26 éves Giannis Antetokounmpo

A Bucks kétszeres MVP-je ünnepel - 20 éve Kobe Bryant és Antawn Jamison is 51-51 pontot dobtak, ráadásul egy egymás elleni meccsen - 10 éves Wade és James összjátéka a Bucks ellen és az arról készült híres fotó.

2000. december 6-án egy óriási csatának lehettek szemtanúi az Oaklandben kilátogató szurkolók, a Golden State Warriors ugyanis a Los Angeles Lakerst fogadta. A hazaiak hosszabbítás után nyertek 125-122-re, de ennél is emlékezetesebb volt Kobe Bryant és Antawn Jamison különcsatája: mindkét játékos 51 pontot ért el az összecsapáson. Bryant 51 perc alatt 18/35-ös mezőny-, 2/7-es tripla- és 13/13-as büntetőmutatóval zárt - volt még 8 gólpassza, 7 lepattanója, de 8 eladott labdája is.

Az akkor a Golden State egyik óriási reménységének számító Jamison 21/29 volt a mezőnyből - ebből 2/5 volt a tripla - és 7/8 a büntetővonal mögül. Volt még 13 pattanója, 5 gólpassza, és 4 eladott labdát nála is feljegyeztek az 53 játékperc alatt. A liga történetében mindössze negyedjére fordult elő, hogy ugyanazon a meccsen két különböző csapatban játszó játékos is elérjen legalább 50 pontig - ezt megelőzően utoljára 38 esztendővel korábban, 1962 decemberében. Jamison óriási formában volt ebben az időszakban, hiszen a Lakers elleni csatát megelőző találkozón, a Seattle Supersonics ellen is 51 pontot ért el.

 

Két rekordot is felállítottak december 6-án. 34 éve, 1986-ban ezen a napon a Seattle SuperSonics 136-80-ra verte a Houston Rocketset, ez az 56 pontos diadal pedig a legnagyobb vendég győzelem volt a liga történetében - 1973-ban, a nyugati főcsoport döntőjének harmadik meccsén ugyanennyivel nyert a Los Angeles Lakers a Golden State Warriors otthonában, 126-70 lett ott a végeredmény, a PO-okat nézve az a legnagyobb arányú vendég siker.

20 esztendővel ezt a Rockets-Sonics találkozót megelőzően, 1966. december 6-án pedig a San Francisco Warriors sztárja, Rick Barry 14 büntetőt dobott be egy negyed alatt, amikor csapata 126-116-ra győzött a New York Knicks ellen - ez akkor a legtöbb egypontos volt, amit valaha valaki egy negyed alatt dobott. 2005 decemberében Vince Carter döntötte meg a csúcsát, ő 16 büntetőt szórt egy negyedben egy Miami Heat elleni mérkőzésen.

10 évvel ezelőtt LeBron James és Dwyane Wade összjátéka egy örökké emlékezetes fotót eredményezett:

 

Van egy nagynevű születésnaposunk is: 26 esztendős lett a mai napon az elmúlt két alapszakasz MVP-je, a Milwaukee Bucks kiválósága, Giannis Antetokounmpo. A görög játékos csak 1/15 volt az alapvetően kifejezetten gyengének titulált 2013-as drafton, és azt előre lehetett tudni, hogy hosszútávú projekt lesz. Első két évében nem is volt minden mérkőzésén kezdő, ezt követően azonban beindult.

Szép fokozatosan fejlődött (a dobást leszámítva), és negyedik évére eljutott az All-Star gálára is (22.9 pont, 8.8 pattanó, 5.4 gólpassz, 1.6 szerzett labda, 1.9 blokk). Azóta azért elég erősen a reflektorfényben van, tekintve hogy a Milwaukee az elmúlt két szezonban alapszakaszgyőztes lett, de a PO-ban mindkétszer kiesett még a keleti döntő előtt, Giannist mindkét idényben az alapszakasz legértékesebb játékosának választották meg, jövő nyáron pedig oda igazolhat, ahova akar (amennyiben nem hosszabbít még most, a szezon előtt), így minden mozdulatát nagyítóval figyelik a rá esélyes csapatok. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus