A PVSK és a Jászberény is otthon győzött, még mindig veretlen a Cegléd

A Honvéd "megtisztelte" a nehéz helyzetben lévő Baját, a Bonyhád egylabdás meccsen verte a Győrt, a DEAC Sopronban nyert, az Újpest pedig zsinórban negyedszer győzött.

Piros-csoport, 6. forduló:

Bajai Bácska FKE - Budapesti Honvéd SE 43-121

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Goldring József Bence (21 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 6 VAL).

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Tanoh Dez András (18 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 40 VAL), Kopácsi Ákos (22 pont, 7 gólpassz, 32 VAL), Takács Dániel (15 pont, 10 gólpassz, 26 VAL), Cohill Eric Edward (16 pont, 4 szerzett labda, 23 VAL). 

A nyeretlen Baja borzasztó sok gonddal küzd, most két kulcsember, Jakab Péter és Pongó Martin sem állhatott csapata rendelkezésére, míg a Honvéd zsinórban négy győzelemmel holtversenyben vezette a tabellát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 2-3-ig volt szoros az összecsapás, ezt követően a Honvéd tetszés szerint érte el a kosarakat, csinált egy 31-0-s futást, az első negyedet követően 4-45 állt az eredményjelzőn. Innentől kezdve a meccsnek nem maradt tétje, a vendégek is inkább a fiatalokat játszatták, míg a gyakorlatilag öt főből álló bajaiak becsülettel végigjátszották a meccset, de most ez lehetett részükről a maximum. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

PVSK-CARGATE - Conoil Pápa KC 97-81

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Farkas Dániel (24 pont, 4/6 tripla, 8 lepattanó, 32 VAL), Goldring Gergő (15 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 20 VAL), Armaghani Ármin (15 pont, 6/6 mezőnyből, 6 lepattanó, 23 VAL), Popadic Miljan (13 pont, 7 gólpassz, 20 VAL).

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Murai Gábor (13 pont, 14 gólpassz, 11 kiharcolt fault, 6 lepattanó, 34 VAL), Hódi Patrik (21 pont, 5/8 tripla, 6 lepattanó, 2 blokk, 29 VAL), Sonyák Béla (25 pont, 5/11 tripla, 21 VAL), Koma Dániel (16 pont, 6 kiharcolt fault, 18 VAL).

Zsinórban negyedik sikerére készült a holtversenyes első PVSK, míg az újonc Pápa legutóbb a masszív Nagykőröst győzte le, ami mindenképpen jó előjelnek számított - a meccsnek külön ízt adott, hogy a 2008-as bajnok Falco csapatának két klasszisa, Kálmán László és Andrija Csirics először találkozott edzőként. Hullámzó játékot hozott az első félidő, a PVSK kapta el jobban a rajtot, de a játékrész derekán a később 5-5 bedobott hármasig jutó pápai Sonyák Béla és Hódi Patrik is betalált kintről, Murai Gábor pedig büntetőkkel segített fordítani - hogy aztán a játékrész végén Armaghani Ármin és Futó Balázs lépjen elő a pécsieknél (25-19). A második negyed elején Koma és Hódi igyekezett faragni a pápai hátrányból, de Fülöp Zsombor vezérletével gyorsan átvette a kezdeményezést a PVSK és 8-9 ponttal vezettek. 37-29 után indult meg a vendégcsapat, Koma és Sonyák pontjaira építve hamar kiegyenlítettek, amire Popadic és Farkas Dániel révén válaszolt a PVSK, hogy aztán a negyed végén Hódi két hármasát kihasználva 8-0-val zárjon a Pápa (47-48). 

A második félidő elején is Sonyák és Hódi veszélyeztette a hazai gyűrűt, de nem tudtak komolyabb előnyt kiharcolni. 53-56 után jött egy menetrend szerinti pécsi futás, a Farkas-Goldring-Futó trió 10-0-s szériát épített, de a Sonyák-Hódi duó megint kisegítette a pápaiakat (72-71). A negyedik negyedben sem utalt semmi arra, hogy változik a forgatókönyv, 76-76 után a pécsiek kezdtek el egy rohamot, azonban a korábbiakkal ellentétben ez nem akart véget érni: előbb, öt, majd tíz, végül 17 pontra hízott a hazai előny, miközben a pápaiak egyszerűen mindent kihagytak. Mire Sonyák betalált, addigra a meccs már eldőlt - a PVSK újabb sikerével tapad a Honvédra és a TF-re, míg a Pápa maradt a középmezőnyben. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Jászberényi KSE - Vasas Akadémia 71-65

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (19 pont, 4/8 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 30 VAL), Meleg Károly (16 pont, 8 lepattanó, 21 VAL), Olasz Ádám (8 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 13 VAL), Homoki Donát (8 pont, 6 lepattanó, 13 VAL).

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Moravcsik Áron (12 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 3 szerzett labda, 25 VAL), Bagó Martin (9 pont, 4/5 mezőnyből, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 17 VAL). 

A Jászberény legutóbb Veszprémben kapott ki szoros meccsen, de több egészségügyi gond is hátráltatta a jászságiakat, a Vasas ellen hárman betegségből felépülve léphettek pályára, Lewis Chester pedig szintén betegség miatt nem játszhatott nevelőklubja ellen - a Vasas idei játéka egyelőre eléggé hullámzó, de legutóbb Salgótarjánban tekintélyt teremtő győzelmet arattak. Élénkebben is kezdtek a fővárosiak, a remek passzokkal operáló Moravcsik Áron pontokkal sem maradt adós, 3-9-re léptek meg, azonban Meleg Károly villámgyorsan beszórt hét egységet, megállítva a szériát. Hamarosan a kisebb faultgondokkal küzdő Velkey János is összekapta magát, kintről-bentről eredményes volt, miközben négy gólpasszt osztott ki, Homoki Donát három dobását is értékesítette, a Berény pedig egy 11-2-es futással indult meg a játékrész végén (25-20). Moravcsik igyekezett oltani a tüzet, de a JKSE a Meleg-Velkey-Nagy Simon vezetésével nem lassított, 34-24-nél már megvolt a közte tíz. Itt kezdte magát összeszedni a Vasas védekezése, elöl pedig Farkas Attila dobott két fontos kosarat, de Velkey csuklója ismét a helyén volt, majd Olasz Ádám is villant a hazaiaknál (39-31). 

Egy Boros-Meleg triplaváltással indult a második félidő, a vendégeknél Medve Máté is bevágott két hármast, de a rutinos Rakics Miljan a legjobbkor állt a berényi sereg élére, az átmeneti megingás után pedig jött Velkey és Rosic Uros, 53-42-nél ismét megnyugtató előnybe kerültek a jászságiak. Később a különbség 14 pont is volt, de a negyed végén Moravcsik faragott kicsit belőle (58-48). A Vasas a záró játékrész elején is megpróbálta felpörgetni a tempót, Kerkai Ákos két triplát is hintett, ám Rosic, Meleg és Olasz visszaverte a próbálkozást, az utolsó két percre 70-57-tel fordultak a csapatok. Itt még igyekezett kicsit közelebb jönni a Vasas, de reális esélyük már nem nyílt az egyenlítésre - a Berény 4-2-vel tartja magát az éllovasok mögött, míg a Vasas egyelőre a középmezőnyben foglal helyet. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld-csoport, 6. forduló:

Békési SZSK - Újpest-MT 46-60

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Daniel Krstic (14 pont, 6 gólpassz, 14 VAL), Balog Gábor (9 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 15 VAL), Cvijin Patrik (9 pont, 13 lepattanó, 16 VAL).

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (18 pont, 7 lepattanó, 20 VAL), Puszta Dániel (12 pont, 4 kiharcolt fault, 18 VAL), Steve Rosemond (9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 15 VAL). 

A szezont lassan kezdő Újpest lassan üzemi hőfokra melegszik, legutóbb a Tiszaújvárosnak szórtak 123 pontot, a Békés otthonában viszont kemény kirándulás várt rájuk, annál is inkább, mert a hazaiaknak legutóbb a SMAFC ellen sikerült megszerezniük első győzelmüket a bajnokságban. Az rögtön látszott, hogy az újpestiek ma nem fognak 100 pont felett termelni, több, mint három perc után született meg az első kosaruk - a békésiek sem villogtak támadásban, de mindig akadt náluk valaki, aki betalált, így hét percet követően 9-4-re vezettek. Végül Katona Bence törte fel a hazai reteszt, a játékrész hajrájában hét pontot termelt (12-11). A nézőket a folytatásban sem a ponteső kápráztatta el, a második negyed elején bő három percig nem rezdültek meg a hálók - Cvijin Patrik törte meg a rossz sorozatot, de ez csak átmeneti sikernek bizonyult. Előbb Varga Dániel és Steve Rosemond, majd Meződi Patrik és Katona talált be, a Tigrisek egy 9-1-es futással vették át a vezetést, majd a negyed végén akadt egy 6-0-s vágtájuk is (20-29). 

Okoh Viktor Kelechi és Daniel Krstic igyekezte rendezni a Békés támadójátékát, Cvijin is beszórt egy hármast, 29-31-ig jöttek vissza a vendéglátók, de Katona triplája lezárta a rohamot, innentől pedig ismét kevéspontos meccset láthattak a nézők, ugyanakkor az Újpest egyáltalán nem tudott elszakadni ebben az időszakban (36-39). A negyedik negyed elején viszont összekapták magukat hátul, Meződi és Puszta kosara pedig arra pont elég volt, hogy kellő távolságba kerüljön a Békés. Krstic és Kelechi még egyszer megpróbálkozott a felzárkózással, de Rosemond, Katona és Puszta ezúttal résen volt, a negyed közepére visszaállt a 10 pont körüli differencia. A Békés itt érezhetően kicsit elfogyott, ezt pedig megérezték az újpestiek, a negyed közepén szépen lassan 18 pontosra hizlalták a fórt, innentől kezdve pedig a végjáték már csak formalitásnak bizonyult - az Újpest sorozatban negyedik sikerével már ott van az élmezőnyben, a Békés pedig továbbra is az alsó régióban tanyázik. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia - DEAC U23 76-91

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Füzi Róbert (31 pont, 4/8 tripla, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 31 VAL), Werner Viktor (9 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 23 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Kovács Bence (22 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 31 VAL), Pollák Balázs (21 pont, 4 szerzett labda, 6 gólpassz, 27 VAL), Ságodi Róbert (19 pont, 3/5 tripla, 19 VAL), Gáspár Mátyás (12 pont, 7 lepattanó, 19 VAL). 

A második helyen álló DEAC legutóbb egy nagyon kevés pontot hozó összecsapáson vette el a KTE fiataljainak veretlenségét, egyértelmű esélyesként várhatta a SMAFC elleni mérkőzést annak ellenére, hogy ezúttal a hazaiak is több A-csoportos kerettag játékost vethettek be. Bár Füzi Róbert révén a hazaiak találtak be először, a DEAC Pollák Balázs vezetésével rögtön egy 7-0-s futással jelezte, hogy a győzelemért érkezett. A soproniak igyekeztek felvenni a ritmust, de ez csak időszakosan sikerült nekik, Kovács és Neuwirth Bence hármasaival, majd a negyed végén Gáspár kosaraival végig előrébb jártak - a SMAFC-nál eközben szinte csak Füzi és Werner Viktor volt veszélyes a gyűrűre (18-22). Így aztán a második negyed elején égető szükségük volt Papp Barna két gyors hármasára, azonban nem sokáig örülhettek. Az ihletett formában dobó Pollák mellé fellépett a mindössze 17 éves, friss U17-es 3X3 Eb-bronzérmes Ságodi Róbert is, aki két triplát, két duplát és egy 2+1-es játékot is letett az asztalra, erre az extrára építve pedig a nagyszünetre komoly előnyt harcolt ki a DEAC (33-49). 

A második félidő elején igyekezett hátul javítani a SMAFC, kevés sikerrel: a vendégeknél Kovács Bence és Fábián Szabolcs találta meg az utat a gyűrűig, a negyed közepén közel 20 ponttal állt jobban a DEAC. Itt kicsit megállt a vendégek olajozottan működő gépezete, a túloldalon Schöll Richárd és Füzi meg is érezte és igyekezett húzni a soproniakat, többször is visszajöttek 10 pont közelébe, éppen ezért a játékrész végén Ságodi hármasa különösen fájhatott (57-70). A záró játékrész eleje sem sikerült a Sopronnak, Kovács Bence révén újra majdnem húsz pont lett közte, innen pedig a végig koncentráltabb DEAC már gond nélkül lemenedzselte a hátralévő időt - újabb sikerével továbbra is dobogós, míg a SMAFC egyelőre az utolsó helyek egyikén ragadt. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Atomerőmű KSE Bonyhád - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 68-67

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Szalai Milán (26 pont, 3/5 tripla, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 7 kiharcolt fault, 38 VAL), Baki Sándor (14 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 15 VAL). 

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Kámán Bálint (21 pont, 9 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 17 VAL), Berneczei László (8 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 24 VAL), Lógár Bence (13 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 20 VAL). 

A Bonyhád két hete az Újpesttől kapott ki hazai pályán, majd az ELITE elleni meccsük halasztásra került, most pedig szerettek volna felfelé elmozdulni a 2-2-es mérlegről. A Győr ezt előző héten megtette a MEAFC ellen, ők az élmezőnyhöz szerettek volna felzárkózni - helyzetüket nehezítette, hogy legjobb pontszerzőjük, a kerek 20-ast átlagoló Geiger Bálint betegség miatt nem játszhatott, és Berneczei László sem volt teljesen egészséges. Kámán Bálint és Lógár Bence viszont igen, rájuk és jó védekezésére építve 7-0-val nyitott a Győr, a hazaiak négy percig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Ekkor viszont később a mezőny legjobbjának bizonyuló Szalai Milán megrázta magát, zsinórban hét pontjával kiegyenlített, majd Orgona és Baki révén tartotta is magát a támadásban lelassuló győriekkel szemben (12-14). Szalai és Orgona révén a Bonyhád kezdte jobban a második játékrészt, majd Baki Sándor és Pajor Dávid találataival már 23-18-ra is vezettek. Itt viszont érthetetlen rövidzárlat következett, ziccereket rontottak, három perc alatt négy labdát adtak el, amit a Győr köszönt szépen, 16-0-s futást raktak össze három triplával megspékelve. Frank Áron és Szalai igyekezett faragni a hátrányból, de így is a vendégek mehettek elégedettebben pihenőre (28-36). 

Nem sokáig tartott az örömük, a második félidőt határozott védekezéssel és támadójátékkal nyitották a tolnaiak, Szalai egy perc alatt zsákolt kettőt és csinált meg egy 2+1-es játékot, 38-38-nál már ismét egálnál álltak a felek. A negyed hátralévő részében is jobbára az ő akaratuk érvényesült, Baki, Csizmadia és Karosi révén több jó teljesítményük is akadt (55-49). A negyedik negyedet a vendégeknél Horváth Ádám hármasa nyitotta, de erre Szalai és Baki három kosárral válaszolt, 62-52-nél nehéz helyzetben találta magát a Győr. A 35. percig nem is nagyon változott a különbség, ekkor viszont Kámán, Lógár és Gosztola is megtáltosodott a vendégeknél, 65-56-ról 66-64-re zárkóztak. Karosi Gergely fontos kosara lassította a rohamot, de Lógár és Gosztola is büntetőzhetett a túloldalon, és ha Lógár nem ront a vonalról, ki is egyenlíthettek volna (68-67). Az utolsó két percre fordulva mindkét csapatnak több lövése volt a győzelemhez, de mindent elrontottak, a végén Baki labdalopása zárta le az összecsapást - mindkét csapat a középmezőnyből várhatja a következő fordulót. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Pénzügyőr SE - Ceglédi KE 59-85

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Nemes Milán (10 pont, 6 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 21 VAL), Szálas Gábor (19 pont, 3/6 tripla, 3 szerzett labda, 16 VAL). 

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik 17 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 36 VAL), Csaba György (23 pont, 10 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL), Tóth Zoltán (19 pont, 4/7 tripla, 3 gólpassz, 15 VAL), Szabó Norbert (12 pont, 4 lepattanó, 18 VAL). 

A szezont jól kezdő Pénzügyőr az elmúlt két fordulóban két hazai vereséget szedett össze, most pedig a veretlen és listavezető Cegléd ellen kellett volna javítani, akik eddig idén ellentmondást nem tűrően gázolnak át a mezőnyön. A hazaiak nem foglalkoztak az előzetes esélyekkel, Hollingsworth hat pontját Steier Bence egészítette ki egy hármassal, 9-4-re elhúztak a meccs elején. Lassan azért ébredezett a CKE, előbb Tóth Zoltán és Csaba György, majd Herendic Dominik is beindult - ám kicsit talán túl korán dőltek hátra, a PSE legjobbja, Szálas Gábor három triplával és egy zsákolással jelentkezett. A Cegléd Herendic révén az első negyed végére állította meg a tombolást, de addig egyáltalán nem úgy alakult a meccs, ahogy előzetesen számítani lehetett rá (22-20). A második játékrészre aztán hatottak az edzői intelmek, 24-20-at követően Hajdú Márton és Herendic kosaraival fordított a Cegléd, majd a negyed második felében Csaba támadta sikeresen a gyűrűt, miközben a PSE összesen hat pontot tudott feltenni a táblára (28-35). 

Fordulás után a hazaiak Kiss Lajos és Nemes Milán révén igyekeztek felpörgetni a támadójátékukat, de csak átmenetileg sikerült. A negyed közepén elkezdett működni a CKE fojtogató védekezése, két labdát is szereztek a vendégek, a futóversenyben pedig Csaba ellen nem sok esélye volt a hazaiaknak. A vendégeknél Szabó Norbert is előlépett, nyolc pont jött tőle, majd Tóth Zoltán is előkapott már kedvlohasztó triplát, pár perc alatt gyakorlatilag teljesen szétszedték a hazaiak addig valamennyire működő játékát (49-68). A Pénzügyőr még eg kisebb futást igyekezett indítani a záró játékrész elején, 15 pontig fel is zárkóztak, de itt volt a plafonjuk. A Cegléd megint szigorított a védekezésén, a végén pedig a Tóth-Csaba páros befejezte a munkát és végleg megtörte a PSE ellenállását, gond nélkül megőrizve csapatuk makulátlan mérlegét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus