Emlékezetes magasemberek és akik edzőként is folytatták

Öt ismert NBA-játékos is a mai napon született. Közülük hárman magasemberek (Ed Macauley, Shawn Bradley, Marcus Camby), ketten pedig olyan hátvédek voltak, akik kifejezetten eredményes játékoskarrierjüket követően edzőnek álltak (Don Chaney, Brian Shaw). Közülük minden idők legfiatalabb Hall of Famere, Ed Macauley már két és fél éve nincs közöttünk, őt Isten nyugosztalja, a többieket pedig Isten éltesse sokáig!
 

Időrendi sorrendben haladva 1928. március 22-én látta meg a napvilágot az NBA korai korszakának egyik nagy alakja, Ed Macauley. A 203 centi magas centert az akkor még létező, ún. "Territorial" pickkel választotta ki a St.Louis Bombers - Macauley St. Louisban született, oda járt középiskolába és egyetemre is. Mivel a Bombers 1950-ben megszűnt, így újra draftolhatták Macauley-t, és ezúttal a Boston Celtics vitte el.

Az NBA történetének első 7 All-Star gáláján ott volt (1951-57), sőt, ő volt az első ilyen rendezvény MVP-je. Bostonban töltött első három idényében az All-NBA első csapatába választották (1950/51 - 1952/53), a rá következő szezonban pedig a másodikba került be. Egészen kiváló scorer volt, hiszen első 7 profi évében úgy volt 18-20 pontos játékos, hogy a TS% alapján mindig a liga 7 legjobbja között volt (kétszer nyerte is a kategóriát).

Csapatsikerek nem adatottak meg neki Bostonban, 1956 nyarán pedig őt és Cliff Hagant adta a St.Louis Hawksnak a Boston azért a pickért, amin Bill Russellt húzták a drafton. Macauley első "otthon" töltött idényében All-Star lett, a másodikban pedig felért a csúcsra, a legendás Bob Pettit palánk alatti társaként bajnoki címre vezette csapatát.

Egy évvel később, 1959 nyarán, 30 évesen vissza is vonult, mivel csak 14 meccset tudott játszani abban a szezonban. 1960-ban, 32 évesen választották be a Hírességek Csarnokába, ezzel minden idők legfiatalabb Hall of Famere. 22-es mezszámát a Boston Celtics visszavonultatta. Sajnos két és fél éve, 2011. november 8-án, 83 évesen elhunyt. Isten nyugosztalja!

18 évvel később született meg a Boston Celtics kétszeres bajnoka, Don Chaney. A védekezéséről híres hátvédet az 1968-as draft 12. helyén vitte el a Celtics. Újonc idényében, majd 5 évvel később, 1974-ben is bajnok lett a Bostonnal. 1975/76-ban lehúzott egy évet az ABA-ban, majd visszatért az NBA-be. Kicsivel több mint egy szezont töltött a Celtics ősi ellenfelénél, a Los Angeles Lakersnél, majd a híres-hírhedt Kermit Washingtonnal és egy 1978-as első körössel csomagban visszatért a Celticshez az 1977/78-as szezon közepén.

1980 nyarán vonult vissza az All-NBA második legjobb védőcsapatába ötször beválasztott Chaney. Érdekesség, hogy a liga történetének egyetlen játékosa, aki játszott egy csapatban Bill Russell-lel és Larry Birddel is.

22 szezont húzott le edzőként ezt követően, ebből 12-t vezetőedzőként. Irányította a Los Angeles Clipperst (1984-87), a Houston Rocketset (1988-92), a Detroit Pistonst (1993-95) és a New York Knickset is (2001-04). 1991-ben az év edzőjének választották. Az 1994-es vb-n diadalmaskodó Dream Team II egyik segédedzője volt.

 

Pontosan 20 évvel később, 1966. március 22-én látta meg a napvilágot a Denver Nuggets jelenlegi vezetőedzője, Brian Shaw. A hátvédet az 1988-as draft 24. helyén vitte el a Boston Celtics, és bár bekerült a második újonc ötösbe, óriási vándormadár lett belőle, lehúzott például egy évet Olaszországban is. Két és fél NBA-idény után Miamibe cserélték, ahonnan újabb két és fél szezon után szabadügynök lett. 1994 nyarán az Orlando Magicet választotta, akikkel döntőbe is került 1995-ben, de itt is csak három idényt töltött.

Az 1997/98-as szezon kezdete előtt a Golden State Warriorshoz cserélték, akik még ebben az idényben, a deadline előtt Philadelphiába továbbították. Év végén lejárt a szerződése, és az 1998/99-es szezont majdnem teljesen ki is hagyta - csak áprilisban írt alá a Portland TrailBlazershez. Houstonba cserélték a következő idény kezdete előtt, de a Rockets kitette keretéből, és ekkor írt alá a Los Angeles Lakershez.

Ez volt az igazi telitalálat számára, hiszen a Lakers triplázásából ő is kivette a részét (2000, 2001, 2002), 2003 nyarán tehát úgy tudott visszavonulni, hogy pályafutása az állandó költözésektől függetlenül is teljes volt.

Kicsit több mint egy évig dolgozott ezután játékosmefigyelőként a csapatnak, majd a 2004/05-ös szezon közben kinevezték segédedzőnek. 2011-ig töltötte be ezt a posztot, majd miután nem őt nevezték ki Phil Jackson utódjának, az Indiana Pacershez távozott. 2012 nyarán is sokan akarták főedzőnek a hírek szerint, de erre csak tavaly nyáron került sor, azóta a Denver Nuggets szakmai részlegének az irányítója.

Shaw-nál hat évvel később, 1972. március 22-én született minden idők egyik legmagasabb NBA-játékosa, Shawn Bradley. A 229 centi magas center egy év egyetem és két év "mormon-misszió" után, 1993-ban jelentkezett a draftra, ahol a Philadelphia 76ers Chris Webber után, Penny Hardaway előtt elvitte a második választási joggal. Pontszerzése és lepattanózása egész karrierje során hullámzó volt, de blokkolásban a liga legjobbjai között volt. Első nyolc évében 2.5 prakker fölött átlagolt mindig - első hat évébéen 3.0 fölött -, egyszer nyerte is a kategóriát.

Két és fél év után azonban a Philly feladta a vele való kisérletezgetést, és Derrick Colemanért a New Jersey Netshez cserélték. Itt első fél szezonja pazarul sikerült, 1996 márciusában például a liga történetének első játékosa lett, aki kétszer is megcsinálta egy szezonon belül, hogy egymást követő két meccsen is legalább 10 blokkot jegyzett. Ettől függetlenül a következő idény közben továbbcserélték a Dallas Maverickshez, ahol pályafutása utolsó 8 és fél évét töltötte, és ahonnan visszavonult 2005 nyarán.

Visszavonulása után egy veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozó magániskola tanácsadója, edzője, tanára lett. 2010-ben republikánus jelöltként indult a Utah-i képviselőház egyik posztjáért, ám alulmaradt demokrata ellenfelével szemben. A nagy blokkok mellett óriási poszterekre is felkerült azért:

Bradley-nél mindössze két évvel fiatalabb az a Marcus Camby, aki még mindig aktív kosaras - igaz, jelenleg sérüléséből lábadozik. A centert az 1996-os draft 1/2-esével választotta ki a Toronto Raptors - úgy, hogy 1996-ban minden nagyobb egyéni egyetemi elismerést besöpört -, második évében már meg is nyerte a blokklistát (3.7), de az idény végén a New York Knickshez cserélték Charles Oakley-ért cserébe. A Knicksszel azonnal döntőbe jutottak 1998/99-ben, de a San Antonio Spurs ellen vereséget szenvedtek, Camby pedig 4 év után továbbállt - illetve "állították".

Nenével és Mark Jacksonnal együtt Antonio McDyessért cserébe a Denver Nuggets játékosa lett 2002 nyarán. Legjobb éveit a coloradóiaknál töltötte. Hat szezon húzott le a Nuggetsnél, amelyből kettőben az All-Defensive második csapatba (2004/05, 2005/06), kettőben pedig az elsőbe jelölték (2006/07, 2007/08). Háromszor nyerte ezekben az években a blokklistát, 2006/07-ben pedig az Év Védőjátékosának választották. Sikerei ellenére 2008 nyarán mindössze egy második körös draftjogért a Los Angeles Clippershez került, itt pedig folytatódott "világjárása".

Másfél év múlva, a 2010-es deadline előtt a Portland TrailBlazershez cserélték. Két évet húzott le itt, a 2012-es deadline előtt küldték Houstonba, ahonnan egy fél szezon után távoznia kellett New Yorkba, onnan pedig egy év után Torontóba. Nyáron megmondta, hogy a kanadaiaknál nem játszik, ezért kivásárolták. Aláírt a Houston Rocketshez, de lesérült, ezért onnan kirakták. Bal lábfejével voltak egyébként gondok, meg is kellett műteni. Jelenleg rehabon van, de van rá esély, hogy még ebben az idényben pályára léphet - valószínűleg a Rocketsnél teszi majd ezt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus