Jordan és Magic utolsó All-Star gálái

Tegnap volt 22 éve, hogy 1991-es visszavonulását követően először tért vissza a parkettre Magic Johnson - ez volt utolsó All-Star gálája a Los Angeles Lakers ikonjának -, 2003-ban pedig szintén február 9-én búcsúzott az All-Star hétvége minden idők legnagyobbjától, Michael Jordantől.

A liga történetének legjobb irányítója az 1991/92-es szezon előtt, egy fizikai teszt után tudta meg, hogy HIV-fertőzött, és még az idény kezdete előtt bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását. A szurkolók ettől függetlenül beszavazták az 1992-es orlandói All-Star gála főmeccsére, ő pedig nem okozott csalódást

Fogadtatása nem volt egyöntetűen pozitív: volt csapattársai közül többen is azt mondták, hogy nem kellene játszania, ő azonban pályára lépett, nem is akárhogyan. 25 pontot, 9 gólpasszt és 5 pattanót jegyzett, ő lett a mérkőzés legértékesebb játékosa, miközben nyugat 153-113-ra verte keletet.

Az összecsapás 14.5 másodperccel a vége előtt befejeződött: Johnsonról Isiah Thomas, egy támadással később pedig Michael Jordan sem tudott kosarat szerezni, ezt követően Magic triplát dobott, a pálya pedig megtelt a neki gratuláló játékostársakkal, edzőkkel, hozzátartozókkal, szakemberekkel.

Minden idők legjobbja két visszavonuláson is túl volt már, mielőtt 2001-ben újra visszatért volna, ezúttal már a Washington Wizards színeiben. A 2003-as gálára csereként vitték el, de Vince Carter felajánlotta neki helyét a kezdőötösben, amit végül el is fogadott. Ekkor már mindenki tudta, hogy a szezon végén végleg abbahagyja, úgyhogy az egész hétvége az ő búcsúztatásáról szólt.

A meccsen aztán 20 pontot szerzett, amivel megelőzte Oscar Robertsont és Kareem Abdul-Jabbart, és a liga történetének legeredményesebb játékosa lett az All-Star gálák főmeccsét tekinte (262) - azóta a rekordot már megdöntötte Kobe Bryant (280). Neki is volt emlékezetes mozzanata a találkozó végéről.

A két hosszabbításos, nyugat által 155-145-re megnyert meccs rendes játékidejének végén nem tudott kosarat szerezni, az első ráadás végjátékában azonban az ő, Shawn Marion fölött dobott fade-away-jével vezetett két ponttal kelet (138-136), kevesebb mint 4 másodperccel az első OT vége előtt. Győzelmet nem ért a dobás, mert Jermaine O'Neal tripla közben odaütött Kobe Bryantnek, a második hosszabbítást pedig elbukta kelet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus