A Miami Heat visszavonultatta Chris Bosh mezét

Az egészségügyi problémái miatt a kosárlabdát fájdalmasan korán abbahagyni kényszerülő Chris Bosh 1-es mezét mostantól senki nem viselheti a Heatben.

Bosh-t a legendás 2003-as drafton a 4. helyen választotta ki a Toronto Raptors, és karrierje első felében Kanadában alkotott - a játékát bevallottan Kevin Garnett után megmintázó erőcsatár már újoncként közönségkedvenccé vált, az akkor még nagyon vékony játékos centerként állt helyt. Évről évre folyamatosan fejlődött a Raptorsban, 2004 decemberétől kezdve, amikor Vince Cartert elcserélték, pedig a csapat új reménységeként kezelték. Bosh meg is felelt az elvárásoknak, 2006 és 2010 között zsinórban ötször választották be az All-Starra, 2007-ben pedig az All-NBA második ötösbe is bekerült. A 2008-as olimpián a Redeem Team tagjaként tündökölt, azonban a Raptors nem tudott előrelépni, mindössze kétszer, 2007-ben és 2008-ben jutottak be a playoffba. 

A 2010 nyarán szabadügynökké váló Bosht már 2009 nyarán meg akarta tartani a Raptors, de a játékos nem látta biztosítottnak, hogy a legnagyobb célokért küzd majd a csapat, ezért visszadobta a megállapodás-tervezetet, és várható volt, 2010-ben távozik. Így is történt, LeBron Jamesszel együtt csatlakozott a Miami Heathez a Big Three harmadik lábaként. 

Karrierje négy legeredményesebb éve következett, hiszen sorozatban négyszer jutottak be a nagydöntőbe, kétszer győzedelmeskedtek is, Bosh pedig továbbra is minden évben meghívást kapott az All-Starra - bár további egyéni sikerek elkerültek, emiatt nem igazán bánkódott, a Heat egyik mókamestereként nagyon fontos szerepet játszott a csapatkohézió kialakításában is fenntartásában, illetve zokszó nélkül elfogadta kisebb csillogást nyújtó szerepkörét is.

Amikor 2014 nyarán LeBron James távozott Miamiból, Bosh hosszabbított, és a következő időszak alapembereként számoltak vele. Bár régi-új szerepkörében remekül kezdett, ebből sajnos már nem lehetett semmi, 2015 tavaszán egy vádlisérülés szövődményeként vérrögök keletkeztek a lábában, az életveszélyes szituáció miatt határozatlan időre fel kellett hagynia a kosárlabdával. A 2015-16-os szezonban visszatért is kiválóan játszott, zsinórban 11. évben is meghívták az All-Star Gálára, azonban 2016 februárjában ismét előjött a vérrög-probléma, így a gálán már nem lehetett ott. Utoljára 2016 február 9-én lépett pályára az NBA-ben, a szezon hátralévő részét ismét ki kellett hagynia. A 2016-17-es évad előtti egészségügyi teszten sem ment át, a Miami Heat menedzsmentje pedig úgy döntött, hogy tovább nem szeretne kockáztatni - az egész szezonban taró huzavona után Bosh és a Heat megegyezett a kivásárlásról. Pat Riley már akkor úgy nyilatkozott, hogy innentől kezdve senkinek nem adják majd ki Bosh 1-es mezét, és hamarosan visszavonultatják. 

2017 nyarán az NBA úgy döntött, hogy Bosh vérrög-problémája olyan sérülés, amely gyakorlatilag véget vet a játékos profikarrierjének - bár Bosh többször nyilatkozott úgy az elmúlt években, hogy nem mondott le végleg a visszatérésről, amikor idén feburát 4-én a Heat bejelentette, hogy visszavonultatja az 1-es mezt, Bosh is belátta, hogy ideje kimondani a nyilvánvalót. A ceremónián önmagát adta:

Az NBA külön videóval köszöntötte:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus