Messze a Falco meccseire jártak a legtöbben idén

Pécs, Zalaegerszeg és Körmend is népszerű volt, Jászberény és Paks viszont nem.

fotó: hunbasket.hu

A sportstatisztika.blog.hu elkészítette a teljes szezonra vonatkozó összeállítását a klubok nézőszámairól - a bajnoki és a nemzetközi mérkőzésekkel együtt.

A kosárlabdát tekintve a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely áll az élen, átlagosan 2768 néző volt kíváncsi a bajnokcsapat meccseire, ezzel messze Benke Szilárdék voltak a legnépszerűbbek - a 3000 fős csarnok nagyjából 90%-os kihasználtsággal működött Szombathelyen.

A második legtöbb nézőt a PVSK-Veolia vonzotta 2045-tel és 73%-os kihasználtsággal, igaz, az előző évhez képest Pécsett jobban emelkedett a nézőszám, mint Szombathelyen. A többi csapat viszont már bőven 2000 néző alá csúszott, a harmadik Zalakerámia ZTE KK 1780-as (70% alatti kihasználtsággal), a negyedik Egis Körmend pedig 1752-es (88%-os kihasználtsággal) átlagos nézőszámot produkált. Ők fértek be egyébként országos szinten, minden sportot figyelembe véve a top20-ba, míg a Falco a top10-ben is ott tudott lenni.

A lista következő csapata az Alba Fehérvár, amelynél az előző idényhez képest 45%-kal többen jártak meccsre, így 1622-es átlag nézőszám jött össze - épphogy megelőzték a Sopron KC-t, amely 1540 nézőt vitt ki a meccseire átlagban. Szolnokon is sokat javult a helyzet, 22%-kal többen mentek ki a csarnokba, mint egy szezonnal korábban, 1458 néző volt kint átlagosan, ami 70%-os kihasználtságot jelent - a Fehérvár és a Sopron egyébként arányaiban ennél rosszabbul teljesített.

A nyolcadik helyen találjuk a legtöbbet javuló klubot: a Kaposvári KK-nál ugyanis az új csarnok tényleges nézőszám-növekedést eredményezett, 59%-kal többen mentek ki a meccsekre, így a tavalyi ezer alatti számok helyett most átlagosan 1440 néző előtt játszhattak Hendlein Rolandék, ezzel minden sportot figyelembe véve éppen a 30. helyre voltak elegendők. Azt viszont tegyük hozzá, hogy még ez is nagyon kevés a csarnok méreteihez képest, 50% alatti kihasználtsággal zárták a szezont, ami a második legrosszabb mutató a bajnokságban.

Itt jön az újonc OSE 1280 nézővel és 90% feletti (ligaelső) csarnokkihasználással, majd következik a Kecskemét (1244) és a DEAC (1100) nézővel, 1000 fölé pedig már csak a Naturtex-SZTE-Szedeák jutott - igaz, abban a nagy csarnokban ez harmadházat jelent, a 32,5%-os átlagos kihasználtság messze a legrosszabb mutató a mezőnyben.

Végül két csapat maradt átlag ezer néző alatt, az egyik az Atomerőmű SE (940 néző, 63%-os kihasználtság), a sereghajtó pedig a Jászberény, amelynek meccseire mindössze 625-en voltak kíváncsiak.

Ennél egyébként több női csapat is jobban teljesített, Sopronban és Szekszárdon nagyjából ezer, Miskolcon pedig 875 néző ment ki átlagosan a meccsekre.

A teljes lista ezen a linken megtekinthető!

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus