A San Antonio visszavonultatta Manu Ginobili mezét

A San Antonio Spurs plafonra húzta Ginobili 20-as mezét, a ceremónián Gregg Popovich mellett természetesen ott volt Tim Duncan és Tony Parker is.

Ginobili a 2017-18-as évad után akasztotta szögre a csukákat, a San Antonio pedig nem is várt sokat, az első adandó alkalommal meg is tisztelte korábbi klasszisát. Az olasz felmenőkkel rendelkező argentin klasszis édesapja edzősködése mellett tanulta meg az alapokat, a példaképének Michael Jordant tartó hátvéd pedig már Európában is sikert sikerre halmozott: 2000 és 2002 között olasz bajnokságot, kupát és Euroligát is nyert, mindkét évben ő lett az olasz liga MVP-je, 2001-ben pedig az Euroliga-döntő legjobbjának választották a Kinder Bologna színeiben. 

A Spurs scoutjait dicséri, hogy az 1999-ben draftra jelentkező, de még csak az olasz második ligát megnyerő Ginobilit kihúzták az 57., utolsó előtti helyen - 2002 nyarán már mint az egyik legjobb, Európában játszó kosaras érkezett meg a tengerentúlra. Rögtön újoncévében bajnoki címt nyert a gárdával, amit aztán további sikerek követtek: 2005-ben, 2007-ben, majd 2014-ben is aranygyűrűt gyűjtött be. Az egyéni elismerések sem kerülték el, 2005-ben és 2011-ben meghívták az All-Starra, 2008-ban az év Legjobb Hatodik Emberének választották, 2008-ban és 2011-ben pedig az All-NBA harmadik csapatában találjuk. 

Ginobili ugyan csak 25 évesen került az NBA-be, de egészen elképesztő genetikájának (és nem utolsósorban legendás hajlékonyságának) köszönhetően gond nélkül eljátszott a legmagasabb szinten 41 éves koráig, 1057 alapszakasz-meccsen és 218 playoff-összecsapáson (utóbbi a liga történetének 8. legtöbb mérkőzése!) szolgálta a Spurst. Az NBA történelmének egyik legjobb trióját alkotta Tim Duncannel és Tony Parkerrel, többek között az NBA-rájátszásokban a legtöbb közösen aratott győzelmet is ez a hármas jegyzi. 

A balkezes Ginobili 16 éves NBA-karrierjéhez rengeteg érdekesség kapcsolódik, a teljesség igénye nélkül ő tette népszerűvé a ligában a manapság már alapvetésnek számító Eurostepet, előfordult, hogy egy denevért kellett hatástalanítania a Spurs csarnokában, de számtalan nagy dobást és nagy védekezést jegyezhettünk fel vele kapcsolatban, fénykorában az egyik leghatékonyabb játékosnak számított a clutch szituációkban - azt is illik vele kapcsolatban leírni, hogy a Eurostep mellett a flopok meghonosításában is komoly érdemeket szerzett... 

Ginobili személye az európai és az NBA-kosárlabda mellett (többek között az Euroliga történetének 50 legjobb játékosa közé is megválasztották) természetesen a világ kosársportjában is megkerülhetetlen, hiszen Argentína válogatottját soha nem látott magasságokba repítette. Az argentin "Aranygeneráció" Ginobili vezérletével 2002-ben csak egy máig vitatott játékvezetői felfogásnak köszönhetően maradt alul a világbajnoki döntőben, 2004-ben viszont sporttörténelmet írt azzal, hogy a Team USA-t is maguk mögé utasítva megnyerte az athéni olimpia küzdelmeit. Gino 2008-ban az argentinok zászlóvivője volt az olimpián, Pekingben bronzérmet nyert a csapattal, de ott volt a 2012-es negyedik, és a 2016-os nyolcadik helyet hozó olimpián is. A magánéletben is sikeres, 2010-ben ikerfiai születtek, 2014-ben pedig harmadik fia is világra jött, így van rá esély, valamikor a nem túl távoli jövőben újra láthatunk Ginobiliket a pályán. 

Az NBA videója:

A Spurs tribute videója:

Popovich, Duncan, Parker és a duplán is csapattárs Fabricio Oberto beszédei:

Ginobili beszéde:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus