Javított a Veszprém és a Pápa, idegbajos végjátékot nyert a Győr

A veszprémiek a Jászberényt gyűrték le, a Pápa szétdobta a Nagykőröst, a Győr technikaikkal tarkított szoros végjátékot húzott be a MEAFC ellen.

Piros-csoport, 5. forduló

Veszprém KK - Jászberényi KSE 90-86

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Dukic Nebojsa (20 pont, 17 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 38 VAL), Szabó Péter (28 pont, 6/8 tripla, 30 VAL), Tóth Norbert (11 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 26 VAL), Horváth Ákos (11 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 16 VAL).

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (14 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 23 VAL), Olasz Ádám (17 pont, 8 lepattanó, 23 VAL), Rakics Miljan (17 pont, 3/4 tripla, 7 gólpassz, 22 VAL), Rosic Uros (21 pont, 3/5 tripla, 3 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 22 VAL).

A Veszprém hullámzóan teljesít az idei szezonban, egy sikerre egy vereség jut, a sorminta alapján most győzelemnek kellett következnie - a Berény az NKA elleni kissé meglepő hazai vereséget két idegenbeli sikerrel feledtette, ami kellő önbizalmat adhatott számukra a Veszprém ellen is. Dukic Nebojsa és Dancsecs András hármasaival nyitott a hazai csapat, Tóth Norbert és Szabó Péter is betalált, azonban a berényiek túlélték a kezdeti rohamot Velkey János és Fekete Viktor kosaraival. Olasz Ádám is felpörgött, Lewis Chester is beszórt egy triplát, és a vendégek 12-18-ra elléptek, ám Glatz Soma és Szabó nem engedte, hogy ezt a fórt meg is tartsák (23-24). A második játékrész elején a hazaiak Horváth Ákos hármasával vissza is vették az előnyt, de a JKSE Rosic és Lewis tripláival újra nyeregbe került, elléptek hat ponttal, amiből egy keveset meg tudtak őrizni a nagyszünetre, bár Madár András triplája az ő szempontjukból a legrosszabbkor esett be (37-40).

A harmadik negyed Szabó Péter parádéjával indult, két hármast hintett, majd Tóth percei következtek, kosarat szerzett, gólpasszt adott a veterán magasember - Szabó sem lankadt, 56-47-nél ezen a meccsen tekintélyesnek mondható differencia alakult ki. A berényiek nem igazán találták a Veszprém támadójátékának ellenszerét, egyik megoldásuk sem működött, ráadásul támadásban sem brillíroztak. A játékrész hajrájára Velkey legalább büntetőkből eredményes volt, de ekkor éppen Dukic oldotta meg a hazaiak gondjait (65-54). Dukic újabb kosarával, majd Velkey technikaija után Horváth büntetőjével és Szabó újabb két hármasával villámrajtot vett a Veszprém a negyedik negyed elején, 74-56-nál hatalmas gödörbe került a Jászberény. Nem adták azonban fel, gyorsan futottak egy 8-0-t, sőt Rakics annyira megtalálta a dobásait, hogy 76-69-nél felsejlett a fordítás lehetősége. Horváth hármasa és Tóth kosara fékezte a vendégrohamot, de megállítani nem tudta: Nagy Simon is beszórt egy kintit és 81-77-re zárkózott fel a JKSE. Ennél közelebb azonban már nem tudtak jönni, Dukic és Glatz elállította a vérzést, a végjátékban pedig a veszprémiek már nem nagyon hibáztak a vonalról - így mindkét gárda 3-2-es mérleggel várhatja a folytatást. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Conoil Pápa KC - Nagykőrösi Sólymok SE 106-95

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Murai Gábor (21 pont, 3/3 tripla, 9 lepattanó, 10 gólpassz, 37 VAL), Németh András (16 pont, 4/8 tripla, 6 gólpassz, 4 szerzett labda, 22 VAL), Horváth Attila 16 pont, 4/4 tripla, 18 VAL), Hódi Patrik (12 pont, 4/4 tripla, 4 gólpassz, 18 VAL), Sonyák Béla (17 pont, 5 lepattanó, 17 VAL), Koma Dániel (10 pont, 4 gólpassz, 17 VAL).

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (23 pont, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 20 VAL), Fehér Péter (22 pont, 9/13 mezőnyből, 4 lepattanó, 26 VAL), Mácsai Károly (20 pont, 9 lepattanó, 29 VAL). 

A Vasas elleni sikerrel kezdte a szezont az újonc Pápa, de ezt követően három vereségbe is beleszaladt a kisebb egészségügyi gondokkal is küzdő csapat, ám lassan mindenki visszatér, így Kálmán Lászlóék bizakodva várhatták a Nagykőrös elleni összecsapást - a vendégek 2-2-es mérleggel érkeztek, akadt már pozitív (NKA elleni győzelem) és negatív (Kaszások elleni hazai vereség) meglepetés is a tarsolyukban. Mindkét csapat jól kapta el a rajtot, a hazaiak viszont kicsit több lábon álltak: Sonyák, Koma, Murai és Hódi Patrik is gyorsan bemelegedett, majd Varga és Horváth is jól szállt be a meccsbe. A vendégek hátrajátéka már ekkor is akadozott, az elcsúszó védekezés miatt rengeteg ziccert kaptak, és bár támadásban a két palánk alatti játékosuk, Timkó és Mácsai is aktívan dolgozott, illetve Molnár Bence is szórta a kosarakat, elég gyorsan elkezdett nyílni az olló (29-21). A vendégek igyekeztek megerősíteni a palánk alatti védekezésüket, ám a hazaiak azonnal kihasználták a kinti dobólehetőségeket: három perc alatt négy hármast hintett be a Horváth-Hódi-Murai trió, majd egy kisebb szusszanás után Hódi és Sonyák tripláival pillanatok alatt 20 pont lett közte (49-29). Itt azért megrázta magát a Nagykőrös, Lakosa, Fehér, Jókai és Mácsai kosaraival összeraktak egy 13-2-es futást, ám Hódi tartogatott még egy hármast a végén (54-42). 

A második félidő elején már nem volt pardon, Németh András is jelentkezett két hármassal, a többiek is hozzátették a magukét, két perc alatt visszaállították a 20 pont körüli differenciát. A negyed közepén Murai és Horváth kosaraival már 27 ponttal is vezettek a pápaiak, sőt egy kisebb kosárszünetet követően Sonyák is beindult, a hazaiak fórja pedig már harminc körül járt - a vendégek Lakosa révén igyekeztek tartani magukat (84-55). A záró negyed elején Timkó, Fehér és Lakosa állt a Nagykőrös élére, vissza is jöttek 20 pont közelébe, de Murai és Sonyák nem hagyta, hogy veszélyes távolságba érjenek. A végjátékra fordulva is még 106-87-re vezettek a végül brutálisan (18/31) triplázó hazaiak, ezt követően kozmetikázta elfogadható méretűvé a különbséget a Nagykőrös, de a végeredményen ez nem változtatott: mindkét csapat 2-3-as mérleggel folytatja. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld-csoport, 5. forduló

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC - MEAFC-Miskolc 97-92

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Lógár Bence (22 pont, 10 lepattanó, 2-2 blokk és szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 34 VAL), Horváth Ádám (21 pont, 4/10 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 28 VAL), Kámán Bálint (18 pont, 7 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 24 VAL), Geiger Bálint (25 pont, 5/8 tripla, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 23 VAL).

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Bence (21 pont, 10/10 büntető, 3 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 32 VAL), Kozák Márton (22 pont, 8/13 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz, 25 VAL), Szögi Ádám (21 pont, 8 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 27 VAL). 

Két győzelemre két vereség következett a győri csapatnál, míg a MEAFC szezonja eddig hullámvasútra hasonlít, hiszen vereségre győzelem a menetrend - legutóbb az ELITE ellen sikert arattak. Bár Lógár Bence szerezte a találkozó első kosarát, a MEAFC kezdett be: a Tóth-Kozák-Ragályi trió 10-0-s futást rakott össze. Lógár, Kámán Bálint és Geiger Bálint igyekezett feltartóztatni a miskolci gyorsot, de a vendégek hamar kihasználták a bónuszt, 10 büntetőt szórtak be az első negyedben (19-26). A második tíz perc elején a győriek 6-0-s futással villámgyorsan eltüntették a különbséget de a MEAFC is kapcsolt, nem engedték,m hogy fordítani tudjanak. Szögi, Tóth és Kozák állt a miskolciak élére, újra ipari mennyiségben harcolták ki a büntetőket, majd Kozák két hármasával ismét komolyabb előnyt építettek ki. Az utolsó öt pontot viszont Geiger szerezte a félidőben, így a győriek vissza tudtak kapaszkodni (41-45). 

Fordulás után Horváth Ádám lépett elő a hazaiaknál, tíz pontjával már a győriek vezettek. Kozák és Pintér próbált reagálni, de mindez csak pillanatnyi fennakadást okozott, a hazaiak feljavuló védekezés mellett szépen lassan elléptek (59-54). A MEAFC oldalán Kozák és Szögi rázta meg magát, de Horváth és Geiger révén mégis a Győr mehetett előnnyel a kisszünetre (64-62). Geiger triplával nyitotta a záró játékrészt, de a több lábon álló miskolciak 8-0-val vágtak vissza, 68-70-nél ismét ők vezettek, de Lógár nem hagyta, hogy el is tudjanak lépni, majd a negyed közepén Kámán is fontos kosárral jelentkezett, ötpontos fórhoz juttatva a Győrt. Szögi, majd Bíró pontjaival igyekezett meccsben maradni a MEAFC, folyamatosan igyekeztek ott maradni a hazaiak sarkában, azonban Kámán nem engedte, hogy fordítsanak: az utolsó két percben 8/8 büntetőt küldött a helyére, közben pedig Geiger triplájánál adott gólpasszt. A végén a miskolciak nem értettek egyet a játékvezetőkkel egy fault megítélésében, ami két technikait eredményezett, itt dőlt el végleg az összecsapás - a Győr tudott felfelé mozdulni a 2-2-es mérlegről. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus