Nick Collison az első játékos, akinek mezét visszavonultatta az OKC

A csupaszív erőcsatár, Nick Collison 4-es mezét mától kezdve senki nem viselheti a Thunderben - a visszavonultatási ceremóniára még Durant is eljött.

5.9 pont, 5.2 lapattanó, 1 gólpassz az alapszakaszban, 4.3 pont és 3.8 pattanó a playoff-meccseken - nem egy szokványos "mezvisszavonultatós" számsor, de Nick Collison mindig is több volt Oklahomában, mint a gárda megbízható csere-magasembere. 

Collison négy évet töltött a Kansas Egyetemen, 2002-ben és 2003-ban is bejutottak a Final Fourba Kirk Hinrich-kal, másodjára csak a döntőben kaptak ki Carmelo Anthony Syracuse-ától - a Big 12 konferencia legjobb pontszerzőjeként jelentkezett a legendás 2003-as draftra, ahol a Seattle SuperSonics a 12. helyen húzta ki.  A Kansas egyébként már 2003-ban visszavonultatta a 4-es mezt a tiszteletére. 

Az NBA már nem volt ennyire Collison világa, alapból egy évet csúszott a bemutatkozása, mivel mindkét vállával akadtak gondjai - csak 2004 őszén indulhatott el profikarrierje. Négy szezonban segítette a Sonicsot, a 2006-07-es és 2007-08-as évadokban volt a legproduktívabb, de ekkor sem érte el a 10 pont/10 pattanós határt, a liga egyik szürke átlagjátékosának számított az egyik gyenge csapatban. 

Minden megváltozott, amikor 2008 nyarán a Sonics elköltözött Oklahomába és felvette az Oklahoma City Thunder nevet. Collison pillanatok alatt az újjáépülő gárda egyik legtapasztaltabb játékosa lett, aki még első oklahomai szezonjában elérte a 8 pontos határt, utána viszont egyre kevesebb időt töltött a pályán, annál többet az edzőteremben. Nem véletlen, hogy most, a mezvisszavonultatásnál Serge Ibaka ellenfélként nagyon örült, hogy itt lehetett, Kevin Durant pedig elutazott az eseményre: Durant és az oklahomai első évek alatt sorra érkező nagyon tehetséges fiatal játékosok (Westbrook, Harden, Ibaka) borzasztó sokat köszönhetnek neki, folyamatosan mentorálta, terelgette őket profi pályafutásuk első időszakában.

Emellett hamisítatlan csapatemberként soha nem zúgolódott az egyre csak csökkenő játékpercekért - ha csak 3 percet kapott, akkor is szó szerint összetörte magát a szabad labdákért, a közönség kedvencének bizonyult egészen tavalyi visszavonulásáig. Ez a mentalitás az, ami miatt a nagyon fiatal gárda azonnal megvetette a lábát Oklahomában és gyorsan kialakult a hardcore szurkolói bázisa, és négy évvel a költözés után már nagydöntőben szerepelt - azt pedig sem a klub, sem egykori csapattársai, sem a drukkerek nem felejtették el, hogy ebben mekkora szerepe volt Nick Collisonnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus