Beharangozó: NB I B - 5. forduló

Derbi derbi hátán a másodosztályban, több érdekes összecsapásra is sor kerül az 5. fordulóban, a Kecskemét-Eger és a Szolnok-Salgótarján keleten, míg a Győr-Baja és az SKC-Törökbálint nyugaton ígérkeznek a legnagyobb meccseknek.

Keleti csoport:

Óbudai Kaszások (12., 0-4) – MKB-Euroleasing Vasas (11., 1-3) (csütörtök, 19:00)

A tabellán elfoglalt helyezések és a hazai pálya ellenére az eddigi eredmények alapján Vasas sikert várnánk, miután a pasarétiek sokkal szorosabb meccseket játszottak négy fellépésük során, ráadásul a bajnokság legnagyobb bravúrját végrehajtva Salgótarjánban megszerezték első győzelmüket is az előző fordulóban. Ám az óbudaiak léptek az eddigi sikertelenségre, és megszerezték a Nagykőrös gárdájában remek átlagokat produkáló Mondzinger Márkot, amivel jelentősen befolyásolhatják az erőviszonyokat a hétközi derbire. Így már egy kiegyenlítettebb alsóházi ütközetre van kilátás, ahol jó esélye lehet a hazai együttesnek megtörni nyeretlenségét.

Nagykőrösi SKE (8., 1-3) – DEAC (10., 1-3) (péntek, 17:45)

Ami az egyik oldalon öröm, a másikon bánat, kulcsemberétől kellett elbúcsúznia a Nagykőrös gárdájának, a hármas negatív szériában lévő DEAC pedig vérszemet kaphat idegenben, hiszen égető szükségük van egy újabb győzelemre, ha komolyan gondolják, hogy meghatározó csapat akarnak lenni a Keleti csoportban. A játékoskeretük mélyebb, mint a hazaiaké, de a legtöbb bravúrt Nagykőrösről láttuk az elmúlt egy évben, így most sem kizárt egy szoros derbi, ettől függetlenül a hajdúságiaknak hozniuk kell ezt a meccset.

Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK (9., 1-3) – MAFC (5., 2-2) (péntek, 18:00)

Mivel a Nyíregyháza szombaton játssza bajnoki mérkőzését, így valószínűleg ezúttal nem kell Sitku Ernőt nélkülözniük a borsodiaknak, és a csapat vezére ott lehet a pénteki összecsapáson. Vele ütőképesebb lehet az esélyesebbnek tartott MAFC-cal szemben a házigazda, Vavrával vívott párharca ráadásul csemegének ígérkezik, miután mindkét magasember jó formát mutat az eddigi fellépéseken. Jó meccs kerekedhet a találkozóból, de a fővárosiak győzelmére nagyobb sanszot látunk.  

Mercedes-Benz Gyár KA (4., 3-1) – EKF-Eger-HÉSZ SE (2., 4-0) (péntek, 18:00)

A csoport egyik rangadója. Az Egernek először kell bizonyítania egy élcsapat otthonában, hiszen a kecskeméti fiatalok rászolgáltak, hogy komoly tényezőkánt számoljunk velük az idei versengésben. A meccs kimenetele szinte megjósolhatatlan, a palánk alatt erősebb a hevesi gárda, de mezőnyben felőrölhetik őket Pongóék, így csak tippelni tudunk egy hazai sikerre.

Szolnoki Olaj KK U23 (6., 2-2) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (3., 3-1) (vasárnap, 18:00)

Bár előzetesen nem számítottunk rá, de a csoport másik nagy derbijére Szolnokon kerülhet sor, ahol az első forduló óta acélosabb oldalát mutató Tisza-partiak a meglepő vereségbe beleszaladó Salgótarjánt fogadják. A nógrádiak a Vasas elleni fiaskó ellenére a meccs esélyesei, de ha a fiatal szolnoki had képes magas hőfokon pörögni és 40 percen keresztül űzni a tarjáni rutinrókákat, akkor lehet keresnivalójuk hazai pályán.

 

Nyugati csoport:

B-Beton Bonyhádi KSE (1., 4-0) – PVSK – Kronosz Kiadó (7., 2-2) (péntek, 19:00)

Bár két győzelmével remekül kezdte a szezont a fiatal pécsi együttes, azóta a Baja és a Tehetséges Fiatalok csapata is ”oktatta” őket, a Bonyhád otthonában pedig nem valószínű, hogy megszakad a negatív széria. A tolnaiak egy 56 pontos győzelemmel melegítettek a találkozóra, de első hazai meccsükön nem voltak még ennyire magabiztosak, akkor a másik baranyai gárda, a PEAC négy pontos derbit játszott Faragóékkal. Fix egyes, a PVSK-nak óriásit kell javulnia, hogy egyáltalán keresnivalója legyen az éllovas ellen.

SMAFC-NYME (9., 1-3) – Budafoki KK (12., 0-4) (péntek, 19:00)

A soproniak sem remekelnek idén, de a Budafok egyelőre nagyon kilóg a mezőnyből, így bár odahaza csak 1-2-s mérleget tud felmutatni a SMAFC gárdája, az újonc ellen nem lehet kérdés, hogy be kell húzniuk a találkozót, a vendégek maximum egy szoros derbire lehetnek jók.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 2-2) – Veszprémi Egyetem (10., 1-3) (szombat, 18:00)

Míg a többi csapat pihent a hosszú hétvégén, addig a Mehmedovics-tanítványok két meccset is lehúztak (ezekről lejjebb olvashattok), igaz hazai környezetben eddig egyetlen meccsüket elveszítették a Sopron U23-asai ellen. A Veszprémnek nincs könnyű dolga és bajnoksága, hiszen az első kört egyetlen kivétellel (Győr) idegenben kell lejátszania, hogy utána otthon fogadjon egymás után mindenkit, így most a fővárosban kellene a többre hívatott keretnek növelnie győzelmeik számát. A kilátások azonban nem jók, a Tehetséges Fiataloknak papírforma szerint hozniuk kell a meccset.

Győr-Szol Széchenyi Egyetem (8., 2-2) – Bajai Bácska FKE (2., 3-0) (szombat, 18:00)

Az Egerhez hasonlóan a Bajának is először kell idegenben letennie valamit az asztalra, a Budafok otthonában bezsebelt kínkeserves győzelem után még adósak a meggyőző játékkal Puskáék távol az otthonuktól is. Esélyesként érkeznek Győrbe a bácskaiak, de Drevenkáékat nem szabad lebecsülni, ismét a fekete ló titulus lehet az övék idén, mivel elég kiszámíthatatlanul szerepelnek, így a Baját is képesek lehetnek legyőzni.  

Soproni KC-Sportiskola (3., 3-0) – MTK Törökbálint (4., 3-1) (vasárnap, 15:30)

Fájó hazai vereség után a veretlen soproni U23-asok vendégeként kell javítania a Törökbálintnak, a rutin és a fiatal lendület összecsapása érdekes derbinek ígérkezik. Odahaza lehet keresnivalója a Hűség városa (egyik) csapatának, de ezzel együtt sem felé billenne a képzeletbeli mérleg nyelve, Wehneréknek ha nem is könnyedén, de be kell húzniuk a vasárnapi találkozót.

PTE-PEAC (11., 0-4) – Motax Concordia KC Pápa (5., 2-2) (vasárnap, 16:00)

Hamarabb összeállt a pápai együttes, mint azt sokan várták, és csupán a nehéz sorsolásuk miatt nem virítanak jelenleg jobb mérleggel Kálmánék, de most a nyeretlen pécsiek pályáján egy kötelező győzelmet kell bezsebelnie az ”ex-falcós” brigádnak. Nagy csodát nem várunk, a PEAC előreláthatólag kapitulálni fog az ”újonc” ellen.

 

Pótolt mérkőzések:

Tehetséges Fiatalok-Budapest - Sopron KC-Sportiskola 78-87 (17-26, 22-18, 17-23, 22-20)

8-0-lal indított a Sopron a különböző okok miatt két centere, Likár és Sztrányay nélkül felálló Tehetséges Fiatalok otthonában. Az első negyedben elsősorban Szekeres Ábel remeklése révén tartotta a meccs elején szerzett előnyét a Sopron. A második szakaszban aztán a régebbi csoporttársak számára jól ismert agresszív védekezésével több eladott labdába "hajszolták bele" a budapesti fiatalok a soproniakat, s a félidő hajrájában Beák Gábor vezérletével utol is érték őket. A 20. percben azonban Török Balázs triplát, majd Bus Iván labdát s duplát szerzett, s miután hosszú, kitartó munkával ledolgozta hátrányát, szünetre újra 5 ponttal "lemaradva" térhetett pihenőre a budai "brigád".

Térfélcsere után nem ritkán a palánkok alatt egyeduralkodó soproni center, Molnár Márton, illetve Beák pontpárbaját hozta a találkozó, amely az első félidőben látotthoz hasonló üldözőversenyt hozott. A záró szakasz közepén sikerült 4 pontra felküzdenie magát a hazai együttesnek, ám ekkor Bus triplája egy 7-0-s soproni roham kezdetét jelentette - erre már nem volt válaszuk Merim Mehmedovic fiainak. A vendégsiker egyik döntő faktora volt, hogy a lepattanó csatát 30-18-ra nyerték a soproniak.

Tehetséges Fiatalok: Beák (28/6 p., 4 lep., 8 kih. fault,). Katona (16/12 p., 3 szerz l., 4 gp.), Szobi (12 p., 6 lep., 3 gp.).

Sopron: Molnár M. (36 p., 15 lep.), Bus (14/3 p., 9 gp., 3 szerz. l., 6 ea.), Rátvay (14/6 p., 5 lep.), Szekeres (12/6 p., 5 gp.), Török (11/3 p., 7 lep.)

PVSK-Kronosz Kiadó - Tehetséges Fiatalok-Budapest 56-87 (12-22, 14-12, 16-32, 14-21)

Túltette magát a Tehetséges Fiatalok csapata a két nappal korábbi hazai vereségen. Jó védekezésüknek köszönhetően Beákék jelentős előnyre tettek szert az első negyedben, majd a küzdelmes második 10 percben lényegében megtartották ezt.

A harmadik negyed ismét egyértelműen a vendégeké volt, akiknél ezúttal Katona Róbert fogott ki remek dobóformát. Ebben a játékrészben remek, pontos támadójátékot nyújtva lényegében el is döntötte a maga javára  a meccset a TF, amelynek játékosai - ellentétben a soproniak elleni meccsel - meg tudták fogni az ellenfél magasembereit, s 48-37-re megnyerték a lepattanóharcot.

PVSK-Kronosz: Halász (14/3 p., 3 gp.), Somogyfoki Sz. (10/3 p., 11 lep.), Sümegi (8 p., 7 lep.)

Tehetséges Fiatalok: Katona (23/15 p., 5 lep., 6-6 gp. és kih. fault), Beák (22/9 p., 14 lep. (6 támadó)), Mihalics (14/6 p., 10 lep.), Debreceni (11 p., 9 lep., 3 gp.)
 

Fotó: agriasport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus