Magabiztos berényi kezdés, győztes pápai debütálás

A Piros-csoportban mindkét “új érkező” győzelemmel kezdett, a Zöld-csoportban a SMAFC és a Cegléd magabiztosan nyert, míg az abszolút újonc Dunaharaszti elsőre megtréfálta a Tiszaújvárost. 

NBI/B-csoport, 1. forduló

Piros csoport

 

Jászberényi KSE - Bajai Bácska FKE 108-82

Kiemelkedő teljesítmények:

JKSE: Chester Lewis (20 perc alatt 21 pont, 5/5 kétpontos, 5/6 büntető, 3 szerzett labda, 7 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 35 VAL), Meleg Károly (17 pont, 6/7 kétpontos, 12 lepattanó, 27 VAL), Rakics Miljan (8 pont, 3-3 szerzett labda és lepattanó, 6 gólpassz, 21 VAL), Velkey János (13 pont, 3/6 tripla), Olasz Ádám (12 pont, 5 kiharcolt fault), Nagy Simon (11 pont, 3/3 tripla).

Baja: Bagó Martin (24 pont, 10/14 mezőnyből, 12 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 43 VAL), Jakab Péter (22 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 25 VAL), Pongó Martin (18 pont, 7 gólpassz, 21 VAL), Nagy Dániel (12 pont). 

A szép számú nézősereg előtt rendezett összecsapáson az A-csoportból kieső jászberényiek egy teljesen új csapattal indultak, és az első negyedben, első félidőben érezhetően csikorgott még a gépezet védekezésben. Támadásban már ekkor sem volt gond, a meccs elején a rutinos Rakics húzta a szekeret, majd szépen lassan megérkezett mellé a két fiatal, Meleg Károly és a padról beszálló Chester Lewis is, de Várbíró Gergő és Nagy Simon is triplával mutatkozott be. A túloldalon Bagó Martin bizonyult tarthatatlannak, de az elég szűk rotációval dolgozó vendégek egyre többet hibáztak, a különbség pedig szépen lassan kétszámjegyűvé vált. A negyed végén csak Pongó Martin dobásain múlott, hogy már ekkor ne alakuljon ki egy tekintélyes differencia. 

Fordulás után mindkét oldal kicsit keményebb védekezésre váltott, sokáig csak Olasz Ádám, illetve Jakab Péter kosarait jegyezhettük fel, utána viszont Velkey Jánosnál kiszakadt a zsák, elkezdte beszórni a védjegyének számító triplákat és tempókat, erre a pluszra pedig már nem tudtak válaszolni a bajaiak. Pillanatok alatt szétnyílt az olló, a harmadik negyed végére kialakult a 25 pontos differencia. A záró játékrész már formalitásnak bizonyult, a negyed elején látványos megmozdulásokkal gyorsan 30 pont fölé emelték a különbséget a hazaiak, Földi Sándor tanítványai egy önbizalomnövelő sikerrel nyitottak. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Conoil Pápa KC - Vasas Akadémia 82-75

Kiemelkedő teljesítmények:

Pápa: Németh András (24 pont, 3/5 tripla, 3 lepattanó, 21 VAL), Sonyák Béla (17 pont, 2/4 tripla, 5 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 23 VAL), Koma Dániel (12 pont, 6 lepattanó, 17 VAL), Murai Gábor (13 pont, 7 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 19 VAL).

Vasas: Medve Máté (26 pont, 5/9 tripla, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 34 VAL), Andrássy Géza (12 pont, 4/4 kétpontos, 4/4 büntető, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 20 VAL), Farkas Attila (14 pont, 4/6 tripla, 14 VAL), Moravcsik Áron (12 pont, 7 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 6 eladott labda). 

A Piros csoportba frissen feljutott, Kálmán László edzette pápaiak az első percekben még inkább hátrányban voltak, a túloldalon a rutinos Medve-Moravcsik-Andrássy trió rendre meg tudta tolni a Vasas szekerét, de az első negyed végén Komáék már megvillantották, hogy jó lesz velük vigyázni. A második negyedben elkezdtek beesni a hazai hármasok, a túloldalon a fiatal Farkas Attila is bevágott egy távolit, de alapvetően ekkor már a védekezésről szólt a meccs. 

A második félidő elején sem változott a helyzet, nehezen akart megszületni az első kosár, azt viszont a hazaiak 18 éves játékosa, Németh András szerezte, aki a duplájára rápakolt két hármast is, amivel berúgta a hazai motort - Horváth Attila hármasával 46-40-re ellépett a Pápa. A Medve-Moravcsik páros ekkor még időszakosan elállította a vérzést, de az ihletett formában játszó Németh vezetésével négypontos előnyt harcoltak ki a hazaiak a záró negyed előtt. Medve egy hármassal hozta közelebb az övéit, ám ekkor Varga Balázs, majd a rutinos Sonyák Béla lépett elő a Pápánál, utóbbi hátára vette csapatát ebben az időszakban. A Vasasnál ekkor csak Farkas hármasaiban bízhattak, a többiek számára bedeszkázták a gyűrűt - a hajrára fordulva Medve és Andrássy még egyszer megpróbálta visszahozni a Vasast, de 73-70 után előbb Németh, majd Hódi Patrik triplája nem engedte, hogy be tudják fejezni a műveletet. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld csoport

 

Ceglédi KE - ELITE Basket 77-52

Kiemelkedő teljesítmények:

CKE: Csaba György (24 pont, 10/15 kétpontos, 5 szerzett labda, 4 gólpassz, 25 VAL), Mészáros Máté (10 pont, 6 lepattanó, 14 VAL), Herendic Dominik (2 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 9 gólpassz, 15 VAL). 

ELITE: Láncos Krisztián (15 pont, 9 lepattanó, 6 eladott labda, 15 VAL), Somogyfoki Péter (11 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 12 eladott labda).

Az előző évadban feljutással kacérkodó ceglédiek alaposan átalakult csapattal, de hasonló célokkal indultak neki a szezonnak, és elsőre jól is teljesítettek, különösen védekezésben remekeltek. A meccs elején nagyon kellett Mészáros Máté, aki egy duplával és két triplával megadta az alaphangot támadásban, majd Tóth Zoltán pontjaival, illetve a végül a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló Csaba György vezetésével már az első negyedben közel 10 pontos előnyt harcoltak ki. A vendégeknél Jilling és a két hármast vállaló Somogyfoki Péter igyekezett tartani a lépést, a második negyedben pedig igyekeztek ledolgozni a hátrányt, ebben már Láncos Krisztián és Somogyfoki Szabolcs is segédkezett, de fordítani nem tudtak. 

A második félidőben sem igazán változott a játék képe, a hazaiak Csaba vezetésével folyamatosan szerezték a kosarakat, míg a vendégek játékába egyre több hiba csúszott, a játékrész egy pontján már 18 egységgel is vezetett a Cegléd. Itt még meg tudta állítani a hazai rohamot az ELITE, de a negyedik játékrészben már nem volt pardon, a fáradó vendégeket agresszív védekezéssel egyre többször zavarba hozó, több lábon álló hazaiak magabiztosan tartották a különbséget, a végén pedig meg is rogyasztották ellenfelüket. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - Dunaharaszti MTK 72-82

Kiemelkedő teljesítmények:

Tiszaújváros: Drahos Gábor (27 pont, 9 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 9 eladott labda, 29 VAL), Gerőcs Bálint (15 pont, 8 lepattanó, 22 VAL), Lajsz Gergő (12 pont, 12 lepattanó, 22 VAL).

DMTK: Ismael Santiago (25 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 6 szerzett labda, 6 eladott labda, 43 VAL), Csabay Ádám (24 pont, 6/11 tripla, 4 gólpassz, 25 VAL), Fekete Bálint (14 pont, 4 lepattanó, 14 VAL). 

A klub első NBI/B-s mérkőzésére érkező vendégek nélkülözték a korábbi válogatott Trepák Zoltánt és Tursics Krisztiánt, aki a meccsel egy időben a Csata női együttesét vezette Európa-kupa selejtezőn, de így is maradtak vezéreik. Az amerikai irányító, Ismael Jordan Santiago elsőre rögtön egy tripla-duplával jelentkezett, Csabay Ádám pedig hat hármast szórt be, ez pedig a végén nyerőnek bizonyult. A meccset viszont a házigazdák kezdték jobban, Lajsz Gergő, Gerőcs Bálint és Kovács Zoltán kosaraival 6-0-ra megléptek. Ekkor indult be a Santiago-Csabay páros, és 8-11-re már a vendégek vezettek, innentől kezdve egy izgalmas meccs képe bontakozott ki. A második negyed elején a vendégek már közel jártak a tízpontos fórhoz, ám a Tiszaújvárosnál előlépett a rutinos Drahos Gábor, és kis túlzással egyedül (Lajsz és Gerőcs segítségével) hozta vissza csapatát a meccsbe. 

A második félidő 40-40-ről indult, és a felek nem akarták elengedni egymás kezét, hol a húzóemberek, hol a kiegészítők villantak, de elhúzni egyik csapat sem tudott, 61-60-ról futottak neki a záró negyednek. Itt aztán a vendégek gyorsan futottak egy 8-0-t (Fekete Bálint hat pontot vállalt ekkor), majd a lendületük később is kitartott - a hazaiak Drahos és Molnár Bence kosaraival próbálták menteni a menthetőt, de a Dunaharaszti talált még egy fokozatot védekezésben, megállította a rohamot. A végére nem maradtak izgalmak, Ughy Albert csapata kisebb meglepetésre, de megérdemelten kezdte győzelemmel B-csoportos szereplését. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 86-71

Kiemelkedő teljesítmények:

SMAFC: Kovács Benedek (16 pont, 7/9 mezőnyből, 18 VAL), Vicent Vercher (13 pont, 4/8 tripla, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 7 kiharcolt fault), Werner Viktor (6 pont, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 6 gólpassz, 22 VAL).

Vásárhely: Varga Ákos (22 pont, 4 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL), Pavlovics Vuk (11 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 18 VAL), Varga Zalán (16 pont, 3 szerzett labda, 16 VAL).

A spanyol vezetőedzővel és spanyol játékossal felálló hazaiak rögtön légiósuk hármasával nyitottak, 10-4-re, majd 12-6-ra is vezettek, de az előző hónapokban edzőváltáson és a klubelnök, dr. Elek András halála miatt teljes vezetőségváltáson is átesett vásárhelyiek nem ijedtek meg (különösen a remekül dolgozó Varga Zalán), gyorsan rendezték a sorokat és az első negyed közepétől fej-fej mellett haladtak a csapatok. A második negyedben a vendégek kicsit átvették a játék irányítását Varga Ákos révén, de ekkor Vercher vezetésével a SMAFC oldotta meg a problémáit, majd a nagyon sokoldalúan kosarazó Werner Viktor is előlépett. A vendégeknél az adott okot örömre, hogy a klublegenda dr. Borbáth Csaba fia, Borbáth Balázs hárompontossal jelentkezett, a negyed hajrájában ismét inkább náluk volt a kezdeményezés. 

A vendégek azonban a nagyszünetben az öltözőben maradtak, a mindenkit szépen bevonó hazaiak némileg váratlanul átrohantak ellenfelükön: a 39-41-es hátrányt 53-41-es előnnyé változtatták. Ez innentől alapjaiban határozta meg a játék képét: a vásárhelyiek Varga Ákos révén próbálták legalább támadásban felvenni a ritmust, ám eközben hátul nem tudták orvosolni a gondokat. A SMAFC megállíthatatlanul robogott, a harmadik negyed vége felé már 25 pont is volt a két gárda között. A zárónegyedben a vendégek igyekeztek visszakapaszkodni, de már csak a vereség méretét sikerült csökkenteniük, a jobb csapatjátékot nyújtó soproniak megérdemelten húzták be a nyitómeccset. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

fotó: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus