Czukor Dalma Sopronban szeretne meghatározó játékos lenni

Az U20-as válogatott Czukor Dalma Sopronban pallérozódik, a magyar női kosárlabda egyik tehetsége az Euroliga-döntősnél akar nagyot dobni.

Czukor Dalma a magyar női kosárlabda egyik legnagyobb tehetsége. Habár a játékos 1999-ben született, már az előző szezonban is kapott bőven lehetőséget Sopronban, idén pedig ő lesz a hűségvárosiak U20-as játékosa. Dalma emellett az U20-as válogatottban is alapembernek számít, a 182 centiméter magas bedobó a soproni Európa-bajnokságon 21 percet átlagolt, ezalatt közel 8 pontot, 3.7 lepattanót és egy 2 gólpasszt jegyzett. Legjobb meccse talán a belgák elleni nyolcaddöntő volt, ahol 17 pontot és 6 lepattanót tett a közösbe, nem mellesleg 100%-kal dobta a triplákat azon a találkozón. A játékos láthatóan amúgy sem jön zavarba, ha távolról kell ráemelni egy dobást, Sopronban az előző szezonban 45%-kal dobta a triplákat, ami pláne ennyire fiatalon számít kiemelkedőnek. Ezúttal vele beszélgettünk az U20-as Európa-bajnokságról, az ő jövőjéről és a 2018-19-es szezonról. 

- Ötödikek lettetek a soproni Európa-bajnokságon, alapvetően elégedett vagy ezzel a teljesítménnyel, vagy csalódást keltett, hogy nem sikerült az elődöntőbe jutnotok?

- Persze egy keserű érzés mindig megmarad bennem, hiszen a célunk a legjobb négybe jutás volt. Ugyanakkor büszke vagyok a csapatra mivel feltudunk állni a szerbek elleni pofon után és a lehető legjobb helyezést értük el.

- Ha visszagondolunk az Európa-bajnokságra, eszünkbe jut az az ellenállhatatlan játék, amit minden mérkőzésen bemutattok, kivéve a szerbek elleni második félidőben. Mi történt ott a csapattal? 

-Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mi is történt vagy mi volt a gond. Mi mindent megtettünk, de sajnos azon a napon ennyi nem volt elég. 

- Ha jól tudom, a következő szezonban te leszel a Sopron U20-as játékosa. Mekkora felelősséggel jár ez a poszt, illetve mekkora szereped lesz a pályán támadásban? Néhány csapatnál előfordul, hogy az U20-as játékos csak "védekezik" és szinte kosárra sem néz. Neked "szabad" lesz dobnod? 

- Igen, tavalyihoz képest sokkal több játéklehetőséget fogok kapni, amivel szeretnék majd élni is. (Dalma tavaly átlagban 13 percet töltött a pályán, de idén az U20-as szabálynak hála ennél lényegesebben több időt kaphat – a szerk.) Mivel a védekezés a játék alapja, először abban szeretnék maximálisan teljesíteni és ebből adódóan tudok majd támadásban is hozzátenni a csapat munkájához.

- Ez a szezon számodra egy most vagy soha szituáció, ahol megmutathatod magad folyamatos játéklehetőség mellett az A csoportban, és kiharcolhatod azt, hogy a következő idényekben - mikor már nem U20-as játékos leszel - is stabil felnőtt játékossá válj?

- Amint az előbb is említettem ez hatalmas lehetőség számomra. Jövőre is még vonatkozni fog rám az U20-as szabály, de persze célom, hogy ebben a szezonban mutassam meg, hogy mit is tudok. 

- Számszerűsítve nagyjából milyen perc/pont mutatóval lennél elégedett?

- Elsősorban ebben az évben úgy gondolom, hogy nem a pontjaim lesznek a mérvadók, hanem a mezőnymunkám. A játékidőt illetően pedig minden percnek örülni fogok, amit az edzőtől kapni fogok. 

-Októberben kezdődik a bajnokság, már javában zajlik mindenhol a felkészülés. Hogy látod, melyik csapatok lehetnek a Sopron címvédésére veszélyesek, illetve melyik négy csapatot várod az elődöntőbe?  

- Nehéz megmondani, hogy melyik 4 csapat kerül majd oda a végén. Ugyanis ahogy az előző szezonban is hangsúlyoztuk, egyre kiegyenlítettebb a magyar mezőny, ezért biztos izgalmas mérkőzések elé nézünk majd.

- Végezetül, a következő néhány évre mik a céljaid? Esetleges légióskodás, felnőtt válogatottság, vagy itthon alapemberré válni, akár a Sopronban, akár máshol?

- Itt Sopronban szeretnék meghatározó játékos lenni.  Úgy érzem itt meg van minden olyan lehetőség, ami a fejlődésemet biztosítja. Ezért légióskodásban nem is gondolkozom. Illetve természetesen a felnőtt válogatottságnak is nagyon örülnék.

A Sopron Basket az első felkészülési meccsét a szlovák Piest'anske Cajky ellen vívta, ahol a csapat 12 pontos győzelmet aratott, Czukor Dalma pedig négy pontig jutott. 

fotó, slide: fiba.basketball, fiba3x3.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus