A liga 74, Allen Iverson pedig 24 éve mutatkozott be

1946. november 1-jén játszották az NBA, akkori nevén BAA első meccsét - Allen Iverson 24 esztendeje mutatkozott be a ligában egy 30 pontos meccsel, de november 1-jén debütált a ligában többek között Kyle Lowry, Rajon Rondo, Brandon Roy, Chris Paul, Pau Gasol, Ray Allen, Steve Nash, Dikembe Mutombo, Bob Cousy és "Easy" Ed Macauley is.

Korábban több kezdeményezés is volt szervezett kosaras ligák indítására, de egyik sem élt meg hosszú időt.

A BAA-t 1946. június 6-án hozták létre kanadai és amerikai hokicsarnokok tulajdonosai, november 1-jén pedig el is kezdődött az új liga - az első találkozót a Toronto Huskies és a New York Knickerbockers játszották egymással Torontóban. Mint jól ismert, az első kosarat a Knicks játékosa, Ossie Schectman szerezte, a mérkőzést pedig az amerikai együttes 68-66-ra nyerte. A BAA 1949-ben egyesült a rivális NBL-lel, azóta hívjuk a ligát NBA-nek, de a BAA első mérkőzését tartják számon a mostani liga első összecsapásának.

Érdekesség, hogy mindenki, aki magasabb volt, mint a Huskies centere, a 203 centis George Nostrand, ingyen tekinthette meg a találkozót.

 

Pontosal 50 évvel később, 1996. november 1-jén mutatkozott be a ligában az elmúlt 25 év egyik meghatározó figurája, a sportág mellett a kosaras kultúrára legalább akkora hatást gyakorló Allen Iverson, aki a Milwaukee Bucks elleni 111-103-as mérkőzésen rögtön 30 ponttal (12/19 mezőny, 2/4 tripla, 4/6 büntető), 6 gólpasszal, 2 lepattanóval és 1 szerzett labdával zárt 3 eladott játékszer mellett. Érdekesség, hogy a túloldalon minden idők egyik legjobb shootere, Ray Allen debütált 13 ponttal és 2/3-as triplamutatóval.

Ugyanezen a napon Steve Nash 5 percet kapott, 1 kihagyott dobást jegyzett első NBA meccsén. Ben Wallace közel 20 perc alatt 0 ponttal, 10 lepattanóval és 3 szerzett labdával zárt az Orlando Magickel szemben. Stephon Marbury pedig kezdett ugyan a Minnesota Timberwolvesnál, de mindössze 8 percet töltött a pályán 3 pattanóért és 2 gólpasszért, pont nélkül.

Egy évvel később Pau Gasol 4 ponttal, 4 lepattanóval és 4 eladott labdával nyitotta tengeren túli karrierjét. 15 esztendővel ezelőtt Chris Paul 13 ponttal, 8 lepattanóval, valamint 4-4 gólpasszal és eladott labdával segítette csapatát a Kings legyőzéséhez. Egy évre rá Brandon Roy rögtön 20 ponttal nyitott a Seattle SuperSonics ellen. Rajon Rondo ugyanezen a napon 6 pontot, 4 pattanót és 3 gólpasszt jegyzett. Kyle Lowry pedig még a Memphis Grizzlies színeiben 6 pontig, 10 pattanóig, 3 gólpasszig és 2 szerzett labdáig jutott.

Lépjünk vissza is az időben, miután több korábbi legendának is november 1. volt a belépő az NBA-be. 29 éve Dikembe Mutombo 18 pontos, 16 pattanós, 3 blokkos teljesítménnyel nyitott a Golden State ellen. 70 éve Bob Cousy 16 ponttal és 7 pattanóval a Boston legjobbja volt, de csapata kikapott a Fort Wayne Pistonstól. Egy évvel korábban pedig a legfiatalabb Hall of Famer, Ed Macauley 5 ponttal kezdte meg NBA-pályafutását a St. Louis Bombers színeiben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus