A Leonard-DeRozan csere és Shaq lelépése Penny születésnapján

2001-ben ezen a napon szerezte meg a Nets története talán legfontosabb játékosát, Jason Kiddet - Shaquille O'Neal 1996. július 18-án írt alá a Lakershez, ami a ma 49 éves Penny Hardaway-nek különösen fájt - Bam Adebayo 23. születésnapját ünnepli - két éve került Kawhi Leonard a Raptorshoz.

Az Orlando Magic 1992-ben draftolta Shaquille O'Nealt, és a center 1995-ben a nagydöntőig vitte az NBA-ben alig hat éve bemutatkozó gárdát. Újoncszerződése lejártával, 1996 nyarán korlátozás nélküli szabadügynökké vált, és bár benne volt a pakliban, hogy marad Orlandóban, végül hét évre 121 millió dollárért a Los Angeles Lakersbe igazolt, ahol végül három bajnoki címet, három döntő MVP-t és egy alapszakasz MVP-t nyert, illetve még 2004-ben is szerepelt a nagydöntőben. 

Shaq 1996 nyarán Orlandóban készült a Dream Team III tagjaként a hazai rendezésű, atlantai olimpiára, amikor az Orlando Sentinelben megjelent egy cikk, amibe a szerkesztők betettek két közvélemény-kutatást.

Az egyikben azt kérdezték az olvasóktól, hogy ha Shaq maradását elősegítené a vezetőedző, Brian Hill menesztése, meglépnék-e, amire a válaszadók 82%-a nemmel felelt. A másik kérdés az volt, hogy Shaq megér-e 115 millió dollárt (ennyit ajánlott neki a Magic), amire a válaszadók 91%-a felelt nemmel. Emellett a helyi médiában azt is feszegették, hogy nem igazi példakép, mivel a barátnőjétől van egy gyermeke, de nem akarja feleségül venni, ráadásul arról is cikkeztek, hogy klub- és olimpiai csapattársa, Penny Hardaway önmagát tekinti a gárda vezérének, és nem akarja, hogy Shaq több pénzt keressen nála. 

A sok negatív felhang is közrejátszott abban, hogy Shaq végül otthagyta Orlandót, és aláírt a Lakershez – tette mindezt július 18-án, éppen Penny Hardaway születésnapján. Ez a döntés Hardaway karrierjében komoly törést okozott, erről 2017-ben már írtunk bővebben

Az "eredeti" Döntés, Shaq Lakershez igazolása:

 

2001-ben szintén ezen a napon fordult nagyot a világ a Nets franchise-zal, bár ezt akkor még nem lehetett biztosan tudni. A New Jersey Nets és a Phoenix Suns elcserélte All-Star hátvédjeit: a Nets megkapta Jason Kiddet és Chris Dudley-t, cserébe Phoenixbe került Stephon Marbury, Johnny Newman és Soumalia Samake.

Kidd számított nagyobb névnek, hiszen négyszeres All-Star volt már ekkor, és az előző öt szezonjában mindannyiszor a playoffba vezette a Sunst. Ugyanakkor egyik évben sem élte túl csapatával a playoff első körét, ezért Phoenixben úgy gondolták, hogy ez az út nem vezet sehová, és a 23 éves, friss All-Star Stephon Marburyval sikeresebbek lehetnek. Marbury fiatal kora ellenére már túl volt egy csapatváltáson, az 1999-es csonkaszezonban cserélték el Minnesotából. 

A cseréből aztán egyértelműen a Nets jött ki jobban, hiszen az 1974-es és 1976-os ABA bajnoki cím óta a playoff közelébe is alig került az együttes, ehhez képest Kidd első és második Nets-évadában is a nagydöntőig menetelt a klub. A "liga történetének egyik legjobb irányítója" nimbuszát a New Jersey-ben eltöltött években polírozta Kidd, félelmetes tempójú kosárlabdát vezényelt a csapatnak, és tökéletes választásnak bizonyult a fiatal Kenyon Martin és Richard Jefferson mellé.

Bár 2003 után a nagyobb sikerek már elkerülték, összesen ötször lett All-Star a Netsből (végül tízszeres AS-ként vonult vissza), és zsinórban hatszor vitte be a rájátszásba a gárdát, mielőtt 2008 februárjában elcserélték volna Dallasba, ahol 2011-ben végül bajnoki címet ünnepelhetett. 2013-14-ben vezetőedzőként tért vissza az akkor már Brooklynban játszó gárdához, és a playoff második köréig vezette Pierce-éket – ez volt 2007 óta a csapat legjobb szereplése. 

Stephon Marbury arizonai szereplése már messze van a sikertörténettől, mindössze két teljes évadot töltött a Phoenixben, 2004 januárjában elcserélték New Yorkba. A 2002-03-as szezonban meghívták az All-Starra, és a Sunsszal bejutott a playoffba is, de annak ellenére, hogy az első meccsen parádézott a Spurs ellen, gyorsan kiesett a gárda az első körben. Vele sem lépett előre a franchise, hamar meg is váltak tőle, végül a helyére 2004 nyarán a gárdához visszahozott Steve Nash hozta meg azt a fényt, amire vártak.

Marbury további pályafutása sem sikertörténet, legalábbis az NBA-ben, hiszen érkezése után pár hónappal a Knicks még bejutott a rájátszásba, utána viszont a franchise történetének egyik legsötétebb időszaka következett, amiből "Starbury" alaposan kivette a részét. A hátvéd végül Bostonban fejezte be NBA-karrierjét 2009-ben, hogy aztán 2010-ben egy teljesen új pályafutást kezdjen Kínában, ahol háromszoros bajnokként, a kínai bajnokság abszolút szupersztárjaként, arcaként vonuljon vissza 41 évesen, 2018 februárjában. 

 

Még egy nagy lépés történt július 18-án: két évvel ezelőtt ezen a napon cserélte el elvágyódó sztárját, Kawhi Leonardöt a San Antonio Spurs Danny Greennel együtt a Toronto Raptorshoz DeMar DeRozanért, Jakob Pöltlért és egy 2019-es első körös pickért cserébe.

A Raptors DeRozannal nem igazán tudott jól szerepelni a PO-okban - volt ugyan keleti döntője is a kanadaiaknak, de teljesen esélytelennek mutatkoztak a legjobb keleti csapatok ellen. Greennel egy tapasztalt 3&D embert kaptak, Leonard személyében pedig megjött az az ember, aki mögé a többiek fel tudtak sorakozni. Mint ismert, bajnoki cím is lett a vége a Toronto számára, így Leonard ünnepelt Raptors-játékosként távozhatott tavaly nyáron - egy év alatt elérte azt, amiért odavitték.

A Spursnek lépnie kellett, mivel Leonard és Gregg Popovich/a vezetőség kapcsolata olyan szinten megromlott, hogy Kawhi egyszerűen nem volt hajlandó San Antonióban játszani. Erősen kétséges, hogy a legjobb csomagot fogadta-e el RC Buford, miután DeRozan hiába hozta a Spurs történetének első 20-5-5-ös szezonját (és fogja hozni valószínűleg idén is), ugyanazok a negatívumai megvannak, mint amik Torontóban is megvoltak - védekezése miatt továbbra is pályán tarthatatlan szoros végjátéknál, így pedig nem igazi franchise player, szép átlagok ide vagy oda. Pöltl nem rossz center, de az eddigiek alapján nem fogja megváltoztatni a franchise jövőjét, a pickből pedig Keldon Johnson lett, miután a Raptors első körös pickje a bajnoki cím miatt nem sokat ért.

 

Penny Hardaway mellett pedig még egy All-Star születésnaposunk van ma: 23 esztendős a Miami Heat új csillaga, Bam Adebayo. A 2017-es draft 1/14-es választottja első két évében még leginkább Hassan Whiteside árnyékában játszott, egy jól pattanózó iparosnak tűnt, idén azonban nemcsak játékideje, de játékának színvonala és ennek is köszönhetően szerepe is hatalmasat nőtt. 16.2 pont, 10.5 pattanó, 1.2 szerzett labda, 1.3 blokk, valamint 5.1 gólpassz került a neve mellé, védekezésben pedig nagyszerűen használja atletikusságát és játékintelligenciáját - nem véletlen, hogy meghívták az All-Star gálára, és az egész NBA legsokoldalúbb magasemberei közé tartozik. Isten éltesse őt és Pennyt is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus