Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 14. forduló

Ma és holnap összesen hat mérkőzést vívnak meg a férfi A csoport 14. fordulójából - lesz Szolnok-Alba, ASE-DEAC és Szedeák-Egis Körmend rangadó is.

14. forduló

Jászberényi KSE (0-8) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (5-0)
2020. december 18., péntek, 17:00

Ezen a párosításon továbbra sincs mit elemezni, hiszen a ligautolsó fogadja az éllovast. A Jászberénynél elkezdődtek a személyi változások, visszatért James Kinney és Orlando Coleman is a Nikola Lazics-féle sikercsapatból. Egyik régi-új amerikai sem lép még azonban pályára, így nagyjából ugyanaz várható, mint eddig a Jászberény meccsein: sima siker az ellenfél részéről. A Falco valószínűleg nem fog megszakadni egy zaragozai kiruccanás és a jövő heti, szintén a Zaragoza ellen megvívandó itthoni BL-meccs közben. Ettől függetlenül a két gárda között szakadéknyi különbség van, a 30 ponton belüli differencia is meglepetés lenne.

Zalakerámia ZTE KK (2-5) - PVSK-VEOLIA (4-6)
2020. december 19., szombat, 16:45

A ZTE legutóbb hosszabbításban verte a Kaposvárt, ami Fekete Ádám állásába került, most viszont egy jóval nehezebb mérkőzés elé néz Heinrich Róbert alakulata. A Pécs továbbra is rettenetesen hullámzó csapat: Dragan Alekszics együttesének a kiegyensúlyozottsággal van még gondja, viszont voltak kifejezetten jónak tűnő meccsei is. A mecsekaljaiak fáradtabbak lehetnek, hiszen a múlt héten három meccset játszottak, majd most a hét közben 102 pontot dobva legyőzték a Kecskemétet. A vendégek ettől függetlenül eddig sokkal többet mutattak abból, hogy mit szeretnének játszani, ezért még idegenben is bőven elképzelhető, hogy győzni fognak. A ZTE mellett a hazai pálya és a pihentebb állapot szól, így nagyjából kiegyenlítettek az esélyek.

Szolnoki Olajbányász (6-1) - Alba Fehérvár (5-1)
2020. december 19., szombat, 17:00

Ez lesz a forduló legnagyobb rangadója, és nem csak a két együttes egymás elleni múltja, hanem a tabella és a jelenleg mutatott játék alapján is. A hazaiak nagyon stabil védekezés mellett egészen hatékony támadójátékkal bírnak, idén nagyszerűen sikerült a szolnokiak légióskiválasztása. Ugyanez elmondható viszont az Albáról is, amely Vojvoda Dávid visszatérése óta sokszor megállíthatatlannak tűnik támadásban. A Szolnok egy könnyed, közel 50 pontos sikerrel hangolt erre a derbire a Berény ellen, az Alba viszont megszenvedett, parádés utolsó negyedével győzött csak az Egis Körmenddel szemben - ez nem biztos, hogy baj lesz a székesfehérváriak számára. A hazai pálya még közönség nélkül is a Szolnok felé billentheti a mérleg nyelvét, de csak minimálisan - rendkívül kiegyenlítettek az erőviszonyok, óriási csata várható.

Naturtex-SZTE-Szedeák (7-4) - Egis Körmend (7-3)
2020. december 19., szombat, 18:00

Jelen pillanatban ezt is rangadónak lehet nevezni, főleg a két együttes múlt szerdai mérkőzése után, amit többek között Keller Iván 8 triplájával nyert meg a szegedi gárda. A Szedeák egyébként pont azzal a sikerrel talált vissza a helyes útra: a nagyszerű idénykezdet után megtorpanni látszott némileg Szrecsko Szekulovics együttese, a körmendi győzelem óta azonban még kétszer nyertek Govensék, így megint elmondható, hogy kitűnő formába kerültek. A vasiak hullámzóan játszottak az elmúlt időszakban, de Székesfehérváron a vártnál talán jobb teljesítményt nyújtottak: egy egészen kiváló harmadik negyeddel úgy tűnt, nyerhetnek is az Alba otthonában, aztán a negyedik negyedben fordítottak Vojvodáék. Az Egis Körmend állománya még mindig sokkal hosszabbnak tűnik, és fűtheti is a visszavágás vágya Ziga Mravljak alakulatát. A Szedeák 7-8-9 fős rotációja viszont most megint megtalálta a ritmust, így jelen pillanatban ez is egy kétesélyes meccs.

Atomerőmű SE (8-3) - DEAC (5-5)
2020. december 19., szombat, 18:00

Itt egy harmadik rangadó a szombati játéknapra: két, sérülésekkel küszködő, de Top5-be igyekvő alakulat csap majd össze egymással. Az ASE-nál Lóránt Péter és Valerio-Bodon Vincent hiányzása okozott problémát az elmúlt időszakban, igaz, ez csak az Alba ellen látszódott meg, ott viszont nagyon. Dzunics Braniszlav együttese nem játszott a hét közben, ami nagyon kellett a paksiaknak egy kiütéses zakó után, hogy rendezzék a sorokat. A DEAC-nál Stefan Moody és Polyák László hiányában akadtak gondok, plusz a sorsolás sem volt kegyes a hajdúságiakkal: az Egis Körmend, az Alba és a Falco is legyőzte Tóth Ádámékat. Kovács Adrián csapata Ronnie Moore-ral erősített Moody combizom-szakadása miatt, előbbi ráadásul ezen az összecsapáson már pályára is léphet. Persze kérdés, hogy mennyire tudott összeszokni a többiekkel, de Moore képességeiről már az Albánál is megbizonyosodhattunk, és utána nagyszerűen játszott többek között az olasz élvonalban is. Lóránt visszatérése sokat számíthatna: vele együtt esélyesebb lenne az ASE, Moore ide vagy oda, így viszont teljesen kétesélyes a meccs, Moore pedig csak tovább növeli a kérdőjelek számát.

Sopron KC (4-5) - OSE Lions (4-7)
2020. december 19., szombat, 18:00

Ezzel a mérkőzéssel jelenleg nem tudni, mi van, hiszen az OSE két napja jelentette be, hogy pozitív COVID-tesztet produkált valaki a csapatban, és az egész együttest hatósági karanténba küldték, így nem játszottak a Kaposvár ellen. Ha pályára is léphetnek az oroszlányiak, a felkészülésük egészen biztosan nem lesz ideális, ez pedig akár a meccsbe is kerülhet, mert kicsi a különbség a két fél között. A Sopronnál Supola hiányzása mellett Wideman Achilles-sérülése okoz problémát, ő már az előző két összecsapáson sem tudta vállalni a játékot. A Kaposvárt nélküle is megverte azonban az SKC, a Körmend ellen pedig egészen kitűnően tartotta magát idegenben, ezek jó előjelek. Ha lesz meccs, akkor Kosztasz Flevarakisz gárdája valamivel esélyesebbnek számít jelen körülmények között még akkor is, ha Wideman továbbra sem lesz bevethető - ha igen, akkor egyértelmű favorit a hazai gárda. Sebastjan Krasovec csapata azonban már sokszor bizonyított idén (is) - nem lehet leírni az OSE-t, hatalmas küzdők, és ennek a vége bármi lehet, ahogy az első meccsen is, amit a sírból hoztak vissza az oroszlányiak és nyertek meg végül hosszabbítás uán.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus