Heti TOP 10 Clutch statisztika

Az ötödik játékhéten egy igazi választ küldött Russell Westbrook a Warriorsnak, megkontrázva AI2 pár héttel ezelőtti győztes kosarát. Stephen Curry hidegvérrel eljátszadozott a védőivel, Jordan Farmar és Jamal Crawford csereként beállva játszott nagyot, míg Trey Burke a Utah új reménysugaraként tündökölt.

1. Russell Westbrook (2013. november 29. Thunder  – Warriors)

Jelige: A válasz. Ezen az estén a tét nem volt más, mint a Thunder idei hazai veretlensége (7 győzelem). Durant nagyban hozzájárult (25 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) ehhez, viszont azt a fránya győztes kosarat már nem tudta bedobni a rendes játékidőben. A clutch időszakban, mint KD, mint Westy borzalmasan dobtak, de a hosszabbítás utolsó keserves másodperceiben (kettővel vezetett a Warriors) csak összeszedte a lasztit Sefolosha, aki tovább passzolta Russellnek, és az irányító kiszaladva a triplavonal mögé bevágta a meccslabdát. Csak emlékeztetőül: november 14-én Oaklandben hasonló jelenetsor zajlott le, csak akkor a szenvedő alany az Oklahoma volt, a hős pedig Andre Iguodala. 

Clutch time stat: 10 perc, FG: 1/4, FT: 4/4, 7 pont és 1 gólpassz

2. Stephen Curry (2013-14 alapszakasz 5. játékhét)

Curry szenzációs produkciót nyújtott a Thunderrel szemben, védőiből bolondot csinált, de végül ez se volt elég ahhoz, hogy az Oklahomát két vállra fektessék. Megszégyenítő cselek sorozataival, szoros emberfogásból elengedett tempóival 32 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe, mindezt játszi könnyedséggel. Serge Ibakát például egy támadás alatt kétszer is hintába ültette (96:94-nél), és ezt követte egy sikeres középtávoli. Westbrookot izolációban ugráltatta meg és reptette el (101:102-nél), ezzel ismét jött az OKC-nek a fekete leves 2 pont formájában, míg a hosszabbításban David Lee-t szolgálta ki két gólpasszal.

November 29. Thunder  – Warriors, clutch time stat:
9 perc, FG: 3/7, 6 pont, 3 lepattanó és 1 gólpassz



Két nap múlva Sacramentóba repültek, ahol a házigazdák a Clippers elleni hazai fiaskó után ezt a szoros harcot már nem akarták elveszíteni, és meg is tettek mindent azért, hogy megkeserítsék a Warriors életét. Marcus Thornton, DeMarcus Cousins és Patrick Patterson egy ideig tartotta is a lépést, mivel az oaklandieknél sokan csendben maradtak a végén. Így Curryre hárult a hős szerep, aki az elszórakozott előny után megmentette a nagy blamától a Golden State-et. 

December 1. Kings – Warriors, clutch time stat:
5 perc, FG: 4/6, FT: 2/2, 10 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz és blokk

3. Chris Bosh (2013. december 1. Heat - Bobcats)

A Heat ex-őshüllője begyújtotta a rakétákat, és hiába nem húzott be egyetlen hármast sem az előző négy találkozóján, a Bobcats ellen bevállalós volt, és a szoros periódusban négyet is ráemelt, melyek szép rendben bepotyogtak, kivéve az utolsót. Ennél több hármast még nem dobott karrierje során, és ehhez hasonlót is csak 2013. március 31-én. Ezt 89:84-es állásnál kezdte el, és meg sem állt 91:93-ig. Ez akkora sokk volt a Charlotte számára, hogy 93:97-nél kaptak észbe, és ekkor kezdtek el felkapaszkodni, de már nem maradt elég idejük fordítani.

Clutch time stat: 4 és fél perc, 3PT: 3/4 és 9 pont

 

4. Jordan Farmar (2013-14 alapszakasz 5. játékhét)

Cserejátékos ritkán alkot olyat, mint amit Farmar művelt a legutóbbi héten. Tény, hogy 26-án a Lakers vereséggel távozott a fővárosból, de ez a nap a kispados irányítóé volt. 22 pontjával idei szezoncsúcsát állította be, illetve csapata legjobbja is volt ezzel. A harmadik negyed végétől számítva 12 és fél percnek kellett ahhoz eltelnie, hogy a Los Angeles ismét megfordítsa az állást. Ez Jordan hathatós segítségével történt, aki először egy hármast, Wall duplájára válaszolva egy kettest dobott, majd Ariza kihagyott tripláját büntette egy gólpasszal, melyet Pau Gasol értékesített. Wall-lal viszont nem tudtak mit kezdeni, a Washington szép lassan meglépett előlük.

November 26. Wizards  – Lakers, clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/3, 5 pont és 2 gólpassz

Másnap Brooklynba utazott a hollywoodi gárda, és a Nets ellen szintén a cserepadról beszállók kamatoztatták tudásukat. Farmar öt hármast vert be az est folyamán, de a szoros pillanatokban védekezésével hajtotta előre az aranysárga-lilákat. Gyakorlatilag egy perc leforgása alatt kiosztott két sapkát, egyszer a távoli dobással próbálkozó Alan Andersonnak, majd Paul Pierce-nek. Mindkét megmozdulása kulcsfontosságú volt.

November 27. Nets  – Lakers, clutch stat: 4 és fél perc, FG: 0/1 és 2 blokk 

Három nap múlva idegenbeli túrájuk Detroitban folytatódott, ahol is a festékben a földbe döngölte őket a Pistons társasága, de a végső sikert ettől függetlenül a vendégek vitték el. A harmadik negyedben 6:57-től egészen a vége előtt 2:11-ig végig vezetett a Detroit, majd 1:25-nél Farmar Brandon Jennings-szel szemben előrukkolt egy egy-egyezéssel, melyből egy sikeres középtávoli tempódobás született, és ezzel végérvényesen átvették a vezetést. Majd jött a bebetonozott gyűrű krónikája: ami először óriási hibának tűnt, az utólag jó döntésnek könyvelhették el a Lakersnél. Jennings-szet lefaultolta Farmar, és három büntetődobáshoz jutott a Pistons, de tudni kell azért, hogy a Dugattyúsoké a liga legrosszabbul büntetőző alakulata. Brandonnál is rövidzárlat volt, háromból csak egyet bírt bedobni. 16 másodperc maradt, és kettővel vitt a Lakers. Egy gyors személyi hibát ütöttek be Farmarnak, aki szintén kihagyott két büntetőt, de még ez is belefért, hogy Jack Nicholson kedvenc csapata örömmel térjen haza.

November 29. Pistons  – Lakers, clutch time stat: 
3 és fél perc, FG: 2/3, FT: 0/2, 4 pont és 3 lepattanó

5. John Wall (2013-14 alapszakasz 5. játékhét) 

Kissé meglepő és örömteli is, hogy az évek óta küszködő Washington elkezdett mérkőzéseket nyerni. Előbb a New Yorkot fogadták, és meg is verték őket, 26-án pedig a Lakers következett. A nagyszerű formában pattogtató Wall zsinórban két mérkőzésen is legalább 30 pontot szerzett (a másodikon 31 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés). Az utolsó negyedben a Lakers egyre jobban és jobban próbálta ledolgozni hátrányát, de Wall egyszerűen mindig tudott válaszolni az ellenfél kosaraira. Egymaga 8 pontot rámolt be sorozatban, majd Nenê Hilário is részt vett egy duplával, végül 5 büntető értékesítése következett a fiatal irányítótól.

November 26. Wizards  – Lakers, clutch time stat:
4 és fél perc, FG: 3/4, FT: 7/8, 13 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz

Másnap utazhattak a Szarvasok földjére, ahol a Wizards szezoncsúcsnak számító harmadik egymás utáni sikerét is elkönyvelhette. Ariza a végén kihagyott egy büntetőt, és ezzel esélyt adott a Bucksnak, hogy kiegyenlítsék az állást. A friss szerzemény, O.J. Mayo megmutatta, hogy milyen fából is faragták őt: a gödörből kihúzta csapatát, de a nem túl szerencsés gárda nem élte túl a hosszabbítást, és ez lett sorozatban a 10. vereségük. John ezen az estén a hosszabbításban alkotott 2 pontot, 1-1 gólpasszt és labdaszerzést. Ja, és ami a legfontosabb, megcsípték a Keleti Konferencia 6. helyét is.

November 27. Bucks  – Wizards, clutch time stat:
9 és fél perc, FG: 1/5, 2 pont, 1 gólpassz, 2 labdaszerzés

8 győzelem novemberben! Ilyet legutóbb 1984-ben ért el a franchise anno Bullets klubnéven, és ráadásul egy másik keleti rájátszás helyért küzdő ellen alkottak. A Kyle Korvert és Louis Williams-szet nélkülöző Hawksban Paul Millsap (a 4. negyedben 16 pont, 4 lepattanó, 1-1 szerzett labda és blokk) és Al Horford (6 pont, 1-1 lepattanó és blokk) eléggé megnehezítették a Varázslók életét, de a házigazdák nem piszkították össze a gatyájukat, és remekül helytálltak.

November 30. Wizards  – Hawks, clutch time stat:
3 perc, FG: 1/2, FT: 2/2, 4 pont, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés

6. James Harden (2013. november 30. Spurs  – Rockets)

Idegenben óriási skalpot hozott a Rockets, és ezzel tudatosulhat mindenkiben, hogy James Harden ismét 100%-os állapotban van. Elég komoly harc folyt a célba érésért, és szokás szerint a védők Hardenről gyűjtögették a személyi hibákat, mely Gregg Popovich-ot kissé kiakasztotta. Több se kellett Popnak, jött a Hack-a-Howard taktika, mely ezen az eseményen nem ült, de Manu Ginobili és Tony Parker két támadás alatt gyorsan három pontra növelte a különbséget. Ami ezután jött, azzal a Spurs vezetőedzője nem fog dicsekedni: egy 6-0-s rohamot kaptak, amely egy egyenlítést kiharcoló Harden triplával indult, ezt követte Patrick Beverly visszapöcizése (James kihagyott ziccerét szedte le), és Harden egészpályás gólpassza, illetve két büntetője. Ezzel megszületett San Antonióban az idei első hazai vereség.

Clutch time stat: 5 perc, FG: 2/3, FT: 6/8, 11 pont, 3 lepattanó, és 2 gólpassz

7. LeBron James (2013. november 29. Raptors  – Heat)

Zsinórban 12. kudarcát élte át a Raptors a Miami ellen James csatlakozása óta, de nem sokon múlott, hogy ez a csúf sorozat megszakadjon (a floridaiak 18 pontos fórt szórtak el). James király végül megmentette a mundér becsületét, ő volt az egyedüli, aki pontot hozott a Toronto ellen az utolsó 5 percben.

Clutch time stat: 4 perc, FG: 2/3, FT: 1/1, 5 pont és 1 lepattanó

8. Atlanta Hawks (2013. november 29. Hawks  – Mavs)

A Mavs óriási szerencsétlensége igencsak kedvezett a -17 pontról felálló Hawks számára. 3 és fél perccel a harmadik negyed vége előtt José Calderon elhagyta a pályát az első negyedben szerzett bokasérülése miatt. A Dallas ezzel óriási veszteséget szenvedett, mivel ekkor 70:57-re vezettek, és 9 eladott labdájuk volt. Ezt követően jött a rémálom, a nagy atlantai visszatérés. 31:17-tel dobták túl a texasiakat, és 9 elszórt labdát kényszerítettek rájuk. 1:20-nál Paul Millsap triplája egy pontra közelítette meg a Nowitzkiékat, majd Al Horford kezébe került a döntés, akinek 8 másodpercnyi ideje volt dönteni. A védőjével szemben elvállalta, és be is dobta középtávoliját. A maradék 4 másodpercben Vince Carter próbált a nagy megmentővé válni, de mindhiába, azok az évek már elmúltak.

Horford clutch time stat: FG: 1/1, 2-2 pont és lepattanó

Millsap clutch time stat: 3PT: 1/1, 3 pont és 2 lepattanó

Teague clutch time stat: FG: 0/1, FT: 2/2, 2-2 pont és gólpassz

9. Trey Burke (2013-14 alapszakasz 5. játékhét)

A Utah nagy kálváriáját bizonyítja az, hogy az összes győzelmük csak szoros mérkőzésekből született meg. Az 5. héten új vezérjelölt jelent meg a fedélzeten az újonc Trey Burke személyében, aki tanúbizonyságot adott arról, hogy lehet rá számítani a kritikus pillanatokban. Sérülése miatt csak november 20-án debütált az NBA-ben, és a Bulls ellen másodjára került a kezdőbe. Ekkor az előző három mérkőzésénél sokkal jobbat hozott: 14 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz és egy győzelem. 44 másodperccel a vége előtt Joakim Noah büntetőzése (97:98-nál) mentette meg a Jazz álmait, mely csak a kiegyenlítésre lett elég, a vezetésre nem. A hosszabbításban Jefferson két büntetője, illetve Burke hármasa döntött.

November 25. Jazz  – Bulls, clutch time stat:
9 és fél perc, FG: 2/5, 5 pont, 2 lepattanó, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Trey egyenlő győzelem!? A zöldfülű négyszer kezdett, és ebből kétszer nyert a mormonokkal.  Ezt remélem Tyrone Corbin feljegyezte magának! A Chicago után a Phoenix érkezett hozzájuk, akiktől kikaptak, de idegenben megverték őket, és ezzel meglett a második skalpja is Burke-nek. A szárnyaló irányító a végén két triplát hozott a Jazz konyhájára, és ezzel bebiztosították a Utah idei harmadik győzelmét is.

November 30. Suns  – Jazz, clutch time stat: 3 perc, 3PT: 2/2 és 6 pont

10. Jamal Crawford (2013. november 29. Kings  – Clippers)

Nincs (Chris) Paul, nincs sírás! A Clips ezen az estén kénytelen volt nélkülözni CP3-t, valamint Matt Barnest is, de ettől függetlenül nem ütött be a káosz, mikor szorosra fordult a meccs. A kispadról rendszeresen jó teljesítményt nyújtó Crawford a vendégek igazi vezére volt. 37 perc alatt 31 pontot, 7 lepattanót és 11 gólpasszt rakott le az asztalra, igaz kihagyott egy meccslabdát, de a hosszabbításban jóvátette bűnét, 3 pontot és 2 asszisztot jegyzett.

Clutch time stat: 9 és fél perc, FG: 3/9, FT: 2/2, 8 pont, 2 lepattanó és 1 gólpassz

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus