A férfi NBI/A eddigi szezonja számokban

Az Alba, a Körmend, az ASE, a Falco, a PVSK, a ZTE és a Szedeák is ligaelső bizonyos kategóriákban.

Tizenkét mérkőzés után tekintsük át, hogy statisztikailag ki hogyan is teljesít eddig a főbb kategóriákban a magyar férfi élvonalban - nem egyéneket, hanem csapatokat vizsgálva.

Kezdjük is a dobott pontokkal, amely kategóriában hatalmas Alba-dominanciát látunk: a fehérváriak átlagosan 91,7 pontot dobtak meccsenként, amivel toronymagasan vezetik a ligát. A második PVSK 85,3-at, a Körmend pedig 85,2-t dobott eddig, 82 felett van még a Falco és a Paks, a 80-as határt pedig megüti a Szedeák, a ZTE, a DEAC és szűken, de a Szolnok is. A legkevesebbet egyelőre messze a Jászberény átlagolja, Pantelicsék még a 70-es határt sem érik a 68,8-as adatukkal, de a Sopron sem lehet büszke a 75,7-re - a többiek minimum 79-en állnak, tehát a középmezőny meglehetősen sűrű ebben a tekintetben.

A dobószázalékot tekintve viszont az Egis Körmend áll az élen, a vasiak az egyetlenek, akik eddig 50% felett tüzelnek mezőnyből (50,3%), majd jön a PVSK (49,5%), az Alba (49%), a KTE (48,3%) és a legjobb ötbe még a ZTE (47,7%) fér be - a top tízet a Szeged, a Kaposvár, a Falco, a Szolnok és a Sopron egészíti ki. A legrosszabbul, 42,7%-kal eddig a Jászberény dobott, de érdekesség, hogy a Sopron utáni alsóházban az Oroszlány mellett még a tabellán egyébként jól álló ASE, valamint a DEAC is ott van.

Szintén érdekesség, hogy ami a triplaszázalékot illeti, abban jelenleg a Szedeák a ligaelső 37,3%-os hatékonysággal - majd jön az Alba (37%), a KTE (36,6%), illetve a Körmend-Kaposvár páros (egyaránt 36%-kal). Három olyan csapat is van, amely egyelőre 30% alatt céloz a triplavonalon túlról átlagosan, az Oroszlány, a Sopron és a Jászberény. Ezeket a számokat persze érdemes úgy vizsgálni, hogy ki hányszor kísérletezik távolról és ez már árnyalja is a képet, hiszen a Szeged csak a 10. a rádobott hármasokat tekintve, míg a legtöbbet a Szolnok (29,3/meccs) emeli el - Jonesékat követi az Alba (27,5), a Paks (26,8), a DEAC (25,8) és az Oroszlány (25,1), a top öt legkevesebb triplát eldobó csapat listája pedig úgy néz ki, hogy Szedeák, PVSK, Körmend, Sopron és Jászberény. Nézzünk még rá ezek tükrében a bedobott hármasokra, két csapat van, amely eddig átlagosan tíznél többször köszönt be távolról meccsenként, a Szolnok (10,4) és az Alba (10,2), a top ötben még a Paks, a Falco és a Kaposvár található, a Sopron és a Jászberény pedig hatnál is kevesebbszer talált be eddig kintről meccsenként.

Evezzünk át egy kicsit a büntetőkre, amelyeket eddig az Alba dob a legjobban, Ljubicsicsék 77,5%-kal dolgoztak a vonalról, a Szolnok 76,1%-kal követi őket, de a Falco, a Sopron, a DEAC és a Pécs is 74% felett áll jelenleg. A legrosszabbul büntetőző csapat egyelőre a Körmend, amely csak 65,7%-kal dobott a vonalról eddig, 70% alatt pedig még a Szedeák és a Kecskemét található. A legtöbb büntetőt egyébként a PVSK harcolja ki, átlagosan 21,2-t, 20 felett van még a Szedeák, a Körmend és az Oroszlány, míg a lista másik végén a Szolnok található alig 13,2 meccsenként kiharcolt szabaddobással - a DEAC 15,8-a is kevés, a többiek már 17 felett vannak. A legtöbb pontot büntetőből a PVSK, a legkevesebbet pedig az Olaj szerzi.

Ami a megszerzett lepattanók számát illeti, jelenleg az Atomerőmű vezet 38,4-es meccsenkénti átlaggal, top ötben van még a DEAC (37,2), a Falco (36,5), az Alba (34,6) és az Oroszlány (33,9), míg a negatív oldalon a Szedeákot és a PVSK-t kell kiemelnünk: csak Asburyék és Hortiék azok, akik meccsenként 30 lepattanó alatt vannak egyelőre, ők a leggyengébbek ezen a téren. Tegyük viszont hozzá, hogy ha csak a támadópattanókat vizsgáljuk, akkor változik a képlet, abban ugyanis az Alba a ligaelső (10,9), de 10 felett van még a Falco és a DEAC, illetve pont tízet átlagol az ASE és az OSE - a Szedeák ebben nyolcadik és a PVSK a ligautolsó 7,1-gyel, de 8 alatt van még a ZTE és a Jászberény is.

Nézzük meg a gólpasszokat, ahol az Alba elég nagy előnyre tett szert a többiekkel szemben: Jesus Ramirez csapata 21 asszisztot átlagol meccsenként, míg a második DEAC csupán 17,3-mal követi a fehérváriakat. Ott van még az elitben 16 feletti értékkel a KTE, a Falco, a Körmend és a Szolnok, a lista túlsó oldalán pedig az Oroszlányt találjuk: Rizvicék 11,9 gólpasszal utolsók, de 14 alatt van még a Sopron, a ZTE és a Jászberény is. Ezt egészítsük ki az eladott labdákkal, amelyből a Sopron jegyzi a legtöbbet 14-gyel, majd jön a Jászberény 13,7-tel, ez a két csapat egyelőre többször adta el a játékszert, mint ahány gólpasszt osztott ki - a legkevesebb eladott labdával a Szedeák dolgozik, 10,7-tel, majd jön a Körmend 10,8-cal és a PVSK 11-gyel.

Említsünk még még két kategóriát, a labdaszerzéseket és a kiosztott blokkokat. Előbbiben a Falco vezet kereken 9-es átlaggal, épphogy megelőzve a 8,8-at tudó Szolnokot, de a 8-as határt még a Körmend és az ASE is eléri, ezzel szemben a KTE, ZTE és az OSE 6 alatt marad eddig. A blokkok tekintetében pedig holtverseny van az élen, a ZTE és az ASE 3,7-3,7-tel vezet és 3 fölé senki más nem is jutott egyelőre, 2,5 és 3 közötti átlaggal top5-ös még a Falco, a DEAC és a Körmend, van viszont egy csapat, amely még a meccsenkénti egy blokkot sem éri el: 0,8-cal ligautolsó a Szedeák.

A sok támadóstatisztika után zárszóként beszéljünk a kapott pontokról, amelyben a Szedeák a legrosszabb 92,6-os átlaggal, de a PVSK 88,8-as és az Alba 87,4-es értéke sem túl szép. Két csapat védekezett eddig kiemelkedően, a Falco (72 kapott pont átlagban) és a Körmend (74,5), de a Szolnok és a Kaposvár (egyaránt 76,8) is elégedett lehet ez a téren - az ötödik helyre az ASE (78) fér még be.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus