Hencsey Tamás: Van még ebben a MAFC-ban

A fővárosiak vezetőedzője szerint folyamatosan fejlődnek, a tavaszt pedig egy hosszú hazai szériával kezdik meg - van még min javítani, de jó úton járnak.

Úgy áll a bajnokság harmadik helyén féltávnál a MAFC csapata az NBI/B Piros csoportjában, hogy a szezont sorozatban hét idegenbeli mérkőzéssel kezdte - a budapesti alakulat jelenleg 9-4-es mérleget tudhat magáénak, a Veszprém, az MTK és a Budafok ellen vendégként, a TF ellen pedig hazai pályán kapott ki. A helyzetről Hencsey Tamást, a gárda vezetőedzőjét kérdeztük.

Eltelt a szezon fele, a csapat 9-4-es mérleggel a harmadik helyen áll: mennyire elégedett?
Úgy érzem, hogy a csapat egy folyamatosan fejlődő szakaszban van és ez fontos - sok van ebben a társaságban, de talán egy kicsit lassabban tudunk haladni előre, több időre van szükség. Az is időbe került, hogy rátaláljunk a megfelelő védekezési rendszerünkre, szisztémánkra, illetve természetesen az sem egészséges, ha egy csapat csak idegenbeli meccsekkel kezd egy szezont: mindenkinek kell az a biztonság, amit a hazai pálya tud megadni. Azért megoldottuk a feladatot, nyilván teljesen nem vagyok elégedett, főleg azért, mert voltak olyan vereségeink, amelyek a fegyelmezetlenségünk miatt születtek. A legnagyobb probléma, amin a legtöbbet kell javítani, az az, hogy mindenkinek sokkal jobban kell koncentrálnia a saját feladatára, nem szabad meccset befolyásoló hibákat elkövetni.

Mi okozta azt, hogy több idő kell, kellett ennek a csapatnak?
Más szerkezetű ez a csapat a tavalyihoz képest, több az idősebb, tapasztaltabb játékos, ketten az élvonalból érkeztek, nekik is idő kellett ahhoz, hogy megszokják ezt a bajnokságot. Mondom, még mindig van a csapatban, ezt érzem, a lényeg az, hogy folyamatosan fejlődjünk. Ahogy mondtam is, erre a keretre időbe telt megtalálni a megfelelő védekezést, de több meccsen is bizonyítottuk, hogy jó úton járunk.

Melyik mérkőzés a legnagyobb negatívum eddig, illetve melyik lehet az, ami pozitív példaként kiemelhető?
A negatívum természetesen a hazai, TF elleni vereség, hiszen otthon mindig fájóbb kikapni - említettem korábban a koncentrációs problémákat, nos, azon a meccsen 14 büntetőt hagytunk ki, ez azt hiszem, hogy mindent elárul. Pozitívumként talán a nyíregyházi győzelmünket említeném - ott sem kaptunk kevés pontot, de visszanézve ott olyan hibáink voltak, amelyek elfogadhatóak.

Szóba került már az, hogy az első hét meccset idegenben játszotta a csapat - mennyire vetette ez vissza a társaságot?
Igen, az semmiképp sem ideális, ha egy csapat hosszú ideig nem tud hazai pályán mérkőzéseket játszani, ráadásul mi edzeni sem tudtunk a saját csarnokunkban - ebben az időszakban azt is több helyen csináltuk, így nem volt meg a korábban említett biztonság. Az idegenbeli szakasz végétől kezdődött el számunkra igazán a bajnokság.

Most volt egy kisebb szünet, aztán jöhet a hazai széria, kezdésként rögtön a Veszprém elleni rangadóval. Ez jó, mert otthon vissza lehet vágni, vagy rossz, mert nagyobb terhet jelent az, hogy ezeket a meccseket mindenképp meg kell nyerni?
Mindenkinek azt mondtam, hogy a szünet alatt családi körben kapcsolódjon ki, tegye félre a kosárlabdát, de amint visszatérünk, onnantól már teljes koncentrációt várok el. A két ünnep között jól dolgoztak a srácok és valóban, most kezdődik a hazai szériánk. Nyilván elvárás, hogy otthon nyerni kell a meccseket, természetes dolog, hogy győzelmeket szeretnénk, de azt mondom, hogy a bajnokság hosszú, ráadásul rendkívül kiegyenlített a mezőny, úgyhogy később is történhet még bármi. Ami a Veszprém-meccset illeti: az első találkozásunk a nyitó fordulóban volt, azóta a csapatok változtattak, mi játékban elég sokat, ők pedig összetételben is. Az év eleji meccs mindig különleges, hiszen van egy szünet, utána kicsit edzünk, majd megint szünet, aztán jön a meccs, ez más ritmust jelent - a lényeg a már említett koncentráció lesz.

Látva a bajnokság alakulását, a csapatok erősségét, továbbra is reális cél a feljutás?
Én soha nem ebben gondolkodom, csak abban, hogy az éppen következő mérkőzést meg tudjuk nyerni. A célunk nyilván az, hogy a következő szezonban egy osztállyal feljebb játszhassunk, de ehhez a napról napra történő megfelelő minőségű munka szükséges és ha ezt jól elvégezzük, akkor a végén bizonyára azt az eredményt érjük el, amire érdemesek vagyunk. A lényeg az, hogy amikor tükörbe kell nézni, akkor azt meg tudjuk tenni.

fotó: MAFC Kosárlabda

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus