A PO-vonal melyik oldalára billen idén a Hornets?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Charlotte Hornets kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicksNets
Southeast: HeatWizardsHawks, Magic
Southwest: SpursMavericksRocketsPelicansGrizzlies
Northwest: JazzThunderTimberwolvesNuggetsBlazers


Charlotte Hornets

Draft: Miles Bridges (1/12), Devonte Graham (2/34), Arnoldas Kulboka (2/55)

Távozott: Dwight Howard (csere, Nets), Julyan Stone (csere, Bulls), Treveon Graham (Nets, 1 év 1.5 millió), Michael Carter-Williams (Rockets, 1 év 1.75 millió), Marcus Paige (Szerbia, Partizan NIS)

Érkezett: Bismack Biyombo (csere, Magic), Tony Parker (Spurs, 2 év 10.25 millió), JP Macura (nem draftolt, two-way), Joe Chealey (nem draftolt, two-way)

Maradt: Nic Batum, Marvin Williams, Cody Zeller, Michael Kidd-Gilchrist, Kemba Walker, Jeremy Lamb, Frank Kaminsky, Malik Monk, Willy Hernangomez, Dwane Bacon

Keret:
Walker - Lamb - Batum - Williams - Zeller
Parker - Monk - Bridges - Kidd-Gilchrist - Hernangomez
Graham - Bacon - Kaminsky - Biyombo
Chealey (tw) - Macura (tw)

A Hornetsnek nem volt túl sok sapka alatti helye, így nem volt várható nagy változás. Dwight Howard helyett előbb Timofey Mozgov, aztán az oroszért Bismack Biyombo érkezett, illetve Tony Parkert szerződtették a padra a San Antonio Spurstől. A legnagyobb váltás a kispadon történt: Steve Cliffordot menesztették, és James Borrego érkezett a helyére, aki korábban az Orlando Magicnél (Clifford jelenlegi munkaadójánál) volt már vezetőedző, felejthető munkássággal - egyébként a Spurs kispadjáról tette át a székhelyét, tehát jó tanítómestere volt Gregg Popovich személyében.

A nagy átlag nem változott a Hornetsnél, a lényeg ugyanaz, mint eddig: ez Kemba Walker csapata, de ami Borrego dicsérete, hogy úgy tűnik, tanult a Popovich mellett töltött "plusz" időszakban, és a csapatjátékot is összerakta - az előző három mérkőzésen 20 pont körüli Walkerrel is 2-1-et hozott a gárda, és a kifejezetten jó formában lévő Thunder is csak négy ponttal verte az együttest. Nincsenek kiemelkedő egyéniségek Walker mellett, viszont 8-10 pontra az első két "sorból" bárki képes bármelyik napon. Parkerrel és Bridges-zel mélyült a gárda kerete, és ez a fejlődő Monk mellett látványos javulást hozott a cserék támadójátékában: nem véletlenül a második legjobb a Hornets eddig 100 támadásra vetített dobott pontok alapján (a Warriors mögött 116.5-es mutatóval), ami egészen bámulatos egy olyan gárdától, ahol összesen egy ember éri el a meccsenkénti 13.5 pontot.

Benne van a visszaesés veszélye is, de Parker, ha scorerként nem is túl hatékony, eddig kiválóan szervezi a második sort, a kintről veszélyes Monk-Bridges párossal, a képzett Willy Hernangomezzel, illetve azzal a Michael Kidd-Gilchristtel, aki támadásban továbbra is csak akkor tudja a gyűrűbe berakni a labdát, ha mások megteremtik a helyzetet, és a gyűrű közelében megpasszolják. Az egyelőre egészen kiváló Walker mellett az a nagyon feltűnő idén, hogy a Hornetsnek van második sora is, és ennek köszönhetően állnak egyelőre 5-5-tel. Frank Kamisnky jelenthetne plusz spacinget még, de teljesen partvonalon és rotáción kívülre szorult, borzalmasan megy neki a játék - hozzá kell tenni a védelmében, hogy 4-5 perceket játszik, abban vagy beesik az az 1-2 dobásod, vagy nem.

Védekezésben is javult a gárda Dwight Howard távozása ellenére is - a Cody Zeller-Marvin Williams páros korábban is nagyon jól működött hátul, Jeremy Lamb pedig nem emberhátrány, ennyi elég is egy 13. védekezéshez. Itt is meg kell említeni a második ötöst, ahol Hernangomez nem kiemelkedő, MKG viszont rengeteget segít hátul, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a spanyolt ennyit lehet használni. Védekezésben még opció lehetne Biyombo is, akinek tavaly teljesen felejthető éve volt Orlandóban, előtte viszont kifejezetten hasznos volt Torontóban. Egyelőre azonban két esetet leszámítva 10 perc alatti játékos, ha egyáltalán pályára kerül - összességében Hernangomez jobban kell MKG mellé, mint még egy teljesen fakezű és képzetlen D specialista.

A nagy kérdés az a Hornetsnél, hogy Parker meddig tudja tartani ezt a szintet, illetve hogy ha nem tudja, a többiek (Monk és Bridges) mennyire tudják átvenni a szerepét, mert a kezdő hozza, ami tud, Walker néha emberfeletti estéket is, de hosszútávon azon múlhat a PO és a szezon, hogy a kispad erre lesz-e képes, mint most. Ha igen, megkockáztatom, hogy akár egészen simán is meglehet nekik a PO - lehet, hogy ez helyezésben csak 6-7. helyet jelent majd akkor is, de mérleg a pozíciónál jóval könnyebb rájátszásba jutást mutathat. Ha nem tudja tartani a kispad a szintet, akkor jön az a pénzfeldobás, ami az előző években: vagy bejut a Hornets, vagy a keleti 9-10. helyeken végez, mert az újjáépülésben fél- vagy tévúton járó csapatoknál egyértelműen erősebb és jóval mélyebb.

Az eddigiek alapján megkockáztatom, hogy a jelenlegi felállásban a PO meglesz a gárdának, mert a pad visszaesésével együtt Lambben és Williamsben van még tartalék az előrejátékot tekintve (mindkettő tud sokkal jobban is dobni, mint a mostani 32 és 30%, utóbbi messze sokkal jobb produkcióra is képes, ami jelentős pozitívum lehet a mostani állapotokhoz képest úgy, hogy plusz labdát senkitől nem fognak elvenni a jelenlegi kísérleteikhez képest).

Tipp: Kelet 7-8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus