alatt 62 (!) játékos fordult meg a Kanadában székelő klubnál, valószínűleg ez a fluktuáció is közrejátszott abban, hogy nem nagyon tudtak érdemi szurkolói bázist kiépíteni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus