Megyei derbi az első negyeddöntőben

Holnap délután 13:00-tól elkezdődik az idei évre megreformált Magyar Kupa nyolcasdöntője. Az első negyeddöntőben a mezőny két Jász-Nagykun-Szolnok megyei együttese ütközik meg egymással, hiszen az Adria Ligában szereplő Szolnoki Olaj KK a Fortress-Jászberénnyel került össze a sorsoláskor. Hogy milyen előjelekkel készült a két gárda, és mi várható a szomszédvárak csatájában, azt fejtjük ki most kicsit részletesebben!

Magyar Kupa, Negyeddöntő
Fortress-Jászberény - Szolnoki Olaj KK      2014.02.05, csütörtök 13:00
(TV - DIGI Sport 1, 12:45)

A jászberényiek borzasztó formában vannak az utóbbi három hónapban. A bajnokságot még egészen jól kezdték, november elején 4-2-vel álltak hat fordulót követően, aztán november 5-én elindult a EuroChallenge, ők pedig lefelé a lejtőn. Az EC F csoportjában 0-6-tal csoportutolsók lettek - az erőviszonyok alapján ez azért nagyjából reális forgatókönyv volt már a sorsolás kihirdetése után is -, azonban a bajnokságban is teljesen szétestek ebben a periódusban, és azóta sem sikerült összeszedniük magukat.

Utolsó 12 meccsükből az NBI A-ban is elbuktak 10-et, így 6-12-es mérlegükkel már csak a Nyíregyházát előzik meg a táblázaton - igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy a hetedik, majd a középszakasz után rájátszást érő helytől is csak egy győzelemre vannak. Legutoljára több mint egy hónapja, január 4-én diadalmaskodtak (a Kaposvár ellen 83-67-re), és az sem túl jó előjel számukra, hogy utoljára a felkészülési meccsek során tudtak Jászberénytől távol győzelmet szerezni, tétmeccsen ebben az idényben ez még nem sikerült nekik.

Túl nagy szenzációt nem is okozott ezek után, hogy Földi Sándor vezetőedzőt leváltották, helyére Szrdjan Antics érkezett kevesebb mint két héttel ezelőtt, de csodát egyelőre ő sem tudott tenni.

Várható rotáció:
Vlahovics - Raivio/Markovics - Soós - Horti - Dramicsanyin
Szavics - Mladenovics - Lázár - Dukics

Az Olaj bevezetője január közepén még nagyjából ugyanúgy indult volna, ahogy a Jászberényé - a EuroChallenge második csoportkörének első fordulójában a Reggio Emilia verte tükörsimán az együttest (90-68), az Adria Liga 17. fordulójában pedig a rivális Sirokitól szenvedtek sima vereséget (76-66), és úgy tűnt, rövid idő alatt leküzdhetetlen mélységekbe került a szolnoki alakulat.

Két hete aztán egyik pillanatról a másikra változott meg a helyzet. Először a Krka Novo Mestót 17 ponttal verték a Tiszaligetben (65-48), aztán csak a végjátékban buktak el az AL-t vezető Crvena Zvezda ellen (72-77). Múlt héten még egy szintet léptek: előbb a Cholet-t (70-85), majd a Radnicskit (82-91) verte idegenben Dragan Alekszics csapata - utóbbi az első győzelmük volt az idei Adria Liga sorozatban -, így teljesen más szájízzel vághatnak neki a meccsnek, mint negyeddöntőbeli ellenfelük.

Várható rotáció:
Warren - Vojvoda - Holiday - Lóránt - Báder
Simon - Rakics - Milosevics - Ivosev - Keller

Mindkét csapat kezdőötösét, cseréit nehéz megmondani előre. A Szolnoknál ezek a szerepek állandóan változnak, de sokat nem számít, hogy ki érkezik a padról és ki kezd. Nagyjából ugyanannyit játszanak a játékosok, adott napi formától, faultgondoktól függően, és az utóbbi időben kivétel nélkül bizonyított mindenki, hogy lehet rá számítani.

A Jászberénynél megkavarja a helyzetet, hogy hiába lett magyar állampolgár Brane Szavics, Alekszander Vlahovics érkezése után újra négy külföldivel rendelkeznek, így egy embernek mindenképpen ki kell maradnia. Vlahovics érkezése azért érdekes, mert Szaviccsal, Dejan Mladenoviccsal és Szögi Ádámmal négy darab egyes poszton használható játékosa lett a berényieknek, míg például bedobóposztokon nem dúskálnak a bevethető emberekben, hiába jelent minőséget Soós Gábor, Milos Markovics és Nik Raivio is.

Alapvetően Vlahovicsnak lenne helye a csapatban, de nagyon könnyen előfordulhat, hogy kimarad az együttesből, éppen azért, mert Raivióra és Markovicsra is szüksége lesz a JKSE-nek az Olaj ellen - összesen kettő darab kettes és hármas posztos ember egészen biztosan nem lesz elég a Warren-Rakics-Vojvoda-Holiday-Milosevics sor ellen -, Rasztko Dramicsanyin pedig a csapat legjobb játékosa, így eléggé kényszerpályán mozog Antics mester.

 

A győzelem kulcsai a Jászberény szempontjából:

- Tripladobás. Ha van gyenge pontja az Olajnak, akkor az az egyelőre finoman fogalmazva is kezdetleges zóna: inkább a festékből nem akarnak könnyű pontokat kapni, védekezésük a palánk alatt fojtogató, cserébe a triplavonalon némileg nagyobb teret engednek az ellenfeleknek, amit azok vagy kihasználnak (Zvezda) vagy nem (Radnicski, Krka). A Jászberény minden, csak nem stabil a külső dobásokat tekintve, hiszen az előző négy meccsükön sorrendben 22, 72, 20 és 41 százalékkal dobtak a triplavonalon túlról. Ha meglepetést akarnak szerezni, akkor ebben a mutatóban kell kiemelkedőt alkotniuk, a játék más területein jóval kisebb az esélyük, hogy megbüntethetik az Olaj esetleges hibáit.

- Eladott labdák számának limitálása. Ami jó tripladobás esetén sem fog beleférni a JKSE-nek, az az elmúlt három meccsen mutatott szétszórt támadójátékuk: 15, 17, illetve 19 eladott labdával dolgoztak a ZTE, az Alba és a Pécs ellen. Ha ez az a szám nem csökken 10 közelébe, szinte biztosan nem lesz esélyük a sikerre.

- Esélytelenek nyugalma. A zóna megbüntetésén kívül nagyjából semmi nem szól mellettük: ebben a szezonban még nem nyertek akkor, ha nem Jászberényben kellett játszaniuk, a legutóbbi három hónapban összesen 2 mérkőzést tudtak behúzni, az ellenfél bombaformában van, papíron sokkal jobb és minőségibb állománnyal is rendelkezik. Nyomás tehát egyáltalán nem lesz Szavicsékon, felszabadultan játszhatnak - már amennyiben erre jelenlegi állapotukban, számtalan vereség után képesek lehetnek.

 

A győzelem kulcsai a Szolnok szempontjából:

- Jó kezdés. Az elmúlt két találkozót egy 9-0-s és egy 10-0-s sorozattal nyitotta az Olaj, és bár innen mindkét mérkőzésen visszakapaszkodott az ellenfél (a Radnicski többé, a Cholet kevésbé), a második félidőre sima, magabiztos összecsapás lett mindkét ütközet. A Jászberény jelenlegi állapotában egy hasonló kezdéssel valószínűleg el is döntené a Szolnok a találkozó kimenetelét.

- Szavics (és Vlahovics) kikapcsolása. A Raivio-Markovics párosnak (már amennyiben mindketten játszanak) valószínűleg Holiday és Milosevics ellen kell majd a legtöbbet küzdeni: finom, energialeszívó csaták lesznek ezek. Szintén nem lesz egyszerű dolga Dramicsanyinnak és Dukicsnak, akiket valószínűleg a mobilisabb Keller-Lóránt-Ivosev trió őriz majd a mérkőzés folyamán, akik könnyebben húzódnak ki adott esetben a triplavonalra is, amennyiben a két jászberényi magasember kintről próbálkozna. A Szolnok egy-egy elleni védekezése az irányítóposzton a legsebezhetőbb, így Szavics, és amennyiben játszik, Vlahovics kikapcsolása lesz a legfőbb feladata az Olajnak. Ha nekik nem lesz terük játékot szervezni, védelmet bontani, akkor a berényi támadójáték teljesen statikussá válhat, ezzel pedig az egyébként veszélyes pontnak számító triplázást is ki lehet kapcsolni (ritmus és üres helyzetek nélkül csak nagyon ihletett napokon lehet jól dobni kintről).

- A papírforma realizálása a pályán. Azt nem gondolnám, hogy a játékosok, edzők, szurkolók, nézők ne tudnák, hogy papíron a Szolnok a jobb csapat. Az előző négy meccsük után pedig azt sem lehet mondani, hogy csak elméletben működik ez az együttes, mert a gyakorlatban is elkezdték szállítani az eredményeket. Azt viszont észben kell tartani, hogy az előző négy meccs csak közvetett következményekkel van erre a negyeddöntőre (megnövekedett önbizalom), közvetlennel nincs, nem nyerte meg a Szolnok a mérkőzést már a feldobás pillanatában. A Berény nem fog feltartott kézzel pályára lépni csak azért, mert állományban gyengébbek, vagy mert az elmúlt két hétben olyan sorozatban van az Olaj, amilyenben, sőt... Ha valaki ellen igazán meg akarja mutatni mindenki, akkor az a Szolnok - így volt ez tavaly is, és a magyar együttesek motivációja valószínűleg erre az idényre sem változott sokat.

A mérkőzést a DIGI Sport 1 csatorna élőben közvetíti 12:45-ös műsorkezdettel!

 

Foto (1), Slide - szolnokiolaj.hu
Foto (2) - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus